Reistips Filipijnen - alles wat je wilt weten

Reistips Filipijnen: 28 praktische tips

Ga je een rondreis maken in de Filipijnen? In Reistips Filipijnen lees je alles wat je moet weten over een reis naar de Filipijnen.

De Filipijnen is een geweldig land om te ontdekken. Het is een prachtig land met witte zandstranden, vriendelijke mensen en het helderste water dat je ooit zult zien. Dit land is vooral geweldig voor outdoor- en natuurliefhebbers. Er zijn veel toffe activitieten, snorkelen in de mooie koraalriffen.

Heb je een visum nodig voor de Filipijnen? Hoe kom je van de ene naar de andere plaats? En wat mag je niet vergeten mee te nemen? Een artikel vol Filipijnen reistips!

Voor vertrek

Wat moet je weten of regelen voor je vertrekt naar de Filipijnen?

Verdiep je in de geschiedenis en de cultuur van de Filipijnen

De Filippijnen kent een rijke en diverse geschiedenis. De komst van de Spanjaarden in de zestiende eeuw leidde tot de kolonisatie van de Filippijnen, waarbij de Spanjaarden de bevolking tot het katholicisme bekeerden.

In 1898 leidde de Spaans-Amerikaanse oorlog ertoe dat de Filippijnen een Amerikaans grondgebied werden, wat leidde tot een periode van Amerikaanse kolonisatie. Na de Tweede Wereldoorlog werden de Filipijnen in 1946 onafhankelijk van de Verenigde Staten.

Gedurende de twintigste eeuw hebben de Filippijnen te maken gehad met politieke instabiliteit, staat van beleg en corruptie, maar ook met aanzienlijke economische groei en modernisering. Tegenwoordig zijn de Filippijnen een democratische republiek met een groeiende economie en een rijk cultureel erfgoed.

Het is leuk om ter plekke kennis te maken met de lokale gewoonten en cultuur. De Filippijnen is een conservatief land, dus het is belangrijk om je bescheiden te kleden en de lokale gebruiken en tradities te respecteren.

Locals op het strand in Port Barton
Locals op het strand in Port Barton.

Beste reistijd voor de Filipijnen

Wat is de beste tijd in het jaar om de Filipijnen te bezoeken? Over het algemeen is het droge seizoen van november tot april de beste tijd om te reizen, met minder regen en aangenamer weer. Het is echter ook het toeristische hoogseizoen, dus verwacht hogere prijzen en drukke bestemmingen.

Het regenseizoen in de Filipijnen is van mei tot oktober. Het is dan minder druk en de prijzen zijn lager, maar er valt ook meer regen en er zijn mogelijk tyfoons.

De beste tijd om specifieke bestemmingen en activiteiten te bezoeken, zoals strandbestemmingen, surfen of eilandhoppen, kan variëren. Het is het beste om van tevoren je exacte bestemming en activiteiten te onderzoeken en met die kennis je reis te plannen.

Reisadvies Filipijnen

De Filipijnen staan ook niet bekend als het meest veilige land om rond te reizen, maar over het algemeen is op de meeste plekken veilig. Sommige delen van het land kun je wel beter vermijden, vooral het zuiden. Wil je zeker weten dat je naar de juiste plekken gaat? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid (NL).

Heb je vaccinaties nodig voor de Filipijnen?

Als je naar de Filipijnen gaat, is het verstandig om vooraf (minimaal een maand) uit te zoeken of je nog reizigersvaccinaties nodig hebt. Ik moest worden ingeënt voor DTP en Hepatitis A en ik kreeg ook een noodset malariapillen mee. Mogelijk heb je ook andere vaccinaties nodig, dit verschilt per persoon en ook welk deel van het land je bezoekt.

Check de website van de GGD voor meer informatie. Over het algemeen wordt (een deel) van deze vaccinaties en pillen vergoed door je zorgverzekeraar, dus check ook de voorwaarden van je zorgverzekering.

Visa

Met je Nederlandse paspoort krijg je bij aankomst op de Filipijnen een visa-on-arrival. Je paspoort moet na je vertrekdatum nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Daarnaast moet je kunnen bewijzen (door bijvoorbeeld je retourticket te laten zien) dat je binnen 30 dagen het land weer verlaat.

