Gratis in New York - activiteiten en bezienswaardigheden

33x gratis in New York: leuke activiteiten en mooie bezienswaardigheden

New York is een supergave stad, maar ook peperduur. Gelukkig zijn er ook dingen gratis in New York die je kunt zien en doen. 33 tips!

Gratis activiteiten in New York City!

There’s nothing you can’t do. Now you’re in New York zingt Alicia Keys in Empire State of Mind. En ja, in New York is alles mogelijk. Alleen moet je voor sommige dingen wel flink in de buidel tasten. Gelukkig zijn er ook hele toffe New York bezienswaardigheden die je gratis kunt bezoeken. Een overzicht.

The New York Public Library

Ook als je niet gek bent op boeken, is de New York Public Libary een fijne stop tijdens je citytrip. Het gebouw is prachtig, met veel marmer en mooie plafondschilderingen. Bij slecht weer (of bij een hittegolf), kun je je hier prima een uurtje vermaken door simpelweg rond te dwalen. En mocht het nodig zijn: je kunt er ook gratis gebruik maken van het toilet.

New York Public Library

Ga naar een tv opname

Ken je al die talkshows “Live from New York City”? Die worden vrijwel dagelijks opgenomen en ze hebben altijd publiek nodig. Hoe gaaf is het om zo’n tv show bij te wonen? Misschien zie je wel een wereldberoemde celebrity! Op deze website kun je zien waar je je voor welke show kunt aanmelden.

Tv studio in New York

Central Park

Ik dacht altijd dat het Vondelpark (Amsterdam) vrij groot was, tot ik in Central Park kwam. Wat een gigantisch park! Central Park is een heerlijke oase van rust als je even bij wilt komen van alle drukte in de rest van de stad. Het barst van de leuke bezienswaardigheden in Central Park. Denk bijvoorbeeld aan de Bethesda fontein, de vele fiets- en wandelpaden, Belvedere Castle en de Bow Bridge. Een perfecte plek om je uren te vermaken.

Op de fiets in Central Park

9/11 Memorial

De afschuwelijke gebeurtenissen op 9/11 kunnen veel mensen zich nog goed herinneren. Op de plaats waar de twee torens van het World Trade Center in 2021 neerstortten is nu een indrukwekkend memorial dat je gratis kunt bezoeken.

Ernaast is ook het 9/11 museum. Hier moet je wel voor betalen, maar het is absoluut de moeite waard. Koop hier kaartjes voor het 9/11 Museum.

WTC en memorial in New York

Oculus Center

Vlak naast het WTC staat Oculus Center, een van de meest bijzondere moderne bouwwerken in New York. Het is eigenlijk een shopping mall, maar ook als je geen zin hebt om te winkelen moet je hier echt even een kijkje nemen. Het is namelijk ontzettend fotgeniek. De binnenkant is wit met grote bogen en de vloer is van marmer. Het beste uitzicht heb je vanaf het fotoplatform op de eerste verdieping.

Battery Park

Battery Park (of “The Battery”) is een park in het zuiden van Manhattan en dit is een heerlijke plek om rond te dwalen. Het heeft een wat Nederlands tintje, hier staat namelijk het Netherland Monument. In de zeventiende eeuw werd New York (toen nog Nieuw Amsterdam) door Nederlanders gesticht en daar herinnert dit monument aan. Op het monument staat een Engelse en een Nederlandse tekst.

Netherland Monument in New York

Governor’s Isand

Governor’s Island is een vrij groot eiland ten westen van Brooklyn. Dit was vroeger een legerbasis en je kunt nog enkele van die gebouwen zien. Daarnaast is het eigenlijk een groot park vol wandelpaden. Een heerlijke plek om een middagje te gaan wandelen en picknicken. Je kunt er komen met de ferry, een retourtje kost $4. In het weekend kun je tot 11.30 uur zelfs gratis met de ferry. Kijk hier voor een overzicht van de tijden.

Kunst kijken in Chelsea

De wijk Chelsea is zeer geliefd bij kunstenaars. Er zijn meer dan 200 kunstgaleriën en je kunt de meeste gewoon inlopen en de bijzondere kunstwerken bekijken. Het lijkt net alsof je steeds een minimuseum instapt, heel tof!

The Vessel

The Vessel is een van de meest bijzondere New York bezienswaardigheden. Het is geopend in maart 2019 en bestaat uit 154 trappen. Dat geeft een heel bijzonder effect!

Het bouwwerk is helaas (alweer) gesloten in 2022, dus je kunt de trappen niet meer beklimmen. De buitenkant is echter spectaculair om te zien, dus ik zou hier zeker een kijkje nemen.

Times Square

Dit wereldberoemde plein vol lichtreclame is natuurlijk ook helemaal gratis om te bezoeken. Het is er hardstikke druk, maar het is ook wel heel bijzonder om te zien (en dan heel snel weer weg te gaan).

Times Square in New York

Gratis kajakken in de Hudson River

Heb je zin in een sportieve activiteit tijdens je stedentrip New York? Bij het Downtown Boathouse kun je in de zomer gratis kajakken! Er zijn twee locaties waar je met de kajak het water in kunt:

  • Pier 26 in het Hudson River Park – 20 mei t/m 9 oktober 2023.
  • Governer’s Island – 17 juni tot eind september 2023.

Ga er op tijd heen, want het is erg populair. Bij drukte sluiten ze de rij. Kijk voor meer informatie op de website van Downtown Boathouse.

Little Island

Little Island is een nieuw park (2021) in de Hudson River. Het heeft nogal een futuristisch design, de bedoeling was om het op een blad te laten lijken dat op het water drijft. En dat is aardig goed gelukt! Een prachtige groene oase en een ontzettend gave plek om te bezoeken.

Rockefeller Center

Niet ver van de New York Public Libary vind je het gebouwencomplex Rockefeller Center. Het complex is een nationaal historisch monument en geheel in art decostijl. Gaaf om langs en doorheen te lopen (pas op dat je niet verdwaald). Tussen de gebouwen staan diverse gave beelden, waaronder de beroemde Atlas.

Atlas voor het Rockefeller Center in New York

Tip: Niet gratis maar wel gaaf: bezoek de Top of The Rock (op 30 Rockefeller Plaza) voor een waanzinnig uitzicht op Manhattan.

Wist je trouwens dat de Top of The Rock een betere optie is dan het dak van het Empire State Building? Daarover kun je meer lezen in het artikel Wat moet je vooral niet doen in New York City.

St. Patrick’s Cathedral

Vlakbij Rockefeller Center staat er opeens een prachtige rijkversierde kathedraal. Het is een bijzondere verschijning tussen de wolkenkrabbers. De gothische St. Patrick’s Cathedral werd in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd en daarmee is het het oudste katholieke gebouw in New York City. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken, hij is dagelijks geopend van 6.30 uur tot 20.45 uur.

Tip! Ga je een roadtrip in het noordoosten van Amerika en ben je op zoek naar een handig roadbook of persoonlijke reisgids om mee te nemen tijdens je reis? Neem dan een kijkje in de Op reis met Co Shop! In deze webshop vind je een compleet Toronto – New York roadbook, maar je kunt voor een klein prijsje ook losse bouwstenen, zoals de New York City bouwsteen. Hiermee kun je zelf je eigen reisgids samenstellen!

De High Line

In de wijk Chelsea kun je de High Line vinden. Dit is een stadspark van meer dan twee kilometer lang, wat aangelegd is op een verhoogde spoorlijn. Hier kun je een mooie wandeling maken en zal je ongetwijfeld veel street art spotten.

Op de High Line in New York

Chelsea Market

Onder de High Line ligt de Chelsea Market, een ontzettend tof overdekt gangenstelsel met hippe barretjes en leuke shops. Shoppen is natuurlijk niet gratis, maar het is alleen al superleuk om er even doorheen te lopen. Daarnaast worden er regelmatig gratis activiteiten georganiseerd. Zo kun je bijvooreeld concerten bijwonen van musici van The Chelsea Symphony. Kijk op de website voor de agenda.

Chelsea Market in New York

Ga mee met een gratis stadstour

Net als in veel andere steden ter wereld zijn er ook gratis stadstours in New York. Hierbij leidt een local je rond en laat je de mooiste plekken zien. Na afloop kun je ervoor kiezen om een fooi te geven, maar het is niet verplicht. Er zijn diverse aanbieders van een gratis tour in New York, zoals Free Tours by Foot.

Grand Central Station

Grand Central Station is een plek die je ziet in bijna alle films en series die plaatsvinden in New York. Het is een plek vol bedrijvigheid in een prachtig gebouw dat meer dan honderd jaar oud is. Ook als je niet van plan bent om met de trein te gaan is het leuk om hier even rond te lopen, vooral de grote hal is erg indrukwekkend.

Grand Central Station

Bezoek de beroemde musea

Tickets voor de beroemde musea in New York zijn over het algemeen vrij prijzig, maar op bepaalde tijdstippen kun je deze musea ook gratis bezoeken! Om er een paar te noemen:

  • Solomon R. Guggenheim Museum: zaterdag van 18 tot 20 uur (pay what you wish)
  • American Folk Art Museum: altijd gratis
  • The Morgan Library & Museum: vrijdag van 17 tot 19 uur. Reserveren is verplicht (kan vanaf een week van tevoren).

Kijk op deze website voor een overzicht met alle musea die je gratis of voor een donatie kunt bezoeken.

Gratis naar het Guggenheim Museum

Washington Square Park

Een van de bekendste parken in Manhattan is Washington Square Park. Dit stadspark is gebruikt als locatie in talloze films en televisieseries en je herkent de grote Washington Square Arch direct. Er zijn vrijwel altijd straatoptredens van o.a. dichters en dansers. Een fijne plek om even bij te komen en te genieten van een leuk optreden.

Gratis activiteiten in Bryant Park

Bryant Park is een park op een hele gave locatie tussen de wolkenkrabbers en hier worden jaarlijks meer dan 1000 gratis evenementen georganiseerd. In de zomer zijn dat films en concerten met muziek uit de meest populaire Broadwaymusicals. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld ook yoga- of danslessen waar je aan mee kunt doen. Kijk op de website van Bryant Park voor het programma.

Musical showcase in Bryant Park

Gratis rondleiding in City Hall

De City Hall van New York is in het begin van de negentiende eeuw gebouwd en is een van de oudste gemeentehuizen in Amerika dat nog in gebruik is. Het is van binnen erg bijzonder om te zien en als je (veel) geluk hebt, kun je het ook nog eens gratis zien tijdens jouw verblijf in New York!

Een paar keer per maand worden er rondleidingen georganiseerd. Het kost niets, maar je moet je hier wel voor inschrijven en dat kan op deze website.

De Brooklyn Bridge

Wil je Manhattan verlaten? Dan kun je dat doen via de Brooklyn Bridge. Deze brug is een icoon in New York en bijna twee kilometer lang. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht op de East River, Lower Manhattan en natuurlijk Brooklyn.

Op de Brooklyn Bridge

Brooklyn Bridge Park

Als je van Manhattan naar Brooklyn loopt over de Brooklyn Bridge, dan heb je aan de rechterkant het Brooklyn Bridge Park. Dit prachte stadspark is de perfecte plek om even uit te rusten na de lange wandeling. Daarnaast heb je vanaf hier uiteraard een fantastisch uitzicht op de beroemde brug.

Gratis rondleiding in de Brooklyn Brewery

Hou je wel van een biertje en vind je het leuk om een brouwerij te bezoeken? De Brooklyn Brewery is een microbrouwerij en hier worden op zondag tussen 13 en 18 uur gratis rondleidingen gegeven. Kijk op de website voor meer informatie.

The Green-Wood Cemetery

Een andere indrukwekkende plek in de wijk Brooklyn is de Green-Wood Cemetery. Deze enorme begraafplaats bestaat al sinds 1838. Op deze begraafplaats zijn tal van beroemde historische figuren begraven, zoals componist Leonard Bernstein en DeWitt Clinton (voormalig burgemeester van New York City).

De begraafplaats staat vol met bijzondere monumenten en standbeelden. Opvallend is het standbeeld van Minerva, dat lijkt te zwaaien naar het Vrijheidsbeeld.

Prospect Park

Prospect Park is het grootste stadspark in de wijk Brookly en wordt wel eens vergeleken met Central Park. Het is een hele fijne groene oase met veel wandelpaden en bijzondere tuinen. Een van de mooiste gebouwen is het boathouse en de naastgelegen brug.

Queens County Farm Museum

Wist je dat er in de wijk Queens een oude boerderij staat? Hier wordt al gewerkt sinds het einde van de zestiende eeuw. Je kunt de boerderij gratis bezoeken en de historische gebouwen, de dieren en de velden bekijken. Heel bijzonder!

Socrates Sculpture Park

Aan de East River in Queens ligt een heel bijzonder stadspark, namelijk het Socrates Sculpture Park. Dit voelt meer als een openluchtmuseum dan een park, want -zoals de naam al zegt- het park staat vol met bijzondere beelden. Ook leuk: er worden in het park regelmatig festivals georganiseerd, deze zijn gratis te bezoeken.

Neem de ferry naar Staten Island

Wil je van een afstandje genieten van Manhattan? Neem dan de gratis ferry naar Staten Island. Lekker uitrusten met een mooi uitzicht, wie wil dat nou niet? Naast de skyline van Lower Manhattan, heb je vanaf deze ferry ook een goed uitzicht op het Vrijheidsbeeld.

Met de Ferry naar Staten Island voor het beste uitzicht

De Bronx Zoo

In de Bronx vind je een van de mooiste dierentuinen van New York. Hij bestaat al sinds 1899 en is een van de oudste dierentuinen in Amerika. Het is een gigantisch terrein en er leven meer dan 10.000 dieren. Op de meeste dagen moet je een ticket kopen voor de Bronx Zoo, maar op woensdagen kun je hem gratis bezoeken. Je moet wel reserveren, kijk hier voor meer informatie.

New York Botanical Garden

Iets ten noorden van de Bronx Zoo vind je een andere mooie plek in New York: de New York Botanical Garden. Het bestaat uit meerdere botanische tuinen en de een is nog mooier dan de andere. De New York Botanical Garden bezoeken is niet goedkoop, want een ticket kost $30. Maar… op woensdag kun je tussen 10 en 11 uur gratis naar binnen!

Coney Island

Ok, je moet er een stukje voor reizen, want Coney Island ligt in het zuiden van Brookly, ongeveer een uur reizen met de metro vanaf Manhattan. Maar dan heb je ook wat! Coney Island is een schiereiland met een lang uitgestrekt zandstrand en dat maakt het een perfecte bestemming voor warme dagen. Het is ook een must om even rond te kijken in het iconische Luna Park vol bijzondere en kleurrijke attracties.

Boek een reis naar New York

Voor al die toffe gratis activiteiten zal je toch iets van geld moeten uitgeven, want je moet ervoor naar New York. En dat is zeker geen straf! Een paar tips voor het boeken van een reis naar New York.

Vliegen naar New York

New York heeft verschillende luchthavens, JFK, Newark en LaGuardia zijn de bekendste. Vanuit Nederland en België gaan dagelijks meerdere rechtstreekse vluchten naar New York. De reis duurt ongeveer 8,5 uur. Kijk op Skyscanner voor tickets en prijzen.

Wil je graag Flying Blue Miles sparen? Dan is het verstandig om via de website van KLM te boeken.

Overnachten in New York

Het barst van de leuke hotels, hostels en appartementen in New York. Bedenk van tevoren wat je graag wilt zien in de stad en zoek een accommodatie die daar enigszins bij in de buurt ligt of een goede connectie heeft qua openbaar vervoer.

Dit zijn een paar toffe accommodaties in New York:

  • HI NYC Hostel – Perfect voor budgetreizigers! Goede locatie aan de Upper West Side, niet ver van Central Park.
  • LUMA Hotel – Times Square (4⭐) – Tof ingericht hip hotel op een ontzettend centrale locatie. Op slechts een paar minuten lopen van Bryant Park, Times Square, Rockefeller Center en Grand Central Station.
  • Casa Cipriani New York (5⭐) – Ben je op zoek naar een unieke plek om te overnachten in New York?Dan is dit luxe hotel echt een aanrader! Het ligt op het meest zuidelijke puntje van Manhattan en vanaf hier heb je prachtige uitzichten op het water met o.a. het Vrijheidsbeeld.

Zelf gebruik ik vooral Booking.com als ik op zoek ben naar een fijn hotel of appartement. Meestal kun je kosteloos annuleren.

Als je je bezoek aan New York echt met een beperkt budget wilt doen, dan is een bed in een hostel ook een goed idee. Die kun je vinden via Hostelworld.

Tip! Ik maakte een roadtrip van Toronto naar New York en had in New York een hotel met (betaalbare) parkeerplaats nodig. Uiteindelijk boekte ik een kamer in het LIC Hotel in Queens. Dit was echt een topper! Een fijn hotel met parkeerplaats, goed ontbijt, goede verbinding met het openbaar vervoer en een dakterras met een geweldig uitzicht.

Vergeet je creditcard niet!

Het hebben van een creditcard is een must tijdens een reis in Amerika, daarmee kun je vrijwel overal betalen. Via ICS cards heb je regelmatig goede deals voor VISA en Mastercard.

Zelf heb ik een Flying Blue American Express. Hiermee kun je Flying Blue Miles verzamelen, die je in kunt wisselen voor gratis vluchten. Bij de Gold en de Platinum card is ook een goede reisverzekering inbegrepen. Als je je aanmeldt via deze link krijg je een hele mooie welkomstbonus!

Bij sommige creditcards is een goede (doorlopende) reisverzekering inbegrepen. Heb je die (nog) niet? Kijk dan eens bij Allianz voor de mogelijkheden.

Musea, tours & activiteiten

Het is verstandig om tickets voor musea, tours en andere activiteiten op tijd te boeken. Dan weet je zeker dat je erheen kunt op je gewenste tijdstip. Dit zijn een paar handige websites die je daarvoor kunt gebruiken:

  • Get Your Guide – Groot aanbod van gave tours en ook toegangstickets voor diverse musea.
  • Tiqets – Toegangsbewijzen voor musea, soms zijn er mooie combinatiedeals.

Wil je meer lezen over New York?

Heb je na het lezen zin in een stedentrip New York en heb je behoefte aan meer tips? Bestel dan een van deze fijne reisgidsen:

Time to momo – New York

Hallo! New York

Daarnaast kun je op deze website ook ontzettend veel lezen over een reis naar Amerika. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in november 2017. Laatste update met nog meer tips: november 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Gratis in New York City - activiteiten en bezienswaardigheden
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties