Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken - tips en de mooiste wandelroutes

Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken: tips & de mooiste wandelingen

Wil je Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken? Voor liefhebbers van de natuur, weidse uitzichten, vogels en wandelen is dit een geweldig mooie plek.

Over Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer ligt op de grens van Groningen en Friesland. Vroeger lag hier de Lauwerszee, na de watersnoodramp in 1953 is besloten om een dijk te bouwen en zo de Lauwerszee af te sluiten. Dit gebeurde in 1969 en de Lauwerszee werd het Lauwersmeer. Het wad kwam droog te staan en er ontstond nieuwe natuur.

Sinds 2013 is het Lauwersmeer officieel Nationaal Park Lauwersmeer en wordt het gezien als een waar vogelparadijs. Zo kun je hier bijvoorbeeld veel ganzen, de slechtvalk, de rosse grutto, en de lepelaar zien. Je kunt de vogels bekijken in een van de vogelkijkhutten. Daarnaast zijn er ook diverse mooie bossen ontstaan in het gebied en groeien er veel orchideeën.

Nationaal Park Lauwersmeer

Hoe kom je in Nationaal Park Lauwersmeer?

Nationaal Park Lauwersmeer heeft diverse ingangen en je kunt het park bezoeken met de auto en het openbaar vervoer. Het is handig om je bezoek te beginnen bij Activiteitencentrum Lauwersnest, dit ligt vlakbij Lauwersoog (in de provincie Groningen).

Met de auto: parkeren

Nationaal Park Lauwersmeer is op de meeste plekken goed bereikbaar per auto, er zijn meer dan genoeg parkeerplaatsen. Kijk op de overzichtskaart waar de parkeerplaatsen zich bevinden. Parkeren in Nationaal Park Lauwersmeer is gratis.

Met het openbaar vervoer

Je kunt Nationaal Park Lauwersmeer ook bezoeken met het openbaar vervoer. In dat geval neem je een bus naar Lauwersoog. Deze vertrekt meerdere keren per dag vanaf station Leeuwarden (via Veenwouden en Dokkum) en vanaf station Groningen. Kijk voor actuele vertrektijden op 9292.nl.

Kosten & openingstijden

Nationaal Park Lauwersmeer is 24 uur per dag geopend en gratis te bezoeken.

Wat is er te doen?

Wat ga je doen tijdens je bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer?

Activiteitencentrum Lauwersnest

Wil je meer leren over het park? Ga dan naar Activiteitencentrum Lauwersnest. Hier kun je korte films kijken over het gebied, folders halen en kun je de gastheren en gastvrouwen vragen om meer informatie. Op dit moment is Activiteitencentrum Lauwersnest alleen geopend op zondag van 12.00 tot 16:00 uur. Als het gesloten is, kun je alsnog folders en kaarten met fiets- en wandelroutes vinden. Deze liggen in een grote bak bij de ingang.

Activiteitencentrum Lauwersnest

Wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer

Er zijn erg veel (korte) wandelroutes in Nationaal Park Lauwersmeer. Veel bevinden zich in de buurt van Lauwersoog en starten bij Activiteitencentrum Lauwersnest. Dit zijn een paar van de mooiste wandelroutes:

  • Observatietorenroute: een wandeling van 5,6 kilometer over de dijk en door het bos. Onderweg kun je een observatietoren beklimmen. Startpunt: Activiteitencentrum Lauwersnest.
  • Orchideeënroute: een wandeling van 3,1 kilometer, door het bos en over de velden. Startpunt: P-plaats Strandweg en je kunt de blauwe paaltjes volgen.
  • Wandelroute Kollumerwaard: 6 kilometer langs de randen van het Lauwersmeer. Je kunt hier Schotse hooglanders en konikpaarden zien. Startpunt P-plaats Kwelderweg oost bij Kollumerpomp.

Kijk hier voor alle wandelroutes in Nationaal Park Lauwersmeer.

Tip Je kunt ieder jaargetijde mooie wandelingen maken in Nationaal Park Lauwersmeer. Hou er wel rekening mee dat het (vooral in de herfst en de lente) erg modderig kan zijn. Zorg dus voor waterdichte wandelschoenen of neem een extra paar mee.

Wildlife spotten in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is echt een vogelparadijs, en je zal dan ook veel mensen treffen met verrekijkers en camera’s met grote zoomlenzen. Heb jij ook zin om wat vogels te ontdekken? Bij Activiteitencentrum Lauwersnest kun je een handige flyer halen met (veelvoorkomende) vogelsoorten die in Nationaal Park Lauwersmeer leven.

Vogelparadijs Nationaal Park Lauwersmeer

Naast veel vogels kun je tijdens je bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer ook Schotse hooglanders en konikpaarden.

Fietsen in Nationaal Park Lauwersmeer

Naast veel wandelpaden, zijn er ook veel fietspaden te vinden in het park. Bij het Activiteitencentrum kun je een mooie fietskaart halen, waar je fietsroutes kunt volgen aan de hand van knooppunten. Een rondje Lauwersmeer op de fiets is echt een aanrader, dit is 44 kilometer.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om vanuit Lauwersoog op de fiets meer mooie plekken in het noorden van Groningen te ontdekken, zoals Pieterburen en Zoutkamp.

Zwemmen

Ik ben opgegroeid in de provincie Groningen en vroeger ging ik met mijn familie altijd in de zomer naar het Lauwersmeer. Je kunt hier namelijk heerlijk zwemmen! Er zijn diverse stranden (o.a. tussen Activiteitencentrum Lauwersnest en Lauwersoog en bij bij Oostmahorn aan de westkant) en het is er zelden extreem druk.

Bij de stranden staan ook diverse picknicktafels en er zijn sanitaire faciliteiten.

Sterren kijken

In 2016 is Nationaal Park Lauwersmeer door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot Dark Sky Park. Kenmerkend voor een Dark Sky Park is dat het een van de donkerste plekken in Nederland is en dat je hier echt goed (zonder lichtvervuiling) van de sterrenhemel kunt genieten. Je kunt hier zelfs de Melkweg zien.

Overnachten

Lijkt het je wel leuk om wat tijd door te brengen in dit bijzondere nationale park? Dan kan ik je aanraden om een paar nachten te verblijven in Lauwersoog. Een paar leuke opties:

Een andere leuke plek om te verblijven is het bijzondere Landal Esonstad. Dit hele park is gebouwd in “Oud-Hollandse” stijl en ligt pal aan het Lauwersmeer. Daarnaast kun je op de website Natuurhuisje.nl kun je ook hele mooie accommodaties vinden in de omgeving van Nationaal Park Lauwersmeer.

Naast een bezoek aan Nationaal Park Lauwersmeer is Lauwersoog ook een goede uitvalsbasis om Schiermonnikoog, Zoutkamp en Pieterburen te bezoeken.

Aan de westkant van Nationaal Park Lauwersmeer

Nationale parken in Nederland

Nederland telt maar liefst 21 officiële nationale parken. Wil je er meer over lezen? Dan kan ik je deze boeken aanraden:

Routiq Wandelatlas Nederland – Wandelroutes in 21 nationale parken

Natuur in Nederland

Of lees een van deze artikelen die ik schreef over de nationale parken in Nederland:

En schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer tips, leuke bestemmingen en bijzondere reisverhalen.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Steun Op reis met Co.

Nationaal Park Lauwersmeer bezoeken - tips en de mooiste wandelroutes
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties