De Grand Canyon bezoeken - tips en de mooiste bezienswaardigheden

De Grand Canyon bezoeken: tips & de mooiste bezienswaardigheden

Wil je graag de Grand Canyon bezoeken maar weet je niet waar te beginnen? Lees dit artikel voor praktische tips en een overzicht met de mooiste bezienswaardigheden.

Waar ligt de Grand Canyon?

De Grand Canyon ligt in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona. Grand Canyon National Park is een van de 63 nationale parken in Amerika en ligt op ongeveer 3,5 uur rijden vanaf Phoenix (Arizona), 4 uur rijden vanaf Las Vegas (Nevada) en op zo’n 7,5 uur rijden vanaf Los Angeles (Californië).

Het is het handigste om de Grand Canyon te bezoeken met de auto. Moet je die nog huren? Zelf reserveer ik mijn huurauto’s in Amerika altijd via AutoEurope of Sunny Cars. Dan weet je zeker dat de juiste verzekeringen inclusief zijn.

Met het openbaar vervoer kun je de Grand Canyon het beste bereiken vanaf Flagstaff. Vanaf hier gaat een bus naar de South Rim.

Hoe is de Grand Canyon ontstaan?

De Grand Canyon is een enorm brede en diepe kloof die in de loop jaren steeds verder uitgesleten is door de Coloradorivier. Dit is een proces dat blijft doorgaan, de canyon blijft dus (heel langzaam) veranderen.

Op dit moment is de Grand Canyon ongeveer 1600 meter diep en 435 kilometer lang (ter referentie, de afstand van Groningen naar Maastricht is met 270 kilometer – in vogelvlucht – een stuk korter!). De breedte van de Grand Canyon varieert van 15 to 29 kilometer.

De Grand Canyon bezoeken: wat kost het?

Ingang Grand Canyon South Rim
Als je aan komt rijden bij de Grand Canyon staan de kosten duidelijk aangegeven.

Grand Canyon National Park is een van de grootste trekpleisters in Amerika. Wat kost een bezoek aan Grand Canyon National Park? Als je met de auto het park in gaat, kost je dat $35 en je ticket is 7 dagen geldig. Je kunt dit ticket kopen als je aankomt bij het park of online.

Kijk op de officiële website voor de meest recente prijzen en om een digitaal toegangsbewijs te kopen.

Tip Bezoek je meer nationale parken tijdens een roadtrip in Amerika? Dan is het vaak voordeliger om een America the Beautiful jaarpas te kopen. Deze is geldig in vrijwel alle nationale parken en nationale monumenten en een jaar geldig. Een jaarpas kost $80 en kun je kopen bij de ingang van het eerste park dat je bezoekt.

North Rim of South Rim?

Je kunt Grand Canyon National Park op twee plekken bezoeken, de South Rim en de North Rim. Welke van de twee is aan te raden? En hoe zit het met de West Rim?

North Rim

De North Rim is de minst bereikbare rim van de Grand Canyon. Las Vegas is de dichtstbijzijnde grote stad en vanaf daar is het nog zo’n 4,5 uur rijden naar de North Rim. De North Rim ligt hoger dan de South Rim, daardoor ligt er vrijwel altijd sneeuw in de winter. De toegangsweg naar de North Rim meestal alleen open tussen half mei en half oktober. Omdat het zo moeilijk bereikbaar is, komen hier lang niet zoveel mensen als bij de South Rim.

South Rim

De South Rim is veruit het bekendste en meest bezochte deel van Grand Canyon National Park. De South Rim is het gehele jaar open en het beste bereikbaar vanaf veel grote steden in het Zuidwesten van Amerika. Bij de South Rim kun je bij meer dan 20 uitzichtpunten genieten van het fenomenale uitzicht op de Grand Canyon. Ook zijn hier restaurants en diverse accommodaties om te overnachten.

Hoe zit het met Grand Canyon West?

Grand Canyon West en de Grand Canyon Skywalk (een grote doorzichte brug over de canyon!) liggen het dichtst bij Las Vegas (ongeveer 2,5 uur rijden). Goed om te weten: Grand Canyon West is geen onderdeel van Grand Canyon National Park en heeft daardoor aparte toegangsprijzen. De America the Beautiful jaarpas is hier niet geldig.

Havasupai Falls

Vlakbij Grand Canyon West liggen de Havasupai Falls, een van de mooiste plekken in Amerika. Dit ligt in een indianenreservaat en je kunt hier alleen naartoe met een reservering voor de camping of de lodge. De reserveringen gaan een keer per jaar open en zijn in no-time uitverkocht. Ook de Havasupai Falls zijn officieel geen onderdeel van Grand Canyon National Park.

Wat is de beste tijd om de Grand Canyon te bezoeken?

Grand Canyon National Park (South Rim) is het hele jaar geopend. Dit zijn de beste tijden om de Grand Canyon te bezoeken:

  • Maart – mei: Mooi weer en rustig (net voor het hoogseizoen). Draag wel genoeg laagjes, het kan koud worden.
  • September – november: Net na het hoogseizoen wordt het weer rustig. Temperaturen zijn nog goed en de meeste trails zijn nog open (vooral in september en oktober).

Van juni t/m augustus is het hoogseizoen. Fijne temperaturen (wel af en toe onweer in juli en augustus), maar het kan dan onwijs druk worden. Toch zijn er altijd rustige plekjes te vinden, al moet je er soms iets verder voor lopen. Van december t/m februari is het erg rustig. Het kan heel koud worden, maar dat kan ook erg mooi zijn.

Hoeveel tijd heb je nodig voor de Grand Canyon?

Zonsdondergang bij de Grand Canyon
De Grand Canyon vlak voor zonsondergang.

Dat hangt er helemaal vanaf wat je wilt gaan doen! Wil je alle uitzichtpunten bezoeken of maar een paar? Wil je lange wandelingen maken of is een korte ook goed? Ik zou in ieder geval een volle dag plannen om de South Rim te bekijken. Het liefst met 1 overnachting, want de zonsondergang bij de Grand Canyon is prachtig!

Grand Canyon bezienswaardigheden

Desert view tower Grand Canyon
Desert View Tower in Grand Canyon National Park.

Wat moet je zien tijdens een bezoek aan de Grand Canyon? Dit zijn de mooiste Grand Canyon bezienswaardigheden:

Bezoekerscentrum

Ik begin een bezoek aan de nationale parken altijd bij het bezoekerscentrum en kan het echt aanraden om dat ook bij de Grand Canyon te doen. In het bezoekerscentrum kun je een hoop leren over het ontstaan van de Grand Canyon en kun je informatie krijgen over de mooiste plekken om te bezoeken en de leukste wandelpaden.

Uitzichtpunten

Het uitzicht op de Grand Canyon is fenomenaal en er zijn dan ook niet voor niets tientallen verschillende uitzichtpunten. Wat zijn de beste uitzichtpunten van de Grand Canyon? Het is misschien een beetje veel om ze allemaal af te gaan, maar ik kan je deze uitzichtpunten in ieder geval aanraden:

  • Mather Point
  • Hopi Point
  • Yavapai Point
  • Desert View
  • Bright Angel Point (North Rim)
Alleen bij Shoshone Point - Grand Canyon
Er was bijna niemand bij Shoshone Point.

Extra tip: Shoshone Point. Dit is geen officieel uitzichtpunt en daardoor weten niet veel mensen van het bestaan. Het ligt aan de Desert View Road, iets voorbij de Yaki Point Road. Hier zie je op gegeven moment een zandpad met een slagboom. Vanaf hier moet je ongeveer 1,5 kilometer (20 minuten) lopen om bij het viewpoint te komen. Je kunt hier gewoon naartoe (het is niet illegaal), het is alleen afgesloten als er een evenement is (bijvoorbeeld een bruiloft). Er is een toilet en er staan picknicktafels, dus je kunt je hier prima een tijdje vermaken. Dit is een van de meest rustige en mooiste uitzichtpunten van de Grand Canyon.

Wandelingen

Naast het bezoeken van de uitzichtpunten is het ook fijn om een paar wandelingen te maken in Grand Canyon National Park. Dit zijn een paar van de mooiste (en daardoor ook erg populaire) trails:

  • South Rim Trail – makkelijke trail langs de South Rim (je loopt er ongemerkt een stuk van als je van het ene naar het andere uitzichtpunt loopt). Veel plekken zijn bereikbaar met de shuttlebus, dus je kunt zo ver lopen als je wilt.
  • Bright Angel Trail – een van de meest spectaculaire trails, je gaat namelijk een flink stuk de canyon in. Je kunt deze trail zo lang maken als je wilt, de langste versie is ongeveer 19 kilometer. Let op: naar beneden wandelen is makkelijk, maar je moet ook terug omhoog en dat duurt (minstens) twee keer zo lang.
  • South Kaibab Trail – ook dit is een geweldig mooie trail waarbij je (een stuk) de canyon indaalt. De totale lengte is zo’n 10 kilometer, maar net als de Bright Angel Trail kun je besluiten om eerder terug te gaan. Let op: het beginpunt van de South Kaibab Trail is niet bereikbaar per auto, je moet de shuttlebus nemen.

Kijk op deze pagina voor een overzicht met alle dagwandelingen in Grand Canyon National Park.

Helikoptervlucht over de Grand Canyon

Als je in Grand Canyon National Park bent, dan zal je regelmatig een helikopter zien overvliegen. En daar kan jij ook in zitten! Een helikoptervlucht over de Grand Canyon schijnt enorm spectaculair te zijn (ik heb er nog steeds spijt van dat ik dit niet heb gedaan) en kun je hier boeken.

Zonsondergang

Zonsdondergang bij de Grand Canyon
Dit is een van de mooiste zonsondergangen die ik ooit heb gezien.

Eigenlijk is de zonsondergang (en eigenlijk ook de zonsopkomst) iets wat je moet zien in ieder nationaal park in Amerika. Die zijn namelijk fenomenaal. Ook in de Grand Canyon. Tijdens de zonsondergang kleuren de rode rotsen namelijk nog roder. Een spektakel om te zien!

Shuttlebus in Grand Canyon National Park

Je kunt niet overal in Grand Canyon National Park komen met de auto, dus voor het gemak rijden er diverse shuttlebussen. Deze bussen rijden regelmatig (je hoeft nooit lang te wachten) en er zijn diverse routes. Check die dus even voor je opstapt, zodat je naar de juiste plek gaat. Alle informatie over shuttlebussen in de Grand Canyon kun je vinden op deze pagina.

Overnachten bij de Grand Canyon

Het is aan te raden om tijdens je roadtrip in Amerika in ieder geval een nachtje te slapen in (of in de buurt van) Grand Canyon National Park. Dit zijn de beste opties:

In het park

Lodges: in het park zijn diverse lodges waar je een kamer kunt reserveren. De Bright Angels Lodge is de meest populaire en heeft een lange historie. Een kamer in een lodge dien je vroeg te boeken (reken op minstens 6 maanden van te voren, maar liever langer!) en dat kan via deze website.

Kamperen in Grand Canyon National Park - Mather Campground
Kamperen in Grand Canyon National Park.

Kamperen: er zijn twee campings in Grand Canyon National Park: de North Rim Campground (open van half mei tot eind oktober) en de Mather Campground (het hele jaar geopend, bij de South Rim). Zelf sliep ik op de Mather Campground en wat mij betreft is dit een van de mooiste campings in West Amerika. Voor beide campings kun je online reserveren. Meer informatie kun je vinden op deze pagina.

Net buiten het park in Tusayan

Lukt het je niet om een plekje te bemachtigen in het park zelf? Dan is het stadje Tusayan een goede uitvalsbasis. Vanaf hier is het slechts 20 minuutjes rijden naar de South Rim. Een hotelkamer in Tusayan kun je reserveren via Booking.com. Meer opties (ook bijzondere plekken om te overnachten zoals een toffe bungalow of trailer) kun je vinden via VRBO.

Grand Canyon National Park - uitzicht

Meer lezen over de Grand Canyon?

Ben je op zoek naar meer uitgebreide informatie over Grand Canyon National Park? Dan kan ik je deze (Engelstalige) reisgidsen aanraden:

Lonely Planet Grand Canyon National Park

Insight Guides Arizona & the Grand Canyon

Wil je meer lezen over het Zuidwesten van Amerika? Ik schreef ook deze artikelen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties