Reistips Filipijnen

Hoe & wat: Reistips voor de Filipijnen

In Hoe & wat: Reistips voor de Filipijnen vertel ik je alles wat je moet weten voordat je vertrekt naar de Filipijnen. Kun je overal pinnen? Hoe zit het met vervoer? In dit artikel geef ik antwoord op al je vragen.

Reisadvies

Als je naar de Filipijnen gaat, is het verstandig om vooraf (minimaal een maand) uit te zoeken of je nog reizigersvaccinaties nodig hebt. Ik moest worden ingeënt voor DTP en Hepatitis A en kreeg ook een noodset malariapillen mee. Mogelijk heb je ook andere vaccinaties nodig, dit verschilt per persoon en ook welk deel van het land je bezoekt. Check de website van de GGD voor meer informatie. Over het algemeen wordt (een deel) van deze vaccinaties en pillen vergoed door je zorgverzekeraar, dus check ook die website.

De Filipijnen staan ook niet bekend als het meest veilige land om rond te reizen, maar over het algemeen is op de meeste plekken veilig. Sommige delen van het land kun je wel beter vermijden, vooral het zuiden. Wil je zeker weten dat je naar de juiste plekken gaat? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid (NL).

Visa

Met je Nederlandse paspoort krijg je bij aankomst op de Filipijnen een visa-on-arrival. Hiervoor moet je wel kunnen bewijzen (door bijvoorbeeld je retourticket te laten zien) dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat. Je krijgt overigens in het vliegtuig een formulier dat je in moet vullen voordat je bij de immigratie komt, vergeet dit niet mee te nemen. De rijen kan erg lang worden, dus je wilt er niet twee keer in staan.

Blijf je langer dan 30 dagen? Dan kun je een visum aanvragen zodat je 59 dagen in het land kunt blijven. Dit kun je doen op de ambassade in Den Haag of bij de consulaten in Amsterdam en Rotterdam. Meer informatie over dit visum vind je op de website van de ambassade.

Geld

Reistips Filipijnen
In de grote steden zijn genoeg pinautomaten te vinden, waar je met je Nederlandse bankpas terecht kunt. Vergeet niet om hem aan te zetten voor Azië, want hij staat standaard alleen aan voor Europa. Ik heb van diverse reizigers gehoord dat ze maar moeilijk konden pinnen, maar zelf heb ik in Manilla (bij banken BPI en BDO) geen problemen ondervonden. Let op: vaak kun je maximaal 10.000 PHP pinnen (ongeveer €160). In de dorpen en de kleinere steden is het lastig om aan geld te komen, dus zorg ervoor dat je genoeg hebt, want je betaalt vrijwel overal contant. Het is altijd verstandig om wat euro’s mee te nemen als reserve, die kun je op de meeste plaatsen wel wisselen.

Vervoer

De Filipijnen bestaan uit meer dan 7500 eilanden. Om van de ene plek naar de andere te komen zijn er diverse opties: vliegen, over land of over zee.

Vliegen

Als je weinig tijd hebt, is vliegen tussen verschillende eilanden verstandig om te doen. Er zijn verschillende aanbieders en de bekendste zijn Philippine Airlines en Cebu Pacific. Ik heb een paar keer gevlogen met die laatste en dat beviel prima! Voor de goedkoopste tickets kijk je op Skyscanner.

Over land

El Nido

Er zijn verschillende manieren om over land te reizen. Je kunt een jeepney nemen (de plaatselijke bus, deze zit meestal stampvol met locals), een tricycle (soort brommer met zijspan) of een minivan. Die laatste zijn vaak iets duurder, maar ook een stuk sneller. Tijdens mijn reis heb ik vooral gebruik gemaakt van minivans op de lange stukken. Kaartjes voor deze minivan kun je op vrijwel elke straathoek boeken. Ook heb ik gebruik gemaakt van tricycle’s op kortere stukken, deze hou je gewoon aan op straat.

Over zee

Als je veel tijd hebt, is het leuk om met de boot van eiland naar eiland te gaan. Vaak kun je deze ferry’s ter plekke boeken. Een van de meest bekende maatschappijen is 2Go Travel, op deze website kun je het vaarschema bekijken.

Verblijf

In de Filipijnen kun je voor elke portemonnee prima accommodaties te vinden om te overnachten. Van luxe resorts tot hutjes op het strand, alles is mogelijk. Reserveren kan via de bekende boekingssites. Zelf vond ik de fijnste accommodaties via Booking. Hou er met de iets minder luxe accommodaties wel rekening mee dat je vaak geen warme douche hebt.

Eten

El Nido
Het eten op de Filipijnen is niet erg gevarieerd, maar wel vers en lekker. Verwacht vooral veel rijst, kip en vis. Groente is er bijna niet (hooguit boontjes), maar daarentegen is er wel ontzettend veel fruit.

Het is niet verstandig om water uit de kraan te drinken op de Filipijnen (vooral niet op afgelegen locaties), daar kun je namelijk erg ziek van worden. Een voedselvergiftiging komt dan best vaak voor bij toeristen (vooral in El Nido), omdat groente en fruit vaak gewassen wordt met leidingwater. Als je dit echt wilt voorkomen is het verstandig om drankjes te drinken waar geen ijs in zit (bijvoorbeeld bier of cola uit een flesje) en geen koude salades te eten. Flesjes mineraalwater kun je gelukkig overal kopen.

Internet

Het wifi op de Filipijnen werkt niet zoals in de meeste andere landen. In de meeste gevallen werkt het zelfs helemaal niet. Wil je zeker zijn van een verbinding? Dan is het verstandig om een simkaart van Globe of Smart te kopen. Er staan op de vliegvelden genoeg standjes waar je deze aan kunt schaffen. Voor 999 php kun je in 30 dagen 8GB verbruiken (prijs 2018). De verbinding is in de meeste steden prima, maar wil nog wel eens haperen op het platteland (zeker op de eilanden).

Ik hoop in dat ik in dit artikel genoeg reistips voor de Filipijnen heb gegeven en al je vragen heb beantwoord. Wil je echter nog meer weten over reizen op de Filipijnen? Laat dan een berichtje achter onder dit artikel.

Meer reistips voor de Filipijnen?

Lees dan ook deze artikelen:
Wat kost reizen in de Filipijnen?
Route Filipijnen: 2 weken Palawan
9 opvallende dingen in de Filipijnen

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties