Filipijnen

9 opvallende dingen in de Filipijnen

Mijn reis door de Filipijnen was een van mijn eerste reizen in Azië. Tijdens de reis verbaasde ik me vaak over bepaalde dingen en gebruiken die ik in dit artikel graag met jullie wil delen: 9 opvallende dingen in de Filipijnen.

Rijst, rijst en rijst

Rijst
Dit is waarschijnlijk iets dat je overal in Azië tegenkomt, maar gezien mijn gebrek aan Azië-ervaring, viel dit me enorm op in de Filipijnen: tijdens iedere maaltijd eet je rijst. ‘s Ochtends de leftovers van de avond ervoor (met heel veel knoflook), ‘s middags en ‘s avonds met vis of vlees, gefrituurd of in een lekker sausje. Gelukkig hou ik enorm van rijst, dus vond ik het niet zo erg. En op de meeste toeristische plekken kon je ook kiezen voor pannekoeken als ontbijt, ook niet verkeerd.

Karaoke kan overal

Vrijwel iedere stad, dorp of gehucht heeft een karaokebar. En die zit vooral ‘s avonds vol met Filipijnse mannen die helemaal losgaan op foute ballads (daarover hierna meer). Zelfs op een eiland met nog geen 10 mensen was er een karaokemachine te vinden op het strand. Supergezellig en hilarisch!

De hele kip wordt gebruikt

Kip
Als je iets besteld met kip, hoef je niet verwachten dat je een stukje kipfilet krijgt met een sausje, nee, je krijgt gewoon de hele kip. Niks keurig in stukjes gesneden, dat mag je lekker zelf doen. Ik heb niet durven vragen hoe ze het klaarmaken, maar als je het ziet, kun je het wel een beetje raden.
Waar is mijn mes?

Nog iets leuks als je ergens gaat eten: je krijgt zelden een mes. Nou maakt dat meestal niet zoveel uit (rijst hoef je toch niet te snijden), maar soms is het toch wel handig. Overigens krijg je in de wat luxere hotels en de grotere steden wel vaak een mes, maar op het platteland en op de eilanden zijn die ver te zoeken.

Overal waar je bent hoor of zie je een haan

Haan
Hoewel ik regelmatig kip at, heb ik ze nergens zien lopen. Hanen daarentegen zag ik overal. En je hoorde ze ook, de hele dag. Gelukkig slaap ik met oordoppen, anders had ik ‘s nachts geen oog dicht gedaan. Met kerst werk ik uitgenodigd om een hanengevecht te aanschouwen, maar daar heb ik vriendelijk voor bedankt.

Melkproducten zijn luxegoederen

Op de eilanden was het aanbod qua eten erg beperkt: rijst, kip, vis of fruit. Groente kreeg je af en toe, maar melkproducten heb ik vrijwel niet gezien. Boter had ik sporadisch bij het ontbijt, maar verse melk of kaas waren echt nergens te bekennen. Gelukkig waren er wel veel eieren (en natuurlijk rijst).

Brommers & tricycles

Tricycle
Tijdens mijn reis heb ik amper auto’s gezien, de bewoners verplaatsen zich vooral via brommers (met heel veel bagage) en tricycles. Dit is een soort brommer met overdekt zijspan, die je voornamelijk gebruikt als taxi. Erg handig en goedkoop.

De enige muziek die je hoort: ballads uit de jaren 80 en 90

Ik noemde het al even bij de karaoke: de foute ballads. Dit was voor mij echt een van de meest opvallende dingen in de Filipijnen. Je hoort ze echt in ieder hotel, vliegveld, karaokebar, restaurant, echt overal! Vaak zijn het ook accoustische/balladachtige versies van populaire nummers, dus als je een keer wat anders wilt horen, moet je echt je eigen muziek meenemen.
Wat een lieve mensen!

Filipijnen - kinderen
Ik vond de mensen in de Filipijnen echt enorm aardig. Niets was te veel en je kon ze echt alles vragen. Als je met de bus moest, kwamen ze je persoonlijk ophalen, heel fijn! Met een tour kwam ik langs een dorp waar vrijwel geen toeristen komen, en zodra de bewoners erachter kwamen dat we er waren, liep het hele dorp uit. De kinderen wilden met je voetballen en de mannen gingen samen een soort van biljart spelen. Het was meteen heel gezellig en na een paar uur werden we door het hele dorp uitgezwaaid. Een ervaring om nooit meer te vergeten!

Meer lezen over de Filipijnen?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: Reistips Filipijnen
Route Filipijnen: 2 weken Palawan
9 opvallende dingen in de Filipijnen

Of bestel een van deze fijne reisgidsen:

9 opvallende dingen in de Filipijnen

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties