Lee Trail: in 3 dagen dwars door Luxemburg

Lee Trail: in 3 dagen dwars door Luxemburg

De Lee Trail is een van de mooiste wandelingen in de Benelux, vol avontuurlijke bospaden en mooie uitzichten. Lees nu meer over dit mooie wandelpad.

Wat is de Lee Trail?

De Lee Trail (voluit: Escapardenne Lee Trail) is een langeafstandswandeling van 53 kilometer door het hart van Luxemburg. Het startpunt is Ettelbruck en je loopt in drie dagen tijd naar Kautenbach. Het pad volgt de rivier de Sûre (ook bekend als de Sauer) en je loopt door diverse mooie dorpjes. Het is een ontzettende afwisselende wandeling, want je loopt door bossen vol mos en rotsen, kleurrijke weides vol bloemen en regelmatig sta je bij een prachtig uitzichtpunt.

De Lee Trail is zeer geschikt voor een korte wandelvakantie en voor iedereen die het een keer wil meemaken hoe het is om een langeafstandswandeling te lopen.

Lee Trail etappes

De Lee Trail kent drie etappes:

Natuurlijk hoef je je niet perse aan deze etappes te houden (als je gaat kamperen onderweg is dat zelfs niet mogelijk), maar mijn ervaring is dat dit wel een goede indeling is. Het is behoorlijk heuvelachtig, waardoor je niet supersnel loopt en door je aan deze etappes te houden heb je ook genoeg tijd om foto’s te maken en af en toe lekker lang te pauzeren.

Wat is de beste tijd om de Lee Trail te lopen?

Luxemburg is qua klimaat redelijk hetzelfde als Nederland en België, al kan er in de wintermaanden wat vaker sneeuw vallen. De beste periode om de Lee Trail te lopen is tussen mei en oktober, dan heb je de grootste kans op aangename temperaturen.

Je kunt de Lee Trail het hele jaar lopen, maar neem altijd een regenjas mee en trek goede wandelschoenen aan. De paden kunnen erg glad worden.

Moeilijkheidsgraad Lee Trail

Pad door het bos vanaf Bourscheid-Moulin

De Lee Trail is een gemiddeld tot moeilijke wandeling. Er zitten meerdere steile klimmen in en soms zijn de paden erg smal. Je loopt ook een paar keer over een bergrug, dus kijk goed uit waar je je voeten neerzet.

Navigeren op de Lee Trail is erg makkelijk. Het pad is goed aangegeven met witte bordjes met daarop een blauwe golf en ze staan werkelijk overal. Ook zie je ze veelvuldig op bomen. Mocht je onverhoopt toch bang zijn dat je verkeerd loopt, dan kun je op deze website een gpx bestand downloaden. Dit bestand kun je openen en bekijken met een app zoals GPX Viewer. Helaas zijn de gpx bestanden verwijderd in het voorjaar van 2022. Ik ben nog op zoek naar een alternatief.

Daarnaast kun je ook de (Duitstalige) gids van de Lee Trail gebruiken om te navigeren.

Vervoer

Om naar het begin- of eindpunt van een etappe van de Lee Trail te komen, kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in Luxemburg is goed geregeld, er komt vrijwel overal minimaal een keer per uur een bus of trein voorbij (meestal zelfs twee keer per uur). En extra fijn: openbaar vervoer in Luxemburg is gratis, je hoeft dus geen kaartjes te kopen of in te checken, je stapt meteen in. Check CFL.lu of Google Maps voor de routes en vertrektijden.

Zelf heb ik Ettelbruck aangehouden als “thuisbasis” en heb ik vanuit hier de gehele Lee Trail gelopen. Ettelbruck is een vrij grote plaats in het midden van Luxemburg en daardoor heel goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Ik kon vanuit hier dan ook makkelijk naar alle begin- en eindpunten van de etappes komen.

Eten

Bij ieder begin- en eindpunt van de etappes zijn meestal wel eetgelegenheden of supermarkten te vinden. Toch is het verstandig om altijd wat te eten mee te nemen zodat je genoeg hebt. Soms zijn de dorpjes onderweg piepklein dat je er niets kunt kopen. Daarnaast staan er langs de trail veel bankjes op plekken met een prachtig uitzicht en dat zijn perfecte plekken om te stoppen en iets te eten.

Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg drinken bij je hebt, ik ben onderweg amper plekken tegengekomen waar ik mijn waterfles kon vullen. Zelf had ik meestal zo’n 2 liter water bij me en dat was met 25 graden geen overbodige luxe. Wil je niet zoveel meenemen? Je loopt langs veel rivieren en beken en kunt ook daar je fles vullen. Neem dan wel een waterfilter mee om het water te zuiveren.

Overnachten

Er zijn maar weinig mensen die 53 kilometer op een dag lopen, dus het is handig om onderweg een plek te zoeken om te overnachten. Aangezien je door veel dorpjes komt, zijn er ook genoeg plekken om te overnachten. Check Booking.com voor de mogelijkheden.

Wil je gaan kamperen? In dat geval is je aanbod beperkt en dien je de etappes ook anders in te delen. Deze campings liggen aan de Lee Trail:

  • Camping Ettelbruck – ligt circa 2 kilometer van station Ettelbruck (het beginpunt van de Lee Trail).
  • Camping du Moulin – tevens het beginpunt van de tweede etappe.
  • Camping du Nord – ligt tussen Dirbach en station Goebelsmühle. Dit is ongeveer op 2/3 van de tweede etappe.
  • Camping Kautenbach – ligt op ongeveer 1,5 kilometer vanaf het eindpunt van de Lee Trail.

Let op: wildkamperen is niet toegestaan in Luxemburg.

Wat neem je mee?

Loop je de Lee Trail in drie losse dagwandelingen vanaf een plek of wandel je met kampeerspullen?

Paklijst dagwandeling

Als je de Lee Trail in losse dagwandelingen gaat lopen, heb je maar een kleine rugzak nodig. Een dagrugzak van 15 tot 20 liter is dan ruim voldoende. Wat neem je in ieder geval mee?

Lees ook: Paklijst voor een dagwandeling

Paklijst kamperen op de Lee Trail

Ga je kamperen op de Lee Trail? Dan heb je naast het bovenstaande lijstje natuurlijk ook wat extra kleding (niet te veel, je kunt op elke camping wel iets wassen) en lichtgewicht kampeerspullen nodig. Dit zijn mijn favoriete lichtgewicht kampeerspullen voor een langeafstandswandeling in Europa:

Lees voor meer tips en een meer uitgebreide lijst ook dit artikel over kamperen op het Pieterpad.

Meer lezen over Luxemburg?

Wil je een reis maken naar Luxemburg? Op deze website kun je meer informatie vinden over dit bijzondere land vol mooie wandelpaden en charmante dorpjes. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Meer mooie langeafstandswandelingen

Dit waren mijn tips voor een wandeling op de Lee Trail. Heb je zin om de Lee Trail of een andere langeafstandswandeling te maken? Deze boeken staan vol mooie wandelpaden:

Mythische trektochten in Europa | Verken de meest indrukwekkende wandelroutes in Europa

100 Hikes of a Lifetime | The World’s Ultimate Scenic Trails

Daarnaast kun je op deze website ook veel informatie en tips vinden voor een langeafstandswandeling. Neem maar eens een kijkje op deze pagina’s:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties