14 leuke Leeuwarden bezienswaardigheden & tips

15 leuke Leeuwarden bezienswaardigheden & tips

Wist je dat Leeuwarden een van de mooiste steden is in het noorden van Nederland? Ontdek nu de mooiste Leeuwarden bezienswaardigheden.

Dit is Leeuwarden

Leeuwarden is de hoofdstad van de provincie Friesland. Het is een van de oudste steden in Noord-Nederland en dat is nog goed terug te zien in de oude binnenstad. De binnenstad is lekker compact en omgeven met grachten.

Ook op Cultureel vlak doet Leeuwarden mee met de wereldtop, in 2018 was Leeuwarden namelijk (samen met Valletta, de hoofdstad van Malta) culturele hoofdstad van Europa. Er zijn diverse musea en bijzondere kunstwerken in de stad te zien.

Hoe leuk is Leeuwarden? Heel leuk! Een stedentrip Leeuwarden is echt een aanrader. In dit artikel lees je alles over de leukste Leeuwarden bezienswaardigheden, fijne plekken om te eten en de mooiste plekken om te overnachten.

Leeuwarden bezienswaardigheden

Wat is er te doen in Leeuwarden? Dit zijn de leukste plekken om te bezoeken.

De Oldehove

Wist je dat Leeuwarden een eigen toren van Pisa heeft? De Oldehove is zeker een van de belangrijkste Leeuwarden bezienswaardigheden. De bouw van de toren startte in 1529, maar het ging best snel mis: de toren stond scheef. Uiteindelijk had de toren minstens twee keer zo hoog moeten worden, maar ze zijn maar gestopt met de bouw. Nu kun je de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad.

De Oldehove in Leeuwarden

Blokhuispoort

De Blokhuispoort is een van de meest bekende gebouwen in Leeuwarden en ligt aan het water aan de oostkant van het centrum. Tot 2007 was dit een gevangenis. Nu is het gebouw een cultuurcentrum. Er zitten diverse culturele instellingen in het gebouw (waaronder de bibliotheek), leuke galerieën en creatieve bedrijven. Daarnaast zijn er diverse leuke restaurants en is er zelfs een hostel waar je kunt slapen in een van de cellen.

Sint-Bonifatiuskerk

De Sint-Bonifatiuskerk is een van de meest opvallende kerken in Leeuwarden. Deze rooms-katholieke kerk staat hier al sinds 1884, maar tijdens een zware storm in 1976 brak de torenspits af. De toren is een paar jaar later opnieuw opgebouwd.

Sint-Bonifatiuskerk in Leeuwarden

Museumhaven

Wil je bijzondere schepen zien tijdens je bezoek aan Leeuwarden? Neem dan een kijkje bij de Willemskade en Wirdumerpoortsdwinger. Hier liggen diverse mooie historische schepen. Deze schepen voeren vroeger of de Nederlandse binnenwateren. De meeste schepen die hier liggen zijn zo’n honderd jaar oud.

Museumhaven in Leeuwarden

Het Fries Museum

In een prachtig modern gebouw aan het Wilhelminaplein is het Fries Museum gehuisvest. Er zijn wisselende tentoonstellingen te zien, op dit moment o.a. werk van de kunstenaar Petrit Halilaj en de tentoonstelling À la campagne met werken uit Museum Boijmans Van Beuningen (Rotterdam) van diverse Franse impressionisten.

Daarnaast is er ook een blijvende collectie met voorwerpen uit de provincie Friesland (de grootste provinciale collectie van Nederland), o.a. kleding, archeologische vondsten en schilderijen.

Het Fries Museum

Grote of Jacobijnerkerk

De Grote of Jacobijnerkerk is prachtig gelegen aan het Jacobijnerkerkhof. Dit is de oudste kerk van Leeuwarden en staat al zo’n zeven eeuwen op deze plek. Een van de belangrijkste dingen in de kerk is het Christian Müller-orgel uit 1727. Daarnaast vind je hier ook de grafkelder met de graven van de Friesche Nassau’s, de voorouders van het Nederlands Koninklijk Huis.

Grote of Jacobijnerkerk in Leeuwarden

Het Boshuisen Gasthuis

Bijna naast de Grote of Jacobijnerkerk ligt het Boshuisen Gasthuis. Dit gasthuis is een rijksmonument en gesticht in 1652. Het bestaat nu uit woningen met een mooie binnentuin. Je mag hier een kijkje nemen, maar niet rondlopen (omdat er mensen wonen).

Het Boshuisen Gasthuis in Leeuwarden

Natuurmuseum Fryslân

Een ander belangrijk museum in Leeuwarden is het Natuurmuseum Fryslân. Het museum bestaat al sinds de jaren twintig en is op dit moment gehuisvest in het prachtige pand van het Nieuwe Stads Weeshuis uit 1675. In het museum zijn wisselende tentoonstellingen te zien, maar heeft ook een uitgebreide vaste collectie. Een van de hoogtepunten is het skelet van de potvis die 30 jaar geleden op Ameland aanspoelde. Deze is maar liefst 15 meter lang.

Paleis Stadhouderlijk Hof

Aan het Hofplein in het centrum van de stad vind je diverse indrukwekkende gebouwen. Een daarvan is het Paleis Stadhouderlijk Hof. Dit is tot 1971 in het bezit geweest van de koninklijke familie. Nu is het een Fletcher hotel en kun je er voor een schappelijke prijs overnachten. Een aantal van de kamers zijn extra luxe en hebben een koninklijk karakter.

Paleis Stadhouderlijk Hof in Leeuwarden

Stadhuis

Het stadhuis staat tegenover het Paleis Stadhouderlijk hof en ook dit is weer een prachtig gebouw. Het werd gebouwd in 1715. Ook het stadhuis kent een koninklijk tintje, de eerste steen werd gelegd door de destijds 3-jarige Willem Carel Hendrik Friso, Prins van Oranje Nassau. Hoewel het gebouw er aan de buitenkant oud uit ziet, is het in 2005 van binnen helemaal verbouwd en heeft het nu een hele moderne raadszaal.

Love (11fountains)

Leeuwarden is het begin- en eindpunt van de beroemde Elfstedentocht. Sinds 2018 staat er in elk van de elf elfstedensteden (leuk woord voor scrabble) een fontain uit de reeks 11fountains. Die van Leeuwarden heeft de naam “Love” en staat tegenover het station. Het zijn twee gezichten van 7 meter hoog en er hangt een wolk van mist omheen. Heel bijzonder om te zien!

Tip: ontdek alle fonteinen tijdens een wandeling op het Elfstedenpad.

Love (11 Fountains) in Leeuwarden

Keramiekmuseum Princessehof

Wil je bijzonder porselein zien? Dan moet je zeker een kijkje nemen in Keramiekmuseum Princessehof. Het museum is gehuisvest in een prachtig pand uit 1693, een voormalig herenhuis (al is het meer een stadspaleis). In het museum zie je o.a. Chinees porselein (van 2800 v.Chr. tot 1900), art-deco-objecten van aardewerk en moderne keramische objecten. Een van de mooiste plekken is de Nassau-kamer, een in barokstijl ingerichte eetkamer.

Prinsentuin

Heb je zin om even te relaxen tijdens je stedentrip Leeuwarden? Dat kan in het mooie stadspark de Prinsentuin. Neem een kleedje mee, wat eten en wat drinken en geniet op het mooie gras van de rust. Je kunt ook langs de kant van het water zitten, dan heb je uitzicht op de bootjes die langs komen varen. Wie weet komt er nog een mooi skûtsje voorbij!

Heb je geen zin om in het gras te zitten? Je kunt ook een drankje drinken in het gezellige restaurant (of op het terras) van De Koperen Tuin.

Prinsentuin in Leeuwarden

De Waag

Midden in het drukke centrum, tussen de winkelstraten en terrassen, staat de Waag. Dit gebouw staat hier al sinds 1598 en was vroeger (nu eigenlijk nog steeds) het middelpunt van de stad. Dit was de plek waar marktkoopmannen hun handelswaar moesten wegen. Er is nog regelmatig een markt te vinden naast de Waag. De Waag zelf is nu een restaurant met een gezellig terras.

De terrassen op de Nieuwestad

De Waag ligt aan de Nieuwestad, een gracht dwars door het centrum van Leeuwarden. Dit is een belangrijke winkelstraat en ook barst het hier van de leuke cafés en restaurants. Opvallend zijn de vele terrassen. Vanwege de smalle straten zijn die vaak op boten te vinden. Het is erg gezellig om hier een drankje te doen!

De terrassen op de Nieuwestad in Leeuwarden

Lekker eten in Leeuwarden

Wat zijn de leukste plekjes voor lunch en diner in Leeuwarden? En waar kun je gezellig koffie of een borrel drinken? Het barst van de leuke tentjes in Leeuwarden. Een paar tips:

  • Stek Leeuwarden: prachtig gelegen in een bocht van de Wester Stadsgracht. Vanaf het zonnige terras heb je uitzicht op de Oldehove. Een leuke plek voor lunch of een borrel.
  • Lazy Lemon: hip tentje met heerlijke ontbijtjes.
  • Drink & Eetlokaal Proefverlof: in de Blokhuispoort zitten diverse leuke tentjes voor een hapje en een drankje en dit is mijn favoriet. Waarom? Je kunt heerlijk bootjes kijken vanaf het terras aan het water.
  • ROAST: supermodern, lekker eten, goede cocktails en een fijn terras op de Nieuwestad.
Stek in Leeuwarden
Stek in Leeuwarden.

Hotels in Leeuwarden

Lijkt een stedentrip Leeuwarden je leuk? Er is genoeg te zien, dus je kunt er net zo goed een nachtje blijven. Dit zijn een paar van de leukste pekken om te overnachten in Leeuwarden:

  • $ Alibi Hostel – Heb je altijd al eens in een gevangenis willen slapen? Dat kan in het Alibi hostel! Kleine kamers (cellen), geschikt voor 2 t/m 4 personen.
  • $$ Post-Plaza Hotel & Grand Café (4*) – Hotel in een mooi gerenoveerd voormalig postkantoor en bankgebouw.
  • $$$ Boutique Hotel Catshuis – Gezellig hotel midden in het centrum aan de gracht.

Kijk op Booking.com voor beschikbaarheid en een overzicht van nog meer leuke plekken om te overnachten in Leeuwarden.

Ontdek Friesland

Dit waren mijn Leeuwarden tips! Wil je meer mooie plekken in Friesland ontdekken? Lees ook deze artikelen:

Daarnaast is het boek 111 plekken in friesland die je gezien moet hebben ook een aanrader voor nog meer tips.

Meer lezen over een stedentrip in Nederland

Wil je meer mooie plekken in Nederland ontdekken? Dit zijn ook mooie steden voor een stedentrip:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.