Upheaval Dome

Wandelen in Canyonlands: Upheaval Dome

De Amerikaanse staat Utah is een paradijs voor wandelliefhebbers. En als je geen wandelliefhebber bent, dan word je het daar wel, wat een natuurpracht! Een van de eerste plekken in Utah waar ik een mooie wandeling maakte was Canyonlands National Park, hier wandelde ik naar de Upheaval Dome. In deze blog een verslag.

Wat is de Upheaval Dome?

Upheaval Dome


De Upheaval Dome is kort door de bocht een groot gat in Canyonlands. Het ziet er uit alsof er tig miljoen jaar geleden een meteoriet is ingeslagen, maar de wetenschappers zijn er nog niet over uit of dit de oorzaak is van de krater. Een andere mogelijk theorie is namelijk dat deze krater ontstaan is door erosie. Het is in ieder geval een erg indrukwekkende krater.

Wandeling naar de overlook

Upheaval Dome

De wandeling begint bij het trailhead, waar je de keuze hebt om een rondje om de krater te wandelen (duurt ongeveer 5 tot 7 uur) of om naar de uitzichtpunten te wandelen (1 tot 1,5 uur). Omdat het onze eerste echte hike was en het zo’n 30 graden was, besloten wij voor de laatste optie te gaan.

Upheaval Dome

De wandeling start heel ontspannen met een vlak, maar kronkelend pad.

Upheaval Dome

Daarna begint de klim omhoog, in totaal stijg je ongeveer 45 meter, wat een paar prachtige uitzichten oplevert.

Upheaval Dome
Upheaval Dome

Verdwalen kan bijna niet, overal liggen stapeltjes stenen om je de weg te wijzen. Ook loopt er continu een ranger heen en weer om te kijken of iedereen het pad blijft volgen.

Upheaval Dome

Uitzicht op de Upheavel Dome

Upheaval Dome

En dan is het zover, daar is de Upheaval Dome. Het is vrijwel onmogelijk om deze krater helemaal op de foto te krijgen, het is echt een enorm gat. En al die kleuren, wauw!

Upheaval Dome

De wandeling naar Upheaval Dome is een perfecte wandeling om voor het eerst te doen. Niet te kort en niet te lang. Ook zijn er leuke ‘avontuurlijke’ stukjes waar je een beetje moet klimmen. De uitzichten zijn grandioos en het is er helemaal niet druk. Kortom, een aanrader als je (nog) geen fervent wandelaar bent.

Meer moois in Canyonlands

Er zijn naast de Upheaval Dome nog 2 andere plekken erg de moeite waard om te bekijken in Canyonlands: de Mesa Arch en de Green River Overlook.

Mesa Arch

Upheaval Dome Canyonlands


Een wandeling naar Mesa Arch duurt slechts 20-30 minuten en is erg populair, dus het kan er behoorlijk druk worden. Toch zou ik deze plek niet overslaan tijdens een bezoek aan Canyonlands, want het uitzicht is fantastisch.

Green River Overlook

Upheaval Dome Canyonlands

Een van de meest indrukwekkende plekken in Canyonlands is de Green River Overlook, waar je de Green river (die ook echt heel groen is) goed kunt zien. Komt dit je bekend voor? Dat kan kloppen, want dit deel in Canyonlands heeft een prominente rol in de film Thelma & Louise.

Meer weten over wandelen in Canyonlands?

Bezoek dan de website van de National Park Service met alle informatie over de wandelpaden in Canyonlands National Park.

Overnachten

Als je Canyonlands (en het nabijgelegen Arches National Park) wilt bezoeken, dan is het verstandig om acommodatie te zoeken in het leuke dorpje Moab. Boek vroeg, want dit is een populaire plek om te overnachten en er zijn niet veel alternatieven. Een hotelkamer reserveren kan het makkelijkst via Booking.com.

Meer lezen over de nationale parken in Utah?

Lees dan ook een van deze artikelen:
De prachtige nationale parken in Utah
Hoe & wat: reistips Zion National Park

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties