Hawaii - The Big Island - waar de lava overal te zien is

Hawaii: The Big Island, waar de lava overal te zien is | Reisverslag

Het derde en laatste eiland dat ik bezoek in de staat Hawaii heet toepasselijk Hawaii (de meeste mensen noemen het The Big Island). Op dit eiland zie ik veel lava van alle vulkaanuitbarstingen en sluit ik mijn trip op Hawaii zeer relaxed af.

Vulkaanuitbarsting 2018

Van Maui is het slechts 20 minuten vliegen naar Hawaii. Het eerste dat je ziet zijn de twee enorme vulkanen van meer dan 4000 meter hoog. Bij de landing zie ik veel zwarte grond, allemaal lava. Ik land op de luchthaven Kona, een van de kleinste internationale luchthavens die ik ooit bezocht. Het heeft niet eens een dak! Het is ook snel en efficient, want mijn backpack en ik zijn tegelijkertijd bij/op de bagageband. Als ik eenmaal mijn auto heb opgehaald en onderweg ben, besef ik pas hoe groot dit eiland is in vergelijking met de andere eilanden. Het is meer dan 100 mijl rijden naar mijn bestemming in Pahoa, een dorpje aan de andere kant van Hawaii. Onderweg maak ik een stop in Akaka Falls State Park, met een indrukwekkende waterval.

Hawaii - The Big Island - Akaka Falls

In Pahoa heb ik via Airbnb een Hawaiiaans huisje gehuurd. Het is een beetje oubollig, maar wel een fijne plek. Even wat anders dan kamperen. Ik blijf hier twee dagen en rij zonder plan wat rond in de omgeving. Een jaar geleden veranderde het landschap hier volledig, door de uitbarsting van de vulkaan Kilauea. De gevolgen daarvan zijn nog goed te zien. Ik bezoek de kust en bijna overal zie je de zwarte lavastromen. Sommige wegen zijn hierdoor zelfs nog gesloten. Erg indrukwekkend om te zien.

Hawaii - The Big Island - lava kust
Hawaii - The Big Island - lava kust 2
Hawaii - The Big Island - lava kust 3

Volcanoes National Park

De uitbarsting van vorig jaar heeft ook grote gevolgen gehad voor Volcanoes National Park. Tot vorig jaar kon je hier namelijk nog lava zien stromen, maar dat is nu niet meer het geval. Ook zijn delen van het park dicht vanwege lavastromen en verzakkingen. Desondanks is het een indrukwekkend park om te bezoeken. Ik maak een paar korte wandelingen, naar o.a. de steam vents en de krater, waar de stoom vanaf komt. Bijzonder om te zien!

Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - Krater
Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - Steam Vents
Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - Krater 2

Ook rij ik via de Chain of Craters Road naar de andere kant van het park en zie ik onderweg veel lavavelden en kraters. Aan het eind van de weg is een toffe arch te zien in zee en maak ik nog een wandeling naar de Petroglyphs, tekeningen in lava die meer dan 3000 jaar oud zijn.

Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - lavafield
Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - lava sea arch
Hawaii - The Big Island - Volcanoes National Park - petroglyps

Na het verlaten van het park rij ik nog even langs Punaluʻu Beach, een zwart strand met groene zeeschildpadden. Zo tof om te zien!

Hawaii - The Big Island - groene zeeschidpadden

Relaxen in de Kailua

De laatste drie dagen verblijf ik in een hostel in Kailua. En ja, het is best wel even fijn om weer onder de mensen te zijn. Het is reuzegezellig en ik rij met een paar hostelgenoten een beetje rond in de omgeving om diverse stranden te ontdekken en te gaan snorkelen. Regelmatig zwem ik naast zeeschildpadden, dat blijft echt supergaaf.

Hawaii - The Big Island - strand Kaloko-Honokohau National Historical Park

De mooiste plek om te snorkelen is bij het Captain James Cook Monument (de ontdekker van Australië en Hawaii is op deze plek omgekomen). Het is een flinke wandeling om hier te komen (1.7 mijl stijl naar beneden in de volle zon, en ook weer omhoog), maar eenmaal daar in het water lijkt het alsof je in een aquarium zwemt. Heel erg mooi!

Hawaii - The Big Island - James Cook Monument
Hawaii - The Big Island - Snorkele bij het James Cook Monument

Tijdens mijn laatste avond drinken we met z’n allen wijn en bier op het strand tijdens de zonsondergang. Wat een fijne afsluiting van mijn tijd op Hawaii! Nu is het weer tijd voor een nieuw avontuur, ik vlieg naar Portland om vanaf daar de Pacific Northwest te ontdekken.

Hawaii - The Big Island - zonsondergang Kailua

Overnachtingen Big Island

Pahoa: Airbnb
Kailua-Kona: My Hawaii Hostel

Lees nu reisverslag #10: Portland (Oregon) en Mount Rainier National Park (Washington)

Meer lezen over mijn avonturen in Amerika?

Je kunt al mijn reisverslagen vinden op deze pagina.

Meer lezen over Hawaii?

Video Hawaii: twee weken genieten op Oahu, Maui en Big Island
Big Island Hawaii: tips & de 7 mooiste bezienswaardigheden
Route rondreis Hawaii: Oahu, Maui & Big Island

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties