Wachten op Dolly Parton - Glastonbury Festival 2014 - Reisverslag deel 2

Glastonbury Festival 2014: Hello Dolly! | Reisverslag deel 2

Glastonbury Festival 2014 is nu echt begonnen! Ik bezoek veel gave optredens (o.a. Dolly Parton!) en dwaal in mijn regenlaarzen over het terrein. Een verslag.

Glastonbury Festival 2014: daar gaan we!

Na een paar dagen acclimatiseren en het terrein verkennen, begint Glastonbury Festival 2014 voor mijn gevoel pas echt op vrijdag 27 juni. Op dat moment begint namelijk de programmering van de hoofdpodia, met de grootste artiesten.

Heb je het verslag van de voorgaande dagen gemist? Lees dan eerst over de citytrip Bristol en de aankomst op Glastonbury..

Dankzij de regen van de voorgaande dag is het hele festivalterrein veranderd in een enorme modderpoel, dus van mijn zorgvuldig geplande schema komt vrijwel niks terecht. Ik was namelijk van plan om echt van het ene podium naar het andere te rennen om zoveel mogelijk toffe optredens te zien, maar door de modder is dat echt onmogelijk. Het is meer heen en weer schuiven en hopen dat je niet omvalt. Gelukkig blijf ik het hele weekend overeind.

Het eerste optreden op die vrijdag is een TBA (to be announced) op the Other Stage. Dit is na de Pyramid Stage het grootste podium, dus er staan veel mensen. Ze starten het festival vrijwel ieder jaar met een “geheim” optreden. De geruchtenmolen draait overuren, zo worden Oasis (daar zijn ze in Engeland nog steeds enorm fan van) en One Direction genoemd. Beide waren het niet: het waren de Kaiser Chiefs! Ze spelen een soort van greatest hits show en wat mij betreft is dit een prima begin van het weekend.

Kaiser Chiefs

Tijdens het optreden gaat het lekker hard regenen, dus onze poncho’s en regenlaarzen zijn absoluut nodig.

Ponchos

Daarna gaat iedereen van onze groep zijn eigen weg, want iedereen heeft een ander lijstje met optredens die ze willen zien. Gelukkig hebben we in Bristol allemaal een Engelse simkaart gekocht, hierdoor is het makkelijk om contact te houden.

Ik blijf staan bij the Other Stage. Het eerstvolgende optreden is namelijk van Blondie. Qua zang vond ik het niet zo goed, maar alle nummers zijn bekend, dus het is lekker meezingen. Daarna volgt John Newman, wat heeft die een onwijs goede stem! Voor mij was dit echt een verrassing, leuk optreden.

Per ongeluk in de videoclip van Lily Allen

Daarna wandel ik een rondje over het terrein om de jongens weer op te zoeken. En op het moment dat we even staan te kletsen, zegt Thijs opeens: “He, dat is Lily Allen”. Die is op dat moment een videoclip aan het opnemen en wij zijn er ook in terechtgekomen. Hoe grappig! Je kunt de clip hier zien en wij zijn rond 2:03 heel even in beeld.

Daarna wandel ik naar de Pyramid Stage (dit is het grootste podium) voor een optreden van Rudimental. Superactief en het is een uurtje lekker dansen en springen. Ik hoop opeens allemaal meisjes heel hard gillen, er staat namelijk een roodharige man backstage en ze denken allemaal dat het prins Harry is.

Het blijkt uiteindelijk Ed Sheeran te zijn die een liedje mee komt zingen, leuk! Daarna is het een grote chaos. Het optreden van Rudimental wordt opeens afgebroken, want er komt een flinke onweersbui over. Er blijkt in de buurt een blikseminslag te zijn geweest en hierdoor wordt alles even stopgezet. Ik blijf rustig staan, ik kan toch geen enkele kant op tussen al die mensen. Na een half uurtje knapt het weer op en krijgen we een mooie regenboog te zien.

Storing
Regenboog

Het volgende optreden van Lily Allen begint door het onweer ietsje later, maar is een vrolijke en gezellige boel, met met enorme gele ballonnen.

Lily Allen

Hierna las ik even een pauze in, mijn voeten beginnen behoorlijk pijn te doen! Voor het laatste optreden van de dag zoek ik de groep weer op. Samen gaan we naar Arcade Fire op de Pyramid Stage en dat was echt heel erg gaaf! Ze beginnen de show met veel vuurwerk en houden de vaart er goed in. Het is een mooie afsluiting van de vrijdag.

Arcade Fire

Charlie XCX, Lana del Rey & Metallica!

Charlie XCX - Glastonbury Festival 2014

Zaterdag starten we lekker rustig en gaan pas om 13:00 uur naar het eerste optreden. Deze keer in de Sonic (dit is een wat kleiner podium in een dancegebied). We bezoeken de show van Charlie XCX. Op het moment van schrijven (in 2014) is ze nog niet zo bekend (vooral van I love it met Icona Pop), maar daarna had ze flink wat hits. Een erg leuk optreden om de zaterdag mee te beginnen!

Na Charlie XCX ga ik weer in m’n eentje op pad, ik heb echt een behoorlijk ander schema dan de rest van de groep. Ik ga naar de Pyramid stage voor Kelis (zij had een paar leuke hitjes ergens in 2003). Het was nogal veel soul, niet helemaal mijn ding, maar best vermakelijk.

Kelis - Glastonbury Festival 2014

Daarna volgt Lana Del Rey, ook op de Pyramid. Ze was heel chill, ze liep op blote voeten en ze kreeg regelmatig een nieuwe sigaret in haar handen gedrukt. Best een leuk optreden, haar stem was live beter dan ik had verwacht.

Lana Del Rey - Glastonbury Festival 2014

Ik glibber en glij na Lana Del Rey weer richting the Other Stage voor een optreden van een band waar ik niets over mocht zeggen van de jongens (ze vonden dat ik daar niet naar toe mocht gaan, haha!). Nou, ik ging toch en ik vond het optreden van Imagine Dragons best wel tof!

Imagine Dragons - Glastonbury Festival 2014

Daarna loop ik door de modder weer naar de Pyramid Stage, want daar is de rest ook. Samen kijken we naar Jack White (check die Friese vlag!) en Remon haalt me zelfs over om het optreden van Metallica bij te wonen. Dat is ok, mits ik maar een baco en een pint cider bij me heb.

Jack White - Glastonbury Festival 2014

Metallica was best heftig, maar vond het leuker dan verwacht. Ze maken er best een toffe show van! Om de avond af te sluiten gaan we nog even naar de Sonic, om een stukje Fatboy Slim mee te pakken en even lekker te dansen. Heel leuk en een weer een mooie afsluiter!

Naar Dolly met de Amsterdamse vlag

Zondag is de laatste festivaldag en we starten heel rustig op. Het is vandaag mooi weer! Onze poncho’s gebruiken we nu alleen nog maar zodat we languit in het gras – of eigenlijk in de modder – kunnen liggen.

Ik krijg Remon en Matthijs zo ver om ‘s ochtends het eerste optreden op de Pyramid te bekijken van – jawel – The English National Ballet. Beetje echte cultuur moet ook af en toe, toch? Ook nemen we vandaag eindelijk ‘onze’ Amsterdam vlag mee. Het is wel zo makkelijk om elkaar aan de hand van de vlag steeds terug te vinden.

Rond een uur of vier gaan met z’n allen richting de Pyramid, waar vrijwel iedereen (= ongeveer 100.000 man) naar toe gaat. Het is tijd voor de legend van het weekend: DOLLY PARTON! Ik heb het hier al weken over, hoe gaaf is het om haar een keer te zien optreden?

Krant

Het lukt ons zowaar om nog een plekje te vinden in het voorste vak en we hebben vooral heel hard gelachen (zingt ze wel live?). Ook zingen we hard mee met Jolene en natuurlijk I will always love you (en Thijs weet de hele tekst uit z’n hoofd!).

Dolly Parton
Dolly Parton 2

Ook speelt Richie Sambora van Bon Jovi een nummer mee en heeft Dolly een liedje geschreven over Glastonbury, heel toepasselijk met de titel ‘Mud mud mud’. Leuk leuk leuk!

In deze video kun je een stukje van het optreden zien, en onze Amsterdamse vlag is een paar keer in beeld:

Daarna wandel ik mijn eentje richting de Sonic voor een optreden van Stromae. In Nederland verkoopt hij in no time no time Ziggo Dome meerdere malen uit en hier staat hij op een heel klein podium. De Engelsen kennen hem amper en er zijn (volgens mij) dan ook vooral Nederlanders en Belgen. Ik sta per ongeluk helemaal vooraan. Het is een geweldige show met veel verkleedpartijtjes.

Daarna ga ik naar de volgende artiest die ik heel tof vindt: Ellie Goulding. Ook dat is heel erg leuk, maar wel ontzettend druk (de Engelsen zijn gek op haar). De zonsondergang tijdens haar optreden is geweldig om te zien.

Met Remon ga ik nog even naar Disclosure. Dit is heel leuk, maar we willen het festival toch nog afsluiten bij een van de hoofdpodia, dus we wandelen naar de Pyramid. Hier is Kasabian de afslauiter en dat is denk ik wel de saaiste band ever. Ze hebben niet eens vuurwerk op het einde. Beetje jammer. Waren we maar bij Disclosure gebleven, haha!

De volgende ochtend gaan we brak, moe, maar voldaan weer naar Bristol. Hier drinken we in een pub nog een paar pints voordat we het vliegtuig naar Amsterdam weer instappen.

Laatste dag

Wat was dit een gave ervaring! Volgend jaar weer?

Wil je meer lezen over Glastonbury?

Dit boek is echt een aanrader als je meer wilt weten over de geschiedenis van het legendarische Festival:

Glastonbury 50 | The Official Story of Glastonbury Festival

Daarnaast schreef ik deze artikelen over Glastonbury en Bristol:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.