De Pacific Crest Trail - Hoe bereid je je voor op 700 kilometer wandelen

Voorbereiding Pacific Crest Trail: 700 kilometer wandelen in de woestijn

In april 2019 ben ik van plan om de eerste vier secties van de Pacific Crest Trail te wandelen, ruim 700 kilometer wandelen in de woestijn. Hoe bereid je je daar op voor?

Dit is een artikel over mijn persoonlijke voorbereidingen om vijf weken te gaan lopen op de Pacific Crest Trail. Ben je op zoek naar praktische tips voor dit prachtige wandelpad? Lees dan: Tips voor de Pacific Crest Trail: wandelen van Mexico naar Canada.

Wat is de Pacific Crest Trail?

De Pacific Crest Trail (PCT) is een van de drie bekendste langeafstandswandelingen in Amerika, naast de Appalachian Trail (3500 kilometer, van Georgia naar Maine) en de Continential Divide Trail (5000 kilometer, van New Mexico naar Montana). De Pacific Crest Trail loopt van Campo (in Californië aan de Mexicaanse grens naar Manning Park (British Colombia in Canada).

De totale lengte is 4286 kilometer (2650 mijl) en je doet er tussen de 4 tot 6 maanden over. In 2018 vroegen er bijna 5000 mensen een permit aan en slechts 1126 hebben uiteindelijk de hele wandeling van Mexico naar Canada gemaakt.

De Pacific Crest Trail - Hoe bereid ik me voor op 700 kilometer wandelen - PCT permit
Mijn permit voor de Pacific Crest Trail in 2019.

Naast de alle mensen die de hele wandeling willen maken, zijn er ook nog zo’n 2300 mensen die een permit hebben aangevraagd voor een sectie. Ik hoor bij die laatste groep en heb een permit aangevraagd en toegewezen gekregen voor het stuk tussen mijl 0 en mijl 745. (bron: PCTA)

Waarom ga ik de Pacific Crest Trail lopen?

Dat vraag ik mezelf nog regelmatig af. De langste wandeling die ik ooit maakte was 42 kilometer (de Inca Trail) en toen hoefde ik niet eens mijn eigen spullen te dragen. Maar wat vond ik dat een geweldige tocht! En ik vond het eigenlijk jammer dat we na vier dagen ‘al’ bij Machu Picchu waren, want ik had zo nog een tijdje door willen wandelen. Door dat laatste besefte ik dat ik ook weer een langeafstandswandeling wilde maken tijdens mijn reis dit voorjaar.

Ik kwam terecht op het YouTube kanaal Homemade Wanderlust en leefde helemaal mee terwijl Dixie de Pacific Crest Trail voltooide. En aangezien ik mijn reis toch wel graag in het zuidwesten van Amerika wilde beginnen, was de Pacific Crest Trail de trail waarvan ik een stukje wilde lopen.

In eerste instantie wilde ik het twee weken proberen, maar hoe meer ik over de trail las en video’s bekeek, hoe meer ik dit wilde uitbreiden. Mijn vlucht naar Hawaii had ik al geboekt, dus besloot ik tot die tijd te gaan wandelen. In totaal heb ik vijf weken en hoop ik tot mijl 450 (ongeveer 700 kilometer) te komen.

Lees meer over mijn reisplannen voor 2019.

Trail jargon

Toen ik eenmaal had besloten dat ik dit wilde gaan doen heb ik mee aangemeld bij diverse facebookgroepen (o.a. PCT Class of 2019) en heb ik meer en meer geleerd over de Pacific Crest Trail en waar je allemaal aan moet denken als je de trail gaat lopen. Ook heb ik een hoop trail jargon geleerd, die ik waarschijnlijk nog wel (per ongeluk) zal gaan gebruiken de komende maanden, dus hier alvast een paar voorbeelden:

UL Gear Ultra light gear; veel mensen maken er een sport van om zo lichtbepakt mogelijk op de trail te verschijnen. Ze geven zonder blikken of blozen $600 uit voor een tent die een 300 gram lichter is dan eentje van $100. Hetzelfde geldt voor hun backpack, slaapzak en slaapmat. Ultra light gear wordt niet echt verkocht in Europa, dus mijn spullen zijn wat zwaarder (en ook een stuk goedkoper). Nou ga ik gelukkig ‘maar’ vijf weken en heb ik niet zoveel haast (ik hoef niet binnen 5 maanden in Canada te zijn).

HYOH Hike your own hike: je niet laten leiden door wat andere mensen doen en vinden en zelf bepalen wat voor jou het beste is (bijvoorbeeld qua wandeltempo of qua gear).

Bounce box Een doos met spullen die je naar jezelf stuurt naar diverse plekken op de trail. Ik ben van plan om hier gebruik van te maken en alle spullen die ik niet nodig heb tijdens het wandelen in een bounce box te stoppen (zoals leuke jurkjes, reisgidsen, toiletspullen etc.) en naar mezelf toe te sturen. Een bounce box is ook handig om extra eten in te stoppen, dat scheelt je tijd om dit steeds in ieder stadje of dorpje te kopen.

LNT Leave no trace. Alles wat je meeneemt moet je ook mee terugnemen. Afval moet je dus altijd meenemen als er geen vuilnisbak beschikbaar is (dat kan een paar dagen duren) en dat betekent ook gebruikt toiletpapier (dat zal nog even wennen zijn).

Zero Een dag dat je niet wandelt (rustdag in een stadje). En als je maar een halve dag of een paar uur wandelt, noem je dat een nero.

Trail angel Iemand die zich in zet voor de langeafstandwandelaars en zorgt voor eten, water of vervoer. Ik slaap de dag voor mijn vertrek in San Diego bij de wereldberoemde trail angels Scout en Frodo, die al jaren hikers van de Pacific Crest Trail verwelkomen in hun huis (en tuin), tips geven en ze een lift geven naar het beginpunt van de trail: Campo.

De route

De Pacific Crest Trail - Hoe bereid ik me voor op 700 kilometer wandelen - Route zuiden Californie
Route Pacific Crest Trail in het zuiden van Californië.

Bron: Wikimedia

Ik heb dus vijf weken de tijd om zo ver mogelijk te komen op de Pacific Crest Trail. Mijn plan is nu om de eerste vier secties te doen en dan eindig ik ter hoogte van het stadje Acton (op het kaartje hierboven is dat bij nummer 35). Vanuit daar is het namelijk makkelijk om met het openbaar vervoer in Los Angeles te komen.

Of dat haalbaar is? Dat kun je uitrekenen op de website Craig’s PCT Planner. Hier kun je zelf aangeven hoe snel je wandelt, hoeveel uur per dag en hoe vaak (en waar) je een zero in wilt plannen. Met vier rustdagen (elke week een) en een wandeltempo dat een stuk lager ligt dan mijn gemiddelde, kom ik uit op ongeveer 12 tot 15 miles (19 tot 23 kilometer) per dag. En dat moet te doen zijn denk (en hoop) ik.

Hoewel ze dit de ‘desert section’ noemen, is het niet een woestijn met alleen maar zand. Er zitten namelijk een paar flinke klimmen in, waaronder die naar de San Jacinto Mountains met een piek op 3300 meter hoogte. Het zou zelfs kunnen dat ik dat daar nog sneeuw ligt, dus ik bereid me voor op het alle weertypes.

En nu?

Ik heb inmiddels al mijn ‘gear’ verzameld. Een aantal dingen zijn UL, maar het meeste ‘gewoon’ lichtgewicht. Ik ben nu vooral veel aan het wandelen, dagelijks minimaal 5 kilometer en in het weekend probeer ik langere wandelingen te maken van 10 of 20 kilometer.

Dat is natuurlijk nog lang geen 23 kilometer per dag, maar met een full time baan en een blog die af en toe ook wat aandacht nodig heeft, heb ik daar ook niet genoeg tijd voor. Mijn lijf is in ieder geval gewend om dagelijks wat langere wandelingen te maken en dat is voor mij voor nu voldoende. Ik ben echt heel erg benieuwd hoe het over 3 maanden gaat, ik heb er in ieder geval onwijs veel zin in!

En hoe ging het?

Co op de PCT bij het monument in Campo
Eerste dat op de PCT bij het monument in Campo.

Dit artikel schreef ik in januari 2019 en op 5 april 2019 ging ik van start. En jawel, ik heb de volledige 715 kilometer uitgelopen en ook nog eens ruim binnen de tijd die ik had! Het was een enorm avontuur, waar ik ontzettend veel van heb geleerd. Hoewel het fysiek een behoolijke uitputtingsslag was (ik had de eerste weken ontzettend veel nek- en rugpijn), kwam ik er tijdens de wandeling af dat je mentale gezondheid eigenlijk nog veel belangrijker is.

Veel mensen haken in de eerste 300 kilometer al af, omdat ze zich niet kunnen voorstellen dat ze dit leven nog maanden moeten volhouden. Voor mij was dat anders, omdat ik slechts vijf weken had en mijn eind in zicht was (dat is een stuk beter vol te houden dan vijf maanden). Af en toe had ik slechte dagen (vooral op bergen vol sneeuw), maar over het algemeen heb ik bijna iedere dag met volle teugen genoten van dit geweldige avontuur.

Tijdens mijn wandeling op de PCT heb ik reisverslagen bijgehouden. Wil je mijn wandelverslagen lezen? Dit zijn ze:

Daarnaast heb ik ook een korte video gemaakt van mijn wandeling op de Pacific Crest Trail.

Hoe had ik me beter kunnen voorbereiden op de PCT?

Wat me het meest tegenviel was de zware rugzak. Ik had wel een paar wandelingen van 10 kilometer gemaakt met een rugzak van 10 kilo, maar dat is toch echt anders wanneer je 20 kilo op je rug hebt. Vooral in het begin had ik veel te veel water en eten mee, maar in de loop van de wandeling wist ik beter hoe ik dit moest verdelen.

Qua afstanden vond ik het goed te doen. Ik begon met wat kortere dagen (17-20 kilometer per dag) en dat bouw je in de loop van de tijd op naar langere afstanden (25-35 kilometer per dag). Na drie weken was ik ook gewend aan het beklimmen van bergen, dus ging het nog makkelijker.

UPDATE: een nieuwe wandeling in 2022

In 2022 ga ik weer een langeafstandswandeling maken in Amerika, dit keer de Arizona Trail. In zo’n acht weken hoop ik heel Arizona door te wandelen. Via mijn tweewekelijkse nieuwsbrief hou ik jullie op de hoogte van mijn voorbereidingen en te zijner tijd zal ik hier ook wandelverslagen en artikelen vol praktische tips over schrijven.

Wil je meer lezen over de Pacific Crest Trail?

Er zijn een aantal Nederlandse wandelaars die de Pacific Crest Trail hebben gelopen en hier een boek over hebben geschreven. Dit zijn een paar aanraders om te lezen:

Inspirerend wandelen met Tim Voors – Alleen

Een half jaar met drie onderbroeken – André en Lian de Jel

Dit artikel verscheel voor het eerst in januari 2019. Laatste update: januari 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties