Het Pieterpad wandelen - wat kost het-min

Het Pieterpad wandelen: wat kost dat nou?

Wil je het hele Pieterpad wandelen en ben je benieuwd naar de kosten? Ik liep het pad in drie weken met kampeerspullen en deel in dit artikel mijn budget.

Over mijn wandeling op het Pieterpad

Voor ik het overzicht van de kosten van mijn wandeling op het Pieterpad met je deel, vertel ik eerst graag iets over mijn wandeling. Ik liep het Pieterpad in de zomer van 2020 tijdens de hittegolf. Onderweg sliep ik vooral op campings in mijn eigen tent. Om even bij te komen, heb ik een keer in een hotelkamer en een keer in een B&B geslapen. Ik had een klein kookpitje bij me en heb daardoor onderweg regelmatig mijn eigen maaltijden gekookt. In totaal deed ik zo’n drie weken over deze wandeling.

Kosten Pieterpad lopen: dit waren mijn uitgaven

Tijdens mijn wandeling op het Pieterpad hield ik mijn uitgaven bij de de app Trabee Pocket. Ik gaf geld uit aan de volgende posten:

 • Overnachten
 • Eten
 • Vervoer
 • Shoppen
 • Overig

Hieronder volgt een overzicht van mijn uitgaven per post.

Overnachten

Ik heb onderweg 18 nachten aan of vlakbij het Pieterpad geslapen. De meeste nachten was dit op een camping (15 nachten), daarnaast heb ik 1 nacht in een hotel (Elten, Duitsland) en 2 nachten in een B&B (Venlo) geslapen.

Voor de campings was ik gemiddeld tussen de 10 en 15 euro per nacht kwijt. De goedkoopste camping was €6 en de duurste €22,50. Voor het hotel en de B&B betaalde ik 60 tot 70 euro per nacht.

In totaal gaf ik €364,10 uit aan overnachtingen op het Pieterpad, dit komt neer op gemiddeld €20,23 per nacht.

Kamperen op een camping tijdens mijnwandeling op het Pieterpad

Eten

Na overnachten gaf ik het meeste geld uit aan eten op het Pieterpad. ’s Avonds kookte ik meestal zelf (pasta of noodles) of haalde ik een maaltijdsalade. Lunchen deed ik vaak op een terras onderweg, ik vond het altijd fijn om zo even een pauze te nemen tijdens een wandeling.. Soms trakteerde ik mezelf ook op iets lekkers, zoals bijvoorbeeld een witbiertje in Duitsland of een stuk vlaai in Limburg. In totaal was ik €263,77 kwijt aan eten op het Pieterpad.

Koffie onderweg op het Pieterpad

Vervoer

Ik heb tijdens mijn wandeling een paar keer gebruik gemaakt van het openbaar vervoer. Ik ben heen en weer gereisd tussen Coevorden en thuis (Groningen) en heb in Maastricht de trein teruggenomen naar Groningen. Omdat ik een voordeelurenabonnement heb van NS, scheelde dat behoorlijk in de kosten. In totaal was ik €52,39 kwijt aan vervoer.

Shoppen

Tijdens het wandelen op het Pieterpad heb ik een paar keer geshopt. Zo had ik een nieuw mondkapje nodig voor in de trein nadat ik mijn eerste was kwijtgeraakt en ook heb ik regelmatig (blaren)pleisters gekocht. De duurste uitgave was echter een nieuw paar wandelschoenen, welke ik halverwege het Pieterpad in Hellendoorn heb gekocht. Hierdoor werd “Shoppen” een flinke kostenpost, want ik was €172,33 kwijt.

Nieuwe schoenen op het Pieterpad
Deze trailrunners kocht ik halverwege het Pieterpad.

Overig

Naast overnachten, eten, vervoer en shoppen heb ik hier en daar nog wat extra uitgaven gehad. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor douchen (dat was niet op iedere camping inbegrepen) en het gebruik maken van het toilet op het station. In totaal was dit €8,79.

Totaal

Tijdens mijn wandeling op het Pieterpad gaf ik in totaal €861,38 uit. Dit was de verdeling van de kosten:

 • Overnachten: €364,10
 • Eten: €263,77
 • Shoppen: €172,33
 • Vervoer: €52,39
 • Overig: €8,79
Pieterpad wandelen - kosten totaal

Het Pieterpad wandelen zonder te kamperen. Wat kost het dan?

Door te kamperen en veel zelf te koken, vielen mijn totale kosten voor drie weken wandelen op het Pieterpad best mee. Maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen zin heeft om iedere dag een backpack van 10-15 kilo te dragen en ’s avonds een tent op te zetten. Als je niet gaat kamperen, dan liggen je kosten voor overnachten waarschijnlijk wel (een stuk) hoger.

De goedkoopste optie zonder kamperen is door gebruik te maken van Vrienden op de Fiets. Je betaald €8 per jaar voor een lidmaatschap en kunt dan voor €22,50 (per persoon per nacht) overnachten bij mensen thuis en ontbijt is meestal inbegrepen. Soms kun je voor een meerprijs ook avondeten krijgen.

Het nadeel van Vrienden op de Fiets is dat je afhankelijk bent van het gastadres, soms kun je pas na 17:00 uur (of later) terecht. Voor meer flexibiliteit kun je dan ook altijd kijken naar het aanbod op Booking.com. Hier vind je vaak prima hotelkamers, kamers in B&B’s of appartementjes waar je voor een bedrag tussen de €50-€100 (per kamer per nacht) kunt overnachten.

Extra kosten

Met welke extra kosten moet je nog meer rekening houden als je het Pieterpad gaat wandelen?

 • De Pieterpadgidsen: een must voor elke Pieterpadwandelaar. Hierin staat de route beschreven en veel achtergrondinformatie. Er zijn twee gidsen en ze kosten ongeveer €20 per stuk. Zelf heb ik deze gekregen van mijn collega’s, dus voor mij was dit geen kostenpost.
 • Een goede rugzak: zowel handig voor dagwandelaars als voor mensen die graag willen backpacken met kampeerspullen. De prijzen voor rugzakken liggen behoorlijk uiteen, dus probeer er een paar (ook met zware spullen) om te kijken welke het fijnst is voor jou.
 • Een hervulbare waterfles: er zijn onderweg genoeg plekken om je fles te vullen. Een goede hervulbare waterfles kost tussen de €10-€35.
 • Wandelschoenen & sokken: heel belangrijk! Zelf shop ik altijd bij Bever, dan weet ik zeker dat mijn wandelschoenen en -sokken van goede kwaliteit zijn.
 • Wandelstokken: het is uiteraard een eigen keuze om te wandelen met wandelstokken of niet. Zelf vond ik het wel echt fijner, zeker in combinatie met mijn zware backpack vol kampeerspullen.
 • Kampeerspullen: het liefst zo licht mogelijk. Zo heb ik deze tent van Naturehike, dit luchtbed van Therm-a-rest en deze slaapzak van Forclaz. Lichtgewicht, comfortabel en van goede kwaliteit.

Omdat ik wel vaker een langeafstandswandeling maak, heb ik vrijwel al deze spullen al in huis. Hierdoor had ik hier geen extra kosten.

Wil je weten wat ik allemaal mee had tijdens mijn wandeling op het Pieterpad? Bekijk hier mijn paklijst voor het Pieterpad.

Waar kun je op besparen?

Wil je het Pieterpad zo goedkoop mogelijk doen? Ga dan kamperen en kook je eigen maaltijden. Let op: wildkamperen is natuurlijk het goedkoopst, maar dat is illegaal in Nederland. Reis ook zo weinig mogelijk heen en weer (hoe vaker je reist, hoe hoger je reiskosten) en loop het pad (indien mogelijk) in een keer.

Wil je meer lezen over het Pieterpad?

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan mijn kostenoverzicht! Heb je zin om het Pieterpad te wandelen maar wil je er graag meer over lezen? Lees ook deze artikelen:

Kijk op deze pagina voor een overzicht van al mijn tips voor het Pieterpad.

En het is altijd goed om de Pieterpadgidsen te bestellen (niet alleen voor de uitgebreide informatie, maar ook om Stichting Pieterpad te steunen):

LAW 9-1 – Pieterpad Deel 1 Pieterburen – Vorden

LAW 9-II – Pieterpad 2 Vorden – Maastricht

Veel wandelplezier!

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties