Wandelen in Esch-sur-Sûre_ sprookjesachtig mooi in Luxemburg

Wandelen in Esch-sur-Sûre: het mooiste dorp in Luxemburg

Het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan in Esch-sur-Sûre, een klein dorp in een bocht van de Sûre. Ga wandelen in Esch-sur-Sûre en ontdek de mooiste plekken.

Over Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre is een van de mooiste dorpjes in Luxemburg. Het ligt een beetje verstopt in een bocht van de rivier de Sûre (ook bekend als de Sauer). Middenin het dorp ligt een heuvel met daarop de overblijfselen van een kasteel uit 927. In het dorpje zelf vind je veel smalle straten en het lijkt alsof de tijd hier jaren heeft stilgestaan.

Lange tijd was Esch-sur-Sûre vanwege de verstopte ligging erg geïsoleerd en moeilijk te bezoeken. Inmiddels zijn er twee tunnels, waardoor een bezoek aan het dorp een stuk makkelijker is. Esch-sur-Sûre is een prachtige plek om te ontdekken tijdens je vakantie in Luxemburg.

Wandelen in Esch-sur-Sûre

De beste manier om Esch-sur-Sûre en omgeving te verkennen is te voet. Gelukkig is Luxemburg is een waar wandelparadijs en ook in en rondom Esch-sur-Sûre mooie rondwandelingen te maken. Er zijn twee officiele rondwandelingen in het dorp. Deze wandelingen zijn goed te volgen door de blauwe pijlen te volgen. Beide wandelingen starten in Rue de Kaundorf, net voorbij de brug.

Rondwandeling Esch-sur-Sûre I

  • Lengte: 8,8 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Rondwandeling 1 is een prachtige rondwandeling als je van mooie uitzichten houdt. Vanaf de brug blijf je Rue due Kaundorf volgen tot je bij een grote splitsing komt. Hier ga je rechtdoor tot je aan de rechterkant een wandelpad ziet dat het bos in gaat. Dit volg je en al snel kom je langs het bij een bankje waar je een geweldig uitzicht hebt op de dam en het stuwmeer Lac de Haute-Sûre.

De stuwdam in de Sure

Daarna wandel je een stuk door het bos waar je af en toe nog een mooi uitzicht hebt op het meer Lac de la Haute-Sûre.

Op gegeven wandel je dwars door een maisveld tot de grote weg die je een poosje volgt. Je wandelt nu op de bergen en het is een prachtig heuvelachtig landschap.

Na een paar kilometer ga je het bos weer in, waar je uitkomt bij een uitzichtpunt. Vanaf hier kun je Esch-sur-Sûre prachtig zien liggen in de bocht van de rivier. Volg het pad verder naar beneden en je hebt af en toe een mooi uitzicht op het dorpje.

Tegen het einde van de wandeling kom je langs een aantal oude stenen muren en zelfs een leegstaand huis.

De rondwandeling Esch-sur-Sûre I is een geweldige manier om Esch-sur-Sûre en omgeving te ontdekken. Tijdens de wandeling klim je ongeveer 370 meter, maar het is niet heel steil. Je doet er ongeveer 2 tot 3 uur over en de route is makkelijk te vinden door de blauwe pijlen te volgen.

Rondwandeling Esch-sur-Sûre II

  • Lengte: 4,3 kilometer
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Rondwandeling 2 is de helft korter en volgt eigenlijk hetzelfde pad als rondwandeling 1. Je loopt langs de stuwdam en gaat halverwege het pad over de bergen weer terug naar Esch-sur-Sûre. Als je weinig tijd hebt, dan is dit ook een mooie wandeling. Je doet er ongeveer 1 á 1,5 uur over.

Wandelpad Es 8

Dan is er nog een wandeling die ik zelf nog niet heb gedaan, maar zeker op mijn lijstje staat voor mijn volgende reis naar Luxemburg: het wandelpad genaamd Es 8. De vorige twee wandelroutes gaan vooral langs de noordkant van het dorp, deze route gaat door de bossen aan de zuidkant van Esch-sur-Sûre.

Je loopt langs de camping en gaat daarna de natuur in, om via een mooie lus terug te komen in het dorp.

Langeafstandswandelingen bij Esch-sur-Sûre

Luxemburg kent een stuk of 20 nationale wandelroutes die je in meerdere dagen kunt lopen. Er lopen twee van deze routes door Esch-sur-Sûre:

Het kasteel van Esch-sur-Sûre

Het kasteel van Esch-sur-Sure

Als je uitgewandeld bent, is het heerlijk om door de smalle straten van Esch-sur-Sûre te struinen om de mooiste plekjes te ontdekken. Ook zijn er tal van restaurants en cafe’s waar je lekker kunt eten of een drankje kunt drinken.

Natuurlijk moet je in Esch-sur-Sûre ook een bezoek bragen aan het kasteel van Esch-sur-Sûre. De ruïnes van het kasteel vallen enorm op, want het ligt bovenop een rots en bestaat sinds 927. In 1871 bezocht de beroemde schrijver Victor Hugo het kasteel en toen woonden er zelfs nog mensen. Het is daarna wel flink in verval geraakt, want nu is er alleen nog maar een ruïne over.

Je kunt hier komen door naast de kerk een trap op te klimmen. Vanaf de muren van het kasteel heb je een mooie uitzicht op het dorp. Een bezoek aan het kasteel van Esch-sur-Sûre is gratis.

Meer Esch-sur-Sûre bezienswaardigheden

Hoewel het een klein dorpje is, kun je je prima een paar dagen vermaken in Esch-sur-Sûre en omgeving. Bezoek ook een van deze plekken:

  • Bezoek Musée de la Draperie (textielmuseum), een klein museum waarin je meer leert over de geschiedenis, productie en culturele betekenis van textiel in een lokale context. Voor het een bekende toeristische hotspot werd, leefde men in Esch-sur-Sûre vooral van lakenproductie.
  • Bewonder de Die Talsperre Von Esch-sur-Sûre, een grote stuwdam. Vlakbij de dam is een parkeerplaats waar je mooie foto’s kunt maken.
  • Ga zwemmen in de rivier. Ongeveer 10 minuutjes rijden van het dorp (of 15 minuten met de bus) is een plek waar je in het meer kunt zwemmen (Lultzhausen). Hier is ook een bistro en een kleine kapel.
  • Maak een tochtje over het meer met de solarboot (ook vanuit Lultzhausen). Meer informatie.
  • Bezoek de Heiligkreuzkapelle, een kleine kapel met begraafplaats in de bossen ten zuiden van het dorp.

Hoe kom je in Esch-sur-Sûre?

Esch-sur-Sûre is goed bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer.

Met de auto: parkeren in Esch-sur-Sûre

Vanaf Luxemburg stad is het een klein uurtje rijden naar Esch-sur-Sûre. Er zijn een meerdere parkeerplaatsen in Esch-sur-Sûre waar je gratis kunt parkeren. De beste plekken om te parkeren in Esch-sur-Sûre zijn de parkeerplaats in het dorp in de bocht van de rivier (22 Rue du Moulin) en de parkeerplaats tussen de camping en het dorp. Elektrische auto’s kunnen parkeren bij de bushalte.

Met het openbaar vervoer

Vanuit Ettelbruck en Arsdorf kun je minimaal een keer per uur een bus nemen naar Esch-sur-Sûre (halte An de Gäert). Het openbaar vervoer in Luxemburg is gratis, dus je hoeft geen kaartje te kopen en kunt zo instappen. Kijk op Google Maps of CFL.lu voor de vertrektijden.

Overnachten in Esch-sur-Sûre

Esch-sur-Sûre is een prachtige plek om als basis te gebruiken voor je vakantie in Luxemburg. Waar overnacht je?

Camping in Esch-sur-Sûre

Er is een camping in Esch-sur-Sûre, deze heet Camping Im Aal. Vanaf de camping is het slechts een paar minuten lopen naar het dorp. Je kunt hier terecht met je eigen tent of caravan, maar ook safaritent, trekkershut of caravan huren. De camping ligt aan de rivier, dus je kunt vanuit je tent of caravan zo een duik nemen in de Sûre.

Hotels in Esch-sur-Sûre

Er zijn twee hotels in Esch-sur-Sûre:

Kijk op Booking.com voor meer leuke accommodaties in de omgeving van Esch-sur-Sûre.

Meer lezen over Luxemburg

Heb je na het lezen van dit artikel zin gekregen in een reis naar het mooie Luxemburg? Bestel dan een van deze reisgidsen voor meer inspiratie:

Reishandboek Luxemburg | Praktische en culturele reisgids met alle bezienswaardigheden

Luxemburg – Marco Polo

Op deze website kun je ook deze artikelen lezen over Luxemburg:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor de leukste reisverhalen en handige reistips.

Dit artikel verscheen voor het eerst in september 2021. Laatste update met nog meer tips: augustus 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Steun Op reis met Co.

Wandelen in Esch-sur-Sure Luxemburg
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.