6 dingen die ik niet wist over Australie

6 dingen die ik niet wist over Australië

Soms boek je een reis en denk je er verder niet zo bij na. Dat had ik met Australië, daar wilde ik zo graag een keer naar toe, dat ik maar gewoon een ticket boekte en ging. Het werd een van de gaafste reizen die ik ooit maakte. Er waren een aantal dingen die me enorm opvielen tijdens deze reis, dingen waar ik van te voren totaal niet over had nagedacht. In deze blog een overzicht met 6 dingen die ik niet wist over Australië.

Winter versus zomer

Ik dacht serieus dat het altijd zomer was in Australië, shame on me. Zo begon mijn reis ook, ik startte namelijk in het tropische Cairns, waar het zo’n 28 graden was. Maar al snel ontdekte ik dat het toch echt winter was, de zon ging namelijk al om half 6 onder. Hoe meer ik richting het zuiden ging, hoe kouder het werd. Toppunt (of dieptepunt, het is maar hoe je het bekijkt) was mijn bezoek aan de Blue Mountains vlakbij Sydney. Daar was vlak voor mijn komst zelfs sneeuw gevallen, iets wat al in geen 5 jaar was voorgekomen. Hoewel de sneeuw al grotendeels was gesmolten, lag de temperatuur nog rond het vriespunt en had ik ongeveer alle kleren aan die ik bij me had. Zo koud! Mijn hostel had gelukkig een gezamenlijke woonkamer met open haard, waar we leuke spelletjes speelden met z’n allen. Dat gaf wel weer een gezellige wintersfeer.

Wildlife op elke straathoek

6 dingen die ik niet wist over Australië

Vantevoren had ik echt wel verwacht dat ik wat wildlife zou spotten in Australië, maar dat het zo belachelijk veel zou zijn had ik echt niet gedacht. Meestal moet je daar nogal goed voor opletten en geduld hebben, maar dat is echt niet het geval in Australië. Kangoeroes hoppen doodleuk door woonwijken en de tropische vogels vliegen je om de oren. Op mijn eerste dag in Australië zag ik al meerdere kangaroes, kakatoes, enorme vleermuizen en ibissen. En in de weken die daarop spotte ik nog prachtige tropische vissen (Great Barrier Reef), dolfijnen, walvissen, gigantische krokodillen (Cape Tribulation) en koala’s (Great Ocean Road). Een van mijn favorieten was wel de kookaburra, te zien de foto hierboven, wat een prachtige vogel!

Slechtste wifi ooit

Iets wat ik totaal niet had verwacht, de wifi in Autralië is bagger. Vrijwel nergens is het gratis en als het er al is, dan is het tergend langzaam of het werkt gewoon niet. Best bijzonder in zo’n Westers land toch? Ik heb op m’n eerste dag maar een Australische simkaart gekocht, er moest natuurlijk wel af en toe geappt kunnen worden met het thuisfront.

Waar is de grote beer?

6 dingen die ik niet wist over Australië


Foto: Frankzed via Foter.com

Australië ligt aan de andere kant van de wereld, dag en nacht zijn bijna helemaal omgedraaid ten opzichte van Nederland. Maar wat ik helemaal niet had bedacht, is dat de sterrenhemel in Australië compleet anders is als die in Nederland. De grote en de kleine beer zijn echt nergens te bekennen! Het bekendste sterrenbeeld in Australië is het Zuiderkruis, en dit is zo belangrijk dat het zelfs op de vlag van Australië staat.

TimTams zijn verslavend

6 dingen die ik niet wist over Australië


Foto: drubuntu via Foter.com

Ben je dol op zoetigheid en heb je nog nooit van TimTams gehoord? Dan moet je echt een keer naar Australië om die en keer te proberen. Elke persoon die ik tegenkwam tijdens mijn reis was hier verslaafd aan. Deze goddelijke chocoladekoekjes zijn werkelijk overal in Australië te koop en zijn verkrijgbaar in veel verschillende smaken. Denk witte chocola, pindakaas, red velvet en (mijn persoonlijke favoriet) caramel met zeezout. Mocht je alleen reizen in Australië, neem dan vooral een paar pakken TimTams mee, je maakt gegarandeerd nieuwe vrienden!

Eigenlijk is het gewoon Engeland met palmbomen

Hoewel Australië al in 1600 door Nederlanders was ontdekt, ging uiteindelijk Engeland (met kapitein James Cook) er met de eer vandoor. En dat merk je vrijwel overal in Australië. Ten eerste rijdt iedereen aan de linkerkant, net zoals in Engeland. Maar ook drinken Australiërs zwarte Engelse thee (yuk) en zijn ze dol op vegemite (een smerige variant op het Britse marmite). Veel plaatsen hebben namen die te maken hebben met het Engelse koningshuis, zoals de Queen Victoria Market en Royal Botanical Gardens). In Sydney viel het me op hoeveel plekken dezelfde naam hebben als in Londen, o.a. Kings Cross Station, Hyde Park en Oxford Street. Het is dan ook niet gek om te zien dat er heel veel Engelse toeristen zijn in Australië, die voelen zich helemaal thuis.

Dit waren de dingen die ik niet wist over Australië. Ben jij al eens in Australië geweest? En zo ja, wat viel jou op? Ben benieuwd!

Wil je meer lezen over Australië?

Lees dan ook deze artikelen:
Route oostkust Australië in 3,5 week
Hoe & wat: Reistips Australië
Niet te missen tours in Australië (oostkust)

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties