12 gezellige parken in Amsterdam

12 gezellige parken in Amsterdam

Tijdens een stedentrip in Amsterdam is het fijn om af en toe even de rust van een park op te zoeken. Maar wat zijn de meest gezellige parken in Amsterdam? Dat lees je in dit artikel.

Wat kun je doen in de parken van Amsterdam?

Relaxen natuurlijk! Dat hoeft niet perse op het gras (al is het in de zomer wel aan te raden om een picknickkleed mee te nemen), vrijwel ieder park heeft namelijk horeca. In veel van de (grotere) parken in Amsterdam kun je ook lange wandelingen maken.

Ik woonde twaalf jaar in Amsterdam en heb zodoende vrijwel alle parken in de stad bezocht. Maar welke zijn echt de moeite waard om te bekijken? In dit artikel deel ik mijn 12 favoriete parken in Amsterdam. En ja, er zijn er nog veel meer!

Vondelpark

Rosarium in het Vondelpark
Bekijk mooie rozen in het Rosarium in het Vondelpark.

Het Vondelpark is natuurlijk het meest bekende park in Amsterdam en ook meteen een van de drukste. Ik heb hier vier jaar naast gewoond en was er vrijwel dagelijks te vinden. Het is een vrij groot park en ligt net buiten het centrum, vlakbij het Leidseplein.

Er zijn veel grasveldjes om te picknicken, gezellige terrassen, een aantal speeltuinen en een paar mooi aangelegde tuinen zoals het Rosarium. Ook staan er diverse bijzondere beelden in het park, zoals het Vondelmonument (beeld van de dichter Joost van den Vondel) en een beeld van Pablo Picasso. Het park is ook populair bij hardlopers, een heel rondje door het park is ongeveer vier kilometer.
 
Bezoektip Aan de kant van het Leidseplein is het vaak erg druk. Hoe verder je van het centrum af loopt, hoe rustiger het wordt.
Horeca In het Vondelpark zijn meerdere horecagelegenheden. Leuke terassen vind je o.a. bij VondelCS en het Blauwe Theehuis.
Bereikbaarheid Het Vondelpark is erg goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt tram 1, 2, 3 en 11 nemen om via een van de vele ingangen het park in te wandelen.

Sarphatipark

Sarphatipark
Het Sarphatipark: piepklein, maar zo fijn!

Midden in de wijk de Pijp ligt het kleine, maar mooie, Sarphatipark. Het park heeft een Engelse landschapsstijl, met een grote vijver en diverse mooie kronkelende wandelpaden eromheen. Middenin het park staat het Sarphatimonument, een beeld van Samuel Sarphati, die het initiatief nam voor de aanleg van het park.

Bezoektip In de noordoosthoek van het park is een leuk uitzichtpunt dat een beetje verstopt ligt. Hier is een helofytenfilter aangelegd, een soort natuurlijke waterfilter met zand, grind en riet.
Horeca Niet in het park zelf, maar er zijn in de straten eromheen meer dan genoeg fijne plekken te vinden voor een hapje en een drankje.
Bereikbaarheid Het Sarphatipark is bereikbaar met tram 3, bus 246 en metro 52.

Rembrandtpark

Rembrandtpark
Lekker veel ruimte in Amsterdam West.

Het Rembrandtpark is een groot park in Amsterdam West. Het is hier minder druk dan in de eerder genoemde parken en je kunt ook hier goed met een picknickkleed terecht. Daarnaast is het ook een fijn park om een rondje te gaan hardlopen. In het park staan ook diverse toffe beelden, zoals de enorme ‘Twee hondjes’ die op brug 673 staan.

Bezoektip Midden in het park ligt Bouwspeelplaats Het Landje. Dit is een plek waar alleen kinderen mogen komen. Ze kunnen hier hutten bouwen of op pony’s rijden.
Horeca In het park zelf is (op dit moment nog) geen horeca, maar om het park heen zijn wel diverse leuke gelegenheden te vinden voor een hapje en een drankje. Bijvoorbeeld BARTACK aan de Postjesweg. Daarnaast kun je ook wat drinken op het dakterras van het Leonardo Hotel Amsterdam (Floor 17).
Bereikbaarheid Het Rembrandtpark is bereikbaar met tram 1, 7, 13 en 17 en bus 15 en 18.

Westerpark

Westerpark
Het Westerpark heeft alles: wandel- en fietsroutes, gezellige cafe’s en fijne plekken om te relaxen.

Het Westerpark is een van de hipste parken in Amsterdam. Midden in het park ligt het Westergasterrein, waar oude fabrieksgebouwen omgetoverd zijn tot televisiestudio’s, hippe restaurants, concertzalen en er is zelfs een bioscoop. Daaromheen ligt het park met veel mooie groene hoekjes, grasvelden om te chillen en ook zijn er veel fiets- en wandelpaden te vinden.

Bezoektip Het Westerpark is een van de weinige parken waar je nog mag barbecueën in Amsterdam. Dus neem die vooral mee op mooie dagen en hou je aan de regels.
Horeca Er zijn ontzettend veel leuke plekken voor een hapje en een drankje in het Westerpark. Een perfecte plek voor zonnige dagen, want er zijn veel leuke terrasjes.
Bereikbaarheid Tram 3 en 5 stoppen vlakbij het Westerpark.

Amstelpark

Amstelpark in Amsterdam
In het Amstelpark kun je onwijs veel mooie plekjes ontdekken.

Het Amstelpark ligt in Amsterdam-Zuid, net buiten de ring. Een deel van het park bestaat al sinds de zeventiende eeuw, toen werd het namelijk bij de hofstede Amstelrust. De rest van het park werd aangelegd voor de Floride in 1972. Het is een prachtig park om te ontdekken, want het bestaat uit veel verschillende hoekjes en tuinen. Zo is er een Japanse tuine en een Rododendronvallei. Ook zijn er veel kunstwerken te vinden. Het park is zeer geschikt voor kleine kinderen, want er rijdt een treintje, je kunt minigolven en er is een doolhof.

Bezoektip Vijf van de ingangen van het park zijn een kunstwerk. Het is leuk om ze allemaal te ontdekken.
Horeca In het Amstelpark is een restaurant, een snackbar en een ijssalon.
Bereikbaarheid Het park ligt naast station Rai en is daardoor goed bereikbaar met de trein, metro en tram 4.

Beatrixpark

Beatrixpark
Ook in het Beatrixpark zijn veel mooie plekjes om te relaxen.

Niet ver van het Amstelpark ligt nog een mooi park: het Beatrixpark. Ook dit park ligt in Amsterdam-Zuid, tussen de Rai en de Zuidas. Het is park vol kronkelende paden, vijvers en mooie bruggen. Ook is er een pierenbad waar kleine kinderen zich op warme dagen erg goed kunnen vermaken.

Bezoektip Neem een kijkje in de Artsenijhof. Dit is een kruidentuin met honderden geneeskrachtige kruiden.
Horeca In het park kun je lekker eten bij Restaurant As en Strandzuid (bij de Rai) is een leuke plek voor een drankje.
Bereikbaarheid Het Beatrixpark is goed bereikbaar vanaf Station Amsterdam Zuid en Station Amsterdam Rai.

Oosterpark

Oosterpark in Amsterdam
In het Oosterpark kun je heerlijke wandelingen maken.

Het Oosterpark is een groot stadspark in Amsterdam Oost. Naast fijne hoekjes om uit te rusten zijn hier ook een aantal bijzondere monumenten te vinden, zoals het Nationaal monument slavernijverleden en De schreeuw (ter nagedachtenis aan de vermoorde filmmaker Theo van Gogh). Ook worden er regelmatig evenementen in het park georganiseerd, zoals Roots Open Air en Appelsap.

Bezoektip Midden in het park staat een prachtige oude muziekkoepel.
Horeca Er is een café-restaurant in het park en ook net buiten het park zijn veel leuke eetgelegevenheden te vinden.
Bereikbaarheid Het Oosterpark ligt op loopafstand van station Muiderpoort en daarnaast stoppen tram 1, 3 en 19 naast het park.

Leestip: Het Oosterpark is ook onderdeel van deze historische wandeling door Amsterdam.

Park Frankendael

Park Frankendael
Park Frankendael is een fijne verrassing in Oost.

Park Frankendael ligt ook in Amsterdam-Oost en is eigenlijk een landgoed dat hoort bij het buitenhuis Frankendael. Het is een bijzonder park, vol waterpartijen, een grappige speeltuin en daarnaast zijn hier diverse volkstuinen te vinden. In het park vind je een van de leukste restaurants in Amsterdam: De Kas. Hier eet je wat ze ter plekke verbouwen. Erg biologisch dus en je weet vooraf nooit wat je gaat eten.

Bezoektip Elke laatste zondag van de maand is er een Pure Markt in Park Frankendael. Hier je lekker eten en drinken kopen van ambachtelijke ondernemers. Let op: in verband met de crisis is er momenteel even geen markt.
Horeca Naast De Kas is er ook een koffietentje en ook kun je lekker eten in Huize Frankendael.
Bereikbaarheid Tram 19 stopt naast Park Frankendael. Kom je met de trein? Het is slechts 10 minuten lopen vanaf station Amsterdam Amstel.

Amsterdamse Bos

De bosbaan in het Amsterdamse Bos
Op de bosbaan in het Amsterdamse bos worden veel roeiwedstrijden gehouden.

Eerlijk is eerlijk, officieel is het Amsterdamse Bos geen park in Amsterdam, want het ligt in Amstelveen. Toch noem ik hem graag op dit lijstje met de gezelligste parken in Amsterdam omdat het zo’n toffe plek is om de stad te ontvluchten.

Het is een enorm groot (ga op de fiets of huur die ter plekke) en je kunt je er met gemak een hele dag vermaken. Naast mooie wandel- en fietspaden zijn er veel grasvelden om op te relaxen (of te sporten). Ook kun je hier diverse watersporten doen.

Bezoektip In de zomermaanden zijn er leuke concerten en voorstellingen te zien in het Amsterdamse Bostheater.
Horeca In het park zijn meerdere café’s en restaurants te vinden. Aanrader is het Grand Café De Bosbaan, vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Bosbaan.
Bereikbaarheid Het Amsterdamse bos is te bereiken met bus 242, 347, 348, 357 en 358. Ook is er een grote parkeerplaats.

Sloterpark & Sloterplas

Kunstwerk Groot Landschap in het Sloterpark
Aan de Sloterplas ligt een enorm kunstwerk genaamd ‘Groot Landschap’.

Het Sloterpark is een groot park in Nieuw-West en ligt rondom de Sloterplas. Rondom het park zijn mooie hoekjes te vinden om een picknickkleed neer te leggen en ook kun je vanaf diverse plekken een duik nemen in de Sloterplas (bijvoorbeeld vanaf het Sloterplas Strand). Ook zijn er een paar grote kunstwerken in het park te vinden, zoals het enorme Groot Landschap aan de oostkant van het park.

Bezoektip Een rondje om de Sloterplas is een leuke wandeling en is ongeveer 7 kilometer lang.
Horeca Rondom het park zijn een paar horecagelegenheden (vooral aan de kant van het Osdorpplein), maar een van de leukste is Hotel Buiten, naast het Sloterpark Strand.
Bereikbaarheid Het Sloterpark is goed bereikbaar met tram 1 en 17.

Park Schinkeleilanden

Park Schinkeleilanden
Park Schinkeleilanden bestaan uit meerdere eilandjes en is een heerlijke plek om te relaxen op warme dagen.

Park Schinkeleilanden is een van de meest verstopte parken in Amsterdam en ligt achter het Olympisch Stadion in Amsterdam Zuid. Het is het nieuwste park op deze lijst met mooie parken in Amsterdam, en is aangelegd in de periode 2005-2010. Het bestaat uit verschillende eilanden en elk eiland heeft een eigen karakter. Een superleuke plek om een keertje te ontdekken.

Bezoektip Er loopt een onwijs leuke fietsroute van het Amsterdamse Bos naar Park Schinkeleilanden. Je volgt hierbij een historische tramlijn.
Horeca In het park is geen horeca. Wel zijn er op het Stadionplein bij het Olympisch stadion een paar leuke tentjes te vinden.
Bereikbaarheid Park Schinkeleilanden is bereikbaar met tram 24 en metro 50 en 51 (uitstappen bij metrostation Amstelveenseweg).

Park de Oeverlanden

Park de Oeverlanden
Park de Oeverlanden is een mooi gebied waar je kunt varen, fietsen en wandelen.

Het laatste park op deze lijst is een park dat niet veel mensen kennen: Park de Oeverlanden. Het is een groot recreatie- en natuurgebied aan het water (Nieuwe Meer) in Amsterdam Nieuw-West. Er zijn meerdere jachthavens en strandjes, dus perfect voor waterliefhebbers. Ook is er een natuurgebied waar je mooie wandelingen kunt maken.

Bezoektip Het is goed vertoeven op het terras van Paviljoen Aquarius. Je hebt hier een mooi uitzicht op de Nieuwe Meer en ook kun je vanaf hier een pontje nemen naar het Amsterdamse Bos.
Horeca Paviljoen Aquarius is de enige horecagelegenheid in het park.
Bereikbaarheid Bereikbaar met bus 69, 267 en 397.

Kaart met de gezelligste parken in Amsterdam

Bezoektips

Een paar extra tips als je een van de mooie parken in Amsterdam wilt bezoeken:

  • Neem een picknickkleedje mee, wat eten en drinken en je hebt een heerlijke middag. De meeste parken hebben meerdere grasvelden om je kleedje neer te leggen.
  • Gooi je afval weg in een van de vuilnisbakken in het park. Zijn ze vol? Dan neem je het mee tot je het wel ergens weg kunt gooien.
  • Barbecueën mag helaas niet meer in de meeste parken. Op dit moment alleen in het Westerpark en het Erasmuspark. Op deze website kun je de huidige regelgeving vinden.
  • Je mag niet in ieder park eenden voeren. Eenden worden ziek van brood en daarnaast trekt het helaas ook ratten aan.
  • De meeste parken zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Kijk op de website van het GVB voor de actuele dienstregeling.

Dit waren mijn tips en een overzicht van de gezelligste parken in Amsterdam. Hoeveel parken heb jij in Amsterdam bezocht? En welk park is jouw favoriet?

Extra tip voor een bezoek aan Amsterdam

Ga je een lang weekend naar Amsterdam? Dan is het wellicht handig om een I amsterdam City Card aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis entree tot de belangrijkste Amsterdamse musea en attracties, er zit een gratis rondvaart bij (Amsterdam is zo mooi vanaf het water!) en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Amsterdam (bus, tram & metro).

Moet je nog accommodatie boeken? Op Booking.com vind je een overzicht van alle beschikbare hotels, hostels en appartementen in Amsterdam met prijzen. Een paar aanraders:

  • Volkshotel in Amsterdam Oost – gezellig en hip hotel. Op de zevende etage is een restaurant met een geweldig uitzicht over Amsterdam. Het Volkshotel ligt vlakbij Park Frankendael en het Oosterpark.
  • TSH Amsterdam West – supermooi ingerichte kamers en gelegen tussen twee van de grootste parken in Amsterdam: het Rembrandtpark en het Sloterpark.
  • WesterVilla in Amsterdam West – het voelt een beetje alsof je hier in een kasteel slaapt! Het Westerpark ligt aan de overkant van de straat.

Wil je meer lezen over Amsterdam en omgeving?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Of bestel een van deze fijne boeken voor meer inspiratie:
111 plekken in Amsterdam die je gezien moet hebben

Wandelen buiten de binnenstad van Amsterdam

Dit artikel verscheen voor het eerst in juni 2020. Laatste update: januari 2021

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

7 reacties