Je krijgt in het vliegtuig een formulier dat je in moet vullen voordat je bij de immigratie komt, vergeet dit niet mee te nemen. Mocht je geen formulier krijgen of het vergeten, dan liggen ze ook vlak voor de douane als je aankomt. Vergeet dit formulier niet in te vullen, want de rijen kunnen erg lang worden en je wilt er niet twee keer in staan.

Blijf je langer dan 30 dagen? Dan kun je een visum aanvragen zodat je 59 dagen in het land kunt blijven. Dit kun je doen op de ambassade in Den Haag of bij de consulaten in Amsterdam en Rotterdam. Meer informatie over dit visum vind je op de website van de ambassade.

Reisverzekering

Het is altijd verstandig om een reisverzekering af te sluiten, dan ga je met een veel geruster gevoel op reis. Voor de Filipijnen heb je werelddekking nodig. Kijk op de website van Allianz of je een kortlopende of een doorlopende reisverzekering nodig hebt.

Leer een paar woorden van de taal

In de Filippijnen wordt veel Engels gesproken, maar de officiële taal is Filipijns (dit is een versie van Tagalog). Het leren van wat een paar woorden kan je reis nog leuker maken en je helpen contact te maken met de lokale bevolking. Dit zijn een paar Filipijnse woorden die altijd van pas komen:

  • Hallo: Mubuhay!
  • Dank je wel: Salamat
  • Ja: oo
  • Nee: hindi
  • Hoe gaat het?: Kamusta ka
  • Tot ziens: Palaam

Hoe kom je in de Filipijnen?

Vanuit Nederland kun je niet rechtstreeks vliegen naar de Filipijnen, je hebt altijd een overstap. Kies Manila International Airport (ook bekend als Ninoy Aquino International Airport of MNL) als je bestemming. Dit is de grootste internationale luchthaven van het land.

Vanaf hier kun je verder het land in reizen en is het vrij eenvoudig om de meest populaire toeristische bestemmingen te bereiken.

Kijk op Skyscanner om de routes en prijzen te vergelijken. Spaar je Flying Blue Miles? Boek dan je reis via de website van KLM. Zelf heb ik dit een paar jaar geleden gedaan en vond ik een verrassend goede deal via Taipei (Taiwan) met China Airlines en KLM. Taipei is overigens ook een leuke stad voor een korte stopover!

Reistips Filipijnen: je bent er!

De voorbereidingen zijn achter de rug, je bent in de Filipijnen! Dit zijn de dingen die je moet weten als je in de Filipijnen bent.

Blijf veilig

In de voorbereidende fase heb je al ontdekt wat de veiligste delen zijn in de Filipijnen, blijf daar nu ook rekening mee houden. Daarnaast zijn er op de Filipijnen, net als in veel andere landen, wel eens geweldadige incidenten en lopen er zakkenrollers rond.

Hou je aan de basisregels als het gaat om veiligheid: ga niet in het donker rondlopen op plekken die je niet kent en draag geen waardevolle spullen vol in het zicht (stop ze liever in een kluisje in je hotelkamer).

Het weer in de Filippijnen

Het is slim om af en toe het lokale weerbericht te checken. De Filippijnen bevinden zich in een regio die gevoelig is voor tyfoons, dus je een aantal zware stormen meemaken.

Het natte seizoen in de Filippijnen is meestal van juni tot november. Ik bezocht de Filipijnen echter in december (in het droge seizoen) en had slechts één of twee dagen mooi weer. Er was zoveel regen! Zoals je kunt zien kan het tijdens het droge seizoen ook flink nat zijn, wees dus voorbereid op alle weertypes.

Regenachtige dag in El Nido
Tijdens mijn eerste dag in El Nido stortregende het.

Tip! Zorg ervoor dat je altijd een drybag bij je hebt om je waardevolle spullen in op te bergen die je niet nat mogen worden (zoals je elektronica, paspoort, etcetera).

Geld

De lokale munteenheid in de Filipijnen is de Filippijnse peso (PHP). Een Euro is ongeveer 58 Filipijnse peso (februari 2023). Je kunt op sommige plaatsen ook met een creditcard betalen, maar lang niet overal. Het is altijd slim om voldoende contant geld mee te nemen, vooral als je de kleinere eilanden bezoekt.

In grote steden als Manilla en Cebu City vind je tal van geldautomaten die je kunt gebruiken om contant geld op te nemen. Let op: er zit meestal een maximum aan hoeveel contant geld je uit de geldautomaten kunt halen. Meestal kon ik niet meer dan 10.000 PHP krijgen.

Filipijns geld

Tip! Zet voor vertrek je pinpas op “wereld”, meestal staat deze alleen ingesteld op Europa. Je kunt dit doen op de website of via de app van je bank.

Als je van plan bent naar landelijke gebieden en meer afgelegen eilanden te reizen, zult je waarschijnlijk geen werkende geldautomaten vinden en accepteren de meeste plaatsen alleen contant geld. Neem dus voldoende mee! Je kunt ook euro’s meenemen, er zijn veel plaatsen waar je geld kunt wisselen.

Let op: hoewel de Filippijnen niet zo duur zijn als Europa en de VS, is het nog steeds iets duurder dan andere landen in Zuidoost-Azië. Als je een beperkt budget hebt, zorg er dan voor dat je op tijd vluchten en hotels boekt. Dat scheelt je een hoop geld, zeker als je van plan bent om naar de meer populaire plaatsen te reizen.

Eten & drinken

Filipijns eten is niet zo bekend als het eten uit andere Zuidoost-Aziatische landen, maar over het algemeen is het goed en vers. De Filippijnse keuken kent een heerlijke mix van Spaanse, Chinese en inheemse smaken. Probeer traditionele gerechten zoals adobo, sinigang en lechon. Het eten bevat voornamelijk rijst, kip en vis.

Filipijns eten

Er zijn niet veel groenten, maar vers fruit is overal verkrijgbaar. Er zijn veel restaurants, maar je kunt ook street food proberen van een kraampje op straat. Bestel je eten bij de straatverkopers waar de langste rij staat, die zijn meestal het best. Dan heb je ook de grootste kans dat het eten vers is, ze moeten namelijk regelmatig aanvullen.

Het drinken van kraanwater in de Filipijnen is niet aan te raden, want je kunt er erg ziek van worden. Sommige plaatsen in de Filippijnen staan zelfs bekend om voedselvergiftiging (vooral in El Nido, Palawan) omdat ze groenten en fruit wassen met kraanwater. Als je het wilt vermijden, is het beter om uit blikjes of flessen (zoals cola en bier) te drinken en geen salades te eten.

Je kunt overal waterflesjes kopen, maar het is natuurlijk beter om je eigen herbruikbare waterfles mee te nemen. Je kunt je fles op veel plaatsen vullen. Dit bespaart niet alleen geld, maar het is ook een stuk beter voor het milieu.

Internet in de Filipijnen

Het wifi op de Filipijnen werkt niet zoals in de meeste andere landen. In de meeste gevallen werkt het zelfs helemaal niet. Wil je zeker zijn van een verbinding? Dan is het verstandig om een simkaart van Globe of Smart te kopen. Die kun je op elke luchthaven kopen en voor 999 PHP kun je tot 12GB gebruiken in 30 dagen (prijs 2023).

De verbinding is in de meeste steden prima, maar wil nog wel eens haperen op het platteland (zeker op de eilanden).

Elektriciteit

De mee stopcontacten in de Filipijnen gebruiken stekkers van type A (gebruikelijk in de Verenigde Staten) en type I. Soms kun je ook type F (Europees) gebruiken. Neem een wereldstekker mee die zowel type A als F ondersteunt.

Houd er rekening mee dat sommige plattelandsgebieden regelmatig te maken hebben met stroomuitval. Het is daarom slim om een powerbank mee te nemen, zodat je in ieder geval je telefoon kunt opladen.

Shoppen

Afdingen is gebruikelijk in de Filippijnen, vooral op markten en bij straatstalletjes. Wees niet bang om te onderhandelen over een betere prijs te krijgen.

Fee, fees, fees

Ze houden er enorm van om fees in de Filippijnen, het land wordt ook wel eens Fee-lippines genoemd! Soms moet je een kleine toegangsprijs betalen om bij een bepaalde attractie of strand te komen. Je moet ook een toeslag betalen op luchthavens en voordat je op een boot stapt. Neem altijd wat kleingeld mee, grote kans dat je het nodig hebt!

De toiletsituatie

Ik weet het, het is nooit leuk om over de toiletsituatie te praten, maar het is goed om te weten wat je kunt verwachten. Luxe hotels hebben de toiletten die je gewend bent, maar op de eilanden en meer afgelegen locaties zal het anders zijn.

Soms is het toilet gewoon een gat in de vloer, maar er zijn ook veel “gewone” toiletten, maar die missen meestal een wc-bril. Doorspoelen kan soms een uitdaging zijn, vaak werkt het niet en moet je hiervoor een emmer gebruiken. Ook kun je soms geen wc-papier doorspoelen. Als dat het geval is, moet je het in een prullenbak gooien.

Mijn badkamer in Port Barton
Mijn badkamer in Port Barton.

Het is slim om een klein flesje desinfecterende handgel mee te nemen, aangezien je niet altijd je handen kunt wassen als je klaar bent.

Vervoer in de Filipijnen

De Filipijnen bestaan uit duizenden eilanden. Om van de ene plaats naar de andere te komen, zijn er meerdere opties: per vliegtuig, over land of over zee.

Vliegen

Als je niet veel tijd hebt, is reizen per vliegtuig de snelste manier om van A naar B te komen.. Vrijwel alle eilanden hebben (meerdere) vliegvelden. Er zijn verschillende luchtvaartmaatschappijen die je van eiland naar eiland kunnen brengen. Zelf heb ik gebruik gemaakt van Philippine Airlines en Cebu Pacific. Beide waren prima!

Check Skyscanner om de beste deals te vinden voor binnenlandse vluchten. Boek ze ruim van te voren, dan ben je vaak een stuk goedkoper uit dan last minute.

Vliegen met Cebu Air in de Filipijnen

Over land

Er zijn veel verschillende manieren om over land te reizen. Je kunt een jeepney nemen (de lokale bus, meestal helemaal vol), een tricycle (voor korte ritjes) of een minivan.

Tijdens mijn reis gebruikte ik meestal minivans voor de wat langere afstanden. Je kunt vrijwel overal kaartjes kopen voor de busjes. Hoewel ze op vaste tijden vertrekken, is het altijd verstandig om ruim op tijd klaar te staan. De ene keer zijn ze 30 minuten te vroeg en de andere keer 30 minuten te laat. Op 12go.asia kun je een kaartje reserveren voor een plekje in zo’n minivan.

Een tricycle is vergelijkbaar met een taxi, maar dan voor korte ritjes. Het ziet er uit als een brommer met daaromheen een soort metalen of een kunststof bak. Onderhandel een prijs met de chauffeur voordat je instapt.

Een tricycle in Coron
Een tricycle in Coron.

Tot slot kun je ook gebruik maken van taxi’s. Hierbij zijn de witte taxi’s zijn meestal goedkoper dan de gele taxi’s. Je kunt ook gebruik maken van de Grab-app. Deze app is vergelijkbaar met Uber en een meestal een goedkope manier om je te verplaatsen. De betaling is meestal contant.

Over zee

Als je tijd genoeg hebt, is het leuk om met de veerboot van eiland naar eiland te reizen. De boottocht van El Nido naar Coron is bijvoorbeeld een zeer populaire route. Een kaartje kopen voor de overtocht kan in de haven of online op de website 12go.asia.

Wat neem je mee naar de Filipijnen?

Naast je favoriete kleding, zijn er ook een paar spullen die je niet kunt missen als je van plan bent om in de Filipijnen te reizen. Ik heb al eerder een aantal items genoemd, maar noem hier nog eens een volledige lijst van de items die slim zijn om in te pakken voor de Filippijnen.

  • Drybags – zoals ik al eerder zei, kan het erg nat worden in de Filipijnen. Het is handig om een paar verschillende formaten te hebben.
  • Insectenspray – er zijn veel muggen, vooral in de jungle. In sommige gebieden komt de malariamug voor.
  • Zonnebrandcrème – draag altijd zonnebrandcrème, ook als het bewolkt is. De zon is in de Filipijnen vele malen sterker dan in Nederland.
  • Oordopjes – in de meeste accommodatie zijn de muren erg dun. Daarnaast lopen er gigantisch veel hanen rond, die al vanaf een uur of 4 luidruchtig beginnen te kraaien.
  • Een trui – hoewel het buiten meestal erg warm is, kan het binnen soms heel koud zijn door de airconditioning.
  • Een powerbank – zo kun je altijd je elektronica opladen als de stroom uitvalt.
  • Waterschoenen of slippers – ze verkopen op straat voornamelijk kleine maten (maat 35/36), dus neem vooral zelf een paar mee.
  • Een reisstekker.
  • Snorkelset – meestal bieden ze gratis aan als je een tour boekt, maar als je van plan bent veel te snorkelen, is het verstandig om je eigen set mee te nemen. Dat is ook een stuk hygiënischer.
Niet vergeten in te pakken - drybag en slippers
Niet vergeten in te pakken: drybag en slippers.

Verblijf

In de Filipijnen kun je voor elke portemonnee prima accommodaties te vinden om te overnachten. Van luxe resorts tot hutjes op het strand, alles is mogelijk. Reserveren kan via de bekende boekingssites. Zelf vond ik de fijnste accommodaties via Booking en Agoda.

Hou er met de iets minder luxe accommodaties wel rekening mee dat je vaak geen warme douche hebt. Het is overigens wel heel fijn om iets van airconditioning of een ventilator te hebben. Het kan ’s nachts behoorlijk warm en klam zijn.

De mooiste plekken op de Filijnen

Er zijn veel toffe dingen om te doen en mooie plekken om te bezoeken in de Filippijnen. Een selectie.

El Nido, Palawan

El Nido, gelegen in de Bacuit-archipel, is een van de meest populaire plaatsen in de Filipijnen. En niet zonder reden, de plek is adembenemend mooi en je kunt vanaf hier eilandhoppen en snorkelen bij de mooiste koraalriffen. Het ligt in een baai met helderblauw water en is omgeven door steile kliffen. Prachtig om te zien!

Je kunt in El Nido ook nog eens lekker eten! Dit zijn de leukste eettentjes in El Nido.

Boottours bij El Nido
Vanaf El Nido kun je geweldige boottrips maken.

Underground River, Palawan

De Underground River is een adembenemend mooi natuurwonder en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het ligt niet ver van Puerto Princesa op het eiland Palawan. De rivier is ongeveer 8,2 kilometer lang en stroomt door een reeks prachtige kalksteengrotten en kliffen. Het vormt een ondergronds ecosysteem met een breed scala aan flora en fauna. Je kunt de underground river bezoeken met een boottocht.

Siquijor

Witte zandstranden en veel palmbomen: Siquijor is het perfecte tropische eiland als je een paar dagen wilt relaxen. Naast relaxen op het strand zijn er nog veel meer dingen te doen, je kunt bijvoorbeeld een mooie wandeling maken naar diverse watervallen.

Chocolate Hills, Bohol

Op Bohol vind je een van de meest bijzondere landschappen van de Filipijnen: de Chocolate Hills. Zover je kunt kijken, zie je kleine heuvels. Ze zijn meestal groen maar worden bruin tijdens het droge seizoen, vandaar de naam Chocolate Hills.

Tip! Als je geen zin hebt om de Chocolate Hills op eigen gelegenheid te bezoeken, kun je vanuit Cebu ook een Bohol excursie boeken.

Banaue rijstterrassen

De rijstterrassen van Banaue liggen in het noorden van de Filipijnen en zijn zo bijzonder dat ze op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. De terrassen werden meer dan 2000 jaar geleden door de Ifugao-bevolking in de bergen uitgehouwen en worden beschouwd als een van de meest bijzondere landbouwsystemen ter wereld. De terrassen worden gevoed door een complex irrigatiesysteem en worden nog steeds gebruikt om rijst te verbouwen.

Dit is slechts een kleine selectie van alle geweldige bezienswaardigheden in de Filipijnen. Er is nog zoveel meer te zien!

Relax en geniet!

Reizen in de Filipijnen is ontzettend leuk, maar het kan ook een uitdaging zijn. Wees voorbereid op vertragingen, want die komen vrij vaak voor. Als het niet volgens plan gaat, wees flexibel en maak er het beste van. Ontspan, je bent in het paradijs!

Meer reistips voor de Filipijnen?

Heb je helemaal zin om de Filipijnen te bezoeken en wil je meer lezen over dit mooie land? Dit zijn een paar fijne reisgidsen vol tips:

Reishandboek Filipijnen – Praktische en culturele gids met alle bezienswaardigheden

Lonely Planet Philippines

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over een vakantie in de Filipijnen. Deze artikelen vind je vast ook leuk om te lezen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor leuke reisverhalen en tips voor de mooiste bestemmingen.

Dit artikel verscheen voor het eerst in januari 2018. Laatste update met veel meer tips: februari 2023.

Reistips Filipijnen - alles wat je wilt weten

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties