Nationale Parken Amerika

Hoe & wat: Nationale parken in Amerika

Afgelopen zomer heb ik maar liefst acht verschillende nationale parken aangedaan in Amerika. Dit is iets dat wij hier in Nederland niet echt kennen, maar in Amerika de normaalste zaak ter wereld. Alles is in deze parken erg goed geregeld, maar het is toch handig om hier voordat je gaat wat meer vanaf te weten. In deze blog alles over de nationale parken in Amerika.

Toegang

Nationale Parken Amerika
Bij de meeste National Parks ziet de toegang er uit als op de bovenstaande foto. Je moet stoppen bij het hokje van de ranger om daar te betalen. Je betaalt in principe per auto en je kunt ervoor kiezen om voor een eenmalig bezoek te betalen of om een een parkenpas (de America the Beautiful pass) te kopen die een heel jaar geldig is in alle nationale parken in de Verenigde Staten. Per park kost een bezoek ongeveer tussen de 20 en 30 dollar en een parkenpas kost 80 dollar. Als je van plan bent om meerdere parken te bezoeken heb je die pas er dus zo uit. Ook leuk aan deze pas is dat hij door twee mensen gebruikt kan worden (er kunnen twee handtekeningen op), dus als iemand die je kent in hetzelfde jaar naar de Verenigde Staten gaat, dan kan die hem ook gebruiken. Meer informatie over de America the Beautiful Pass vindt je op deze website. Bij de ingang krijg je trouwens meestal een flyer en een krant, bewaar deze goed!

Informatie

Je kunt natuurlijk van te voren veel lezen over de parken in reisgidsen, maar ter plekke kun je ook nog een hoop informatie krijgen, bijvoorbeeld via de flyer, krant en het bezoekerscentrum.

Flyer

Nationale parken Amerika
De flyer die je bij de ingang ontvangt bevat vaak basic informatie (vooral over het ontstaan en de flora en fauna van het park) en heeft een plattegrond van het park. Heel handig om als startpunt te hebben, meestal moet je namelijk nog flinke stukken rijden binnen het park om bij de highlights te komen.
Krant

Nationale parken Amerika
Naast een flyer krijg je ook een actuele krant (vaak wordt die per seizoen gemaakt). Hier staat uitgebreide informatie in over de regels in het park (afval in de afvalbakken, hoe om te gaan met wildlife enzovoorts). Ook staat er een meer gedetailleerde kaart in, worden de meest populaire wandelroutes uitgelicht en kun je zien op welke tijden rangers iets vertellen over het park.

Visitor Center

Nationale Parken Amerika
Mocht je toch meer over een park willen weten dan de informatie die je in de flyer en krant kunt vinden, dan kun je het visitor center bezoeken. In dit bezoekerscentrum zitten een aantal rangers voor je klaar om vragen te beantwoorden (bijvoorbeeld welke wandeling je het beste op welk tijdstip kunt doen) en daarnaast zijn er vaak tentoonstellingen over het park. Ook is er meestal een auditorium, waar je een film kunt kijken over het park. Dat laatste kan ik je zeker aanraden, je steekt in 20 minuten tijd een hoop op.

Uitzichtpunten

Nationale parken Amerika
Een makkelijke manier om een goed beeld te krijgen van parken is om de uitzichtpunten af te gaan. De meeste punten zijn bereikbaar met de auto (genoeg parkeerplaatsen), maar soms kun je ook een pendelbus nemen. Ze staan vaak goed aangegeven op je de kaart in je flyer, maar ook aan de kant van de weg. Hier zul je veel Amerikanen en Aziaten tegenkomen, die gaan namelijk in ieder park alle uitzichtpunten langs.
Wandelen

Nationale parken Amerika
Wil je toch iets meer zien van het park dan alleen de uitzichtpunten? Ga dan wandelen. Ieder park heeft genoeg routes waar je uit kunt kiezen, variërend van wandelingen van 20 minuten tot hele dagen. In de krant kun je de meest populaire routes vinden, daar staat ook altijd bij welke moeilijkheidsgraad de wandelingen hebben. Meestal moet je nog wel een stukje rijden om bij de start van de route te komen (dat noemen ze de trailhead), ook daar zijn weer genoeg parkeerplaatsen en vaak ook picknickfaciliteiten en toiletten. Ze kennen in Amerika bij de meeste wandelingen geen geasfalteerde wandelpaden en bordjes. Meestal kun je het beste de route volgen die de meeste mensen hebben gelopen (platgetrapte grond). De route wordt vaak aangegeven door stapeltjes stenen. Is even oefenen, maar erg leuk. En vaak wordt je beloond met mooie uitzichten waar je niet al te veel andere toeristen treft.

Kamperen

Nationale Parken Amerika
De meeste parken hebben genoeg te bieden om je meerdere dagen te kunnen vermaken. Mijn advies is dan ook om in de parken te slapen als je de mogelijkheid hebt. Dit kan vaak in lodges, maar die zijn erg prijzig (vooral in het hoogseizoen). Wat je ook kunt doen is kamperen, voor $16 per nacht heb je al een plekje. Het is wel heel anders dan in Nederland, want het is wel echt back to basics. Er is vaak alleen een toiletgebouw met een wastafel. Douches zijn er bijna niet, en als ze er zijn moet je er voor betalen. Je krijgt wel een enorme kampeerplaats (er kunnen zeker 3 of 4 tenten staan) met een picknicktafel en een vuurring om een kampvuur in te kunnen maken. Soms staat er ook een barbecue. Reserveren kan vaak vanaf 6 maanden van te voren op deze website. Wees er vroeg bij, want vooral in de populaire parken zijn de plekken zo uitverkocht. En het leukste voordeel van slapen in het park is dat je zowel de zonsopgang als de zonsondergang kunt zien, de mooiste momenten van de dag om zo’n park te bekijken.

Lees ook: Hoe & wat: kamperen in Amerika

Dit waren mijn tips voor de nationale parken in Amerika. Welke is jouw favoriet?

Uitgebreide tips voor nationale parken in Amerika

Over een aantal nationale parken schreef ik een uitgebreid artikel boordevol praktische tips. Dit zijn mijn favorieten:
Hoe & wat: reistips Zion National Park
Hoe & wat: Reistips voor Grand Teton National Park (Wyoming)
Hoe & wat: Reistips Yosemite National Park

Voor nog meer tips (en om mooie plaatjes te kijken) kun je een van deze boeken bestellen:

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie