NS-wandeling Lange Duinen

NS-wandeling Lange Duinen in de herfst

Prachtig herfstweer en een vrije zaterdag zijn de perfecte ingrediënten voor een mooie herfstwandeling. Ik besloot een NS-wandeling te maken en liep van station Amersfoort naar station Hollandsche Rading door stuifzandgebied Lange Duinen en veel mooie bossen.

Start: Station Amersfoort

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig wandelingen gemaakt van 15 tot 17 kilometer en ik vond het tijd voor een langere wandeling om te kijken hoe me dat zou bevallen. De wandeling tussen station Amersfoort en station Hollandsche Rading is 22 kilometer, dus dat lijkt me een prima afstand. Vroeg in de ochtend kom ik aan op station Amersfoort en het is nog lekker rustig.

NS-wandeling Lange Duinen - station Amersfoort

Via een brede laan langs mooie grote huizen kom ik al snel op een bospaadje terecht en ik geniet met volle teugen van het herfstweer.

NS-wandeling Lange Duinen - bospad Amersfoort

Niet veel later passeer ik het dierenpark (waar de dino’s al flink veel herrie maken) en kom ik in soort van heidegebied. Het is nog vroeg en het ziet er prachtig uit. De spinnenwebben lijken wel licht te geven.

NS-wandeling Lange Duinen - heide Amersfoort

NS-wandeling Lange Duinen - spinnenwebben

Terwijl ik deze foto’s maak, wordt ik regelmatig gepasseerd en aangesproken door hardlopers, die blijkbaar een soort estafettetraining hebben in dit gebied. Lekker rustig kan ik het niet noemen, ik moet regelmatig opzij springen. Gelukkig wordt het na een paar kilometer weer wat rustiger en kan ik weer foto’s maken zonder dat ik omver wordt gelopen.

Korte Duinen

Ik kom al snel langs het eerste stuifzandgebeid, Korte Duinen. Een grote zandvlakte midden in het bos. Een mooi gezicht met de gekleurde bomen. Ik maak ook regelmatig een close up foto van de mooie herfstbladeren, wat een plaatje!

NS-wandeling Lange Duinen - stuifzandgebied Korte Duinen

NS-wandeling Lange Duinen - close up herfstblad
Lange Duinen

Via een chique straat vol joekels van villa’s (inclusief zwembad, aldus Google Maps) in Soesterberg, wandel ik naar het tweede stuifzandgebied: Lange Duinen. Dit is nog veel groter dan de vorige en de route loopt ook dwars door het gebied. Lopen door het rulle zand is even wennen na de stevige bospaden, maar het ziet er echt geweldig mooi uit.

NS-wandeling Lange Duinen - Lange Duinen

NS-wandeling Lange Duinen - Lange Duinen 2

Als ik het stuifzandgebied verlaat, sta ik voor de keuze: ga ik voor de korte route naar station Soest Zuid (nog 2 kilometer) of ga ik voor de lange route naar Hollandsche Rading (nog 12 kilomter). Ik voel me nog goed, dus ik zet door en kies voor de lange route.

NS-wandeling Lange Duinen - Marskramerpad

Bossen vol mooie herfstkleuren

Ik wandel door de bossen en stop regelmatig even om de mooie herfstbladeren te fotograferen. Mooi hè?

NS-wandeling Lange Duinen - bospad vol herfstkleuren

NS-wandeling Lange Duinen - herfstbladeren in de zon

NS-wandeling Lange Duinen - bospad

Op gegeven moment moet ik een drukke verskeersweg over bij Den Dolder en zie ik een bord ‘verboden toegang’ staan bij de weg die ik in moet slaan. Huh? Als ik dichterbij kom, moet ik lachen, wandelaars zijn gelukkig wel welkom!

NS-wandeling Lange Duinen - Verboden toegang
Ik heb inmiddels behoorlijke trek gekregen, maar een fijne picknickbank heb ik al tijden niet meer gezien. Op gegeven moment kom ik terecht in een brede beukenlaan (zo mooi!) en zie ik bij een boom met grote uitstekende wortels. Het lijkt net een stoel en het is een perfecte plek om even van mijn bammetje te genieten.

NS-wandeling Lange Duinen - beukenlaan

NS-wandeling Lange Duinen - bammetje

De laatste loodjes

Inmiddels heb ik er al zo’n 18 kilometer opzitten en beginnen mijn benen steeds meer te protesteren. Er lijkt geen eind te komen aan de bossen, maar ik spreek mijn benen vermanend toe, nog een klein stukje! Ondanks mijn pijnlijke benen, blijf ik genieten van de mooie paden en uitzichten. Het is een behoorlijk afwisselend pad.

NS-wandeling Lange Duinen - varens

NS-wandeling Lange Duinen - weiland met herfstkleuren

NS-wandeling Lange Duinen - brede laan

Tijdens de laatste twee kilometer kom ik ook nog een paar mooie paddenstoelen tegen en wandel ik langs een laatste (hele kleine, maar mooie) zandverstuiving.

NS-wandeling Lange Duinen - paddenstoelen

NS-wandeling Lange Duinen - zandverstuiving Hollandsche Rading

Een paar minuten later sta ik moe, maar voldaan, op station Hollandsche Rading. Voor het eerst heb ik zo’n lange afstand gewandeld (en dat in slechts 5,5 uur). Ik ben best een beetje trots op mezelf. Wat wordt de volgende?

Ben je nieuwsgierig naar mijn route? Je kunt hem hier bekijken op Wandelnet.
Meer lezen over wandelen in Nederland?

Check dan ook deze artikelen:
Winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
NS wandeling: Landgoed Groeneveld en over de hei naar Hilversum
Wandelen in de Schoorlse Duinen

Of bestel een van deze fijne boeken:

NS-wandeling Lange Duinen bij Amersfoort

NS-wandeling Lange Duinen bij Amersfoort

NS-wandeling Lange Duinen bij Amersfoort

NS-wandeling Lange Duinen bij Amersfoort

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties