Onverwacht langer in El Nido _ Reisverslag Filipijnen

Onverwacht langer in El Nido | Reisverslag Filipijnen

Lees in dit reisverslag alles over het mooie dorp El Nido in de Bacuit Archipel (Filipijnen). Vanwege een tropische storm verbleef ik hier langer dan gepland.

Na een paar wisselvallige dagen in Port Barton is het tijd om door te reizen naar mijn volgende bestemming op de Filipijnen: El Nido. Hier blijf ik een paar dagen voor ik aan boord stap voor een meerdaagse tour waar we gaan eilandhoppen in de Bacuit Archipel. Het loopt helaas iets anders dan gepland, het weer zit niet mee deze reis…

Van Bort Barton naar El Nido

Na een laatste relaxte ochtend in Port Barton (de zon schijnt zowaar!) stap ik aan het begin van de middag in het busje dat me naar El Nido zou brengen. Na drie rondjes door het dorp (onduidelijk waarom, ze communiceren hier niet echt), gaan we eindelijk op weg.

De reis van Port Barton naar El Nido

De weg uit Port Barton is nogal hobbelig door de vele regenval. We zitten zelfs een keer vast in de gladde modder, maar gelukkig weet de chauffeur ons daar snel uit te krijgen. De busrit naar El Ndo duurt ongeveer vijf uur en onderweg zie ik veel van het Filipijnse landschap. Veel oerwoud, rijstvelden en ontzettend kleine huizen. Ongelooflijk dat ze daar met een heel gezin wonen!

Op het busstation van El Nido neem ik een trycicle-taxi (soort motor met zijspan en een afdakje) naar mijn hostel: Spin Designer Hostel. Dit is echt een superluxe hostel, met grote bedden en lekkere warme douches. En dat is een flinke verbetering ten opzicht van mijn koude emmerdouche in Port Barton.

Het luxe Spin Designer Hostel in El Nido

In het hostel tref ik al snel Sofia (een meisje dat ik ken uit Port Barton) en we gaan samen een hapje eten op de drukke ‘strip’.

Video: de reis van Port Barton naar El Nido

Relaxdag in El Nido

El Nido staat bekend om z’n eilandtours, die je hier op elke straathoek kunt boeken. Aangezien ik ongeveer de enige ben die dat niet doet (ik ga al vijf dagen varen), loop ik ’s ochtends door een uitgestorven El Nido. Onderweg begon het echt te stortregenen, dus ik ben eigenlijk wel blij dat ik niet op een boot zit.

Stortregen in El Nido

Ik duik snel een café in om te schuilen en gelukkig knapt het weer daarna flink op. Ik maak een lange wandeling door het dorp en ga af en toe lekker even ergens zitten. De mooiste plek tot nu toe is het restaurant Angel Wish, waar ik geniet van een heerlijke maaltijd met in boter gebakken gamba’s en een biertje. Wat een uitzicht!

Lekker eten in El Nido

Verder lig ik onder een palmboom op het strand lekker boeken te lezen. Als het even te warm is, duik ik de zee in en ga ik even zwemmen. Een heerlijke relaxdag!

Lees ook: El Nido Palawan: 13 leuke dingen om te doen

Video: Relaxdag in El Nido

Het prachtige Nacpan Beach

Tijdens mijn tweede volle dag in El Nido ga ik samen met Sofia en Lizzie (mijn Canadese kamergenoot) met een busje naar Nacpan Beach. Dit strand ligt zo’n 20 kilometer ten noorden van El Nido en schijnt een van de mooiste stranden van de Filipijnen te zijn. Na een hobbelige rit (het zal eens niet), komen we inderdaad aan bij een prachtig strand. Het is bijna vier kilometer lang, breed en er staan overal palmbomen.

Het is echt fantastisch om te zien! We hebben voor de verandering het weer ook nog eens mee. Ondanks de (af en toe donkere) wolken, blijft het de hele middag droog. We maken wat kerstfoto’s (het is morgen 24 december) en we zwemmen veel in zee. Helaas verlies ik mijn Versace zonnebril tijdens een van de verfrissende duiken. Die ben ik kwijt. Balen!

We maken een lange strandwandeling en komen langs het dorpje Nacpan, waar de huizen gewoon op het strand staan. Dit lijkt me best een heftige plek als het stormt!

Nacpan Village

De terugweg is even spannend, want de chauffeur rijdt met het busje iets te hard over een heuveltje. Er kwam veel rook onder de bus vandaan en het stinkt gigantisch! Na een paar minuten moeten we weer instappen en dat vind ik toch best wel eng. Gelukkig komen we veilig weer aan in El Nido.

Video: Nacpan Beach

Een avondje uit in El Nido

In El Nido aangekomen heb ik eerst een meeting bij het kantoor van Buhay Isla voor de vijfdaagse boottocht die ik vanaf zaterdag ga maken. Er gaan veertien mensen mee, waarvan het overgrote deel Nederlands is. Ik ben benieuwd!

Ook is er een margeritaavond in mijn hostel en die gaan er goed in! Om mijn laatste avond in El Nido in stijl af te sluiten ga ik met Sofia, Lizzie en Lee (Ierse kamergenoot Sofia) lekker het dorp in. We eten bij een typisch Filipijns restaurant en drinken de nodige cocktails. Gezellig!

Avondje uit in El NIdo

Vinta

Heb je ooit gehoord van Vinta? Dat is (helaas) de tweede tropische storm die in korte tijd over de Filipijnen raast. Nou gaat deze veel zuidelijker dan de eerste en dus zou onze boottocht daar geen last van hebben.

Als ik ‘s ochtends aankom bij het kantoor van Buhay Isla, is dat helaas toch wel het geval. De storm is iets gedraaid, waardoor er hier zoveel wind is, dat alle boottours zijn afgelast vandaag. Als het goed is vertrekken we morgen en wordt het een vierdaagse i.p.v. een vijfdaagse tour.

Mijn hostel zit helaas al vol (het is zaterdagavond en bijna kerst), dus moet ik halsoverkop op zoek naar iets anders. Gelukkig staat er nog genoeg op Booking.com. Ik verblijf nu in een zeer basic kamer van Rico’s Beach Cottages, waar ik gelukkig al om 9 uur ‘s ochtends terecht kon. Fijn! Hoewel het niet bepaald luxe is, heeft het wel een fantastische locatie. Ik zit pal aan het strand en heb een balkon met prachtig uitzicht op zee. Wow!

Balkon van mijn kamer in El Nido

Op dit moment waait het erg hard in El Nido, maar de zon schijnt gewoon, dus ik ga straks lekker even op het strand liggen. Mijn volgende verslag komt (hopelijk) vanuit Coron en dan vertel ik jullie alles over de eilandtour. Voor nu alvast: Merry Christmas!

Lees nu mijn volgende reisverslag: Eilandhoppen met Buhay Isla | deel 1

Alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over de Filipijnen?

Ter voorbereiding van mijn reis maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

Lonely Planet Philippines

Reishandboek Filipijnen (Nederlandstalige gids)

Na afloop van mijn reis schreef ik diverse artikelen met praktische tips voor een reis naar de Filipijnen. Lees ook:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties