Zeilen langs de Whitsunday Islands - Australie - reisverslag

Airlie Beach en de zeilen langs de Whitsunday Islands | Reisverslag

Een van de hoogtepunten van mijn reis in Australië is zeilen langs de de Whitsunday Islands. Hier zie ik hagelwitte stranden en walvissen!

De lange busrit naar Airlie Beach

Na een paar heerlijke dagen vol avontuur in Cairns vertrek ik op woensdagochtend om zeven uur uit mijn fijne hostel. Ik ga naar het busstation om met de Greyhound naar Airlie Beach te reizen. Dit is de enige lange busrit die ik ga maken in Australië, want busreizen duren nogal lang en ze zijn niet bepaald goedkoop. Voor deze rit mag ik zo’n 100 Australische dollar neertellen.

Ik reis vandaag met de bus om iets van meer van het landschap te zien. Nou dat is gelukt, ongeveer elf uur lang heb ik vrijwel alleen maar suikerriet gezien. En ook vooral heel veel eindeloze wegen in het niets. Daarom doe ik onderweg ook regelmatig mijn ogen dicht om even weg te dommelen. De Greyhoundbus is best wel comfortabel, elke stoel heeft zelfs een USB-aansluiting, dus ik kan zonder problemen mijn telefoon en tablet opladen.

In Airlie Beach word ik door iemand van het hostel opgehaald, wat heel fijn is, want het is inmiddels donker. Het hostel (Backpackers by the Bay) is prima en ik deel een kamer met twee meisjes.

Op ontdekkingstocht in Airlie Beach

De volgende dag ga ik op ontdekkingstocht in Airlie Beach. Nu ik het bij daglicht zie, is het best wel een mooie plek. In Cairns was het nogal druk omdat daar veel mensen vastzaten in verband met een aswolk bij Bali, daardoor gaan er amper vluchten die kant op. Ik hoop dat ik daar zelf over twee weken (als ik naar Bali vlieg) geen last van heb. Airlie Beach voelt nogal paradijselijk, aangename temperaturen, veel palmbomen en een azuurblauwe zee. Ook hier mag je niet in zee zwemmen vanwege zeer giftige kwallen, dus is hier ook een mooie lagoon.

De lagoon in Airlie Beach

Ik ben de Bicentennial Walk gaan doen, dit is een wandeling van zo’n vier kilometer langs de kust. Het valt me trouwens op hoeveel ze hier bezig zijn met sporten, overal staan fitnesstoestellen en borden over 10.000 stappen die je dagelijks moet maken om fit te blijven. Daarnaast zijn er ook veel (schone) openbare toiletten, douches, picknickplaatsen en barbecues.

Na deze mooie wandeling kom ik uit op Cannonvale Beach en er is helemaal niemand hier! Ik ga lekker in mijn bikini even relaxen, lees wat en geniet van het uitzicht op alle bootjes.

Op de terugweg zet ik de zoomlens op mijn camera zodat ik foto’s kan maken van de prachtige vogels die hier in de bomen zitten. Zo zie ik veel regenbooglori’s, kakatoes en zelfs een kookaburra.

De rest van de dag heb ik lekker liggen lezen op dit mooie strandje. Ik heb inmiddels al drie boeken uit, het lijkt wel vakantie!

’s Avonds is er in mijn hostel een triviaquiz. Ik zit in een team met twee Engelsen, een Amerikaanse en een Nederlander in een team en we winnen een fles cava. Die gaat er altijd wel in, lekker!

Triviaquiz gewonnen in het hostel

Zeilen langs de Whitsunday Islands

Toen ik besloot om een reis naar Australië te maken, stond er een ding op bovenaan mijn lijstje: zeilen langs de Whitsunday Islands. En vandaag is het zo ver! Er zijn ontzettend veel verschillende soorten tours, van hele massale (goedkope) tot extreem luxe (en duur). Ik heb voor iets ertussenin gekozen (niet te massaal en niet te duur) en kom met elf anderen terecht op een zeilboot genaamd Silent Night.

Met de zeilboot langs de Whitsunday Islands

Het is een leuke groep met mensen uit Engeland, Amerika, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Oostenrijk. We kunnen het vrijwel allemaal meteen erg goed met elkaar vinden. De eerste dag gaan we meteen snorkelen (het is ijskoud) en verder vooral varen, kletsen en lekker eten. Het is echt goed verzorgd allemaal.

Ik slaap die nacht heerlijk onder de eettafel (het is een kleine boot) en na een vroeg ontbijt zie ik vanaf het dek een groep dolfijnen zwemmen. Ze zijn ver weg, maar toch heel gaaf om te zien!

We bezoeken het hoofdeiland (Whitsunday Island), waar we aanmeren bij een heel klein strandje. Vanaf hier moeten we een stuk door de jungle wandelen om op het uitkijkpunt van Whitehaven Beach te komen. Dit strand is meerdere keren uitgeroepen tot het mooiste strand ter wereld en het is echt ene plaatje om te zien. Het zand is echt zo wit!

We hebben helaas geen tijd om het strand zelf op te gaan. Vanwege het sterke getij op dit moment, moeten we snel de baai weer uit (anders zitten we vast). Als we op het strand staan te wachten op de kleine boot die ons terug moet brengen naar de Silent Night, zie ik opeens paar vinnen boven het water uitsteken, er zwemt gewoon een haai vlak voor het strand langs! Hij was alweer weg voor ik een foto kan maken. Daarna zie ik zelfs nog een schildpad zwemmen.

Wat een tour!

Na dit mooie uitzichtpunt varen we verder naar een waanzinnig mooi stuk rif met duizenden gekleurde vissen. Dit is een van de mooiste plekken waar ik ooit gesnorkeld heb, het voelt alsof ik in een aquarium zwem. Bijna de hele cast van Finding Nemo komt voorbij. Geweldig!

Zeilen langs de Whitsunday Islands

Na de lunch komt opeens deze adelaar voorbij vliegen. Hij heeft een appel tussen zijn klauwen die onze schipper naar hem toe gegooid heeft.

Adelaar op de Whitsunday Islands

Ik kan de hele dag wel op die boot blijven, wat is heerlijk om te zeilen langs de Whitsundays Islands! Dat mag helaas niet, want we worden voor een paar uur op een hagelwit strand gedropt. Ook niet verkeerd! Iedereen is toch best moe van alle indrukken en gaat lekker lui in het witte strand liggen. Ik val tot mijn schrik in slaap, en word wakker van mijn eigen gesnurk, haha! De rest ligt ook lekker te slapen en te relaxen.

Na deze relaxte middag zit ik op de boot lekker te kletsen met de Ierse Aoife, springt er opeens een dolfijn naast de boot omhoog. Het ging zo snel dat wij hem als enige zien, hij komt verder niet boven water. Blijft tof! Na een prachtige zonsondergang hebben we allemaal berehonger. De lasagne gaat er dan ook goed in.

Zeilen langs de Whitsunday Islands

Na het eten luisteren we naar muziek onder het genot van een glas wijn, We proberen nog wat dolfijnen te zien, maar dat is lastig in het donker. We horen ze wel de hele tijd. Ook zwemt er af en toe een inktvis langs de boot. Ik leer van de schipper het een en ander over het sterrenstelsel van het Zuidelijk Halfrond. Zo maf dat je hier in Australië hele andere sterrenbeelden hebt dan in Nederland. Het lukt me zelfs om het Zuiderkruis te ontdekken, dit sterrenbeeld staat op de Australische vlag.

Walvissen

De ochtend van onze zeiltocht langs de Whitsunday Islands is alweer aangebroken. Na het ontbijt zit ik lekker op het dek te lezen. Als we bijna weer terug in de haven van Airlie Beach zijn roept de schipper opeens “I think I see a whale!”.

We zien in de verte af en toe een fontein water omhoog spuiten. We varen die richting nog een beetje uit, maar zien geen activiteit meer. Op het moment dat we omkeren, komen er pal naast onze zeilboot opeens twee walvissen (een moeder en een kalf) boven.

Mama walvis is bijna net zo groot als de boot (vijftien meter) en ze zwemt zelfs onder de boot door. Best spannend, zo’n grote donkere vlek onder de boot. Gelukkig komt ze aan de andere kant weer boven en ze vertrekken daarna heel snel.

Ik hoor later die avond van de schippers dat ze dit echt heel eng vonden, want je mag met je boot niet zo dichtbij de walvissen komen.

Voor mij is dit in ieder geval een ervaring om nooit meer te vergeten, maar wat is dit een supergave afsluiter van onze zeiltocht langs de Whitsundays!

TIP Lijkt het jou ook tof om te zeilen langs de Whitsunday Islands? Deze tour is aardig vergelijkbaar met die van mij en je kunt hem boeken via Get Your Guide. Het is niet goedkoop (dat is niks in Australië), maar ik vond het echt elke euro waar.

Lees nu mijn volgende reisverslag: Brisbane: koala’s, kangoeroes en koffie

Meer lezen over mijn reis in Australië? Je kunt alle reisverslagen vinden op deze pagina.

Meer reishalen lezen over tropische bestemmingen?

Lees dan ook deze reisverslagen:

Wil je meer lezen over Australië? Bestel dan een van deze reisgidsen:

Trotter Australië

ANWB wereldreisgids – Australië

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

1 reactie