Ontdek het Friese Woudenpad

Ontdek het Friese Woudenpad (LAW 1-1)

Lijkt het je leuk om het Friese Woudenpad te lopen? In dit artikel lees je alles over deze mooie langeafstandswandeling in het noorden van Nederland.

Wat is het Friese Woudenpad?

Het Friese Woudenpad is een van de officiële langeafstandswandelpaden in Nederland (LAW’s) en heeft een lengte van ongeveer 150 kilometer. Het is onderdeel van het langere Diagonaalpad (LAW 1), dat van Lauwersoog (Groningen) naar Bergen op Zoom (Noord-Brabant) loopt. Het Diagonaalpad bestaat uit drie losse LAW’s en omdat het Friese Woudenpad het meest noordelijke deel van het Diagonaalpad is, heeft het als nummer LAW 1-1. Het pad is ook wel bekend als het Zevenwoudenpad, dit was de oorspronkelijke naam van deze langeafstandswandeling.

Het Friese Woudenpad loopt van Lauwersoog naar Steenwijk (Overijssel), grotendeels door het oosten van de provincie Friesland en ook loop je een klein stukje door de provincie Drenthe. Het pad begint in het noorden met een zeekleigebied, vol weilanden en dijken. Vanaf Dokkum zie je steeds meer bossen (de Friese Wouden) en volg je de rand van het Drentse keileemplateau. Tot slot wandel je over het Friese veen- en kleigebied.

Het Friese Woudenpad loopt door door drie nationale parken: Nationaal Park Lauwersmeer,  Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park De Weerribben-Wieden. Centraal in de route staat Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden. Fryske Wâlden is Fries voor Friese Wouden, vandaar de naam Friese Woudenpad.

Friese Woudenpad etappes

Het Friese Woudenpad heeft (volgens Wandelnet) negen etappes. Daarnaast zijn er drie verschillende varianten, waardoor je ook 14 etappes kunt lopen.

Etappes volgens wandelnet

Wandelnet deelt de etappes van een langeafstandswandeling vaak zo in, dat je met het openbaar vervoer makkelijk naar het begin- en eindpunt kunt reizen. Dit zijn de negen etappes van het Friese Woudenpad:

 • Etappe 1: Lauwersoog naar Ee – 20,1 kilometer
 • Etappe 2: Ee naar Broeksterwoude – 15,6 kilometer
 • Etappe 3: Broeksterwoude naar Eastermar – 20,4 kilometer
 • Etappe 4: Eastermar naar Drachtstercompagnie – 16,5 kilometer
 • Etappe 5: Drachtstercompagnie naar Beetsterzwaag – 18,8 kilometer
 • Etappe 6: Beetsterzwaag naar Hoornsterzwaag – 14,6 kilometer
 • Etappe 7: Hoornsterzwaag naar Boijl – 15,4 kilometer
 • Etappe 8: Boijl naar Wilhelminaoord – 11,2 kilometer
 • Etappe 9: Wilhelminaoord naar Steenwijk – 15,5 kilometer

Als je deze etappes aanhoudt, dan kun je het Friese Woudenpad in negen dagen voltooien. Op de website van Wandelnet kun je per etappe een beschrijving (PDF), kaart (PDF) en gpx-bestand downloaden.

Extra varianten

Er zijn een paar varianten waardoor je een alternatieve route volgt van het Friese Woudenpad, maar je kunt de wandeling hier ook mee uitbreiden.

Variant A: van Holwerd naar Dokkum

De eerste variant van het Friese Woudenpad is van Holwerd naar Dokkum en deze is 15,5 kilometer lang. Een bijzondere bezienswaardigheid onderweg is de Tibetaanse stupa in het dorpje Hiaure. Er rijden regelmatig bussen tussen Dokkum en Holwerd (de reistijd is een kwartier), dus je kunt dit heel gemakkelijk als dagwandeling doen.

Variant B: van Ureterp naar Hoornsterzwaag

Uretorp is een dorpje dat aan etappe 6 (Beetsterzwaag naar Hoornsterzwaag) ligt en hier kun je kiezen uit twee verschillende routes naar Hoornsterzwaag. Als je kiest voor variant B, dan wandel je over de Duurswouderheide. Dit is het grootste overgebleven heideveld van de provincie Friesland. Variant B heeft een lengte van 19,1 kilometer.

Variant C: Domelapad

Variant C is eigenlijk een opzichzelfstaande langeafstandswandeling met de naam Domelapad. Dit pad is genoemd naar Ferdinand Domela Nieuwenhuis, de grondlegger van de socialistische beweging in Nederland. Het pad splitst zich bij Kolonievaart (Vledderveen) af van het Friese Woudenpad. Het Domelapad bestaat uit drie etappes:

 • Etappe 12: Kolonievaart naar De Hoeve – 17,4 kilometer
 • Etappe 13: De Hoeve naar Oldemarkt – 22,6 kilometer
 • Etappe 14: Oldemarkt naar Steenwijk – 15,1 kilometer

Het Domelapad sluit pas in Steenwijk aan op het Friese Woudenpad en dit is tevens het eindpunt.

Mijn route-indeling van het Friese Woudenpad

Het mooie dorpje Eastermar
Tijdens mijn derde etappe kwam ik door het prachtige Eastermar.

Omdat ik zelf tijdens een langeafstandswandeling vaak meer dan 20 kilometer per dag loop en het goed wilde timen met openbaar vervoer, heb ik zelf eigen route-indeling gemaakt van het Friese Woudenpad.

Met deze route-indeling kun je het Friese Woudenpad makkelijk binnen een week voltooien.

Routemarkering Friese Woudenpad

Hoe navigeer je op het Friese Woudenpad? Er zijn verschillende opties.

Gebruik het boekje

Vrijwel alle langeafstandwandelpaden in Nederland hebben een eigen wandelgids, zo ook het Friese Woudenpad. In deze gids kun je achtergrondinformatie vinden, routekaartjes en routebeschrijvingen. Bestel het boek je hier.

Let op: de laatste druk van dit boekje is de vierde druk en deze kwam uit in november 2010, hij is dus al wat verouderd. Toch zou ik de wandelgids aanschaffen vanwege de achtergrondinformatie, daarnaast ondersteun je hiermee het onderhoud van het pad. Hou er wel rekening mee dat de routebeschrijving niet overal meer klopt. De routewijzigingen ten opzichte van de wandelgids kun je hier vinden.

Volg de markering

Alle langeafstandswandelpaden in Nederland hebben dezelfde rood-witte markering. Om het Friese Woudenpad te volgen, dien je dus deze markering aan te houden. Over het algemeen is het Friese Woudenpad goed gemarkeerd.

Het Friese Woudenpad kruist twee andere langeafstandswandelingen. Bij Lauwersoog is dit het Nederlands Kustpad (LAW 5) en bij Steenwijk loopt het Overijssels Havezatepad (LAW 12). Van die laatste heb je vooral “last” als je variant C (het Domelapad) loopt.

Hou bij deze overlappingen in de gaten dat je het juiste pad volgt. Als twee LAWs elkaar kruisen, staat er vrijwel altijd in kleine letters op om welk pad het gaat.

Gebruik GPS

Op de website van Wandelnet kun je van elke etappe en de varianten een gpx-bestand downloaden, hierdoor is het heel makkelijk om de route via GPS te volgen. Ik gebruik hiervoor de app GPX Viewer PRO. Deze bestanden krijgen regelmatig een update, dus zo loop je vrijwel altijd de juiste route.

Overnachten langs het Friese Woudenpad

Loop je het Friese Woudenpad in een keer of meerdere etappes achter elkaar? Er zijn diverse plekken waar je kunt overnachten.

Overnachten in hotels en B&B’s

Tijdens vrijwel elke etappe kom je wel door meerdere dorpjes waar je kunt overnachten. Vaak zijn er B&B’s en soms zijn er ook hotels. Je kunt makkelijk een kamer boeken via Booking.com.

Overnachten via Vrienden op de Fiets

De Stichting Vrienden op de Fiets is een netwerk van logeeradressen in binnen en buitenland bij mensen thuis. Je kunt hier als wandelaar of fietser goed gebruik van maken. Voor €8 per jaar ben je lid. Woon je niet in Nederland? Dan kost een lidmaatschap €10 per jaar. Als lid zoek je via de website naar plekken om te overnachten in de buurt van de wandelroute. Een overnachting via Vrienden op de fiets kost €22,50 en een ontbijt is meestal inbegrepen.

Kamperen

Ga je echt backpacken? Je kunt het Friese Woudenpad natuurlijk ook lopen met een backpack vol kampeerspullen. Denk erom dat wildkamperen (helaas) niet mag in Nederland, dus je zal op een camping moeten slapen.

Voor campings langs de route kijk ik op Google Maps of de app Campy. Ook zijn er een aantal campings te vinden op deze website.

Eten op het Friese Woudenpad

Tijdens je tocht op het Friese Woudenpad wandel je behoorlijk vaak door een dorp en vrijwel elke plek heeft wel een supermarkt, een cafetaria of een restaurant. Als je de wandelgids bij je hebt, is op de kaartjes duidelijk te zien op welke plekken je horeca kunt verwachten. Je hoeft dus nooit heel veel eten mee te nemen, al is het meenemen van genoeg water en wat snacks altijd een goed idee.

Vervoer van en naar het Friese Woudenpad

Omdat het Friese Woudenpad door veel dorpjes loopt, zijn er onderweg tal van mogelijkheden om met het openbaar vervoer van of naar het pad te komen. Het begin- en eindpunt zijn sowieso goed bereikbaar. Lauwersoog bereik je met de bus vanaf station Groningen of station Veenwouden. Het eindpunt van de route is station Steenwijk.

Let op: in de weekenden is het soms wat lastiger om met het openbaar vervoer naar sommige plekken te komen. Check je reis daarom vooraf via 9292.nl.

Wat neem je mee als je het Friese Woudenpad loopt?

Ben je een dagwandelaar en loop je losse etappes? Of loop je meerdere etappes in een keer en overnacht je in een B&B? Of loop je met een tent? Er zijn een paar dingen die je moet meenemen als je het Friese Woudenpad loopt.

Dagwandelaar

Wandelen over onverharde paden van het Friese Woudenpad

Loop je af en toe een losse etappe en slaap je gewoon thuis in je eigen bed? Voor een losse dagetappe heb je niet zoveel nodig, maar een goede dagrugzak van 10 tot 20 liter is altijd fijn. Zelf ben ik erg fan van de rugzakken van Osprey en Deuter, deze zijn zeer geschikt voor dagwandelingen.

Stop in je rugzak in ieder geval een (hervulbare) waterfles, een paar snacks, een kleine EHBO-set (met blarenpleisters of blarentape) en een powerbank (zeker als je je smartphone gebruikt om de GPS te volgen).

Bij zonnig weer is het ook verstandig om zonnebrand (een miniflesje is niet zo zwaar) en een petje mee te nemen. Langs het pad zijn vrij veel bankjes te vinden langs het pad, maar als je lekker wilt zitten is een zitmatje ook heel fijn om mee te nemen.

Lees ook: Wat zit er in mijn dagrugzak? Paklijst voor een dagwandeling

Wat neem je mee als je overnachten in hotels, B&B’s of Vrienden op de fiets?

Als je onderweg overnacht in een B&B, hotel of Vrienden op de fiets heb je natuurlijk een extra setje kleding nodig en wat toiletspullen. Je hoeft trouwens echt niet voor elke dag dat je loopt een schoon setje kleding mee te nemen. Een handwas is zo gedaan.

Wat neem je mee als je gaat kamperen?

Wil je gaan kamperen? Dan heb je allereerst een grote backpack nodig waar al je kampeerspullen in passen. Meestal is dit een backpack van 50-70 liter (kleiner is altijd beter, maar je spullen moeten er wel inpassen).

Koop niet de eerste de beste backpack, want een backpack moet goed zitten, zeker als je een langeafstandswandeling gaat maken. Het is verstandig om je daarom in een gespecialiseerde winkel te laten adviseren en er een aantal te passen met gewicht. Zelf heb ik een Osprey Aura AG 65 waar ik erg blij mee ben.

Als je gaat kamperen heb je natuurlijk meer nodig dan de eerder genoemde items, denk hierbij aan:

Na afloop van mijn wandeling op het Pieterpad heb ik een uitgebreide paklijst gemaakt. Voor mijn wandeling op het Friese Woudenpad gebruik ik grotendeels dezelfde spullen.

Lees ook: Lichtgewicht tent | 5 fijne trekkerstenten voor wandelaars

Extra informatiebronnen voor het Friese Woudenpad

Boekje Friese Woudenpad

De meeste informatie over het Friese Woudenpad vind je in de officiële wandelgids. Daarnaast kun je voor meer informatie altijd een kijkje nemen op de website van Wandelnet. Ook is er ook een Facebookgroep waarin mensen ervaringen delen van hun wandeling op het Diagonaalpad, waar het Friese Woudenpad onderdeel van is.

Zelf liep ik het Friese Woudenpad in het voorjaar van 2021. Vind je het leuk om mijn wandelverslagen te lezen? Je vindt ze op deze pagina.

Andere mooie wandelingen in Nederland

Heb je na het lezen van dit artikel helemaal zin gekregen om het Friese Woudenpad te lopen of wil je andere mooie wandelingen in Nederland ontdekken? Dit zijn een paar fijne boeken over wandelen in Nederland:

Groots Genieten in Nederland – 100 populaire wandelroutes van route.nl

Wandelgids Nederland – 52 wandelingen tussen 12 en 25 km

Daarnaast verschenen er op deze website ook veel artikelen over mooie wandelingen in Nederland. Deze artikelen vind je misschien ook leuk om te lezen:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.