NS-wandeling Landgoed Groeneveld - Baarn - Hilversum

NS-wandeling Landgoed Groeneveld (Hilversum)

Tijdens de NS-wandeling Landgoed Groeneveld loop je van station Baarn langs Kasteel Groeneveld en over de hei naar station Hilversum Mediapark.

Over de NS-wandeling Landgoed Groeneveld

Met een NS-wandeling wandel je van station naar station. De NS-wandeling Landgoed Groeneveld start op station Baarn en je kunt kiezen en je kunt kiezen uit drie verschillende lengtes:

  • 8 kilometer: vanaf halte Heideblom kun je met bus 108 naar station Bussum of station Hilversum.
  • 11 kilometer: vanaf halte Sint Janskerkhof kun je met bus 109 naar station Hilversum.
  • 16 kilometer: als je de hele route loopt, dan kom je uiteindelijk uit bij station Hilversum Mediapark.

Kijk op 9292.nl voor de meest recente bus- en treintijden. Meer informatie, een uitgebreide routeomschrijving en een GPX bestand van de NS-wandeling Landgoed Groeneveld kun je vinden op de website van NS.

Verslag van de wandeling

Ik maak de NS-wandeling Groeneveld op een mooie dag in september. In dit verslag neem ik je mee:

Langs het spoor

Als ik uitstap op station Baarn besef ik me dat ik hier nog nooit ben geweest. Het is wel een mooi stationnetje en bij de uitleg van de NS-wandeling begrijp ik dat hier ook nog eens een koninklijk ontvangstkamer is. Ik ga natuurlijk meteen kijken, maar ik stuit helaas op een dichte deur. Nou ja, die ziet er ook best mooi uit.

Koninklijke wachtkamer in Baarn

Tijd om op pad te gaan! De eerste twee kilometer loop ik langs het spoor en miezert het een beetje. Gelukkig is het een mooi pad met veel bomen, dus ik merk niet veel van de regen.

Landgoed Groeneveld

Dan is het tijd om het spoor te verlaten en loop ik een statige laan in. Er zijn veel van dit soort mooie lanen in Nederland, meestal is dat al een voorbode: ik ben in de buurt van een kasteel.

Wandelen tussen de bomen op Landgoed Groeneveld

Niet veel later sta ik voor kasteel Groeneveld, wat een plaatje! Het is hier ook best druk, ik kom aardig wat mensen tegen die een kopje koffie gaan drinken bij het kasteel.

Kasteel Groeneveld

Kasteel Groeneveld in Baarn

Kasteel Groeneveld in Baarn is gebouwd rond 1710 en is een van de mooiste voorbeelden van een buitenhuis uit de achttiende eeuw in Nederland. In Kasteel Groeneveld kun je exposities bezoeken, een rondleiding krijgen of een kopje koffie drinken in Grand Café Groeneveld. Ook kun je hier zalen huren voor evenementen of vergaderingen. Kijk op de officiële website voor meer informatie.

Tuin van Landgoed Groeneveld

Ik besluit verder te lopen over Landgoed Groeneveld. Het lijkt alsof ik in een park loop, mooie kronkelende paden langs de slotgracht. De regen is inmiddels opgehouden en langzaam de zon komt af en toe kijken, genieten!

Verdwaald in het bos

Ik steek voor de derde keer het spoor over en kom weer uit in een bos. Hier raak ik de weg kwijt, want er zijn zoveel verschillende paden! Volgens de routebeschrijving moet ik rechts, links, rechts, links, ik heb echt geen idee, dus ik doe maar wat. Ondertussen geniet ik van de mooie details, zoals de paddenstoelen.

Gelukkig werkt Google Maps ook in het bos prima en hierdoor weet ik mijn weg te vervolgen. Langzaam maken de bomen plaats voor heide. Wat is het hier mooi!

Wandelen in het bos tussen Baarn en Hilversum

Over de hei naar Hilversum

Het laatste stuk wandel ik van de ene mooie heide naar de andere mooie heide. Ik geniet met volle teugen, ik kom echt veel te weinig in deze mooie regio.

Tijdens de laatste kilometers zie ik de televisietoren van Hilversum weer en weet ik dat ik er bijna ben. Mijn lijf voelt het ook wel, die is er wel klaar mee na 16 kilometer. Vier uur na de start op station Baarn sta ik op station Hilversum Mediapark. Wat was dit een mooie wandeling!

Televisietoren in Hilversum

Meer NS-wandelingen

De laatste jaren heb ik vaker een NS-wandeling gemaakt en heb ik hier regelmatig een wandelverslag over geschreven. Je kunt ook de volgende verslagen lezen:

Wil je meer lezen over mooie plekken in Nederland?

Nederland heeft qua natuur ontzettend veel te bieden! Je kunt inspiratie opdoen met deze boeken:

Verliefd op Nederland – Roëll de Ram

Expeditie Achtertuin – Bas van Oort & Dirk Wijnand de Jong

Of lees een van deze artikelen die ik schreef over Nederland:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties