NS-wandeling Lange Duinen - Amersfoort

NS-wandeling Lange Duinen (Amersfoort)

De NS-wandeling Lange Duinen vanaf station Amersfoort Centraal is een prachtige dagwandeling door het bos en een stuifzandgebied.

Over de NS-wandeling Lange Duinen

Met een NS-wandeling wandel je van station naar station. De NS-wandeling Lange Duinen start op station Amersfoort Centraal. Je kunt kiezen voor twee verschillende lengtes:

  • 11 kilometer: dit is de korte variant en je eindigt op station Soest Zuid
  • 22 kilometer: met de langere variant kom je uit bij station Hollandsche Rading

De wandeling gaat grotendeels over onverharde wegen door de bossen en over bijzondere stuifzandgebieden: de Korte en Lange Duinen.

Op de website van NS kun je de routebeschrijving en een GPX bestand downloaden.

Verslag van de NS-wandeling Lange Duinen

Ik maakte de NS-wandeling Lange Duinen op een mooie herfstdag. In dit een artikel een verslag van deze prachtige wandeling.

Start: Station Amersfoort

Het afgelopen jaar heb ik regelmatig wandelingen gemaakt van 15 tot 17 kilometer en ik vond het tijd voor een langere wandeling om te kijken hoe me dat zou bevallen. De wandeling tussen station Amersfoort en station Hollandsche Rading is 22 kilometer, dus dat lijkt me een prima afstand. Vroeg in de ochtend kom ik aan op station Amersfoort en het is nog lekker rustig.

Station Amersfoort

Via een brede laan langs mooie grote huizen kom ik al snel op een bospaadje terecht en ik geniet met volle teugen van het herfstweer.

Het bos in vlakbij Station Amersfoort

Niet veel later passeer ik DierenPark Amersfoort (waar ik het gebrul van de dinosaurussen goed kan horen) en kom ik in soort van heidegebied. Het is nog vroeg in de ochtend en daardoor heeft het wel iets mystieks. De spinnenwebben lijken wel licht te geven.

Terwijl ik deze foto’s maak, word ik regelmatig gepasseerd en aangesproken door hardlopers, die blijkbaar een soort estafettetraining hebben in dit gebied. Lekker rustig kan ik het niet noemen, ik moet regelmatig opzij springen. Gelukkig wordt het na een paar kilometer weer wat rustiger en kan ik weer wat makkelijker foto’s maken zonder opzij te springen.

Korte Duinen

Ik kom al snel langs het eerste stuifzandgebeid, Korte Duinen. Dit is een grote zandvlakte midden in het bos. Een mooi gezicht met de gekleurde bomen. Ik maak ook regelmatig een close up foto van de mooie herfstbladeren, wat een plaatje!

Lange Duinen

Via een chique straat vol joekels van villa’s (inclusief zwembad, aldus Google Maps) in Soesterberg, wandel ik naar het tweede stuifzandgebied: Lange Duinen. Dit is nog veel groter dan de vorige en de route loopt ook dwars door het gebied. Lopen door het rulle zand is even wennen na de stevige bospaden, maar het ziet er echt geweldig mooi uit.

Als ik het stuifzandgebied verlaat, sta ik voor de keuze: ga ik voor de korte route naar station Soest Zuid (nog 2 kilometer) of ga ik voor de lange route naar Hollandsche Rading (nog 12 kilomter). Ik voel me nog goed, dus ik zet door en kies voor de lange route.

Splitsing van de NS-wandeling Lange Duinen

Bossen vol mooie herfstkleuren

Ik wandel door de bossen en stop regelmatig even om de mooie herfstbladeren te fotograferen. Mooi hè?

Op gegeven moment moet ik een drukke verskeersweg over bij Den Dolder en zie ik een bord ‘verboden toegang’ staan bij de weg die ik in moet slaan. Huh? Als ik dichterbij kom, moet ik lachen, wandelaars zijn gelukkig wel welkom!

Verboden toegang behalve voor wandelaars

Ik heb inmiddels behoorlijke trek gekregen, maar een fijne picknickbank heb ik al tijden niet meer gezien. Op gegeven moment kom ik terecht in een brede beukenlaan (zo mooi!) en zie ik bij een boom met grote uitstekende wortels. Het lijkt net een stoel en het is een perfecte plek om even van mijn bammetje te genieten.

De laatste loodjes

Inmiddels heb ik er al zo’n 18 kilometer opzitten en beginnen mijn benen steeds meer te protesteren. Er lijkt geen eind te komen aan de bossen, maar ik spreek mijn benen vermanend toe, nog een klein stukje! Ondanks mijn pijnlijke benen, blijf ik genieten van de mooie paden en uitzichten. Het is een behoorlijk afwisselend pad.

Tijdens de laatste twee kilometer kom ik ook nog een paar mooie paddenstoelen tegen en wandel ik langs een laatste (hele kleine, maar mooie) zandverstuiving.

Een paar minuten later sta ik moe, maar voldaan, op station Hollandsche Rading.

Station Hollandsche Rading

Het is voor het eerst dat ik zo’n lange afstand heb gewandeld (en dat in slechts 5,5 uur). Ik ben best een beetje trots op mezelf. Dit ga ik zeker vaker doen. Ik heb nu al zin in een volgende NS-wandeling!

Meer NS-wandelingen ontdekken? Lees ook: De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!

Overnachten in Amerfoort

Het maken van deze NS-wandeling is erg leuk om te combineren met een korte stedentrip in de gezellige stad Amersfoort. Waarom blij je er niet een nachtje slapen? Dit zijn een paar leuke hotels:

Meer NS-wandelingen

Ik maak regelmatig een NS-wandeling en schreef ook een verslag van deze NS-wandelingen:

Meer lezen over wandelen in Nederland?

Bestel dan een van deze fijne boeken vol wandelinspiratie:

Wandellust – Twan Huys

Expeditie Achtertuin

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt kost het onderhouden van een website geld. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Zo krijg ik een kleine commissie waarmee ik deze website kan onderhouden. Het kost jou niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie en mogelijkheden om Op reis met Co te steunen.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties