Roadtrip Amerika - 5 mooie routes en praktische tips

Roadtrip Amerika: 5 mooie routes & praktische tips

Een roadtrip in Amerika is een geweldig avontuur. Maar welk deel van Amerika ga je ontdekken tijdens je vakantie? Ontdek 5 mooie routes.

Hoeveel tijd heb je nodig voor een roadtrip in Amerika?

Een roadtrip in Amerika doe je niet in een paar dagen, zeker niet als je daarvoor vanuit Nederland naar de Verenigde Staten moet vliegen. Daarom zou ik voor een roadtrip in Amerika minimaal twee weken uittrekken, maar meer tijd is altijd goed (beter)!

In bijvoorbeeld een staat als Florida kun je de hoogtepunten prima tijdens een rondreis van twee weken zien, maar als je de hoogtepunten aan de westkust van Amerika wilt zien, dan heb je minimaal drie weken nodig. In dit artikel deel ik vijf mooie routes voor een roadtrip in Amerika, van twee, drie en vier weken lang.

Twee weken: Rondreis in Florida

Heb je maar twee weken in Amerika? Dan is Florida een goede reis om mee te beginnen. Dit was mijn allereerste reis in Amerika. In twee weken zagen we veel mooie plekken in de Sunshine State. We begonnen onze reis in Miami en reden daarna via de mooie Overseas Highway helemaal naar Key West, het meest zuidelijke puntje van Amerika. Ook zagen we alligators in de Everglades, ontdekten mooie stranden aan de Golfkust van Florida en hadden we veel plezier in de pretparken van Orlando.

Florida is een perfecte bestemming voor een vriendengroep of een gezin met kinderen van alle leeftijden. Een goede combinatie van zon, zee, strand, leuke dorpen en steden en bijzondere activiteiten.

 • Aantal kilometers 1200 kilometer
 • Staten Florida
 • Hoogtepunten Miami, Key West, Everglades National Park, witte stranden aan de Golfkust en pretparken in Orlando.
 • Beste reistijd Eind november tot half mei. Tussen half mei en november kun je ook goed naar Florida afreizen, alleen moet je dan rekening houden met flinke regenbuien en is het er behoorlijk warm.
 • Route Bekijk hier een beschrijving van de ultieme route van 2 weken in Florida.
 • Reisverslag Lees hier de reisverslagen van mijn roadtrip in Florida.
 • Roadbook Met het Florida roadbook heb je een persoonlijke reisgids die gebaseerd is op deze route.

Wil je een overzichtelijke PDF met deze route? Geef je e-mailadres door en ik stuur je een exemplaar.

Lees ook: Alles wat je wilt weten over een vakantie naar Florida.

Tips rondreis in Florida
Rondreis in Florida

Twee weken: Toronto & New York

Canada en Amerika in een reis combineren en hou je van grote steden en watervallen? Dan is deze toffe route van Toronto naar New York en weer terug echt een aanrader! In twee weken tijd maak je een roadtrip in Ontario (Canada) langs het indrukwekkende Lake Ontario en steek je de grens over om de bergen in van de Adirondacks (New York State) te ontdekken. Vervolgens bezoek je wereldstad New York en relax je bij de Finger Lakes. Ook zie je een van de mooiste watervallen ter wereld (Niagara Falls) en bezoek je de hippe stad Toronto.

 • Aantal kilometers 2000 kilometer
 • Staten Ontario (Canada), New York State (VS), Massachusettes (VS), New Jersey (VS) en Pennsylvania (VS).
 • Hoogtepunten Thousand Islands (Canada), Adirondacks (VS), New York City (VS), Watkins Glen State Park (VS), Niagara Falls en Toronto.
 • Beste reistijd April tot en met oktober. In de zomermaanden kan het wel erg heet worden in New York en Toronto, maar is het juist op de andere plekken erg aangenaam.
 • Route Bekijk hier de hele route van twee weken van Toronto naar New York.
 • Reisverslag Lees hier de reisverslagen van mijn roadtrip Ontario & New York State.
 • Roadbook Met het Toronto – New York roadbook heb je een persoonlijke reisgids die gebaseerd is op deze route.

Wil je een overzichtelijke PDF met deze route? Geef je e-mailadres door en ik stuur je een exemplaar.

Leestip! Wil je weten hoe je met je huurauto de grens tussen Canada en Amerika oversteekt? Check dit artikel: De grens oversteken van Canada naar Amerika (of andersom)

New York City - uitzicht vanaf Top of the Rock
New York!

Twee weken: Eilandhoppen op Hawaii

Een rondreis op Hawaii was voor mij een droom die uitkwam. In iets meer dan twee weken maakte ik een roadtrip op drie verschillende eilanden. Op Oahu bezocht ik Waikiki Beach, was ik onder de indruk van Pearl Harbor en waande ik me in Jurassic Park op de Kualoa Ranch.

In Maui reed ik via ontelbaar veel bochten naar Hana, bezocht ik het indrukwekkende Haleakala National Park en snorkelde ik met zeeschildpadden langs de stranden van de zuid- en de westkust. Op Hawaii (ook wel The Big Island genoemd) zag ik veel lavastromen, zwarte stranden, bezocht ik Volcanoes National Park en het leuke dorpje Kailua.

 • Aantal kilometers 1100 kilometer (met huurauto, exclusief vluchten)
 • Staten Hawaii
 • Hoogtepunten Waikiki, Pearl Harbor, Kualoa Ranch, de weg naar Hana, Waiʻānapanapa State Park, Haleakala National Park, historisch centrum van Lahaina, snorkelen met zeeschildpadden, Akaka Falls State Park, Volcanoes National Park, Punalu’u Black Sand Beach en Kailua.
 • Beste reistijd Het hele jaar!
 • Route Bekijk hier de route van een rondreis van twee weken op Hawaii.
 • Reisverslag Lees de reisverslagen van mijn rondreis op Hawaii.

Lees ook: Alles wat je wilt weten voor je eerste reis naar Hawaii

Waikiki Beach - Hawaii
Het strand van Waikiki op Hawaii.

Drie weken: Roadtrip in West-Amerika

Een rondreis in West Amerika is misschien wel de ultieme roadtrip in Amerika. Het was in ieder geval mijn mooiste rondreis Amerika! Het barst er van de prachtige nationale parken en ook de steden zijn het bezoeken waard. Voor de westkust van Amerika heb je minstens drie weken nodig, maar meer tijd is altijd beter.

In (iets meer dan) drie weken zie je o.a. de Grand Canyon, rij je een stukje over Route 66, zie je de bijzondere themahotels in Las Vegas en bezoek je in Death Valley een van de heetste plekken ter wereld. Ook zie je misschien beren in Yosemite National Park, maak je met de cable car een ritje in San Francisco en vergaap je je aan de filmsets in Los Angeles.

 • Aantal kilometers 4500 kilometer
 • Staten Californië, Arizona, Utah en Nevada.
 • Hoogtepunten Te veel om op te noemen! Ik noem er een paar: Route 66, de Grand Canyon, Antelope Canyon (Page), Monument Valley, Arches National Park, Bryce Canyon, Zion National Park, Las Vegas, Yosemite National Park, San Francisco, Big Sur, Los Angeles.
 • Beste reistijd April t/m oktober. In de zomermaanden kan het op sommige plekken (o.a. Joshua Tree National Park, Las Vegas en Death Valley) erg heet worden. Vroeg en laat in het jaar kan een deel van de route nog afgesloten zijn in verband met sneeuw (o.a. Yosemite, Grand Canyon en Bryce Canyon).
 • Route Bekijk hier een geweldige route voor een roadtrip van 3,5 week in het West Amerika.
 • Reisverslag Lees hier de reisverslagen van mijn roadtrip in het zuidwesten van Amerika.
 • Roadbook: Met het West Amerika roadbook heb je een persoonlijke reisgids die gebaseerd is op deze route.

Wil je een overzichtelijke PDF met deze route? Geef je e-mailadres door en ik stuur je een exemplaar.

