Bevoorrading en eten op de Pacific Crest Trail

Bevoorrading en eten op de Pacific Crest Trail (PCT)

Wat ga je eten op de Pacific Crest Trail? Hoe kom je aan water? En hoe zit het met de bevoorrading onderweg? In dit artikel krijg je antwoord op je vragen.

Waarom moet je rekening houden met bevoorrading en eten op de Pacific Crest Trail?

De Pacific Crest Trail (PCT) is ruim 4000 kilometer lang en loopt dwars door de Verenigde Staten van Amerika, van de Mexicaanse grens tot de Canadese grens. In tegenstelling tot de langeafstandswandelingen in Nederland, kom je tijdens een langeafstandswandeling in Amerika niet iedere dag door een dorpje of langs een winkel waar je eten of nieuwe spullen kunt kopen. Je moet dus vaak voor vier tot zelfs tien dagen aan eten meenemen. Waar koop je dat? En wat is handig om te kopen qua eten en drinken? Dat lees je in dit artikel.

Bevoorrading op de Pacific Crest Trail

Voor je begint aan de PCT, is het verstandig om een bevoorradingsstrategie (resupply strategy) te bedenken. Er zijn verschillende opties:

 • Stuur jezelf onderweg pakketjes met eten. In dit geval heb je alles in een keer geregeld en deze optie is perfect voor mensen die een speciaal dieet volgen. Het heeft echter een paar grote nadelen. Zo is deze optie vrij lastig als je niemand kent in de VS die je pakketjes kan sturen (postkantoren houden pakketjes niet maandenlang vast). Ook weet je niet precies hoeveel je na meer dan twee maanden wandelen eet en of je het eten dat je hebt ingepakt nog wel lekker vindt.
 • Koop al je eten onderweg. Aangezien je regelmatig (als in elke drie tot tien dagen) wel langs een dorp of stad komt, kun je je eten ook prima onderweg kopen. Het enige nadeel is dat in de kleine dorpjes maar een beperkt aanbod is en dat de prijzen veel duurder zijn dan bijvoorbeeld in een grote winkel zoals Walmart.
 • Mix: koop onderweg en stuur jezelf af en toe een pakket. Dit is kost onderweg wel wat tijd, maar het is ook praktisch. Daarom is de strategie die de meeste wandelaars aanhouden.

Hoe stuur je jezelf pakketjes op de Pacific Crest Trail?

Leuk, ik ga mezelf pakketjes met eten sturen op de PCT. Hoe doe ik dat? Maak gebruik van de standaardpakketten van de USPS (United States Postal Service). In vrijwel elk postkantoor kun je dozen krijgen die je zo vol mogelijk kunt proppen met eten en andere dingen die nodig denkt te hebben.

Per doos betaal je een vast bedrag om te versturen. Ze noemen dit “Flat rate boxes” en er zijn drie formaten die veel gebruikt worden op de PCT:

 • Small Flat Rate Box (wordt weinig gebruikt, want is wel erg klein). Kosten om te versturen: $8.45
 • Medium Flat Rate Box. Deze is er in twee verschillende openingen, een met een opening aan de bovenkant en een met een opening aan de zijkant. Kosten om te versturen: $15.50.
 • Large Flat Rate Box. Deze wordt het meest gebruikt door PCT hikers. Kosten om te versturen: $21.90.

Bestel via Amazon of een andere webwinkel

Daarnaast kun je ook dingen bestellen via webwinkels zoals Amazon en bijvoorbeeld REI (de Amerikaanse versie van Bever). Zelf bestelde ik onderweg via Amazon een nieuwe slaapmat en microspikes (om te wandelen in de sneeuw) en kon ik die bij een postkantoor oppikken. Lekker makkelijk!

Waar laat je de pakketjes bezorgen?

De meeste pakketjes stuur je naar een postkantoor op naam van jezelf. Dit doe je door het volgende op je pakketje te zetten:

<Naam>

c/o GENERAL DELIVERY

<Plaats> <Staat> <Postcode>

Daarnaast zet je op de zijkant (of op alle zijkanten): “Please hold for PCT hiker” en “ETA <datum>”. De ETA (estimated arrival) is de datum dat je verwacht het pakketje op te halen.

Als je een pakketje verstuurd, dan krijg je een bonnetje met een soort van track and trace code. Maak hier een foto van (handig om te bewaren en dan hoef je niet alle bonnetjes mee te sjouwen).

Naast postkantoren kun je je pakketjes ook wel eens naar andere plekken sturen, bijvoorbeeld naar een camping of hotel. Op deze website vind je een handig overzicht met alle mogelijke plekken waar je pakketjes heen kunt sturen en wat je er kunt kopen.

Extra tips

Nog een paar extra tips over het versturen van pakketten in Amerika:

 • Alles is niet 24 uur per dag open. Kom je op een zaterdag aan in een stadje? Dan kan het maar zo zijn dat je pas op maandagochtend terecht kunt in het postkantoor.
 • De postkantoren langs de PCT krijgen onwijs veel pakketjes voor wandelaars binnen. Zet je naam er dan ook groot op en plak of teken er iets op dat echt opvalt. Zo heb ik mijn pakketjes volgeplakt met knaloranje tape. De medewerkers kunnen hierdoor jouw pakketje veel makkelijker en sneller vinden.
 • Omdat ze zoveel pakketjes krijgen, houden ze jouw pakket maar een beperkte tijd vast. Hou rekening met maximaal een maand.
 • Sommige dingen mag je niet in dozen stoppen (zoals bijvoorbeeld gaspatronen, deze mogen alleen over land vervoerd en niet met het vliegtuig). Check de website van USPS of vraag op het postkantoor wat wel en niet mag.

Eten op de Pacific Crest Trail

Eten op de Pacific Crest Trail

Nu het leukste: wat ga je eten op de Pacific Crest Trail? Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak en andere gewoontes, sommige dingen komen meer voor qua eten op de Pacific Crest Trail dan andere. De belangrijkste regels qua eten: zoveel mogelijk calorieën in een zo klein mogelijke verpakking. Je wilt je tas namelijk zo licht mogelijk houden. Dit zijn een paar dingen die ik zoal at op de Pacific Crest Trail.

Ontbijt

Voor ontbijt nam ik meestal Pop-Tarts of een Complete Cookie. Beide niet supergezond (al is die laatste een betere optie), maar wel veel calorieën en die heb je echt nodig op de PCT.

Andere mensen aten ook wel instant havermout met gedroogd fruit, maar dat kreeg ik zelf ‘s ochtends niet echt naar binnen.

Lenny and Larrys the complete cookie

Lunch & diner

Voor lunch en diner maakte ik vaak soortgelijke recepten. Ik zorgde ervoor dat ik zoveel mogelijk met elkaar kon combineren. Wat zat er zoal in mijn tas?

 • Wraps
 • Pakjes tonijn en zalm (het merk StarKist heeft veel variaties en is overal verkrijgbaar)
 • Knorr Sides. Deze heb je zowel met pasta als met rijst en er zijn veel verschillende soorten.
 • Ramen noodle soup. Goedkoop, overal verkrijgbaar en lichtgewicht.
 • Idahoan mashed potatoes (instant aardappelpuree). Snel klaar, verschillende varianten en goedkoop. Ik had hier niet altijd behoefte aan, maar het vulde wel goed.
 • Pindakaas. Je kunt een grote (plastic) pot meenemen of handige kleine verpakkingen. Ik deed de pindakaas wel eens in een wrap of door de noodle soep (dan krijg je een soort van pindasoep, best wel lekker!)
 • Turkey bites of kleine plakjes SPAM. Beide kun je prima door de Knorr Sides doen. De turkey bites zijn ook lekker als snack.
 • Kaassticks. Kleine blokjes kaas die best lang goed blijven. Je kunt ze in de wrap doen of door de aardappelpuree.

Wat je ook kunt doen, is backpackmaaltijden kopen van bijvoorbeeld Adventure Food of Mountain House. Dit zijn gevriesdroogde maaltijden waar je alleen maar water aan toe hoeft te voegen. Het nadeel is dat deze maaltijden behoorlijk duur zijn (€5-€10 per stuk), waardoor een langeafstandswandeling zoals de Pacific Crest Trail wel heel erg duur wordt.

Lunch op de Pacific Crest Trail
Een wrap met kaas en tonijn (Mexicaanse stijl). Lekker!

Snacks

Mijn favoriete onderdeel van eten op de Pacific Crest Trail: snacks! Dit at ik zoal tijdens korte pauzes:

 • Snickers! Heel veel calorieën in een heel klein reepje. En het smaakte altijd goed. Ik at er op gegeven moment zelfs twee op een dag, omdat ik nogal veel afviel. Snickers smelten trouwens snel, dus ik at ze meestal ‘s ochtends voor negen uur. Anders waren ze gesmolten.
 • Cliff bars. Gezonder dan Snickers, maar ook een stuk duurder. Ik at twee of drie Cliff bars per week, ik vond ze niet superlekker, maar sommige mensen zweren erbij.
 • Noten. Amandelen, walnoten, cashewnoten. Als ik iets van noten kon vinden, dan kocht ik het.
 • M&Ms pinda. Deze smelten het minst snel en leveren veel calorieën.
 • Gedroogd fruit. Om nog een beetje het gevoel te hebben dat ik iets gezonds at, nam ik meestal een zakje gedroogde ananas of mango mee.
 • Baby fruit. Ik weet even niet wat de officiële naam is, maar op de babyafdeling kun je van die kleine knijpflesjes met fruit kopen. Deze kocht ik ook wel eens om iets van fruit binnen te krijgen.
Snickers als wandelsnack

Waar koop je dit eten?

 • Grote supermarkten zoals Walmart. Hier heb je het grootste aanbod en dit is tevens de goedkoopste optie, erg handig om in bulk te kopen en in pakketjes te stoppen.
 • Kleine supermarkten langs de route. Kleiner aanbod, maar de meeste dingen die ik at op de PCT (zoals zakjes tonijn, noodles en wraps) waren vrijwel overal verkrijgbaar.
 • Outdoorwinkels, zoals REI.
 • Via Amazon: goedkoop en hier kun je makkelijk grote hoeveelheden in een keer te kopen. Ook handig om in pakketjes te stoppen die je naar jezelf stuurt.

Eh, waarom eet je niet wat gezonder?

Zoals ik eerder al schreef is het handig om zoveel mogelijk calorieën in een zo klein mogelijke en lichte verpakking bij je te hebben. Zo hou je het namelijk veel langer vol. Heel soms kocht ik onderweg nog wel eens fruit, spinazie of een avocado, maar dat deed ik alleen als ik wist dat ik in de loop van de dag een prullenbak tegen zou komen.

Je wilt namelijk echt geen etensresten in je afvalzakje hebben, dat gaat enorm stinken. Ik heb die fout een keer gemaakt met een bakje hummus, dat rook na een paar dagen niet zo lekker meer. Ik was blij dat ik het op gegeven moment weg kon gooien, yak!

Ik probeerde tijdens de pauzes in de dorpjes en steden altijd wel zoveel mogelijk gezond te eten om weer wat vitamines binnen te krijgen. Daarnaast had ik op de trail vaak vitaminepillen bij me.

En nee, je wordt niet snel dik als je zo’n wandeling maakt. Ik ben zelfs zo’n tien kilo afgevallen in vijf weken tijd. Ik had eigenlijk dus (nog) meer moeten eten.

Leave no trace

Bedenk je bij alles wat je doet, eet en koopt dat je geen sporen achter mag laten in de natuur. Leave no trace is de belangrijkste regel op de PCT! Nee, je mag ook geen klokhuis van een appel in de natuur weggooien. Voedselresten trekken wilde dieren aan en je wilt echt niet dat je medehikers worden aangevallen door een beer ofzo.

Neem ook gebruikt toiletpapier mee. Dat hoort zeker niet in de natuur. Zorg er dan ook altijd voor dat je een afvalzakje bij je hebt, dat je weg kunt gooien zodra je een prullenbak ziet. Zelf gebruikte ik voor afval altijd Zip lock bags, die zijn het meest stevig.

Water op de Pacific Crest Trail

Ook niet onbelangrijk: hoe komt je aan water op de Pacific Crest Trail? In de woestijn is het gebruikelijk om soms vier of vijf liter water op een dag te drinken en je gaat echt niet voor vier dagen met vijf liter water sjouwen. Gelukkig zijn er onderweg vaak beekjes en rivieren waar je water uit kunt halen.

Dit water moet je natuurlijk wel te filteren, anders bestaat de kans dat je ziek wordt. De meeste hikers gebruiken hiervoor een Sawyer PointONE Squeeze of een Sawyer Mini. Het voordeel van deze waterfilters is dat je deze rechtstreeks op (ultralichte) waterflessen van bijvoorbeeld Smart Water en Life Water kunt schroeven. Beide zijn vrijwel overal te koop in Amerika. Ik zag ook veel hikers met een Cnoc Vecto, een waterzak van twee liter.

Lees ook: Paklijst voor de Pacific Crest Trail. Wat neem je allemaal mee?

Hoe weet je waar water is?

Hoe weet je wanneer je je waterflessen weer kunt vullen? En hoeveel water moet je steeds meenemen? Er zijn een paar manieren om erachter te komen waar de volgende waterbron is:

 • Guthook App voor de Pacific Crest Trail: een must-have voor elke wandelaar. Met deze app weet je precies waar je bent, waar water is, waar je kunt kamperen en waar de volgende stad is. Ook kunnen andere gebruikers opmerkingen plaatsen over de status van het water. Zo ben je altijd op de hoogte.
 • PCT water report: pdf’s met de laatste info over water en waar op de trail je dit kunt vinden. Deze kun je downloaden en op je telefoon zetten of uitprinten. Let er wel op dat je steeds checkt of er een nieuwe versie beschikbaar is zodra je bereik hebt.

Meer water tips

Naast water uit beekjes, zijn er onderweg ook regelmatig water caches te vinden. Dit zijn plekken waar mensen water voor hikers achterlaten, meestal is dit in grote flessen. Hoewel je ze vaak ziet, mag je er nooit vanuit gaan dat dit water er ook daadwerkelijk is. De hiker voor je kan het laatste net hebben gepakt.

Tot slot: als er sneeuw langs de route ligt, kun je bij hoge nood ook altijd sneeuw smelten om water te krijgen. Het is dan wel handig om ook een bandana of iets dergelijks te hebben, zodat je makkelijk de takjes en steentjes eruit kunt filteren.

Meer lezen over de Pacific Crest Trail?

Ik hoop dat je dit een nuttig artikel vond wat betreft bevoorrading, water en eten op de Pacific Crest Trail. Ben je op zoek naar meer tips? Dan is dit een fijne praktische gids om je voor te bereiden op de Pacific Crest Trail:

The Pacific Crest Trail – Hiking the PCT from Mexico to Canada

En dit is een mooi wandelverslag dat geschreven is door een Nederlandse PCT-hiker:

Alleen – Tim Voors

Op deze website zijn ook nog meer artikelen te lezen vol tips voor een wandeling op de Pacific Crest Trail:

In het voorjaar van 2019 liep ik ruim 700 kilometer op de PCT. Tijdens de wandeling hield ik reisverslagen bij. Wil je ze lezen? Begin dan bij Van Campo (mijl 0) naar Julian (mijl 77) | Pacific Crest Trail week 1.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties