Overzicht: alle nationale parken in Amerika

Overzicht: alle nationale parken in Amerika

De nationale parken in Amerika zijn stuk voor stuk prachtig. Wat zijn alle nationale parken in Amerika? In dit artikel een uitgebreid overzicht!

Hoeveel nationale parken zijn er in Amerika?

Er zijn in Amerika 63 landschappen aangemerkt als nationaal park. Kenmerkend voor een nationaal park in Amerika is een prachtig natuurlijk landschap, unieke geologische kenmerken, een bijzonder ecosysteem en recreatiemogelijkheden.

Naast nationale parken zijn er ook nationale monumenten, deze hebben vaak een historische of een archeologische oorsprong.

Een paar leuke feitjes over de nationale parken in Amerika

Wist je dat:

  • Yellowstone het allereerste nationale park van Amerika is? Het is al sinds 1872 een nationaal park.
  • Dertig van de vijftig staten hebben een of meerdere nationale parken, daarnaast hebben ook Amerikaans-Samoa en de Amerikaanse Maagdeneilanden een nationaal park.
  • De meeste nationale parken bevinden zich in Californië, hier zijn negen nationale parken te vinden. Alaska is met acht nationale parken een goede tweede.
  • De nationale parken hadden in 2017 meer dan 84 miljoen bezoekers (en dit aantal groeit per jaar).
  • Het meest bezochte nationale park is Great Smoky Mountains National Park. In 2020 bezochten maar liefst 12,1 miljoen mensen dit park.

Bezoek de nationale parken in Amerika grats

Meestal betaal je een fee van $20 of $30 voor een bezoek aan een Amerikaans nationaal park. Er zijn echter ieder jaar een paar dagen dat je de parken gratis kunt bezoeken. In 2023 zijn dat de volgende:

  • 16 januari: De verjaardag van Martin Luther King, Jr.
  • 22 april: Eerste dag van de National Park Week
  • 4 augustus: Jubileum van de Great American Outdoors Act
  • 23 september: Dag van de National Public Lands
  • 11 november: Veteranendag

Kijk op deze website voor de meest up to date informatie.

Alle nationale parken in Amerika – gerangschikt per staat

Niet alle Amerikaanse staten hebben een nationaal park, sommige staten hebben er zelfs meerdere. Dit zijn alle nationale parken in Amerika, gerangschikt per staat.

Nationale parken in Alaska

In de staat Alaska zijn maar liefst acht nationale parken.

Denali National Park

In het midden van Denali National Park kun je de hoogste berg van Amerika vinden: Denali. Deze berg is maar liefst 6190 meter hoog. Jagen is verboden in het park, de natuur mag hier haar gang gaan. Het is mede daardoor een goede plek om wildlife te spotten. Denk aan grizzlyberen, rendieren, dundoorschapen en wolven.

Gates of the Arctic National Park and Preserve

Gates of the Arctic National Park and Preserve is het meest noordelijke nationaal park in Amerika en tevens een van de minst bezochte. Het is een echte wildernis: er zijn geen wegen, geen wandelpaden, geen bereik en geen bewoners. Wat je hier kunt doen? Wandelen, over de rivieren peddelen en het noorderlicht zien.

Glacier Bay National Park and Preserve

Glacier Bay National Park and Preserve ligt in het zuidoosten van Alaska, tegen de grens met Canada. Het is een park vol (ijs)bergen en gletsjers en een goede plek om walvissen te zien.

Katmai National Park

Katmai National Park heeft een bijzonder vulkanisch landschap, zo heb je hier Mount Katmai, een grote stratovulkaan. Het is afgelegen en perfect voor mensen die even weg van de wereld willen zijn. In het park is de kans groot dat je een beer zalm ziet vangen in een van de rivieren.

Kenai Fjords National Park

De naam zegt het al: Kenai Fjords National Park is een park vol fjorden en gletsjers. Dit is een mooie plek om te gaan gaan varen of paddleboarden (SUP).

Kobuk Valley National Park

Kobuk Valley National Park ligt helemaal in het noordwesten van Alaska en heeft deze naam gekregen van de Kobuk River die door het park stroomt. In dit park zijn diverse zandduinen te vinden, die tot dertig meter hoog zijn. Ook dit is een echte wildernis, er zijn namelijk geen faciliteiten.

Lake Clark National Park and Preserve

Vier actieve vulkanen, waaronder Mount Redoubt, staan centraal in Lake Clark National Park and Preserve. Dit levert een prachtig landschap op met bergen, het grootste meer in Alaska (Lake Clark), gletsjers en watervallen. Er zijn geen wegen naar dit park, om er te komen moet je met het vliegtuig (dit noemen ze een air taxi).

Wrangell–St. Elias National Park and Preserve

Het grootste nationale park in Amerika is Wrangell–St. Elias National Park and Preserve. In dit park vind je een aantal van de hoogste bergtoppen van heel Amerika, inclusief de 5,489 meter hoge Mount Saint Elias. Ook zijn er diverse grote gletsjers te zien in het park.

Amerikaans-Samoa

Amerikaans-Samoa is een eilandengroep in de Stille Zuidzee. Het zijn drie eilanden vol regenwoud. Een groot deel van de eilanden valt onder National Park of American Samao. Er zijn hier prachtige koraalriffen, tropische regenwouden, vulkanen en hagelwitte stranden.

Nationale parken in Arizona

Na het koude Alaska, zijn de nationale parken in Arizona van een heel andere orde. Hier vind je een woestijnlandschap vol mooie rotsen.

Grand Canyon Nationaal Park

Grand Canyon National Park - Arizona

De Grand Canyon, daar heeft iedereen wel eens van gehoord. Grand Canyon National Park is dan ook een van de meest populaire nationale parken in Amerika. De canyon zelf is een icoon met veel prachtige uitzichtpunten. Er zijn prachtige wandelpaden te ontdekken, maar je kunt er ook voor kiezen om te gaan raften over de Colorado River of een helikoptervlucht te maken.

Petrified Forest National Park

Petrified Forest National Park is anders dan de andere national parken. Dit is een woestijnlandschap met bijzondere kleuren (the Painted Desert) en er liggen versteende bomen (deze nog ouder zijn dan de dinosaurussen). Ook worden hier nog regelmatig fossielen van dieren en planten gevonden.

Saguaro National Park

De Saguaro is een reuzencactus waar je er in Saguaro National Park heel veel van kunt zien! Het ligt bij Tucson (de tweede stad van Arizona) en bestaat uit twee delen. In het park zijn veel mooie wandelpaden te vinden.

Lees ook: Saguaro National Park: tips & de leukste dingen om te doen

Overzicht: alle nationale parken in Amerika

Nationaal park in Arkansas

In de staat Arkansas is een nationaal park te vinden.

Hot Springs National Park

Hot Springs National Park ligt aan de rand van de stad Hot Springs. Dit is een van de kleinste nationale parken in Amerika (tot 2018 was het zelfs de kleinste) en het is een plek voor zowel cultuur- als natuurliefhebbers. Naast vele warme hot springs (47 stuks) kun je hier ook prachtige badhuizen uit de negentiende eeuw bekijken.

Nationale parken in Californië

De staat met de meeste nationale parken is Californië. Hier kun je maar liefst negen nationale parken bezoeken.

Channel Islands National Park

De Channel Islands is een eilandengroep voor de kust van Californië, ten oosten van Los Angeles. Vijf van de acht eilanden vormen samen Channel Islands National Park. Er leven hier veel dieren, zoals de eilandvos (een bedreigde diersoort), de gevlekte skunk, zeehonden, zeeleeuwen en de blauwe vinvis (het grootste dier op aarde).

Death Valley National Park

Death Valley National Park - Californie

Death Valley National Park is de heetste, de laagste en de droogste plek in de Verenigde Staten van Amerika. De zoutvlakte Badwater Basin ligt 86 meter onder zeeniveau. In de zomer kan het met gemak 50 graden Celsius zijn in het park, dus neem te alle tijde genoeg water mee. Het landschap heeft wel iets weg van een maanlandschap en is erg bijzonder om te zien.

Joshua Tree National Park

Joshua Tree National Park - Californie

Ten oosten van San Diego en Los Angeles ligt Joshua Tree National Park. Dit park ligt voor een groot deel in de Mojave woestijn en de Colorado woestijn. In het park zie je veel joshua trees (een yuccaboom), cactussen en bijzondere rotsformaties.

Kings Canyon National Park

Dwars door Kings Canyon National Park stroomt de Kings River, waardoor er een prachtige kloof is ontstaan. In het park vind je ook veel sequioabomen, en de General Grant Grove is echt een bezoek waard. Daarnaast zie je hier steile rotsformaties en watervallen.

Lassen Volcanic National Park

Lassen Volcanic National Park - Californie

Lassen Volcanic National Park ligt wat uit de route, daarom bezoeken maar weinig mensen dit park tijdens een roadtrip in Amerika. Het is echter wel de moeite waard (ik vond het tijdens mijn roadtrip in de Pacific Northwest echt een verrassing). Het is een soort van kleine versie van Yellowstone met veel vulkanische activiteit. Er komt overal stoom uit de aarde en ook zie je kokende modderpoelen.

Pinnacles National Park

Pinnacles National Park is ontstaan uit de overblijfselen van een uitgedoofde vulkaan en het landschap is dan ook bijzonder om te zien. Er zijn hier meerdere bijzondere rotsformaties, waardoor het park populair is bij klimmers. Ook zijn er veel mooie wandelpaden.

Redwood National Park

In Redwood National Park vind je de hoogste bomen ter wereld en ze zijn ontzettend oud. Het park ligt aan de kust in het noorden van Californië, waardoor het regelmatig mistig is. Dit geeft een mysterieus effect in combinatie met de hoge bomen.

Sequioa National Park

Sequioa National Park ligt tegen Kings Canyon aan en hier staan de meeste sequioabomen ter wereld. Dit zijn reusachtige mammoetbomen. De grootste in het park is General Sherman, deze heeft een hoogte van 83,8 meter en een diameter van 11,1 meter. Deze boom staat in het Giant Forest, hier staan vijf van de tien grootste bomen ter wereld.

Yosemite National Park

Yosemite National Park - Californie

Met ruim vier miljoen bezoekers per jaar is Yosemite National Park een van de meest bezochte nationale parken in Amerika. Het is ook een plaatje om te zien: steile granieten kliffen (Half Dome en El Capitan) en een prachtige vallei (Yosemite Valley) vol watervallen.

Nationale parken in Colorado

In de staat Colorado vind je vier verschillende nationale parken.

Black Canyon of the Gunnison National Park

Door Black Canyon of the Gunnison National Park stroomt de Gunnison River door een van de diepste, smalste en langste kloven ter wereld. Het is een populaire plek voor klimmers, maar je kunt op de rivier ook raften.

Great Sand Dunes National Park

De naam zegt het al: in Great Sand Dunes National Park vind je de hoogste duinen van Noord-Amerika. Ze worden maar liefst 230 meter hoog. Door de wind veranderen de duinen in het park continue. Naast zandduinen zijn er ook zes hoge bergen (van bijna 4000 meter) te vinden in het park.

Mesa Verde National Park

In Mesa Verde National Park draait het niet alleen om de natuur, al is het gebied prachtig. Centraal staan het grote aantal klifwoningen, dat erg goed bewaard is gebleven. Deze gebouwen stammen uit de dertiende eeuw en het zijn woningen in ondiepe grotten in de wanden van het ravijn. Een spectaculair gezicht.

Rocky Mountain National Park

Met meer dan drie miljoen bezoekers (in 2020) is Rocky Mountain National Park een van de meest populaire nationale parken in Amerika. De natuur is ontzettend afwisselend en het landschap is enorm bergachtig, wat voor prachtige uitzichten zorgt. Er zijn veel wandelpaden en de kans is groot dat je wildlife spot, zoals herten, zwarte beren en dikhoornschapen.

Nationale parken in Florida

Helemaal in het zuidoosten van Amerika ligt de staat Florida. Hier zijn drie nationale parken te vinden.

Biscayne National Park

Biscayne National Park is een onderwaterpark aan de noordkant van de Florida Keys (vlakbij Miami). Er zijn maar liefst vier verschillende ecosystemen in het park, o.a. een mangrovebos en het begin van een van de grootste koraalriffen ter wereld. Je ziet het park het beste door te gaan duiken of te snorkelen.

Dry Tortugas National Park

Dry Tortugas is een eilandengroep ten westen van Key West, in het zuiden van Florida. Op het park staan een paar historische forten en rondom ligt een prachtig koraalrif. De eilanden zijn alleen te bezoeken per boot of per vliegtuig.

Everglades National Park

Everglades National Park - Florida

Everglades National Park is het het grootste tropische natuurgebied in Amerika. Het park bestaat uit regenwoud, mangroves en moerassen. Je kunt hier veel bijzonder plant- en diersoorten vinden. Denk bijvoorbeeld aan (heel veel) alligators, zeekoeien en de floridapanter (een soort poema).

Nationale parken op Hawaii

Er zijn twee nationale parken op de eilanden van Hawaii

Haleakala National Park

Haleakala National Park - Hawaii

Haleakala is een vulkaan op het eiland Maui en heeft een enorme krater. Het landschap is buitenaards om te zien, meer rode en bruine heuvels. Het hoogste punt is meer dan 3000 meter hoog en vanaf hier heb je een geweldig mooi uitzicht op Maui en andere Hawaiiaanse eilanden.

Hawai’i Volcanoes National Park

Volcanoes National Park - Hawaii

Hawaii Volcanoes National Park ligt op het eiland Hawaii (Big Island). Hier leer je hoe de eilanden zijn ontstaan (veel vulkanische activiteit) en zie je wat vulkaanuitbarstingen doen met het ecosysteem. Je kunt veel verschillende kraters zien, petrogliefen (tekeningen die lang geleden in rotsen zijn gekrast) en rotsen van zwarte lava langs de kust.

Nationaal park in Indiana

Indiana telt slechts een nationaal park: Indiana Dunes National Park.

Indiana Dunes National Park

Indiana Dunes National Park ligt aan de oevers van het gigantische Lake Michigan. Het park is erg divers, je vind er zandstranden, moerrassen, bossen, duinen en weides. Er leven hier veel verschillende vogelsoorten en ook zijn er diverse historische monumenten te zien in het park.

Nationaal park in Kentucky

Ook Kentucky kent maar een nationaal park: Mammoth Cave National Park.

Mammoth Cave National Park

Met een lengte van meer dan 640 kilometer is Mammoth Cave het langste grottencomplex ter wereld. Er leven maar liefst acht verschillende soorten vleermuizen. Je kunt de grotten bezoeken met een tour, reserveer deze voor je bezoek. Ook is er buiten de grotten genoeg te zien, er zijn tal van wandelpaden om te ontdekken.

Nationaal Park in Maine

In Maine is een nationaal park te vinden: Acadia National Park.

Acadia National Park

Helemaal in het noordoosten van de Verenigde Staten van Amerika ligt Acadia National Park. Het beschermt een groot deel van Mount Desert Island en een paar kleine eilanden in de Atlantische Oceaan. Je hebt hier prachtige vergezichten met meren, weilanden, bossen en de kustlijn.

Nationaal Park in Michigan

Isle Royale National Park is het enige nationale park in de staat Michigan.

Isle Royale National Park

Isla Royale is het grootste eiland in het Het Bovenmeer (Lake Superieur) en dit is het grootste zoetwatermeer ter wereld. Naast het eiland Isla Royale, bevat Isla Royale National Park nog 450 kleinere eilanden. Het eiland is alleen in de zomer te bereiken per boot.

Nationaal park in Minnesota

Ook in Minnesota ligt maar een nationaal park: Voyageurs National Park.

Voyageurs National Park

Voyageurs National Park ligt in het noorden, tegen de grens van Canada en bestaat uit vier meren. Het is favoriet bij kanoërs en kajakkers, je kunt hier prachtige tochten maken. In het park leven Ojibweg, een volk van inheemse Amerikanen.

Nationaal park in Missouri

Het enige nationaal park in Missouri is Gateway Arch National Park.

Gateway Arch National Park

Gateway Arch National Park is het kleinste nationale park in Amerika, maar zeker niet minder indrukwekkend. Het park draait om de enorme Gateway Arch (192 meter hoog en breed). Daarnaast is er een oud gerechtsgebouw uit 1920 en een museum met informatie over de constructie van de Gateway Arch. Het park ligt in de stad St. Louis.

Nationaal park in Montana

In Montana bevinden zich twee nationale parken: Glacier National Park en Yellowstone National Park. Die laatste wordt beschreven bij Wyoming.

Glacier National Park

In Glacier National Park zijn maar liefst 26 grote gletsjers en meer dan 130 meren te vinden. Het park ligt in de Rocky Mountains en zes van de bergtoppen zijn hoger dan 3000 meter. Een van de highlights in het park is de indrukwekkende Going-to-the-Sun Road, die slechts een paar maanden per jaar geopend is.

Nationaal park in Nevada

In de staat Nevada ligt een nationaal park: Great Basin National Park.

Great Basin National Park

Great Basin National Park - Nevada

Bijna heel Nevada ligt in de Great Basin Desert, de grootste woestijn van Amerika. Great Basin National Park beslaat het noordoostelijke deel van de staat rondom de bijna 4000 meter hoge Wheeler Peak. In het park kun je diverse mooie wandelingen maken en de Lehman grotten bezoeken. Voor die laatste is het verstandig om vooraf te reserveren.

Nationale parken in New Mexico

In de staat New Mexico zijn twee nationale parken te vinden.

Carlsbad Caverns National Park

In Carlsbad Caverns National Park zijn 116 groten te vinden, die te bezoeken zijn via de natuurlijke ingang of met een lift die 230 meter de diepte ingaat. Er zijn twee grotten open voor publiek: de Carlsbad Caverns en de Slaughter Canyon Cave. Daarnaast is de Slaughter Canyon Cave te bezoeken onder leiding van een gids.

White Sands National Park

White Sands is sinds december 2019 een van de nieuwste nationale parken in Amerika, en daarvoor was het al sinds 1933 een nationaal monument. Het park bestaat uit spierwitte zandduinen en gipskristallen en het is een prachtige plek om te wandelen of the fietsen.

Nationaal park in North Carolina en Tennessee

North Carolina en Tennessee delen samen het meest populaire nationale park in Amerika.

Great Smoky Mountains National Park

Met ruim 12 miljoen bezoekers in 2020 is Great Smoky Mountains National Park het meest bezochte nationale park in de Verenigde Staten van Amerika. Het is een enorm mooi berggebied vol oerbossen. Er leven ontzettend veel verschillende diersoorten, waaronder een bijzonder hoge populatie zwarte beren.

Nationaal park in North Dakota

Theodore Roosevelt National Park is het enige nationale park in de staat North Dakota.

Theodore Roosevelt National Park

Dit nationale park park bestaat uit drie gebieden waar de Little Missouri River doorheen stroomt. Het park heeft een prachtig prairielandschap waar diverse diersoorten leven, zoals de Amerikaanse bizon, mustangs en gaffelbokken. De Amerikaanse president Theodore Roosevelt bezat een ranch in dit gebied, vandaar dat het park naar hem is vernoemd.

Nationaal park in Ohio

Ook Ohio heeft maar een nationaal park: Cuyahoga Valley National Park.

Cuyahoga Valley National Park

Cuyahoga Valley National Park beschermt een deel van de Cuyahoga River. Het park is erg geliefd bij fietsers en wandelaars, die graag het 30 kilometer lange jaagpad Towpath Trail ontdekken. Langs de rivier zijn diverse mooie watervallen te vinden.

Nationaal park in Oregon

Oregon heeft een nationaal park: Crater Lake National Park.

Crater Lake National Park

Crater Lake National Park - Oregon

Crater Lake National Park is ontstaan vanuit de verwoesting van stratovulkaan Mount Mazama en is een must see tijdens een rondreis in Oregon. Het water in het meer is felblauw en als er geen wind staat, werkt het als een spiegel. Het uitzicht op het meer is vanaf elke hoek adembenemend mooi.

Nationaal park in South Carolina

Congaree National Park is het enige nationale park in de staat South Carolina.

Congaree National Park

In Congaree National Park vind je de laatste overgebleven grote hardhoutbossen van Amerika. De bomen zijn ook de hoogste bomen aan de oostkant van het land. Ook zijn er diverse moerassen waar je overheen kunt lopen via de Boardwalk Loop. Dit is een mooie korte wandeling waardoor je het park meteen beter leert kennen.

Nationale parken in South Dakota

In de staat South Dakota zijn twee nationale parken te vinden.

Badlands National Park

In Badlands National Park zie je veel verschillende buttes (heuvel met steile helling) in verschillende kleuren. Er zijn ravijnen, kloven en hoodoos, kortom een spectaculair landschap. Er zijn in dit gebied veel fossielen gevonden, van o.a. paarden, neushoorns en varkens. Uit de vondsten blijkt dat hier ruim 11.000 jaar geleden al mensen woonden.

Wind Cave National Park

Wind Cave National Park is de eerste grot ter wereld die tot nationaal park benoemd werd. Opvallend in deze grotten zijn de bijzondere calcietformaties (een veelvoorkomend mineraal). Het is een van de langste grotten ter wereld en dankt zijn naam aan de wind die in de grotten steeds veranderd door de luchtdruk.

Nationale parken in Texas

Er zijn twee nationale parken in de staat Texas.

Big Bend National Park

Big Bend National Park ligt in het zuiden van Texas, tegen de grens met Mexico. Het is genoemd naar de grote bocht in de Rio Grande en het beslaat een groot deel van de  Chihuahuawoestijn. In het park is de beroemde bergketen Chisos te bewonderen en vele canyons. Het is een gebied met een rijke ecologie, zo zijn er meer dan 1200 plantensoorten en 450 vogelsoorten.

Guadalupe Mountains National Park

In Guadalupe Mountains National Park vind je het hoogste punt in Texas: de Guadalupe Peak is 2667 meter hoog. Bijzonder is dat je hier niet alleen bergen en woestijn ziet, maar ook een bos vol dennebomen. Net als Big Bend is een deel van dit park onderdeel van de Chihuahuan Desert.

Virgin Islands National Park

Op de Amerikaanse Maagdeneilanden, ten oosten van Puerto Rico, ligt Virgin Islands National Park. Dit park beslaat een groot deel van het eiland Saint John en een paar kleine plekken op  Saint Thomas. Wat is hier te zien? Vooral kristalhelder water, mooie zandstranden en een prachtig koraalrif.

Nationale parken in Utah

In de staat Utah kun je maar liefst vijf nationale parken vinden, vol met rode rotsen.

Arches National Park

Landscape Arch in Arches National Park
De beroemde Landscape Arch in Arches National Park.

Met meer dan 2000 zandstenen bogen is het landschap in Arches National Park fantastisch om te zien. De inwoners van Utah zijn zelfs zo trots op de 16 meter hoge Delicate Arch, dat hij op hun nummerbord prijkt. In het park heb je ook ontzettend veel mooie wandelpaden, waardoor je nog meer stenen bogen kunt ontdekken.

Bryce Canyon National Park

Queens Garden en Navajo Loop Trail - Bryce Canyon National Park

Het landschap van Bryce Canyon is een van de meest indrukwekkende landschappen die ik ooit heb gezien. Het park staat namelijk helemaal vol met knalrode hoodoos en andere rotsformaties. Je kunt ze goed bekijken vanaf diverse uitkijkpunten, maar het is nog leuker om een wandeling te maken in dit bizarre landschap.

Canyonlands National Park

Canyonlands National Park - Utah

Wil je echt het gevoel hebben dat je in het wilde westen bent? Dan is Canyonlands National Park de plek waar je moet zijn. Het landschap is een aaneenschakeling van canyons, buttes en tafelbergen. Spectaculair om te zien! Van alle parken in Utah wordt Canyonlands het minste bezocht, dus je hebt snel een mooie plek voor je alleen.

Lees meer: Canyonlands National Park – Tips & bezienswaardigheden

Capitol Reef National Park

Fruit plukken in Capitol Reef National Park

Capitol Reef National Park is een prachtig park vol steile rode rotsen. Wat het nog meer bijzonder maakt is de geschiedenis. Het dorpje Fruita in de vallei is in 1880 gesticht door mormonen. Die wonen hier helaas niet meer, maar kunt nog wel de huizen bekijken en af en toe ligt er een vergeten landbouwwerktuig in het landschap. Daarnaast zijn hier een aantal boomgaarden, waar je het hele jaar door fruit kunt plukken. Lekker!

Zion National Park

Zion National Park - Utah

Van alle nationale parken in Utah is Zion National Park veruit het meest bezochte. Het park een plaatje om te zien dankzij Zion Canyon. Het park is erg populair bij wandelliefhebbers, want hier kun je een paar van de mooiste wandelingen in Amerika vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Angels Landing Trail en Observation Point Trail.

Nationaal park in Virginia

Shenandoah National Park is het enige nationale park in de staat Virginia.

Shenandoah National Park

Op de bergrug van de Blue Ridge Mountains ligt Shenandoah National Park. Dwars door het park loopt de Skyline Drive, een prachtige weg vol uitkijkpunten. Het is een bosrijk gebied vol watervallen en er zijn dan ook veel wandelpaden te vinden. De beroemde Appalachian Trail loopt door dwars door het park.

Nationale parken in Washington

In de staat Washington zijn drie nationale parken te bezoeken.

Mount Rainier National Park

Mount Rainier National Park - Washington

De meest opvallende bergtop in de staat Washington is Mount Rainier. Deze actieve vulkaan is maar liefst 4392 meter hoog! De vulkaan ligt in het midden van Mount Rainier National Park en het park bestaat uit veel bos en snelstromende rivieren. Een prachtige plek om te gaan wandelen. Het is elke keer bijzonder om de indrukwekkend top van Mount Rainier te zien.

North Cascades National Park

Tegen de grens met Canada, in het noordelijke deel van de Cascade Range, ligt North Cascades National Park. Het is een bergachtig gebied vol oerbossen en er leven tal van bijzondere dieren. Denk bijvoorbeeld aan zwarte beren, elanden, wolven en lynxen. Het is een fantastische plek voor lange wandeltochten met een backpack, zo loopt bijvoorbeeld het laatste stuk van de Pacific Crest Trail door dit park.

Olympic National Park

Helemaal in het noordwesten van de staat Washington ligt Olympic National Park, vlakbij de stad Seattle. In het park ligt de bergketen van de Olympic Mountains, vandaar de naam Olympic National Park. Het is een bijzondere plek, want het is een van de weinige plekken ter wereld met een gematigd regenwoud. Om de natuur te beschermen, is het slechts op een paar plekken toegankelijk voor bezoekers.

Nationaal Park in West Virgina

In de staat West Virginia ligt een klein nationaal park: New River Gorge National Park.

New River Gorge National Park

New River Gorge National Park staat in het teken van het diepste rivierkloof ten oosten van de Mississippi. Wat kun je hier doen? Raften natuurlijk! Daarnaast heb je ook indrukwekkende watervallen, mooie uitzichtpunten en kun je zelfs een ghosttown (Thurmond) bezoeken.

Nationale parken in Wyoming

De staat Wyoming kent slechts twee nationale parken, maar beide zijn wereldberoemd.

Grand Teton National Park

Mormon Row in Grand Teton National Park

Grand Teton National Park ligt ten zuiden van het beroemde Yellowstone, maar is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Centraal in het park ligt het indrukwekkende Tetongebergte. Grand Teton is de met 4197 meterde hoogste berg. Naast het gebergte ligt een grote vallei waar je historische gebouwen kunt bezoeken en veel wildlife kunt zien. Het is niet ongebruikelijk om een hert of een gaffelbok de weg over te zien steken. Rij dus voorzichtig! Met meer dan 320 kilometer aan wandelpaden, is Grand Teton National Park ook een prachtige plek voor wandelliefhebbers.

Yellowstone National Park

Ribbon Lake Loop Trail - Yellowstone National Park

Hoewel Yellowstone National Park grotendeels in de staat Wyoming ligt, is het zo groot dat het ook deels in de staten Idaho en Montana ligt. Yellowstone is eigenlijk een supervulkaan en het barst er van de warmwaterbronnen (met bizarre kleuren) en geisers. Ook leven er veel dieren (grote kans dat je hier een aantal van ziet tijdens je bezoek), zoals beren, wolven, elk en heel veel bizons. Yellowstone is een van de meest bezochte nationale parken in Amerika en je doet er goed aan om je tijd voor dit park te nemen. Er zijn zoveel mooie plekken in Yellowstone die je echt moet zien!

Praktische informatie

Voor vrijwel alle nationale parken in Amerika moet je entreegelden betalen. Vaak is je toegangsticket meerdere dagen geldig. Bezoek je meer nationale parken tijdens je vakantie in Amerika? Dan kan het voordeliger zijn om een America the Beautiful pas aan te schaffen. Deze kost $80 en is een jaar lang geldig in alle nationale parken en nationale monumenten.

Bij binnenkomst krijg je vaak een kaart van het park en in de bezoekerscentra kun je meer informatie krijgen over het ontstaan van het park en wat te doen. Schroom niet om een ranger aan te spreken tijdens je bezoek aan het nationaal park, zij weten altijd veel leuke dingen te vertellen en geven nuttige tips.

Leestips

Over de prachtige nationale parken in Amerika zijn veel mooie boeken geschreven. Deze boeken zijn de moeite waard om in huis te hebben:

USA National Parks – Lands of Wonder

Lonely Planet USA’s National Parks

National Parks of the USA

Over reizen in Amerika zijn inmiddels bijna 100 artikelen verschenen op deze website. Je kunt ze vinden op deze pagina. Dit zijn de meest gelezen artikelen over Amerika:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.