Port Barton_ een tropische storm en zonneschijn _ Reisverslag Filipijnen

Port Barton: een tropische storm en zonneschijn | Reisverslag Filipijnen

Ondanks de storm en de grote hoeveelheid regen, geniet ik met volle teugen van mijn verblijf in Port Barton. Lees er alles over in dit reisverslag.

Na een lange reis van Amsterdam naar de Filipijnen ben ik aangekomen in het mooie dorpje Bort Barton. Ik had het geboekt vanwege de prachtige zandstranden en de wuivende palmbomen, maar ik trof het niet: tijdens mijn eerste nacht raasde er een tropische storm over Port Barton

De tropische storm

Als ik zondagavond ga slapen regent het al erg hard en in de loop van de nacht gaat het ook nog eens heel hard waaien. Het is een herrie van jewelste. Het helpt ook niet dat ik in een klein houten huisje slaap, op een paar meter vanaf de zee. Een van de luiken bij mijn ramen mist, daardoor voelt het af en toe alsof het binnen ook stormt. Ik vind het toch wel erg spannend allemaal en ik doe vrijwel geen oog dicht.

In de ochtend wordt het gelukkig wat rustiger en lukt het me om toch nog een paar uur te slapen. Tijdens het ontbijt (dat is gelukkig maar 15 meter lopen vanaf mijn hut) begon het weer heel hard te regenen, dus besluit ik series te gaan kijken. Ben ik blij dat ik The Crown een paar dagen geleden nog op mijn laptop heb gezet!

Na een paar uur is de harde regen een soort van miezerregen geworden en besluit ik om eens rond te gaan kijken in Port Barton. Ik begin op het strand en daar is het echt een puinhoop. Door de storm is alle troep uit de zee het strand op gerold. En dan besef je maar des te meer hoeveel troep wij mensen in de zee gooien… Er ligt echt zoveel afval!

Ravage op het strand na een tropische storm in Port Barton

De wegen in het dorp zijn ook behoorlijk nat, maar er zijn gelukkig geen grote overstromingen. Het valt me in ieder geval enorm mee, ik had een veel grotere ravage verwacht.

Na de storm: zonneschijn!

Ik ga lunchen bij een leuk tentje in een zijstraat en daar ontmoet ik de Hongaarse Sofia. Zij reist ook alleen en we kunnen het meteen goed met elkaar vinden. Terwijl we zitten te kletsen gebeurde het onmogelijke: we zien opeens blauwe lucht!

We besluiten dan ook om samen naar het strand te gaan en lekker te gaan zwemmen, daarvoor zijn we tenslotte toch in de Filipijnen? Hoewel de golven wat hoog zijn (komt door de storm), heeft het water een heerlijke temperatuur en is het echt genieten om even in zee te zwemmen. Het weer wordt ook steeds beter, dus halen we wat biertjes (San Miguel) en chillen we de rest van de middag lekker op het strand. Het lijkt wel vakantie!

Avondeten doen we ook op het strand (ik ben er nu niet meer weg te slaan), alleen valt de stroom uit op het moment dat we nog een laatste drankje willen drinken. Het is meteen stikdonker! Helaas begint het ook weer te regenen, dus gaan we terug naar onze accommodaties.

Sofia slaapt toevallig in hetzelfde hostel in El Nido, dus daar spreken we weer af. Terug in mijn hotel blijft de stroom geregeld uitvallen, dus ga ik maar lekker vroeg gaan slapen. En dat is niet erg, aangezien ik nog steeds erg moe ben van de reis en natuurlijk de storm.

Video: Port Barton na de storm

Op zoek naar watervallen in de regen

Ik slaap echt als een blok en wordt pas na 10 uur wakker, heerlijk! Helaas blijkt het een regenachtige dag te zijn. Ik zit eerst een paar uur te lezen op mijn veranda. Fijn om wel lekker buiten te zitten, maar niet nat worden. Ik hoop dat het ’s middags stopt met regenen.

Na de lunch is dat nog steeds niet het geval, dus koop ik een paar drybags (daar kun je hier niet zonder, dan blijft er nog iets droog) en ga ik op pad. Ik had gehoord dat het niet ver lopen is naar de Papawyan Falls, dus dat lijkt me wel een leuke bestemming. Via een hoop onverharde wegen en ondergelopen voetpaden loop ik de jungle in. Tijdens mijn wandeling zie ik ook nog rijstvelden, prachtig om te zien!

Onverharde weg in Port Barton

Onderweg kom ik een heel kleine Filipijnse vrouw tegen met een enorm mes, dat een groot stuk met me mee loopt. Ze blijkt een ranger te zijn die iedereen in de gaten moet houden die naar de watervallen gaat. Ik moet mijn naam doorgeven en loop het laatste stuk naar de watervallen alleen. Dat is nog best een uitdaging. Ik moet namelijk twee keer de rivier door en die staat behoorlijk hoog vanwege alle regen. Maar Gelukkig draag ik waterschoenen met profiel en daardoor lukt het zonder problemen.

Bij de watervallen aangekomen, zie ik voor het eerst eerste wildlife. En niet datgene wat je wilt zien, want ik heb en bloedzuiger op m’n been, iew! Gelukkig weet ik die snel los te trekken.

Bij de watervallen maak ik natuurlijk flink wat foto’s. Tof om te zien!

Op de terugweg check ik natuurlijk elke vijf minuten mijn benen, ik ben nu bang voor bloedzuigers haha! Gelukkig zie ik die niet nog een keer. Wel zie ik nog een andere mooie waterval.

Tweede waterval bij de Papawyan Falls bij Port Barton

Op de weg naar het dorp kom ik twee mannen tegen, een Fransman en een Fin. We lopen met z’n drieën terug naar het dorp. De Finse meneer heeft een huurauto en kan al dagen niet wegkomen uit Port Barton vanwege de regen. Maar ik geloof niet dat hij het heel erg vind, haha! De rest van de avond doe ik niet veel meer, zo’n wandeling in de modder is nog best vermoeiend.

Video: Papawyan Falls

Port Barton zoals het hoort

Als ik de volgende ochtend wakker word, schijnt de zon! Ik heb nog even de tijd voor mijn bus naar El Nido vertrekt. Dus ik slenter lekker over het strand, maak veel foto’s van de werkende locals en lig in een hangmat te lezen.

Port Barton heeft mijn hart gestolen, wat een heerlijke plek! Niet te toeristisch, mooie stranden en superaardige mensen. Echt iedereen wist mijn naam. Ik kan deze bestemming echt iedereen aanraden tijdens een reis door de Filipijnen!

TIP! Wist je dat je in Port Barton voor weinig geld een toffe boottocht kunt maken naar diverse eilanden? Je hebt veel tijd om te snorkelen en het mooie koraalrif te bewonderen. Wie weet zie je zelfs zeeschildpadden! Helaas lukte het vanwege het slechte weer niet tijdens mijn verblijf in Port Barton, maar als jij beter weer treft is het zeker een aanrader! Boek hier je boottocht langs de eilanden.

Nu is het tijd voor mijn volgende bestemming: El Nido. Daar is het wat drukker en slaap ik (enige keer deze reis) in een hostel. Ik zal jullie er alles over vertellen in een volgend reisverslag.

Lees nu mijn volgende reisverslag: Onverwacht langer in El Nido

Alle reisverslagen lezen van mijn reis op de Filipijnen? Kijk dan op deze pagina.

Meer lezen over de Filipijnen?

Ter voorbereiding van mijn reis maakte ik gebruik van deze reisgidsen:

The Rough Guide to the Philippines

Reishandboek Filipijnen: praktische en culturele gids met alle bezienswaardigheden

Na afloop van mijn reis schreef ik diverse artikelen met praktische tips voor een reis naar de Filipijnen. Lees ook:

Wil je meer mooie reisverhalen lezen? Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief of kijk op de pagina met reisverslagen.

Deze website is mijn full time baan en zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel of op deze pagina. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! 

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties