Heb je ooit van Padua gehoord? Dit is een gezellige studentenstad in Noord-Italië met ontzettend veel mooie bezienswaardigheden.
Padua: een stukje geschiedenis
Padua (ook wel Padova genoemd) ligt tussen Verona en Venetië in Noord-Italië. Het is een oude stad (volgens horen zeggen zelfs de oudste stad in het noorden van Italië) en is gesticht in 1183 v.Chr. De stad werd vrijwel volledig verwoest door een grote brand in 1174 en is daarna helemaal herbouwd. Het is sinds 1222 een universiteitsstad en Galileo Galilei was er zelfs een tijdje hoogleraar.
De stad is nu nog steeds een gezellige studentenstad en het is een ontzettend leuke stad om een dagje te bezoeken tijdens een rondreis in Italië.
13 mooie Padua bezienswaardigheden
Wat te doen in Padua en wat zijn de mooiste Padua bezienswaardigheden? 13 tips:
Prato della Valle
Het hoogtepunt van je bezoek aan Padua is ongetwijfeld Prato della Valle. Dit is het grootste plein in Italië (zelfs een van de grootste pleinen in heel Europa) en er staan maar liefst 78 beelden in twee ringen om een kanaal. Er zijn fonteinen, bankjes en om het plein staan prachtige gebouwen. Een fijne plek om even te relaxen en te genieten van deze mooie Italiaanse stad.
Basilica di Sant’Antonio
Niet ver van Prato della Valle ligt een van de mooiste kerken van de stad: Basilica di Sant’Antonio (Sint-Antoniusbasiliek). Deze basiliek is een belangrijk bedevaartsoord en je zal er ongetwijfeld meerdere pelgrims tegenkomen die Padua bezoeken vanwege deze basiliek.
Basilica di Sant’Antonio is gebouwd in de dertiende eeuw en er is echt ontzettend veel te zien. Het bestaat uit meerdere gebouwen en er is ook een tuin met een hele oude bibliotheek. Je kijkt je ogen uit met alle bijzondere details. Erg indrukwekkend!
Orto botanico di Padova
Ik heb voor het hek van Orto botanico di Padova gestaan, maar ik heb er nog steeds een beetje spijt van dat ik niet naar binnen ben gegaan (de toegangsprijs paste op dat moment helaas niet mijn budget). Orto botanico di Padova is de oudste (aan een universiteit gelieerde) botanische tuin ter wereld en staat niet voor niets op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In de tuin zijn bijzondere planten en bomen te vinden, waaronder medicinale en giftige planten, orchideeën en vleesetende planten.
Caffè Pedrocchi
Caffè Pedrocchi is het meest beroemde café in Padua. Waarom? Het is een historische plek. Het café bestaat sinds de achtiende eeuw en bestaat uit kamers met verschillende stijlen. Er is o.a. een Griekse en een Gotische kamer. Het café raakte bekend vanwege de rellen in 1848 tegen de Habsburgse monarchie en ook was het de plek voor kunstenaars om elkaar te ontmoeten. Nu is het een fijne plek voor een lekker kopje koffie op het terras tijdens je stedentrip Padua.
Duomo di Padova o Cattedrale di Santa Maria Assunta
De Duomo di Padova (ook wel Cattedrale di Santa Maria Assunta) is de thuisbasis van de bisschop van Padua. Het is een oude kerk, de eerste steen werd al in de vierde eeuw gelegd. Helaas werd hij verwoest door een aardbeving en daarna in de twaalfde eeuw in Romaanse herbouwd. Het complex bestaat uit twee gebouwen: de kathedraal (witte muren en marmeren vloeren) en rechts staat een baptisterium (hier zijn veel oude fresco’s te bewonderen).
De Duomo di Padova staat aan het Piazza Duomo, waar ook Museo Diocesano di Padova is gehuisvest. Een prachtig gebouw waar de bisschop in de vijftiende eeuw woonde.
Street art
Padua is natuurlijk een studentenstad (dat is goed te zien aan de grote hoeveelheid jonge mensen, hippe koffiecafes en universiteitsgebouwen) en meestal vind je in dat soort steden ook veel street art. Zo ook in Padua. Deze mooie muurschildering zag ik vlakbij Piazza della Erbe. Is het geen plaatje?
Piazza della Frutta
Op Piazza della Frutta heb je meerdere bezienswaardigheden voor de prijs van een! Het is het commerciële centrum van de stad en er is dan ook vaak een markt te zien. Aan weerszijden zie je meerdere bijzondere gebouwen zoals het indrukwekkende Palazzo della Ragione: een historische overdekte markt. Ook de toren Torre degli Anziani is een eyecatcher, deze toren staat hier al sinds de dertiende eeuw.
Cappella degli Scrovegni
De Cappella degli Scrovegni (Scrovegni kapel) ligt in een park tussen het station en het stadscentrum en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is genoemd naar de rijke Enrico degli Scrovegni die de beroemde Italiaanse kunstschilder Giotto de opdracht gaf om het te beschilderen. De kapel bevat een frescocyclus met 39 verschillende scenes en deze wordt gezien als zijn belangrijkste werk. het De fresco’s in Cappella degli Scrovengi is een van de hoofdredenen waarom Padua’s 14e-eeuwse frescocycli op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan.
Piazza dei Signori
Vlakbij Piazza della Frutta ligt nog een plein dat eigenlijk minstens zo mooi is: Piazza dei Signori. Het meest opvallende gebouw aan dit plein is de mooie klokkentoren (Torre dell’Orologio), een van de meest beroemde plekken in de stad. Deze toren stamt uit 1430 en je kunt de toren beklimmen. Ook kun je meer leren over dit gebouw (en Padua) in het bijbehorende museum.
Ga shoppen op Via Umberto I
Italië is het land van mode en design, dus elke Italiaanse stad heeft minstens een leuke winkelstraat. In Padua is dat Via Umberto I, waar moderne winkels afwisselen met historische oude gebouwen. Ook zijn hier veel koffietentjes en eetcafés te vinden voor een snelle lunch.
Dwaal door de Joodse wijk
In 1603 werd de Joodse gemeenschap in Padua in een aparte wijk gezet: de Joodse getto. De ingangen werden bewaakt en zo werd de Joodse gemeenschap ’s nachts opgesloten. Het was een krappe en onhygiënische wijk en de huren waren hoog. Omdat het zo vol was, werden er vooral naar boven gebouwd. Hierdoor lijken de straten nog smaller. Met de komst van de Fransen in 1797 werd de getto afgeschaft.
Nu is de Joodse wijk een van de belangrijkste toeristische trekpleisters in Padua: smalle straatjes, mooie kleine pleinen (met gezellige restaurants en terrassen) en mooie gevels. Je vindt de Joodse Wijk vlakbij Piazza della Frutta, rondom de straat Via S.Martino e Solferino.
Chiesa degli Eremitani
Toen ik tijdens mijn bezoek aan Padua terugliep naar het station, kwam ik langs Chiesa degli Eremitani en besloot ik om nog even naar binnen te wippen. Dat was geen slecht idee! Chiesa degli Eremitani is een kerk die voor Italiaanse begrippen vrij sober is, je stapt eigenlijk een grote ruimte binnen (geen kapelletjes). De kerk is gebouwd in 1276 en op de muren zijn diverse oude fresco’s te zien. Ik was er zo van onder de indruk dat ik volledig ben vergeten om foto’s te maken, dus die houden jullie nog van mij tegoed.
Italiaans eten!
Je kunt bijna overal in Italië heerlijk Italiaans eten en uiteraard kan dat ook in Padua. Ik at in Padua zelfs een van de beste maaltijden (en dronk een van lekkerste wijnen) van mijn hele rondreis in Italië. Het restaurant (Caffè della Piazzetta) zat verstopt op een leuk pleintje in de Joodse Wijk en ik kan het echt alleen maar aanraden om hier te gaan eten!
Praktische tips: vervoer & overnachten
Hoe reis je rond in Padua en wat zijn de leukste plekken om te overnachten?
Openbaar vervoer in Padua
Het centrum van Padua is niet megagroot, daardoor kun je alle mooie bezienswaardigheden prima te voet bereiken. Daarnaast rijden er ook trams en bussen. Je kunt kaartjes in de bus of tram komen, maar de goedkoopste kaartjes koop je bij edicole (van die standjes met kranten) and tabaccherie (tabakswinkels). Je kunt ze vervolgens in de bus of tram afstempelen.
Overnachten in Padua
Heb je zin om een nachtje (of langer) in Padua te slapen? Een hotelkamer, appartement of bed in een hostel is zo geboekt via Booking.com. Dit zijn een paar mooie accommodaties:
- Massimago Wine Tower: Prachtig pension in een gebouw uit de veertiende eeuw (met fresco’s op de muren).
- B&B Casa Camilla: Gezellige B&B met een grote tuin buiten het centrum in een rustige wijk. Je kunt fietsen huren om de omgeving te verkennen.
- Hotel Al Prato: Mooi hotel met moderne kamers. Het beste? Het ligt pal aan het prachtige Prato della Valle!
Hoe kom je in Padua?
Heb je na het lezen wel zin in een reis naar Noord-Italië en wil je ook Padua bezoeken? Italië is goed bereikbaar per trein en per vliegtuig.
Met de trein naar Italië
Het is een flinke rit vanuit Nederland, maar je kunt met de trein prima een reis maken naar Italië (eventueel met tussenstop in Duitsland). Vanuit Utrecht doe je er een kleine veertien uur om met de trein in Verona te komen. Verona is een geweldige uitvalsbasis om meer plekken in het noorden van Italië te ontdekken. Vanuit Verona ben je in een uurtje in Padua.
Kijk voor internationale treintickets op NS International. Wil je een langere treinreis maken in Europa? Dan is het misschien voordeliger om een Interrailpas te kopen.
Met het vliegtuig naar Italië
Heb je weinig tijd of geen zin in een lange treinreis naar Italië? Je kunt natuurlijk ook het vliegtuig nemen. De dichtstbijzijnde grote luchthaven is die van Venetië. Check Skyscanner voor de goedkoopste vliegtickets en het vergelijken van vluchttijden.
Reizen met de trein in Italië
Binnen Italië is het supermakkelijk om met de trein te reizen. Tickets koop je online via Omio of op het station. Let op: als je een ticket op het station koopt, dan moet je deze nog valideren door hem in een stempelmachine op het station te steken.
Tips voor een reis in Noord-Italië
Lijkt het je wel wat om Padua te bezoeken en meer mooie plekken te zien in Noord-Italië? Dan zijn dit fijne reisgidsen om je in te lezen:
De Groene Reisgids – Noord-Italië
Trotter – Noordoost-Italië Trotter
Daarnaast kun je op deze website nog veel meer informatie vinden over een vakantie in Italië. Deze artikelen over Noord-Italië vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Route Noord-Italië met de trein
- Een dag in Venetië: 14 hoogtepunten
- Stedentrip Milaan | de ultieme gids
Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.
Dit artikel verscheen voor het eerst in april 2021. Laatste update met nog meer tips: juni 2022.
Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.
Ik heb jarenlang op de Padualaan in Utrecht gewerkt, sindsdien in Padua een bestemming waar ik ‘ooit’ nog een keer naar toe wil.
Je raadt het al: het is er nog niet van gekomen.
Komt vast nog wel een keer :) Het is echt een aanrader!
Toen we in de omgeving van Venetië verbleven (op één van de campings van waaruit je met de boot naar Venetië oversteekt), hebben we ook een dag Padua bezocht. Ik vond het echt een indrukwekkende stad en inderdaad: dat plein! Gigantisch.. en mooi.
Ja gaaf hè? Ik had er niet zoveel van verwacht, maar ik was echt onder de indruk :)
Ik had wel eens van Padua gehoord, maar ik zie en lees nu dat ik de stad absoluut moet onthouden. Wat een pareltje!
Ja, echt een leuk stadje! Voelde een beetje als Groningen door alle studenten :)
Lang geleden was ik in Padua. Schitterende stad. Musea, kerken ,Pedrocchi. Zalig. Nu wil ik terug in juni 2023
Kan ik me goed voorstellen, ik vond het ook erg mooi!