Het Krijtlandpad in Limburg is een van de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland

10x de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland

Heb je zin in een wandelvakantie? Dit zijn de mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland van 1 week, 2 weken of langer.

Een wandelvakantie in Nederland, is dat wel leuk? Ik doe het al jaren en ik ben iedere keer weer verrast door de leuke dorpjes, steden en afwisselende landschappen. In dit artikel deel ik mijn favoriete langeafstandswandelingen in Nederland.

Wat voor meerdaagse wandelroutes zijn er in Nederland?

Nederland kent diverse soorten meerdaagse wandeltochten. Een overzicht:

 • Langeafstandswandelpaden (LAW’s): Dit zijn de meest bekende meerdaagse wandelroutes in Nederland. Ze zijn vaak honderden kilometers lang en lopen door meerdere provincies. LAW’s hebben een rood-witte markering. Voorbeelden zijn het Pieterpad, het Kustpad, het Trekvogelpad en het Floris V-pad.
 • Streekpaden: Deze wandelpaden hebben een rood-gele markering en ze zijn meestal tussen de 100 en 250 kilometer lang. Ze voeren door één of meerdere provincies en doorkruisen vaak mooie natuur- en cultuurlandschappen. Voorbeelden zijn het Utrechtpad, het Drenthepad en het Elfstedenpad.
 • Thema-wandelroutes: Dit zijn wandelroutes die zich richten op een specifiek thema en worden meestal niet beheerd door Wandelnet. Hierdoor hebben ze niet altijd een duidelijke markering, maar je kunt de route goed volgen aan de hand van een gids of GPS. Voorbeelden zijn o.a. het Roots Natuurpad en de Dutch Mountain Trail.

Meerdaagse wandeltochten van een week (of minder)

Heb je maar weinig tijd of wil je gewoon eens kijken of een wandelvakantie iets voor je is? Dan is een wandelvakantie van een week of korter een goede optie. Zo krijg je een goed idee van een langeafstandswandeling. Dit zijn paar geweldige routes voor een korte wandelvakantie in Nederland.

Krijtlandpad

Het Krijtlandpad is een streekpad van ongeveer 90 kilometer lang en de route loopt door het zuiden van Limburg. Maastricht is het begin- en eindpunt. De wandelroute loopt door het heuvelachtige landschap van Zuid-Limburg en biedt adembenemende uitzichten op het heuvellandschap en de rivier de Maas.

Tijdens de wandeling kom je langs historische dorpjes en steden zoals Eijsden, Valkenburg en Gulpen, waar je kunt genieten van lokale specialiteiten en de gastvrijheid van de Limburgers. Onderweg kun je ook enkele hoogtepunten bezoeken, zoals de ruïne van Kasteel Valkenburg en het indrukwekkende Drielandenpunt, waar je tegelijkertijd in Nederland, België en Duitsland kunt staan.

Lees ook: Wandeltip: Krijtlandpad Limburg

Heuvelachtig landschap in Zuid-Limburg

Dutch Mountain Trail

Het Krijtlandpad overlapt voor een deel met een andere mooie meerdaagse wandelroute: de Dutch Mountain Trail (DMT). De DMT is niet alleen populairder, maar met 101 kilometer een stukje langer dan het Krijtlandpad.

De route gaat over de zeven bergtoppen, niet alleen Nederlandse, maar ook een paar in België en Duitsland. De bergtoppen die je beklimt zijn o.a. de Vaalserberg, de Schneeberg en de Hakkenberg. Door al het klimmen en dalen wordt de DMT gezien als een van de zwaarste wandeltochten in Nederland. Omdat je regelmatig de grens oversteekt, kom je af en toe sporen tegen van de Tweede Wereldoorlog. Dit maakt de route nog interessanter!

Dutch Mountain Trail vlakbij de Vaalserberg

Friese Woudenpad

Je hoeft niet naar Zuid-Limburg voor een korte wandelvakantie, je kunt er ook voor kiezen om naar het noorden te gaan! Het Friese Woudenpad loopt langs de oostkant van de provincie Friesland en je wandelt in een paar dagen tijd door maar liefst drie verschillende nationale parken: Lauwersmeer National Park, Nationaal Park Drents-Friese Wold en Nationaal Park De Weerribben-Wieden.

Je komt ook door het Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden, een prachtig bosrijk gebied dat bekend staat om zijn rust en natuurlijke schoonheid. Fryske Wâlden is Fries voor Friese Wouden, vandaar de naam Friese Woudenpad. Onderweg kom je regelmatig door leuke Friese dorpjes en stadjes, zoals het gezellige Dokkum en het statige Beetsterzwaag.

Een fijne afwisselende wandeling die helemaal niet druk is. Je komt hier helemaal tot rust.

Lees ook: Ontdek het Friese Woudenpad (LAW 1-1)

Het mooie dorpje Eastermar
Tijdens mijn derde etappe kwam ik door het prachtige Eastermar.

Meerdaagse wandeltochten van twee weken

Vind je een week net iets te kort? Dan zijn er gelukkig ook veel mooie wandelroutes in Nederland waar je ongeveer twee weken over doet.

Romeinse Limespad

Het Romeinse Limespad is een bijzondere langeafstandswandelpad dat langs de voormalige grens van het Romeinse Rijk in Nederland loopt. Het pad begint in Katwijk aan Zee en eindigt in Berg en Dal. De wandelroute voert langs de restanten van de Romeinse Limes, de grens die de Romeinen in Nederland hebben aangelegd om hun rijk te beschermen tegen invallen van buitenaf. Onderweg kom je diverse bezienswaardigheden tegen, zoals forten, wachttorens en andere archeologische vondsten.

In tegenstelling tot veel andere meerdaagse wandelroutes, loopt deze meer door bebouwd en stedelijk gebied. Het is een unieke route om meer te leren over de geschiedenis van Nederland.

Elfstedenpad

Wist je dat je ook de Elfstedentocht kunt wandelen? Op het Elfstedenpad loop je natuurlijk niet over het water, maar wel vlak langs de route van de wereldberoemde schaatstocht. En natuurlijk loop je door elfstedensteden, die stuk voor stuk een prachtig historisch centrum hebben.

Onderweg kom je langs prachtige meren, rivieren en kanalen, en wandel je door de typische Friese landschappen, zoals uitgestrekte weilanden en karakteristieke dorpen. Ook is de route hier en daar lekker avontuurlijk omdat je over dijken moet klimmen en regelmatig tussen de koeien en schapen loopt.

Een prachtige afwisselde wandeling met veel historie. Het Elfstedenpad is een van mijn favoriete meerdaagse wandelroutes in Nederland!

Lees ook: De Elfstedentocht wandelen: het Elfstedenpad

De Waterpoort in Sneek

Drenthepad

Het Drenthepad is de langeafstandswandeling die ik binnenkort zelf hoop te lopen, ik heb hier zoveel goede dingen over gehoord! Met ruim 300 kilometer is het een van de langste streekpaden in Nederland en het is een rondwandeling door de prachtige provincie Drenthe.

Drenthe kent veel prachtige natuurgebieden vol stuifzand, heide en bos. Je wandelt zelfs door een paar nationale parken; Drentsche Aa, het Drents-Friese Wold en het Dwingelerveld. Daarnaast kom je op het gebied en van cultuur en historis ook aan je trekken, je passeert namelijk tientallen hunebedden en veel historische dorpen.

Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelerveld is onderdeel van het Drenthepad
Het plankenpad in Nationaal Park Dwingelerveld is onderdeel van het Drenthepad.

Westerborkpad

Het Westerborkpad is een van de meest heftige en indrukwekkende meerdaagse wandeltochten in Nederland. Het is geen pad dat je van de ene naar de mooie plek leidt, maar een bezinningspad. Je volgt de route die de Joden moesten afleggen van de Hollandse Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen, Drenthe.

Onderweg kom je langs veel indrukwekkende monumenten, onderduikadressen en andere bijzondere plekken die te maken hebben met de Jodenvervolging. Het pad is slechts een kant op gemarkeerd, in de richting van het kamp.

Een pad met een hele bijzondere boodschap.

 • Lengte: 340 kilometer
 • Aantal etappes: 30 (maar er zitten veel korte etappes bij, dus je kunt er makkelijk een paar per dag kunt lopen)
 • Startpunt: Amsterdam (Hollandse Schouwburg)
 • Eindpunt: Kamp Westerbork
 • Wandelgids: LAW-gids 15 – Westerborkpad
Routemarkering Westerborkpad

Meerdaagse wandeltochten van drie weken (of langer)

Ben je toe aan een uitdaging en zou je het liefst het hele land doorkruizen? Ook dat kan “gewoon” in Nederland. Tijdens deze wandelroutes ben je ongeveer drie weken (of langer) onderweg.

Pieterpad

Het Pieterpad is misschien wel de allerbekendste langeafstandswandeling in Nederland. Het pad, bedacht door de vriendinnen Toos en Bertje, begint in het Groningse Pieterburen en eindigt op de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Je doet ongeveer drie weken over de route.

Het pad voert door de mooiste delen van Nederland, door heuvelachtige landschappen, bossen, langs rivieren en door schilderachtige dorpen. Terwijl je door de provincies loopt, zie je het landschap continue veranderen. Het Pieterpad is echt een van de mooiste trektochten in Nederland.

Lees ook: Het Pieterpad lopen: dit moet je weten

Pieterpad - etappe 10 - Besthmenerberg
De Besthmenerberg is een van de mooiste uitzichtpunten op etappe 10.

Grenslandpad

Het Grenslandpad loopt door het zuiden van Nederland, in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. De wandelroute loopt langs de grens met België en biedt een afwisselend landschap van heuvels, bossen, heide, velden, beken en rivieren. Onderweg kom je ook langs diverse bezienswaardigheden, zoals oude forten en kastelen, die herinneren aan de lange geschiedenis van deze grensstreek.

De route kent verschillende varianten waar je nog meer mooie plekken kunt ontdekken, zoals Zeeuw-Vlaanderen. Je kunt er dus zelf voor kiezen hoe lang je de route maakt.

 • Lengte: 372 kilometer
 • Aantal etappes: 19 (uit te breiden naar 27)
 • Startpunt: Sluis
 • Eindpunt: Thorn
 • Wandelgids: LAW-gids 11 – Grenslandpad

Roots Natuurpad

Het Roots Wandelpad is bedacht door Roots Magazine en wordt ook wel het langste natuurpad van Nederland genoemd Het idee is dat je zo weinig mogelijk asfaltwegen loopt (wat in Nederland soms nog wel een uitdaging is), maar liefst 70% van de route loopt over onverharde wegen.

Het Roots Natuurpad loopt van Delfzijl in de provincie Groningen naar Goirle, op de grens Noord-Brabant met België. Onderweg kom je door prachtige (en soms drassige) natuurgebieden. Het pad bestaat uit 32 etappes, dat lijkt veel, maar er zitten diverse korte etappes tussen. De kortste etappe is 7,8 kilometer en de langste etappe is 28,4 kilometer lang.

Het Roots Natuurpad heeft geen markering, je loopt aan de hand van een gids of GPS.

Lees ook: Roots Natuurpad: wandel over het langste natuurpad van Nederland

Nieuwsgierige schapen op het Roots Natuurpad in Groningen
Onderweg kom je regelmatig schapen en koeien tegen. Gezellig hè?

Lees meer over een vakantie in Nederland

Ik hoop dat deze lijst met wandelroutes je geïnspireerd heeft voor een wandelvakantie. Voor meer wandelinspiratie zijn dit een paar fijne boeken:

Wandellust – De mooiste wandelplekken in Nederland

ANWB wandelgids – De Allermooiste Wandelroutes van Nederland

Daarnaast kun je op deze website ook meer lezen over wandelen. Lees ook een van deze artikelen:

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief voor meer wandelinspiratie, leuke reisverhalen en handige reistips.

De mooiste meerdaagse wandeltochten in Nederland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.