• Menu
 • Menu
Wat kost reizen op de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen?

Wat kost reizen in de Filipijnen? Ik hield tijdens mijn reis op de Filipijnen al mijn uitgaven bij en deel in dit artikel de kosten voor vervoer, verblijf, eten en activiteiten.

Vervoer

Via Manilla en Taipei terug naar Amsterdam

Vliegtuig

De Filipijnen bestaan uit duizenden eilanden, en veel van de eilanden hebben een luchthaven. Je vliegt al voor een paar tientjes naar een ander eiland met bijvoorbeeld AirAsia, Cebu Pacific of Philippine Airlines. Kijk op Skyscanner voor de beste prijzen.

Ferry

Naar een aantal eilanden kun je ook een ferry nemen, dit is goedkoper dan vliegen, maar je bent ook veel langer onderweg (en het is niet altijd even veilig). Een enkele reis van bijvoorbeel Manila naar Coron kun je al boeken vanaf €16 (en je bent 12 uur onderweg). Een goede website om de prijzen voor ferries te vergelijken is 2Go Travel.

Minivan

Op land kun je ook kiezen uit verschillende vervoersmiddelen. Ik heb goede ervaringen met minivans, voor een ritje van zo’n 6 uur betaalde ik ongeveer 10 euro. Dit kan veel goedkoper als je de lokale bussen (jeepneys) neemt, maar dan heb je grote kans dat je vaker over moet stappen en dat je veel langer onderweg bent. Ik heb tijdens mijn reis helaas geen kans gezien om een jeepney te nemen (te weinig tijd), maar als ik nog eens terugga, zal ik dit zeker doen. Ze zien er zo tof uit!

Tricycle

Tricycles (een overdekte moter met zijspan) gebruik je voor korte afstanden (minder dan een uur) en een ritje kost vaak niet meer dan €1.

Taxi

In Manila is het gebruikelijk om taxi’s te nemen (bijvoorbeeld van de luchthaven naar Makati), en deze zijn niet duur. Nog beter is het om de app Grab of Uber op je telefoon te installeren, dan is het nog goedkoper. Voor de rit van het vliegveld naar Makati betaalde ik ongeveer €3,50.

Verblijf

Ausan Beach Front Cottages - locatie
Als je goed zoekt kan ook je verblijf in de Filipijnen erg betaalbaar zijn, dit is enorm afhankelijk van hoe luxe je het wilt hebben.

Gedeelde kamer in een hostel

De goedkoopste optie is natuurlijk een bed in een slaapzaal, je hebt al een bed in een prima hostel voor €5. Ik heb tijdens mijn reis maar een keer in een hostel geslapen en die was behoorlijk duur (€17 per nacht). Dit was het Spin Designer Hostel in El Nido (check hier mijn review) en dit was ook meteen het beste hostel waar ik ooit heb geslapen, dus ik vond het de prijs zeker waard.

Privékamer

Een eigen kamer hoeft ook niet duur te zijn op de Filipijnen, al merkte ik dat de prijzen per bestemming behoorlijk veel verschillen. In Manila (Makati) betaalde ik ongeveer €45 voor een mooie hotelkamer en in Port Barton betaalde ik slechts €24 per nacht voor mijn eigen houten huisje op het strand. Je kunt het dus zo duur maken als je wilt. In alle gevallen was een ontbijt inbegrepen. Ik sliep alleen, dus als je met z’n tweeen bent, kun je deze kosten nog delen.

Eten

El Nido

Eten in Azië is goedkoop, dat is algemeen bekend. Ik had vantevoren gehoord dat het eten op de Filipijnen best prijzig zou zijn, maar het viel me alles mee. Voor een (warme) lunch of diner met drinken betaalde ik zelden meer dan €5. Lokale specialiteiten (bijvoorbeeld chicken adobo met rijst) zijn veel goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld een hamburger of een pizza neemt. En die smaken lang niet zo lekker!

Activiteiten

Eilandhoppen met Buhay Isla

Met alle mooie eilanden is een snorkeltour op de Filipijnen een must. De onderwaterwereld is er prachtig! De meest bekende plek om dat te doen is El Nido, hier kun je meerdere tours maken in de Bacuit Archipel (zo mooi!). De tours kosten slechts €20, inclusief lunch en snorkelset. Soortgelijke tours kun je ook doen vanuit Port Barton, daar zijn ze bijna de helft goedkoper (vanaf €12). Helaas heb ik deze tours over moeten slaan vanwege een tropische storm en een tyfoon (ik baal nog steeds).

Een van de gaafste tours die je kunt doen op de Filipijnen is een meerdaagse boottour van El Nido naar Coron, maar hier hangt wel een behoorlijk prijskaartje aan. Voor een tour van 5 dagen en 4 nachten (inclusief eten, drinken, snorkelset, slaapplaatsen op de mooiste eilanden) betaal je maar liefst €360.
Bekende en goede aanbieders van deze tours zijn Buhay Isla (daar heb ik zelf hele goede ervaringen mee) en Tao. Een groot voordeel van deze tour in plaats van de kleine tours is dat het veel minder toeristisch is. Je komt tijdens het snorkelen niet 10 andere groepen tegen. Daarnaast zijn de zonsondergangen die je ziet vanaf het prachtig strand op een onbewoond eiland fenomenaal.

Simkaart

De wifi in de Filipijnen is bar slecht (behalve in Manila), dus als je toch graag regelmatig een berichtje op Facebook wil zetten of een toffe foto op Instagram wilt zetten, dan raad ik je aan om bij aankomst op de luchthaven een simkaart van Globe of Smart te kopen.

Mijn totale kosten voor 2 weken op de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen - grafiek

Voor een reis van 2 weken was ik in totaal €1095.05 kwijt. Per post was dit:
Overnachting: €320.92 (11 nachten, waarvan 3 nachten in een hostel)
Eten: €185.05
Excursies: €367.68 (Buhay Isla)
Vervoer: €191.17 (2 binnenlandse vluchten, 3 taxi’s, 2 tricycles, 3 minivans)
Overig: €30.23 (simkaart, was en fooien)

Ik heb tijdens deze reis alles gedaan wat ik wilde doen en ook vaak wat luxer gegeten of gekozen voor wat luxere accomodaties. Vooral de tour met Buhay Isla was prijzig (maar zo de moeite waard!), dus als je kiest voor dagexcursies ben je een stuk goedkoper uit. Valt het je mee, of valt het je tegen?

Wil je meer lezen over reizen in de Filipijen?

Lees dan ook deze artikelen:
Hoe & wat: Reistips Filipijnen
Route Filipijnen: 2 weken Palawan
Waar kun je lekker eten in El Nido?

Wat kost reizen in de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen

Wat kost reizen in de Filipijnen

Share it!
 • 8
 • 8
 •  
 • 29
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  45
  Shares

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.