Grote reisplannen voor 2019

Grote reisplannen voor 2019: ik ga 4 maanden op reis!

Ja, je leest het goed: ik ga volgend jaar vier maanden op reis! Ik ben al lange tijd bezig met plannen (en schrappen van plannen), maar nu heb ik toch een aardig beeld van wat ik in die vier maanden wil gaan doen. In deze blog vertel ik je alles over mijn toffe reisplannen.

Waarom ga ik vier maanden op reis?

Jullie weten inmiddels wel dat ik een gezonde reisverslaving heb. Ieder jaar ga ik minstens een keer ver weg (vaak zelfs twee keer) en daarnaast maak ik ook veel stedentrips. Met mijn huidige baan heb ik het geluk dat ik vaak wel een maand weg kan in de zomer, maar dat is natuurlijk ook meteen in het (dure) hoogseizoen. Ik wilde graag eens buiten het hoogseizoen reizen en ook voor langer dan een maand. Maar mijn baan opzeggen? Dat vond ik toch net iets te heftig. Gelukkig heb ik een fijne werkgever (waar ik al meer dan zeven jaar met veel plezier werk) en mag ik in 2019 een paar maanden onbetaald verlof opnemen. Joepie!

Ik weet dit al best wel een tijdje en heb in de afgelopen anderhalf jaar ook veel verschillende reisplannen gemaakt. Ik bedacht reizen in Zuidoost Azië, Oceanië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika. Regelmatig veranderde ik mijn plannen, maar nu heb ik toch een besluit genomen: ik ga minstens voor 2,5 maand naar het land waar ik het liefst reis: Amerika.

De Pacific Crest Trail

Grote reisplannen voor 2019 - 4 maanden op reis - PCT

Mijn oorspronkelijke plan was om lekker te gaan road trippen en te gaan kamperen in de mooie nationale parken. Maar nadat ik afgelopen zomer de Inca Trail liep, werd ik enorm gegrepen door het wandelvirus. Hoe gaaf zou het zijn om niet met de auto en een tent rond te reizen, maar gewoon met je backpack op je rug? Ik belandde op het YouTube-kanaal Homemade Wanderlust, waarin Dixie mij alles vertelde over de Pacific Crest Trail. Hoe meer ik keek, hoe meer ik dacht ‘dit wil ik ook!’.

De Pacific Crest Trail (PCT) is een pad van meer dan 2600 mijl (zo’n 4000 kilometer) en loopt van de Mexicaanse grens naar de Canadese grens door de staten Californië, Oregon en Washington. Voor de hele tocht ben je zo’n 5 maanden kwijt, maar je kunt hem natuurlijk ook in stukjes lopen. Mijn plan is om de eerste 700 kilometer te lopen, vanaf Campo aan de Mexicaanse grens naar Acton (vlakbij Los Angeles). Dit zou me ongeveer vijf weken kosten, wat me en mooie kennismaking lijkt met deze legendarische wandelroute. Op dit moment ben ik me al volop aan het voorbereiden door veel te wandelen, lichtgewichte kampeerspullen te kopen en backpacks te passen.

Hawaii

Grote reisplannen voor 2019 - 4 maanden op reis - HawaiiFoto: J de Gier | Unsplash

Na een maand back to basics is tijd voor een luxe break: ik ga naar Hawaii! Dit is een bestemming die al jaren bovenaan mijn bucket list staat en eindelijk ga ik hier naartoe. Ik start op Oahu (Honolulu), vlieg daarna naar Maui en eindig op Big Island (hoop dat de vulkanen zich een beetje rustig houden in 2019). Uiteraard wil ik hier lekker gaan wandelen, maar ook relaxen op de prachtige stranden. Aangezien Hawaii (zeker als je alleen gaat) een bijzonder prijzige bestemming is, beperk ik mijn bezoek tot twee weken. Ik denk dat ik dan al een goede indruk heb gekregen van de eilanden.

En dan?

Vanaf Hawaii vlieg ik weer terug naar het vasteland van Amerika. Waarheen, dat weet ik nog niet. Mogelijk naar Portland of Salt Lake City om Yellowstone te bezoeken, of naar Las Vegas om de Havasupai Falls te ontdekken. Voor die laatste kan ik op z’n vroegst pas in februari een permit aan te vragen, dus waarschijnlijk wacht ik tot die tijd met het nemen van een beslissing. Een andere optie is ook nog een bezoek aan Florida, daar begon mijn liefde voor Amerika en daar is nog genoeg te ontdekken. Op een ESTA mag ik maximaal 90 dagen in Amerika verblijven, dus ik heb nog zo’n vier weken die ik na Hawaii in Amerika kan besteden.

Mexico!

Grote reisplannen voor 2019 - 4 maanden op reis - MexicoFoto: Filip Gielda | Unsplash

Na 90 dagen (of iets minder) in Amerika, heb ik nog zeker een maand over om een ander land te ontdekken. Mijn keuze is gevallen op Mexico (voornamelijk de regio Yucatan). Al jaren wil ik weer eens terug naar Midden-Amerika en het is natuurlijk goed te combineren met een reis in Amerika. In Mexico wil ik in ieder geval een paar Maya ruïnes zien, genieten van het lekkere eten en relaxen op de prachtige stranden. Afhankelijk van hoeveel tijd (en zin) ik heb, bezoek ik misschien ook Guatemala en Belize. Ik ga het ter plekke allemaal beslissen. Ik plan in ieder geval niets voor deze laatste paar weken van mijn reis, behalve de terugvlucht van Cancun naar Amsterdam.

Dit zijn mijn reisplannen voor 2019, en ik heb er niet normaal veel zin in. Er moeten nog wat praktische dingen worden geregeld (o.a. verhuur van mijn huis voor een paar maanden, permits en vliegtickets), maar daar heb ik gelukkig nog wel even de tijd voor. Heb je tips voor de bestemmingen die ik ga bezoeken? Laat ze achter in de comments!

Lees mijn reisverslagen!

Inmiddels is mijn reis achter de rug en ik heb echt een waanzinnige tijd gehad! Ben je benieuwd of al mijn plannen zijn gelukt en wat ik uiteindelijk allemaal heb gezien en gedaan? Dan kun je al mijn reisverslagen terugvinden op deze pagina. Veel leesplezier!

Wil je een samenvatting van de hoogte- (en diepte)punten? Check dan dit artikel: Terugblik: 3 maanden op reis in Amerika.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

28 reacties