NS wandeling Kennemerduinen - Zandvoort

NS-wandeling Kennemerduinen (Zandvoort)

Tijdens de NS-wandeling Kennemerduinen (Zandvoort) wandel je dwars door de duinen en over het strand in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Een prachtwandeling!

Over de NS-wandeling Kennnemerduinen

Tijdens een NS-wandeling wandel je meestal van station naar station. De NS-wandeling Kennemerduinen start op station Santpoort-Noord en je kunt kiezen uit twee verschillende routes:

  • Naar station Zandvoort over het strand – deze route is 14,5 kilometer.
  • Naar station Overveen door de Kennemerduinen – deze route is 16 kilometer.

Tijdens deze wandeling volg je grotendeels de markering van het Nederlands Kustpad en het overgrote deel van de paden is onverhard. Je kunt een pdf van de routebeschrijving en een GPX bestand van de NS-wandeling Kennemerduinen downloaden op deze website.

Wandelverslag

Deze NS-wandeling is de allereerste NS-wandeling die ik maak. Op een mooie lentedag in mei start ik vroeg in de ochtend op station Santpoort-Noord.

Van station Santpoort-Noord naar het strand

De wandeling begint langs het spoor in Santpoort-Noord. Het is meteen genieten, want het is een prachtige zonnige lentedag. Al snel volgt er een afslag en wandel ik Nationaal Park Zuid-Kennemerland in. Je kunt ontzettend mooi wandelen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dus ik kan mijn geluk niet op.

Het eerste stuk dwaal ik door de bossen en kom ik af en toe een hardloper tegen.

Door het bos bij Santpoort-Zuid

Terwijl het steeds heuvelachtiger wordt, kom ik langs een tankgracht uit de Tweede Wereldoorlog. Het ziet er nu uit als een mooi meertje, maar 65 jaar geleden was deze gracht vooral nuttig. Er kon geen tank langs.

Tankgracht in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Al snel hierna worden de paden zanderiger en zie ik steeds meer blauwe lucht. Het bos gaat langzaam over in de duinen.

Zandpad NS-wandeling Kennemerduinen

Dan stuit ik op een vervelende verrassing, volgens de route moet ik rechtdoor, maar dit pad is wegens overstromingen afgesloten.

Afgesloten wandelpad

Wildlife gespot!

Gelukkig is er aan de linkerkant een klein paadje dat ik kan nemen voor een detour. Al snel kom ik op een fietspad dat ik kan volgen naar het strand. Bij het Cremermeer ga ik even zitten op een bankje. Wat is het hier mooi!

In mijn ooghoek ziek ik iets groots bewegen aan de zijkant van het meer. Er staat een Schotse hooglander lekker te chillen in het water. Daarna loopt hij pal langs mijn bankje naar de andere kant van het fietspad, wat zijn dit toch mooie dieren!

Vlakbij de duinopgang naar het strand zie ik het pad dat ik eigenlijk had moeten lopen volgens de NS wandeling en het is duidelijk onbegaanbaar. Er zwemt zelfs een eend over het pad.

Onbegaanbaar wandelpad in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Relaxen op het strand

Dan is het tijd om het strand op te zoeken. Het stukje over de duinen, door het zachte zand is best wel zwaar, maar gelukkig is het niet ver.

Ik kom op een vrijwel leeg strand, wat is het hier heerlijk! Ik schop mijn wandelschoenen uit en verwissel mijn lange broek (die veel te warm is) voor een korte. Mijn kleedje leg ik neer op een duin en ik geniet even lekker van de zon met een boek en een paar boterhammen.

Na de lunch wandel ik een stuk over het strand tot de standtent Parnassia aan Zee. Dit is het punt waar je kunt kiezen om de wandeling af te maken via station Zandvoort of station Overveen. Voor station Zandvoort blijf je het strand volgen tot je in Zandvoort bent.

Ik kies er echter voor om naar station Overveen te wandelen. Bij de strandtent vul ik mijn waterfles (handig zo’n vulpunt op de route!) en maak ik me klaar voor de wandeling terug door de Kennemerduinen.

Van het strand naar station Overveen

Na een korte wandeling kom ik uit op de hoogste duin in dit gebied: de 27 meter hoge Hazenberg. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de duinen en een klein stukje van de zee en aan de andere kant zie je ook het Vogelmeer liggen. De route gaat verder langs het Vogelmeer en ik stop regelmatig om foto’s te maken. Het is hier echt zo mooi!

In de buurt van het bezoekerscentrum van Nationaal Park Zuid-Kennemerland verdwijnen de duinen en zie ik steeds meer bomen.

Het laatste stuk loop ik dan ook weer in het bos en voordat ik het weet ben ik bij het station. Ik heb nog even de tijd voordat de trein gaat, dus trakteer ik mezelf op een ijsje en geniet ik op een bankje nog even na van deze prachtige wandeling. Zeker voor herhaling vatbaar!

Heb jij wel eens een NS-wandeling gemaakt?

Meer NS-wandelingen ontdekken? Lees ook: De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!

Over Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Nederland zijn maar liefst 21 nationale parken en Nationaal Park Zuid-Kennemerland is daar een van. Het park ligt vlakbij Haarlem en Zandvoort en is daardoor goed bereikbaar met de trein vanuit bijvoorbeeld Amsterdam. Ik woonde twaalf jaar in deze stad en heb dan ook veel gewandeld in Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Je kunt er meer over lezen in een van deze artikelen:

Combineer deze NS-wandeling met een weekendje weg

Deze NS-wandeling is leuk om te combineren met een weekendje weg in Zandvoort. Je kunt vanuit Zandvoort geweldige wandelingen maken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland, maar ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ook ben je vanaf Zandvoort zo in de gezellige stad Haarlem.

Wil je echt iets speciaals maken van een weekendje weg in Zandvoort? Boek dan een bijzondere accommodatie om te overnachten, bijvoorbeeld:

  • Boulevard 5: Aparthotel met geweldig mooi ingerichte appartementen en studio’s. Veel van de appartementen hebben uitzicht op zee.
  • Appartementen aan den Hogeweg: Zoek je iets in het gezellige centrum van Zandvoort? Dan zijn de appartementen aan den Hogeweg een aanrader. Met gezellige tuin!

Wil je zelf een mooi hotel of appartement zoeken voor een weekend Zandvoort? Kijk op Booking.com voor alle mogelijkheden en prijzen.

Meer lezen over wandelen in Nederland?

Het barst in Nederland van de mooie plekken om te wandelen. Bestel een van deze boeken voor meer inspiratie:

ANWB wandelgids – De allermooiste wandelroutes van Nederland

52 Zondagen wandelen & lunchen

Zelf ontdek ik Nederland graag te voet en heb ik al vele toffe wandelingen gemaakt in Nederland. Lees ook een van deze artikelen:

En schrijf je in voor de nieuwsbrief voor meer tips, reisinspiratie en leuke reisverhalen.

Dit artikel verscheen in mei 2018. Laatste update: juni 2023.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

NS-wandeling Kennemerduinen - Zandvoort
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties