Trinidad 2013

Trinidad: het mooiste stadje op Cuba | Reisverslag Florida & Cuba

We verblijven maar liefst vijf dagen in het stadje Trinidad. Het is hier zo mooi! We gaan naar het strand, wandelen in de jungle en genieten van het prachtige oude centrum.

De reis naar Trinidad

Het is nogal een avontuur om in Trinidad te komen. We konden geen kaartje meer krijgen voor de bus, dus op het busstation kregen we te horen dat we het beste met een gedeelde taxi van Viñales naar Trinidad konden reizen. Dit zou een minivan met airco zijn, groot genoeg voor 8 personen en er zouden maximaal met vier personen in de taxi zitten. Deze minivan bleek uiteindelijk een kleine Peugeot te zijn waar we precies met vier personen in konden. De airconditioning bestond uit 4 open ramen. Dat is Cuba!

We deelden de taxi met twee medicijnstudenten uit Zwitserland, dus we konden wel wat met ze kletsen (in een soort mengeling van Engels, Frans en Duits). De reis duurde uiteindelijk iets van vijf uur (met de bus was het negen uur geweest), dus het was te doen.

Onze volgende casa

In Trinidad hadden we een casa op het oog, maar die zat helaas al vol. Een van onze taxigenoten kwam naar ons toe of we samen met hen een huis wilden delen. We hebben eerst even gekeken en het was heel groot met een dakterras (met uitzicht over de stad, de bergen en in de verte zelfs de zee). Dus we vonden dat wel een goed plan.

Dakterras casa in Trinidad

Op ontdekkingstocht in Trinidad

Na uitpakken en opfrissen zijn we met zn vieren de stad in gegaan en hebben we heerlijk gegeten bij een paladar (dit is een soort van huiskamerrestaurant). Overig is dit tot nu toe een van de weinige goede eetervaringen op Cuba, over het algemeen is het veel te zout (en veel te veel vlees).

Eten bij een paladar in Trinidad

De straten zijn hier van kleine keitjes en er zijn weinig auto’s. Paard en wagen is hier handig om te hebben. Het ziet er echt prachtig uit!

Straat met kerk in Trinidad
Straat in Trinidad
Oldtimer in Trinidad

Playa Ancon

De volgende dag waren we toe aan een relaxdag en hebben we de hele dag rondgehangen op Playa Ancon, een mooi strand een paar kilometer buiten Trinidad. Weinig foto’s gemaakt, vooral lekker geluierd op het strand en af en toe de zee in gesprongen.

Playa Ancon

Die avond nog bij het grote plein (plaza Mayor) gekeken bij een liveband en lekkere mojito’s gedronken. Ook nog een korte salsales gehad van onze huisgenoten, maar Jess en ik bakten er geloof ik niet zoveel van.

Topes de Collantes

De dag erop was een actieve dag, we gingen namelijk een wandeling maken naar een waterval in het gebied Topes de Collantes, net boven Trinidad. We hadden een hele mooie waterval in ons hoofd (gevonden in de Lonely Planet), maar de taxichauffeur bracht ons naar de verkeerde. Hier kwamen we veel te laat achter. Gelukkig was deze wandeling ook erg mooi!

Wandelen in Topes des Collantes
Uitzicht in Topes des Collantes
Hagedis in Topes des Collantes
Jess en Co bij een waterval in Topes des Collantes

De terugweg was heel zwaar, we moesten meer dan een uur bergopwaarts klimmen. We waren dan ook blij dat we weer in de taxi naar huis zaten, de volgende dag flinke spierpijn!

Daarom kozen we wederom voor een relaxdag, we dwaalden wat door de stad en gingen zwemmen in het zembad van Las Cuevas (een hotel net buiten het centrum). Een heerlijke middag!

Een fantastische dag met een chaotisch begin

De dag erna was het complete chaos (soort van). We moesten om negen uur ‘s ochtends vertrekken voor een tour (nu naar de goede waterval). De jongens met wie we het huis deelden vertrokken die dag naar Havana, dus we moesten ons huis uit (het was te duur om met z’n tweeën te blijven). De huiseigenaar had ons meerdere malen verzekerd dat we onze spullen konden laten staan, maar tien minuten voordat we weg moesten kon het ineens niet meer.

Wij waren natuurlijk vrij pissig (understatement). Uiteindelijk maar met al onze spullen naar de plek gelopen waar we op de bus moesten stappen en daar heeft Jess gesmeekt of onze backpacks konden blijven staan. Ze wilden het liever niet, maar uiteindelijk hebben ze voor ons toch een uitzondering gemaakt. Pfoeh! Drie minuten later zaten we in een oude legertruck op weg naar Topes de Collantes. We hebben met een groepje van twintig man een lange wandeling gemaakt bij de waterval El Rocio, echt een fantastisch mooie trip.

Tourbus naar Parque Guanayara
Jess en Co in Parque Guanayara
Waterval in Topes des Collantes
Meertje in Topes des Collantes

Na afloop kregen we nog een flinke lunch, zodat we er weer even tegenaan konden. Wel nodig, want de wegen zijn niet al te best en zo’n truck heeft geen vering.

Op zoek naar een nieuwe casa

Toen we weer aankwamen in Trinidad stonden onze tassen er gelukkig nog. Nadeel was dat we nog wel even op zoek moesten naar een casa. We hadden nog een adresje van de familie uit Viñales gekregen, dus zijn daar eerst heen gegaan. Het vrouwtje dat opendeed keek eerst een beetje raar, maar toen we de namen van de familie uit Viñales noemden, werden we meteen gezoend en naar binnen getrokken. Grote verhalen en we kregen een lekker sap mangosap. Helaas had ze die nacht geen plek ons, maar regelde ze wel een andere plek en iemand die ons met de auto op kwam halen, heel lief! De casa waarin we terechtkwamen was wel wat duurder dan we gewend waren ($25 ipv $20), maar prima voor een nachtje.

Museum met fantastisch uitzicht

De ochtend erop nog even naar het stadsmuseum geweest. Vooral voor om de toren te beklimmen, vanaf daar hadden we een geweldig mooi uitzicht op Trinidad en de omgeving.

Museum in Trinidad
Uitzicht van de toren op Trinidad
Jess en Co in Trinidad

Daarna was het tijd om naar het busstation te gaan, op naar Santa Clara!

Lees nu het volgende reisverslag: Santa Clara: de stad van Che

Wil je alle reisverslagen lezen van onze bijzondere reis in Florida en Cuba? Kijk dan op deze pagina.

Wil je meer lezen over Cuba?

Lees dan ook deze artikelen:

Of bestel een van deze reisgidsen:

National Geographic reisgids Cuba

Lonely Planet Cuba

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.