Boeken over Amerika
Monument Valley

Vier weken: ontdek noordwest Amerika

Een andere geweldige regio voor een roadtrip is het noordewesten van Amerika, ook wel bekend als de Pacific Northwest. Het landschap is ontzettend afwisselend en je kijkt je ogen uit. Voor deze regio heb je minstens vier weken nodig, maar dan zie je ook veel. Denk bijvoorbeeld aan de hippe stad Portland, de beroemde kust van Oregon, Crater Lake National Park, een ritje over de loneliest road in the USA (Highway 50 in Nevada), Grand Teton en Yellowstone National Park.

 • Aantal kilometers 7500 kilometer.
 • Staten Oregon, Washington, Californië, Nevada, Idaho, Wyoming en Montana.
 • Hoogtepunten Ook in deze roadtrip zijn er te veel hoogtepunten om op te noemen! Ik noem er een paar: Portland, Crater Lake National Park, Lassen Volcanic National Park, Highway 50 in Nevada, Grand Teton, Yellowstone, John Day Fossil Beds National Monument.
 • Beste reistijd Eind mei tot oktober. De rest van het jaar zijn veel plekken gesloten in verband met sneeuw.
 • Route Bekijk hier een toffe route van vier weken in de Pacific Northwest.
 • Reisverslag Lees hier de reisverslagen van mijn rondreis in het noordwesten van Amerika.
 • Roadbook: Met het Noordwest Amerika roadbook heb je een persoonlijke reisgids die gebaseerd is op deze route.

Wil je een overzichtelijke PDF met deze route? Geef je e-mailadres door en ik stuur je een exemplaar.

Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park
Grand Prismatic Spring in Yellowstone National Park.

Niet vergeten!

Weet je al welke onvergetelijke roadtrip door Amerika je wilt maken en kun je niet wachten om te gaan? Controleer voor vertrek of je al je reisdocumenten op orde hebt. Naast een geldig paspoort heb je voor een reis naar Amerika ook een ESTA nodig. Dit is geen visum, maar een elektronische reistoestemming die na toekenning digitaal aan je paspoort wordt gekoppeld. Met een ESTA, die je eenvoudig online kunt aanvragen, kun je tot 90 dagen door Amerika reizen. Weet je vooraf al dat je langer de tijd nodig hebt? Dan zul je een fysiek visum aan moeten vragen. Breng je tijdens je roadtrip door Amerika tussentijds ook een bezoek aan Canada? Dan is het goed om te weten dat als je per auto, camper of trein de Canadese grens overgaat, geen eTA nodig hebt.

Maak je een roadtrip in Amerika met een auto of een camper?

Of je een roadtrip gaat maken in Amerika met een auto of camper hangt natuurlijk helemaal van je eigen voorkeur af! Met een camper slaap je elke dag in je eigen bed en heb je alles bij je, maar ben je wel afhankelijk van campings waar je met een RV mag staan. Met de auto kun je kiezen: ga je kamperen of slaap je in een hotel? Daarmee ben je iets flexibeler.

Vooral in het westen van Amerika is het gebruikelijk om met een camper rond te reizen, je ziet deze minder in het noordoosten of Florida. En op Hawaii zie je vooral grote Jeeps (want daar past je surfplank in).

Voor het huren van een auto of camper in Amerika is het in ieder verstandig om veel rond te kijken en te vergelijken. Zelf huur ik mijn auto’s bijna altijd via AutoEurope, Alamo en Sunny Cars. Die laatste is wat prijziger, maar geeft wel de beste service en verzekeringen.

Een camperreis in Amerika boek je het beste via Travelhome. Je kunt hier een camper reserveren, maar voor het gemak kun je ook een complete route met ze samenstellen voor een goede prijs. Ze doen dit op maat, dus helemaal naar jouw wens!

Hoe plan je een roadtrip in Amerika?

Waar te beginnen als je voor het eerst een roadtrip in Amerika wilt maken? Bedenk eerst wat je wilt zien en kijk dan of het realistisch is. Zo is New York en de Grand Canyon in een reis eigenlijk niet goed te combineren, maar zou je bijvoorbeeld wel een roadtrip kunnen maken van New York naar Florida.

Voor het plannen van de route kun je bijvoorbeeld Google Maps gebruiken. Hier kun je ook de plekken opslaan die je graag wilt zien en zo de route aan elkaar knopen. Let er wel op dat de reistijden in Google Maps erg optimistisch zijn, meestal ben je veel langer bezig. Een andere handige websites om roadtrips mee te maken is Roadtrippers.

Wat kost een roadtrip in Amerika?

Allereerst: een roadtrip in Amerika is niet goedkoop. Maar je kunt het natuurlijk zo duur maken als je wilt! Slaap je alleen in vijf sterren hotels, ontbijt, lunch en dineer je elke dag in restaurants en maak je graag een helikoptervlucht? Dan is het een dure reis. Je kunt flink besparen door af en toe eten te halen bij de supermarkt, veel te wandelen en te kamperen. Ik zorg zelf voor een combi en reken per reis vaak €1000 per week per persoon. In mijn ervaring is Hawaii een stuk duurder en Florida iets goedkoper.

Voor deze roadtrips in Amerika heb ik een kostenoverzicht gemaakt:

Praktische tips voor je Amerika roadtrip

Tot slot deel ik graag nog een paar praktische tips voor een roadtrip in Amerika:

 • Neem de tijd. Er is onderweg ontzettend veel te zien en het leuke van een roadtrip is dat je overal kunt stoppen.
 • Zorg dat je een goede huurauto of camper hebt en weet wat de verkeersregels zijn.
 • Sla voldoende drinken en snacks in.
 • Zorg voor een goedgevulde benzinetank. Vooral in het westen van Amerika kom je soms urenlang geen benzinepomp tegen
 • Maak een toffe playlist voor nog meer plezier van je roadtrip.
 • Vergeet niet om af en toe even te relaxen en geniet!

Dit waren mijn tips en een paar toffe Amerika roadtrip routes! Heb jij al eens een roadtrip in Amerika gemaakt?

Boek een reis naar Amerika

Lijkt het je helemaal geweldig om een roadtrip in Amerika te maken? Dan is het tijd om die te plannen en een reis te boeken! Deze websites gebruik ik altijd als ik een reis naar Amerika boek:

 • Vliegtickets: via Skyscanner of rechtstreeks bij KLM.
 • Accommodatie: hotels via Booking.com en appartementen of bijzondere plekjes via VRBO.
 • Betalen: een creditcard is een must tijdens een rondreis in Amerika. Veel geaccepteerde creditcards zijn VISA, Mastercard en American Express. Met die laatste spaar je ook nog eens Flying Blue Miles die je in kunt wisselen voor vluchten. Meld je aan via deze link voor een welkomstbonus.
 • Activiteiten: rondleidingen en gave tours kun je boeken via Get Your Guide.
 • Geen zin om zelf een Amerika roadtrip samen te stellen? Bij deze reisbureaus kun je kant-en-klare roadtrips boeken:
  • Travelhome: camperreizen in Amerika.
  • Tenzing Travel: de mooiste autorondreizen. Ook mogelijkheden voor een reis op maat.
  • 333 Travel: verschillende fly drives, maar ook bouwstenen om zelf een reis samen te stellen.

Lees ook: Rondreis Amerika zelf samenstellen of boek je een pakket?

Meer tips voor een reis in Amerika

Wil je meer roadtrip Amerika tips? Voor nog meer inspiratie voor een toffe roadtrip door Amerika zijn deze boeken aan te raden:

Roaming America

Lannoo’s Autoboek – USA

De afgelopen jaren heb ik maar liefst zeven reizen naar Amerika gemaakt. Daarom kun je op deze website veel informatie vinden over reizen in de Verenigde Staten van Amerika. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Leuke reisverhalen, reisinspiratie en handige reistips in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Dit artikel verscheen in april 2020. Laatste update met meer tips: juni 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Dit artikel bevat een gesponsorde link. Ik ga alleen samenwerkingen aan met producten en diensten die echt bij deze website passen en waarvan ik vind dat ze een toegevoegde waarde hebben voor mijn lezers. Lees hier meer over samenwerkingen. Daarnaast bevat dit artikel een paar affiliate links. Als je iets koopt of boekt via deze links krijg ik een kleine commissie. Het kost jou niets extra! Steun Op reis met Co.

Roadtrip in Amerika - 5 mooie routes
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.