Wat kost reizen op de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen?

Wat kost reizen in de Filipijnen? Ik hield tijdens mijn reis op de Filipijnen al mijn uitgaven bij en deel in dit artikel de kosten voor vervoer, verblijf, eten en activiteiten.

Kosten voorafgaand aan je reis

Voor je op reis gaat naar de Filipijnen, maak je ongetwijfeld kosten vooraf. Hierbij valt aan de volgende kosten te denken:

Vliegticket naar de Filipijnen

Een van de grootste kostenposten vooraf is natuurlijk je ticket naar de Filipijnen. Prijzen variëren enorm, maar meestal ben je tussen de €500 en €700 kwijt voor een retour van Schiphol naar Manilla. Ik boekte heel vroeg (in februari) mijn vlucht voor de kerstvakantie en had geluk: ik was slechts €448 kwijt voor mijn retourticket. Ik vloog met China Airlines en KLM en had goede vluchttijden (1 overstap in Taipei). Goede deal toch? Ik vond mijn goedkope ticket naar de Filipijnen via Skyscanner.

Reisvaccinaties

Voor je naar de Filipijnen reist is het verstandig om even langs de GGD of je huisarts te gaan om te kijken of je ook vaccinaties nodig hebt. Om naar de Filipijnen af te reizen heb je in ieder geval een vaccinatie voor DTP en Hepatitis A nodig. Daarnaast kan de GGD of je huisarts je informeren over andere medische zaken. Als de vaccinaties niet binnen je ziektekostenverzekering vallen, kost dit ook nog geld. Ga uit van zo’n €90.

Backpack

Je kunt zowel met koffer als met backpack reizen in de Filipijnen, al is die laatste toch echt iets handiger. Lang niet overal kun je namelijk met je koffer rollend over straat, dus je irriteert je al snel. Zoek een goede backpack uit, om te voorkomen dat je last krijgt van je rug. Voor een goede backpack ben je al snel €150-€250 kwijt. Maar daar heb je dan ook lange tijd plezier van!

Kosten vervoer in de Filipijnen

Cebu Pacific
Binnenlandse vlucht met Cebu Air.

Binnenlandse vluchten

De Filipijnen bestaan uit duizenden eilanden, en veel van de eilanden hebben een luchthaven. Je vliegt al voor een paar tientjes naar een ander eiland met bijvoorbeeld AirAsia, Cebu Pacific of Philippine Airlines. Kijk op Skyscanner voor de beste prijzen. Ik maakte twee binnenlandse vluchten: van Manilla naar Puerto Princesa en van Coron naar Manilla. In totaal was ik voor deze vluchten €133,46 kwijt (Cebu Pacific inclusief bagage).

Ferry

Naar een aantal eilanden kun je ook een ferry nemen, dit is goedkoper dan vliegen, maar je bent ook veel langer onderweg (en het is niet altijd even veilig). Een enkele reis van bijvoorbeel Manilla naar Coron kun je al boeken vanaf €16 (en je bent 12 uur onderweg). Een goede website om de prijzen voor ferries te vergelijken is 2Go Travel. Zelf heb ik tijdens mijn reis op de Filipijnen geen gebruik gemaakt van de ferries.

Minivan

Op land kun je ook kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Ik heb goede ervaringen met minivans, voor een ritje van zo’n 6 uur betaalde ik ongeveer 10 euro. Dit kan veel goedkoper als je de lokale bussen (jeepneys) neemt, maar dan heb je grote kans dat je vaker over moet stappen en dat je veel langer onderweg bent. Ik heb tijdens mijn reis helaas geen kans gezien om een jeepney te nemen (te weinig tijd), maar als ik nog eens terugga, zal ik dit zeker doen. Ze zien er zo tof uit!

Tricycle

Tricycles (een overdekte moter met zijspan) gebruik je voor korte afstanden (minder dan een uur) en een ritje kost vaak niet meer dan €1.

Taxi

In Manilla is het gebruikelijk om taxi’s te nemen (bijvoorbeeld van de luchthaven naar Makati), en deze zijn niet duur. Nog beter is het om de app Grab of Uber op je telefoon te installeren, dan is het nog goedkoper. Voor de rit van het vliegveld naar Makati betaalde ik ongeveer €3,50.

Verblijf

Accomodatie Filipijnen
Slapen in een boomhut in Port Barton.

Als je goed zoekt kan ook je verblijf in de Filipijnen erg betaalbaar zijn, dit is enorm afhankelijk van hoe luxe je het wilt hebben.

Gedeelde kamer in een hostel

De goedkoopste optie is natuurlijk een bed in een slaapzaal, je hebt al een bed in een prima hostel voor €5. Ik heb tijdens mijn reis maar een keer in een hostel geslapen en die was behoorlijk duur (€17 per nacht). Dit was het Spin Designer Hostel in El Nido en dit was ook meteen het beste hostel waar ik ooit heb geslapen, dus ik vond het de prijs zeker waard.

Privékamer

Een eigen kamer hoeft ook niet duur te zijn op de Filipijnen, al merkte ik dat de prijzen per bestemming behoorlijk veel verschillen. In Manilla (Makati) betaalde ik ongeveer €45 voor een mooie hotelkamer en in Port Barton betaalde ik slechts €24 per nacht voor mijn eigen houten huisje op het strand. Je kunt het dus zo duur maken als je wilt. In alle gevallen was een ontbijt inbegrepen. Ik sliep alleen, dus als je met z’n tweeën bent, kun je deze kosten nog delen.

Mijn verblijf in de Filipijnen

Zelf heb ik een mix gedaan en heb ik goedkope accommodaties, een hostel en luxe hotels afgewisseld. Dit waren de accommodaties waar ik verbleef in de Filipijnen:

Manilla: Red Planet Manila Aseana City – €48 voor 1 nacht
Port Barton: Ausan Beach Front Cottages – €71,57 voor 3 nachten
El Nido: Spin Designer Hostel – €61,77 voor 3 nachten
El Nido: Rico’s beach cottages – €30,96 voor 1 nacht
Coron: Sunz En Coron Resort – €61,71 voor 2 nachten
Manilla: City Garden Hotel Makati – €46,91 voor 1 nacht

Gemiddeld was ik €29,17 kwijt per nacht. Als je een kamer deelt, is het natuurlijk (bijna) de helft goedkoper. Opvallend is wel dat de hotels in Manilla flink duurder zijn dan de hotels op Palawan.

Eten & drinken

San Miguel - Filipijns bier
Proost!

Eten en drinken in Azië is goedkoop, dat is algemeen bekend. Ik had van tevoren gehoord dat het eten op de Filipijnen best prijzig zou zijn, maar het viel me alles mee. Voor een (warme) lunch of diner met drinken betaalde ik zelden meer dan €5. Lokale specialiteiten (bijvoorbeeld chicken adobo met rijst) zijn veel goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld een hamburger of een pizza neemt. En die smaken lang niet zo lekker! Voor een grote fles water betaal je tussen de €0,50 en €1 en een biertje kun je krijgen voor €1-€1,50. Op veel plaatsen vind je minimarkets waar je goedkoop snacks en drinken kunt kopen.

Activiteiten

Eilandhoppen met Buhay Isla - Filipijnen
Eilandhoppen met Buhay Isla.

Met alle mooie eilanden is een snorkeltour op de Filipijnen een must. De onderwaterwereld is er prachtig! De meest bekende plek om dat te doen is El Nido, hier kun je meerdere tours maken in de Bacuit Archipel (zo mooi!). De tours kosten slechts €20, inclusief lunch en snorkelset. Soortgelijke tours kun je ook doen vanuit Port Barton, daar zijn ze bijna de helft goedkoper (vanaf €12). Helaas heb ik deze tours over moeten slaan vanwege een tropische storm en een tyfoon (ik baal nog steeds).

Een van de gaafste tours die je kunt doen op de Filipijnen is een meerdaagse boottour van El Nido naar Coron, maar hier hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Voor een tour van 5 dagen en 4 nachten (inclusief eten, drinken, snorkelset, slaapplaatsen op de mooiste onbewoonde eilanden) betaal je maar liefst €360.

Bekende en goede aanbieders van deze tours zijn Buhay Isla (daar heb ik zelf hele goede ervaringen mee) en Tao. Een groot voordeel van deze tour in plaats van de kleine tours is dat het veel minder toeristisch is. Je komt tijdens het snorkelen niet 10 andere groepen tegen. Daarnaast zijn de zonsondergangen die je ziet vanaf het prachtig strand op een onbewoond eiland fenomenaal.

Simkaart

De wifi in de Filipijnen is bar slecht (behalve in Manilla), dus als je toch graag regelmatig een berichtje op Facebook wil zetten of een toffe foto op Instagram wilt zetten, dan raad ik je aan om bij aankomst op de luchthaven een simkaart van Globe of Smart te kopen.

Mijn totale kosten voor 2 weken reizen op de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen - grafiek
Verdeling kosten van mijn reis in de Filipijnen.

Mijn totale kosten op de Filipijnen voor een reis van 2 weken: €1095.00. Per post was dit:
Overnachting: €320.92 (11 nachten, waarvan 3 nachten in een hostel)
Eten: €185.05
Excursies: €367.68 (Buhay Isla)
Vervoer in de Filipijnen: €191.17 (2 binnenlandse vluchten, 3 taxi’s, 2 tricycles, 3 minivans)
Overig: €30.23 (simkaart, was en fooien)
Kosten vooraf: €448 (vliegticket Amsterdam – Manilla)

Ik heb tijdens deze reis alles gedaan wat ik wilde doen en ook vaak wat luxer gegeten of gekozen voor wat luxere accommodaties. Vooral de tour met Buhay Isla was prijzig (maar zo de moeite waard!), dus als je kiest voor dagexcursies ben je een stuk goedkoper uit. Vallen mijn kosten voor een reis van twee weken op de Filipijnen je mee of tegen?

Wil je meer lezen over reizen in de Filipijnen?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: Reistips Filipijnen
Route Filipijnen: 2 weken Palawan
El Nido Palawan: 13 leuke dingen om te doen

Dit artikel verscheen voor het eerst in oktober 2018. Laatste update: april 2020.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.