Arizona Trail Tips - de ultieme gids

Arizona Trail Tips | De ultieme gids

De Arizona Trail is een van de mooiste langeafstandswandelingen in Amerika. Wat heb je nodig en wat moet je weten? Dit zijn al mijn Arizona Trail tips.

Introductie: wat is de Arizona Trail?

De Arizona Trail (AZT) is een van de elf “National Scenic Trails” in de Verenigde Staten van Amerika. En loopt verticaal door de staat Arizona, van de Mexicaanse grens tot de grens met de staat Utah. De trail is ongeveer 800 mijl (1300 kilometer) lang. De meeste wandelaars doen tussen de zes en acht weken over om de wandeling te voltooien.

Het pad bestaat sinds 2011 en is ontworpen voor wandelaars en mountainbikers, daarnaast kun je hem ook te paard en op sommige stukken kun je langlaufen.

Tijdens de wandeling loop je door diverse gebergtes en verschillende ecosystemen, van de lage woestijn vol cactussen naar de hoge woestijn vol dennenbomen. Ook loop je door twee nationale parken: Saguaro National Park en Grand Canyon National Park. Kortom, het lopen van de Arizona Trail is een prachtige manier om de schoonheid van de staat Arizona te ontdekken.

Zelf liep ik de Arizona Trail in het voorjaar van 2022 en dit was echt een geweldige ervaring. In dit artikel deel ik al mijn Arizona Trail tips.

Arizona Trail vlak voor Kearny

Dit moet je weten voor je start

Zou jij de Arizona Trail graag willen lopen? Dan zijn er een paar dingen die je moet weten voor je start.

Nobo vs. sobo

Een van de eerste dingen die je moet bepalen voor je begint: loop je nobo of sobo? Nobo is northbound, in dat geval loop je naar het noorden van de Mexicaanse grens naar Utah. Sobo is southbound, dan loop je van Utah naar de Mexicaanse grens in het zuiden. Ze hebben beide voor- en nadelen. Welke van de kies je?

Voor- en nadelen nobo

Voordelen van nobo

 • De meeste mensen lopen nobo, dus dan kom je het snelst gelijkgestemden tegen met wie je op kunt trekken.
 • Je hebt de zon lekker in je rug (meestal).
 • De wandeling door de Grand Canyon is helemaal aan het eind, dus dat voelt als een grote spectaculaire finale.
 • Nobo doe je in de lente, de kans is groot dat je mooie bloemen ziet (en ruikt) in de woestijn.

Nadelen van nobo

 • In het begin (de eerste 400 mijl) zitten veruit de meeste grote klimmen. Je moet al op dag een naar de 9000 voet (2750 meter). Dat is behoorlijk pittig als je niet (zo goed) getraind hebt en niet gewend bent aan de hoogte.

Voor- en nadelen sobo

Voordelen van sobo

 • Het is een stuk rustiger op de trail (dit kan uiteraard ook een nadeel zijn).
 • Het begint relatief makkelijk, op de Grand Canyon na, is het de eerste 200 mijl zo goed als vlak.

Nadelen van sobo

 • Je hebt de zon steeds in je gezicht.
 • Sobo doe je meestal in het najaar, daardoor heb je waarschijnlijk minder water onderweg.

Het beste startmoment

Zoals je al kunt lezen bij nobo en sobo zijn er twee geschikte startmomenten. Voor nobo is dat het voorjaar, van begin/half maart tot begin mei. Voor sobo is dat het najaar, van half tot eind september t/m half november.

Voor beide richtingen is er een heel specifiek tijdframe en dat heeft alles te maken met het afwisselende landschap. Op de hoge bergen (daar zijn er nogal veel van) ligt namelijk een groot deel van het jaar sneeuw. Daarnaast kan het in de rest van Arizona loeiheet worden. Je wilt dus zo weinig mogelijk sneeuw en ook niet in de hitte lopen.

Hou ook rekening met je wandelsnelheid. Zelf begon ik in de eerste week van maart en liep ik naar het noorden. Ik deed er acht weken over en dat was perfect. Er begonnen echter meerdere mensen tegelijkertijd met mij die veel sneller liepen. Zij konden hele stukken van het pad niet lopen vanwege de sneeuw. Zonde! Het is in dat geval beter om wat later te beginnen, of gewoon wat rustiger aan doen en nog meer te genieten van al dat moois.

Permit

Je hebt om de Arizona Trail te lopen geen permit nodig. Je kunt starten waar en wanneer je wilt en je mag (vrijwel) overal je tent neerzetten.

Als je in de nationale parken wilt slapen heb je wel een permit nodig.

 • Voor Saguaro National Park is het heel gemakkelijk om een plaatsje te boeken op een van de primitieve campings langs de trail; de Grass Shack Campground of Manning Camp. Je kunt een plekje reserveren via de officiële website. Hoewel er in het (vroege) voorjaar meestal wel een plekje is, is het verstandig om dit toch op tijd te boeken. Je kunt de reservering desnoods verplaatsen (als er plek is). Een reservering kost $8 per nacht.
 • Voor Grand Canyon National Park kun je pas een permit krijgen als je in het park bent. Bij de South Rim kun je voor $6 terecht op de hiker/biker campground, daar is bijna altijd plek. Wil je ook in de canyon en op de North Rim slapen? Dan ga je naar de backcountry office en vraag je wat de mogelijkheden zijn. Er zijn vrijwel altijd een aantal groepsites beschikbaar voor wandelaars van de Arizona Trail.
Via de Kaibab Trail de Grand Canyon in

Visa

Heb je een visum nodig voor Amerika als je de Arizona Trail gaat lopen? Nee, je kunt gewoon op een ESTA (elektronisch toestemmingsformulier) naar Amerika reizen, deze is 90 dagen geldig. In die tijd kun je makkelijk de hele trail voltooien.

Lees ook: ESTA aanvragen voor Amerika: een voorbeeld

Vervoer naar & van de trail

Hoe kom je bij het beginpunt van de trail? En als je klaar bent, hoe kom je dan weer in de bewoonde wereld?

Het beginpunt (zuidelijke terminus) van de Arizona Trail ligt tegen de grens van Mexico in Coronado National Memorial. Het ligt behoorlijk in de middle of nowhere en je kunt er niet met het openbaar vervoer komen. Als alternatief kun je een shuttleservice gebruiken vanaf Tucson (2 uur rijden, kosten tussen de $60-$100 per persoon) of een Uber nemen vanaf het nabijgelegen Sierra Vista. Een overzicht met shuttles kun je vinden op deze pagina.

Deze shuttle of taxi kan je niet bij het monument op de grens droppen, maar wel bij het bezoekerscentrum of bij Montezuma Pass. Vanaf hier is het nog een paar kilometer lopen naar het monument op de grens.

Southern Terminus Arizona Trail

Ook het eindpunt (noordelijke terminus) van de Arizona Trail ligt ver van de bewoonde wereld, maar gelukkig wel op een (primitieve) camping genaamd Stateline Campground. Je kunt een (dure) shuttle boeken die je naar Kanab brengt, maar er is ook altijd wel iemand op de campground of op de grote parkeerplaats van de Wire Pass Trailhead (1.5 mijl na de terminus) die je mee kan nemen naar Page, Kanab of St. George.

Vanaf Page, Kanab of St. George kun je een plekje in een shuttle reserveren die je naar Las Vegas brengt. Daarnaast heeft Page een klein vliegveld met dagelijks vluchten naar Phoenix. Je komt hoe dan ook makkelijk terug in de bewoonde wereld.

Waar slaap je op de trail?

Je hebt onderweg maar weinig dorpjes (reken hooguit eens per vijf dagen), dus je moet slapen in de natuur. Een enkeling heeft een hangmat mee (best onhandig, want die kun je in het zuiden niet overal ophangen) en sommige mensen doen aan “cowboy camping” (slapen in de open lucht). Veruit de meeste wandelaars hebben een tent bij zich.

Je kunt deze tent vrijwel overal langs of in de buurt van de trail neerzetten, mits er een vlak stukje grond is. Let goed op dat je hem niet op een cactus (zonde van je luchtbed) of een mierennest zet. Hoewel je vrijwel overal mag kamperen, is er wel een regel dat je niet te dichtbij waterbronnen gaat staan, zo kan wildlife ‘s nachts rustig drinken.

Kamperen zonder buitentent bij Pine

Wat neem je mee?

Wat heb je allemaal nodig om de Arizona Trail te lopen? In ieder geval een backpack met slaapspullen en een waterfilter. En alles het liefst zo licht mogelijk, dat maakt het wandelen van zo’n trail een stuk comfortabeler.

Dit is een korte opsomming met de spullen die ik mee had op de Arizona Trail:

Daarnaast uiteraard nog (extra warme) kleding, een ehbo-kit en elektronica (telefoon, camera etc.).

Bekijk hier mijn uitgebreide paklijst voor de Arizona Trail.

Een extra item dat heel handig is op de Arizona Trail is een (groffe) kam. Deze kun je goed gebruiken om cactussen te verwijderen die aan je kleding, tas of in je vel (auw) blijven hangen.

Eten & drinken onderweg

Wat eet je onderweg? Hoe kom je aan je eten? En is er genoeg water in de woestijn?

Eten

Je verbrandt ontzettend veel calorieën tijdens een langeafstandswandeling, dus het is verstandig om goed te eten. Nou zijn er niet zoveel dorpjes onderweg, dus meestal heb je voor vijf tot zeven dagen eten nodig. Je wilt dan vooral eten dat lang houdbaar is en zoveel mogelijk calorieën in een zo klein mogelijke verpakking.

Wat ik zoal at op de Arizona Trail:

 • Proteïnerepen en koeken (Complete Cookies vullen heel goed en zijn ook nog eens vegan)
 • Heel veel noten.
 • M&M’s peanut, Snickers, de combinatie van noten en chocola doet het altijd goed.
 • Wraps (vaak met tonijn uit een zakje of kaassticks)
 • Gevriesdroogde backpackermaaltijden (al zijn die nogal duur), noodles, aardappelpuree en knorr sides (pasta en rijst).

Resupply

Hoe kom je onderweg aan eten? Er zijn verschillende strategieën:

 • Vooraf alles kopen, inpakken in dozen en naar jezelf sturen op de trail.
 • Kopen terwijl je op de trail bent, dit kan ongeveer iedere vijf dagen.
 • Of een mix van bovenstaande manieren.

De meeste wandelaars gaan voor een mix en zelf heb ik dit ook gedaan. Hoewel eten kopen in de dorpjes vaak duurder is dan vooraf in bijvoorbeeld een Walmart, weet je eigenlijk op de trail pas wat je lekker vindt en hoeveel je nodig hebt. Bovendien is versturen naar dorpjes ook niet gratis (voor een grote doos betaal je zo’n $20) en zijn de postkantoren niet altijd open. Beetje knullig als je net op vrijdagmiddag aankomt in een dorpje en pas op maandag je pakket met eten op kunt halen.

Lees ook: Eten, drinken en bevoorrading op de Arizona Trail

Water op de Arizona Trail

Arizona is een en al woestijn en er zijn maar weinig riviertjes of kreekjes te vinden. Daarom haal je je water vaak uit een zogeheten wildlifetank. Dit is of een klein meertje of een grote bak water (met alg). Kwestie van heel goed filteren dus.

Hoe weet je waar water is? Op de FarOut app staan vrijwel alle waterbronnen vermeld en iedereen kan een berichtje achterlaten om te melden of een waterbron droog staat of niet. Zo heb je vrijwel altijd up to date informatie.

Water filteren bij een badkuip

Navigeren op de Arizona Trail

Hoe navigeer je op de Arizona Trail? Gelukkig is de trail vrijwel overal erg goed aangegeven met bordjes. Kom je er echt niet uit? Dan is de FarOut app echt een must om te hebben. Deze zet je op je telefoon, je koopt de kaart van de Arizona Trail ($14.99) en dan heb je alles wat je nodig hebt.

Deze app laat niet alleen de route zien (werkt ook op vliegtuigstand), maar je kunt ook berichten plaatsen bij bepaalde punten op de route. Zo geven sommige mensen tips voor goede kampeerplekken.

Wat kost een wandeling op de Arizona Trail?

In 2019 kostte mijn wandeling van vijf weken op de Pacific Crest Trail mij zo’n €1500, maar Amerika is de afgelopen jaren een stuk duurder geworden. Voor twee maanden op de Arizona Trail was ik ruim €4000 kwijt (inclusief flexibele vluchten, alle maaltijden, verblijf in hotels onderweg, simkaart, nieuwe wandelschoenen enzovoorts). Je kunt flink kosten besparen door niet te lang in de dorpjes te blijven hangen. Eten en overnachten is daar namelijk behoorlijk duur. Maar ook weer zo fijn!

Hike your own hike & meer handige begrippen

Tijdens een langeafstandswandeling in Amerika hoor je vaak dezelfde begrippen. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk?

 • Hike your own hike: de belangrijkste. Laat niemand je vertellen hoe je de wandeling precies moet doen. Het is jouw wandeling. Jij kent je lichaam het beste, dus als je ergens pijn hebt, neem pauze. Volg ook je altijd je intuïtie als je iets moet doen wat gevaarlijk lijkt.
 • Thru hiker: een langeafstandswandelaar die de hele trail in een keer loopt. Loop je alleen een stukje, dan ben je een section hiker.
 • Cowboy camping: slapen onder de sterren, zonder tent.
 • Trail Angels: mensen die een warm hart hebben voor langeafstandswandelaars en graag willen helpen. Trail Angels kunnen je helpen met plekken om te overnachten, een lift van A naar B en laten soms water of iets lekkers achter langs de trail.
 • Trail Magic: een onverwacht cadeau op de trail, vaak in de vorm van water en eten. Op de Arizona Trail zie je veel gevulde bear boxes.
 • Trail Family: als je veel optrekt met dezelfde groep mensen, dan voelt het op gegeven moment als familie.
 • Leave no trace / Pack it in, pack it out: de strekking is duidelijk. Laat geen enkel spoor (behalve je voetstappen) achter in de natuur.
 • Zero: Een dag dat je geen stap zet op de trail (vaak ben je dan twee nachten in een dorpje).
 • Nero: Een dag dat je maar weinig stappen zetten op de trail en voor de rest vrij bent.
 • Hiker Box: Op sommige plek staat een doos waar je als hiker overbodige spullen in stopt. Andere hikers kunnen hier spullen uithalen. Een soort van uitwisseling van spullen dus. Heel vaak vol met etenswaren die de meeste mensen niet lekker vinden.
 • Hiker Trash: Dat ben jij. Een hiker die zich al dagen niet gedoucht heeft, stinkt en onder het stof zit.

Extra tips

Een paar laatste praktische tips:

 • Zet je telefoon op vliegtuigstand, dat scheelt enorm veel batterij en kan ie veel langer mee.
 • Schaf in Amerika een simkaart aan (die van AT&T en T-Mobile werken ook op Europese telefoons). Op veel plekken heb je wel bereik, al is het de ene keer beter dan de andere.
 • De temperatuur kan ontzettend wisselen. Tijdens mijn wandelingen had ik temperaturen van -10 tot 35 graden Celsius. Hou hier rekening mee bij het pakken van je spullen. Je hebt die warme slaapzak ‘s nachts echt nodig. En op hete dagen wil je jezelf zoveel mogelijk bedekken (scheelt ook weer zonnebrand smeren).
 • Zijn er enge dieren op de trail? Ja, je zal waarschijnlijk een paar (ratel)slangen zien. En heel misschien een coyote, bergleeuw of beer (die laatste twee komen amper voor), maar je moet vooral oppassen voor de cactussen.
Ratelslang bij de Gila River

Dit waren al mijn Arizona Trail Tips! Heb je nog vragen en kan je het antwoord niet vinden in dit artikel? Je kunt hieronder altijd een berichtje achterlaten.

Handige naslagwerken voor de Arizona Trail

Welke bronnen zijn handig om te checken voor je de Arizona Trail gaat lopen?

 • Website van Arizona Trail Association – op deze website staat de hele trail (in passages) uitgeschreven en kun je een lijst met trail angels vinden.
 • Facebookgroepen – deze zijn goud waard! Er is een algemene Facebookgroep, maar ook eentje per jaar, zoals deze van 2022. In deze groep kun je vragen stellen als je ergens niet uitkomt. Gebruik wel altijd eerst de zoekfunctie, soms worden vragen meerdere keren gesteld.
 • Mijn reisverslagen – het is altijd leuk en handig om ervaringen te lezen van andere wandelaars.
Laatste dag op de Arizona Trail

Meer lezen over langeafstandswandelingen?

Hou je van sfeerverslagen en wil je weten hoe het is om een langeafstandswandeling in Amerika te maken? Over de Arizona Trail zijn (nog) niet echt mooie boeken verschenen, maar er zijn wel een aantal Nederlanders die hun wandeling op de Pacific Crest Trail prachtig hebben beschreven:

Alleen – Tim Voors

Een half jaar met drie onderbroeken – André en Lian de Jel

Daarnaast kun je op deze website veel informatie vinden over mooie langeafstandswandelingen. Lees bijvoorbeeld ook deze artikelen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, mooie wandelingen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.