Schokland - een uniek eiland in Nederland

Schokland: een uniek eiland in Nederland

Heb je ooit van Schokland gehoord? Dit was vroeger een eiland in de Zuiderzee en je kunt het gewoon bezoeken! In dit artikel vertel ik je meer over deze bijzondere plek.

Schokland: een klein stukje geschiedenis

Heb je ooit gehoord van het Nederlandse eiland Schokland? Waarschijnlijk niet, want het is sinds 1942 geen eiland meer. Een klein stukje geschiedenis:

Schokland lag in de Zuiderzee (een grote baai verbonden met de noordzee) en was lange tijd verbonden met het vasteland van Nederland door een smalle strook veengrond. Door verschillende stormen werd die strook land steeds kleiner en in 1450 was Schokland een eiland in de Zuiderzee. Er waren destijds vier terpen (aan de oostkant van het eiland waar mensen woonden.

Verdeeld

Rond 1660 werd Schokland verdeeld. De stad Amsterdam kocht namelijk het vissersdorpje Emmeloord aan de noordkant van Schokland (net als het nabijgelegen Urk). Hierdoor hoorde de noordkant van het eiland bij Amsterdam en de zuidkant bij Overijssel.

Kerkje op Schokland
Kerkje op Schokland.

Niet alleen was Schokland verdeeld op het gebied van bestuur, maar ook qua religie. Het noorden van het eiland had een katholieke kerk en het zuiden van het eiland was Protestants.

Evacuatie

Het leven op het eiland was zwaar. De inkomsten via de visserij daalden, het eiland werd door de vele stormen steeds een stukje kleiner en stond regelmatig onder water. Het was ook de armste gemeente in Nederland, dus het rijk besloot dat er geen toekomst was voor het eiland.

Hoog water in Schokland
Hoog water in Schokland.

In 1859 moesten alle 635 inwoners het eiland verlaten en de meeste van hen vertrokken noodgedwongen naar speciale wijken in Kampen en Urk. Alleen een paar mensen met een belangrijke baan mochten op het eiland blijven, zoals de vuurtorenwachter.

Het eiland is geen eiland meer

In 1918 werd de Zuiderzeewet aangenomen om o.a. de Afsluitdijk aan te leggen en de inpoldering van de Noordoostpolder. De inpoldering van de Noordoostpolder was in 1942 voltooid en toen was Schokland opeens geen eiland meer, maar lag op het vasteland. Emmeloord, de hoofdstad van de Noordoostpolder, is vernoemd naar het vissersdorpje op Schokland. Als je nu op de kaart (satteliet) kijkt, dan zie je duidelijk dat Schokland vroeger een eiland is geweest.

Museum Schokland

Museum Schokland
Museum Schokland.

Ben je geïntrigeerd door dit unieke eiland in Nederland? Goed nieuws, want je kunt het heel makkelijk bezoeken! Een goede start van je bezoek aan Schokland is Museum Schokland. Dit ligt op Terp Middelbuurt in het midden van het eiland.

Bij binnenkomst krijg je een flyer met informatie en een looproute en het is leuk en handig om die op volgorde te lopen, want dan krijg je het hele geschiedenisverhaal van Schokland van A tot Z mee. Naast expositieruimtes met het verhaal van Schokland zijn er ook nog een paar overblijfselen te zien die op Schokland zijn achtergebleven. Dit zijn voornamelijk ondergrondse funderingen en kelders.

Ook zijn er rondom het museum diverse kunstwerken te vinden die gebaseerd zijn op de geschiedenis van deze bijzondere plek.

Het museum is goed bereikbaar met de auto vanaf de A6 (tussen Lelystad en Emmeloord) en de N50 (tussen Kampen en Emmeloord). Er gaat helaas geen openbaar vervoer naar Schokland.

Wil je meer informatie over het museum, openingstijden en prijzen? Kijk dan op de officiële website.

Bezoek Emmeloord

De haven van Emmeloord op Schokland
De haven van Emmeloord op Schokland.

Helemaal in het noorden van Schokland kun je de plek bezoeken waar het dorpje Emmeloord was. Er is een reconstructie gemaakt van de haven, dus je kunt goed zien hoe het er vroeger uitzag. Heel bijzonder om dat te zien in de weilanden.

Ook het huis van de vuurtorenwachter (de laatste woonde hier tot 1940) is gerestaureerd en te bekijken. Naast het huis staat een kunstwerk, met daarop de meest voorkomende achternamen van de inwoners van Schokland.

Fiets of wandel een rondje Schokland

Huisje op terp De Zuidert
Huisje op terp De Zuidert.

Wil je heel Schokland bekijken? Dan kan dat op de fiets of te voet. Een heel rondje Schokland is ongeveer 10 á 11 kilometer en goed te doen in een paar uurtjes. Onderweg kun je stoppen op de verschillende terpen en fiets je een stuk door het Schokkerbos (een klein stukje bos op het eiland, waar ook een bezoekerscentrum zit waar je meer leert over de natuur in de Noordoostpolder). De route wijst zich vanzelf, maar natuurlijk kun je bij Museum Schokland ook een plattegrond en meer informatie krijgen.

Schokland is een uniek stukje Nederland met een interessante geschiedenis. Wat mij betreft een must see als je meer wilt weten over de Nederlandse geschiedenis. Ben jij al eens op Schokland geweest?

Wil je meer leuke plekken in Nederland ontdekken?

Heb je zin om nog meer bijzondere plekken te ontdekken in Nederland? Deze boeken kunnen je daarbij helpen:

Verliefd op Nederland | De meest bijzondere plekken dicht bij huis

Expeditie Achtertuin

Ook op deze website kun je veel lezen over de mooiste plekken in Nederland. Lees deze artikelen voor meer inspiratie:

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties