De mooiste bezienswaardigheden in Friesland

De mooiste bezienswaardigheden in Friesland

Friesland is een van de mooiste provincies in Nederland: veel natuur, mooie historische stadjes en je kunt hier prachtig zeilen. Dit zijn de mooiste bezienswaardigheden in Friesland.

Waarom ga je naar Friesland?

Friesland is een bijzonder stukje Nederland. Het is de meest noordwestelijke provincie met eindeloos veel groene weilanden, meren vol zeilboten, schattige historische stadjes en maar liefst vier Waddeneilanden. Het is de perfecte provincie om op vakantie te gaan in Nederland terwijl je het idee hebt dat je in het buitenland bent, want er wordt meer Fries dan Nederlands gesproken.

De Friezen lijken in het begin misschien wat stug, maar het zijn mensen met een hart van goud die je maar al te graag over de mooiste plekken in hun provincie willen vertellen. In dit artikel deel ik (als Friezin) de mooiste plekken en bezienswaardigheden in Friesland.

Bezienswaardigheden Friesland

Welke plekken moet je een keer bezocht hebben tijdens een vakantie in Friesland? Dit zijn 15 mooie bezienswaardigheden.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog

Foto: Nick van der Ende | Unsplash

Maar liefst vier van de vijf Nederlandse Waddeneilanden horen bij Friesland. En ze zijn allemaal verschillend, dus staan ze terecht op dit lijstje met mooiste plekken in Friesland. Het eerste eiland is Schiermonnikoog. Om hier te komen, neem je de boot vanaf Lauwersoog (in de provincie Groningen).

Schiermonnikoog is een klein eiland en het wordt gezien als het meest rustige Waddeneiland, je auto mag namelijk niet mee. Het eiland heeft slechts een klein dorpje (genaamd Schiermonnikoog) en is vooral populair vanwege de vele fiets- en wandelpaden. Ben je natuurliefhebber? Dan is een weekendje Schiermonnikoog echt een goed idee, want je kunt hier genieten van ongerepte natuur. Het hele eiland is sinds 1989 een nationaal park.

Overnachtingstip: Hotel Graaf Bernstorff

Ameland

De vuurtoren op Ameland

Foto: Erik-Jan Leusink | Unsplash

Het tweede Waddeneiland op deze lijst is Ameland. In tegenstelling tot Schiermonnikoog is Ameland meer bewoond, er zijn maar liefst vier dorpen te vinden op het eiland. Om hier te komen neem je de boot vanaf het Friese dorp Holwerd.

Een van de grootste trekpleisters op het eiland is de rood met witte vuurtoren, die vanaf veel plekken te zien is. Verder kun je op Ameland eindeloos mooie fietstochten maken, bijvoorbeeld naar natuurgebied ’t Oerd.

Overnachtingstip: De Berkenhof Aparthotel

Terschelling

Terschelling - strand

Foto: Bas van Breukelen | Unsplash

Terschelling is wat mij betreft het ultieme Waddeneiland. Om er te komen moet je de boot nemen vanaf Harlingen en de overtocht duurt zo’n twee uur. Daardoor voelt het alsof je echt een verre reis maakt! Op het eiland vind je meerdere mooie dorpjes, maar ook heel veel ongerepte natuur. De vuurtoren (De Brandaris) is een echte eyecatcher.

Ook is Terschelling de locatie van het Oerol Festival, een cultureel festival in juni dat tien dagen duurt. Tijdens het festival kun je genieten van diverse optredens door (Nederlandse) muzikanten, toneelgezelschappen en beeldend kunstenaars.

Overnachtingstip: Paal 8 Hotel aan Zee

Vlieland

Vlieland in de winter

Foto: Ben Vloon | Unsplash

Vlieland is het kleinste Waddeneiland. Om hier te komen neem je ook de boot vanuit Harlingen. Vlieland heeft slechts een dorpje (genaamd Vlieland) en voor de rest is er vooral veel ongerepte natuur met bos en duinen. Op Vlieland ligt het hoogste punt van Friesland: de Vuurboetsduin. Deze duin is maar liefst 45 meter hoog. Vlieland kun je ieder jaargetijde bezoeken, maar Vlieland in de winter heeft iets heel speciaals!

Overnachtingstip: Vlierijck

Sneek

Naast de Waddeneilanden, kennen de meeste mensen Friesland ook van de Elfstedentocht, de beroemde schaatstocht van bijna 200 kilometer lang. De tocht wordt helaas vrijwel nooit gereden (zullen we het nog eens meemaken?), maar de elf steden waar de Elfstedentocht doorheen loopt zijn stuk voor stuk het bezoeken waard. In deze lijst met de mooiste bezienswaardigheden in Friesland noem ik er een aantal, waaronder Sneek.

Sneek is een gezellige stad iets ten westen van Leeuwarden. De stad is vooral beroemd vanwege de Waterpoort. Het is dan ook een must om een mooie rondvaart te maken op de grachten, zo zie je de Waterpoort het best.

Overnachtingstip: Hotel Stadsherberg Sneek

Hindeloopen

Het oude centrum van Hindeloopen

In september maakte ik een stedentrip in het zuidwesten van Friesland en sliep ik een nachtje in Elfstedenstad Hindeloopen. Ik was op slag verliefd, het is zo mooi!. Het is piepklein, maar werkelijk alles in dit stadje klopt. Je kunt heerlijk dwalen langs de oude kleine huisjes, wandelen tussen de schapen over de dijk langs het IJsselmeer of je onderdompelen in de schaatswereld tijdens een bezoek aan het Friese Schaatsmuseum.

Overnachtingstip: Atelier B&B ‘Sinnestriel’

IJlst

Houtzaagmolen De Rat in IJlst

Vlakbij Sneek ligt het stadje IJlst. Hier kun je langs de rivier de Ee de bijzondere overtuinen zien. De straat ligt namelijk tussen de huizen en de tuin en de bewoners moeten de straat oversteken om in de tuin te komen. Vandaar de naam overtuinen.

Een andere must see in IJlst is de enorme houtzaagmolen De Rat. Je kunt deze bezoeken en als je het vriendelijk vraagt, krijg je een uitgebreide rondleiding van de molenaar. Superleuk en leerzaam!

Overnachtingstip: Stadsherberg ‘Het Wapen van IJlst’

Dokkum

Vrijwel mijn hele jeugd woonde ik in het westen van de provincie Groningen en een van de dichtstbijzijnde Friese steden is Dokkum. Ik kan me nog goed de Elfstedentocht van 1997 herinneren, toen stonden we te wachten tot de schaatsers langskwamen in Dokkum. En nog leuker: de schaatsers komen er twee keer langs, want Dokkum is een keerpunt.

Ook zonder Elfstedentocht is Dokkum een leuke stad om te bezoeken. Het heeft een prachtig historisch centrum en is omringd met grachten. Dokkum is vooral bekend als de stad van Bonifatius, een missionaris die in 754 nabij Dokkum werd vermoord en direct heilig werd verklaard. Je komt meer over zijn leven te weten door Museum Dokkum te bezoeken.

Overnachtingstip: Hotel de ABDIJ Dokkum

Leeuwarden

Natuurlijk kan Leeuwarden, de hoofdstad van de provincie Friesland, niet ontbreken in deze lijst met de mooiste bezienswaardigheden in Friesland. Zelf heb ik een jaar in Leeuwarden gewoond, zodoende ken ik aardig wat mooie plekjes in deze stad.

Natuurlijk is een bezoek aan de scheve toren Oldehove een must, maar je kunt ook heerlijk dwalen door de oude binnenstad. Wandel in ieder geval even door de Kleine Kerkstraat, dit straatje is meerdere keren uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland. Ook barst het in Leeuwarden van de leuke restaurants en eettentjes, dus deze stad is ook zeer geschikt voor foodies!

Overnachtingstip: Oranje Hotel Leeuwarden

De Oldehove in Leeuwarden

Kameleondorp Terherne

Ben jij vroeger ook opgegroeid met de avonturen Hielke en Sietse en hun boot de Kameleon? In Terherne kun je je helemaal onderdompelen in de wereld van de Kameleon. Je kunt hier mooie avonturen beleven op het water en op het eiland. Het is een perfecte plek om een dagje buiten te spelen met je kinderen (of gewoon omdat je jezelf nog een beetje kind voelt).

Overnachtingstip: De Mariahoeve

De Afsluitdijk

De afsluitdijk van bovenaf

Foto: Tim Roosjen | Unsplash

De Afsluitdijk is een van de meest bijzondere bouwwerken in Nederland en is de verbinding tussen de provincies Friesland en Noord-Holland. Aan het begin van de Afsluitdijk in Kornwerderzand (aan de kant van Friesland) zijn er diverse musea die je kunt bezoeken. Zo leer je in het Afsluitdijk Wadden Center meer over de geschiedenis en de toekomst van de Afsluitdijk. En in het Kazemattenmuseum kom je meer te weten over de Tweede Wereldoorlog en kun je kazematten bezoeken.

Overnachtingstip: Studio De Rozen Pastorie (Idsegahuizum)

De Friese Meren

De Friese Meren - Oudegaaster Brekken

Ik heb een groot deel van mijn jeugd doorgebracht op de Friese Meren, omdat mijn pake en beppe (opa en oma in het Fries) een vaste plaats en een zeilboot hadden op een camping aan de Oudegaasterbrekken. Ik kan me zomers herinneren vol mooie zeiltochten, fietstochten en wandelingen langs de meren. Op de Friese Meren kun je echt ultiem ontspannen en ben je er helemaal uit. De perfecte plek voor een vakantie in Friesland!

Overnachtingstip: Appartementen De Helling 44 (Heeg)

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Er zijn in Nederland 21 nationale parken en vier daarvan kun je vinden in Friesland! Een daarvan is het eiland Schiermonnikoog en het tweede nationale park op deze lijst met mooiste bezienswaardigheden in Friesland is Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit ligt (zoals de naam al zegt) op de grens tussen Friesland en Drenthe. Het is een van de grootste natuurgebieden in Nederland vol bossen, heide en stuifzand. Een heerlijke plek om lange wandelingen te maken.

Overnachtingstip: De Appelhoeve (Appelscha)

Nationaal Park De Alde Feanen

Nationaal Park De Alde Feanen

Vrijwel middenin Friesland ligt Nationaal Park De Alde Feanen. Het gebied is ontstaan uit veenafgravingen en daardoor een laagveenmoeras. Het bestaat grotendeels uit water, dus je kunt hier prachtige boottochten maken. Ook zijn er diverse mooie fiets- en wandelpaden (zorg voor waterdichte schoenen!). Het park is ook geliefd bij vogelliefhebbers, er leven meer dan 100 soorten vogels.

Overnachtingstip: B&B It Lytshûs (Earnewâld)

Nationaal Park Lauwersmeer

Friesland deelt Nationaal Park Lauwersmeer met de provincie Groningen. Oorspronkelijk lag hier de Lauwerszee, maar deze werd (uit angst voor overstromingen) afgesloten in 1969. De oude zeebodem droogde op en er ontstond een prachtig natuurgebied. In Nationaal Park Lauwersmeer kun je heerlijk wandelen, fietsen en zwemmen op hete zomerdagen.

Leuk om te weten: Nationaal Park Lauwersmeer is uitgeroepen tot een Dark Sky Park en is een van de donkerste plekken in Nederland. Je kunt hier de sterrenhemel dus goed zien, als je geluk hebt zie je zelfs de Melkweg!

Overnachtingstip: Hotel Restaurant Wad Oars (Anjum)

Overnachten in Friesland

Bij elk van de bezienswaardigheden in Friesland heb ik een overnachtingstip gezet, deze zijn perfect voor een weekendje of een nachtje weg in Friesland. Heb je echter zin om wat langer in Friesland te blijven en meer mooie bezienswaardigheden te zien tijdens je vakantie? In dat geval is het handig om een centrale plek te kiezen en vanuit daar uitstapjes te maken, zoals bijvoorbeeld Leeuwaren en Sneek. Je kunt op Airbnb mooie vakantiehuizen en appartementen vinden.

Tip: Heb je nog nooit iets via Airbnb geboekt? Je krijgt een flinke korting op je eerste boeking door je aan te melden via deze link.

Wil je graag slapen in een unieke accomodatie in de natuur? Dan vind je veel mooie opties op de website Natuurhuisje.nl.

De Friese taal

De Friezen verstaan en spreken prima Nederlands, maar ze vinden het geweldig als je een beetje Fries met ze spreekt. Een paar woorden die ongetwijfeld van pas komen tijdens een vakantie in Friesland:

  • Hallo, hoe gaat het? – Hoi, hoe giet it?
  • Waar kom je vandaan? – Wêr komst do wei?
  • Alsjeblieft – Asjebleaft
  • Dankjewel – Dankewol
  • Tot ziens – Oant Sjen

In de stad Leeuwarden spreken ze overigens Liwwadders. Als je dat niet spreekt, kun je beter Nederlands dan Fries spreken.

Meer mooie plekken in Nederland

Wil je graag op vakantie in Nederland en ben je op zoek naar inspiratie? Bestel dan een van deze prachtige boeken vol mooie plekken in Nederland:

111 plekken in friesland die je gezien moet hebben

Capitool Reisgids Onverwacht Nederland

Of lees een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties