NS-wandeling Amsterdam - het Westerborkpad

NS-wandeling Amsterdam: het Westerborkpad

Tijdens de NS-wandeling Amsterdam ga je terug in de tijd. Wandel langs de grachten en leer meer over de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog.

Over NS-wandeling Amsterdam

Met een NS-wandeling wandel je van station naar station. De NS-wandeling Amsterdam start op station Amsterdam Centraal en eindigt op station Amsterdam Muiderpoort. De totale route is 11 kilometer lang, maar je kunt hem heel erg makkelijk inkorten. Je komt onderweg langs verschillende metrostations, bushaltes en tramhaltes.

Het is echt een stadswandeling, dus je wandelt door de straten van Amsterdam en een stuk door het Oosterpark, een van de leukste parken in Amsterdam.

Ik kan je aanraden om zo vroeg mogelijk op pad te gaan om de drukte te vermijden. Het is vanaf een uur of 11 namelijk erg druk in de stad, met name op de grachten. Je kunt de route in een paar uur doen, maar je zou je er ook de hele dag mee kunnen vermaken. Onderweg zijn veel restaurants en café’s om even te pauzeren en ook liggen er diverse musea op de route.

Op de website van NS kun je de routebeschrijving en een GPX bestand downloaden.

Wat is het Westerborkpad?

In Nederland zijn diverse langeafstandswandelpaden (LAW’s), waarvan het Pieterpad (van Pieterburen tot de Pietersberg in Maastricht) waarschijnlijk de meest bekende is. Een ander pad is het Westerborkpad en deze heeft een droevige geschiedenis.

Via dit pad werden namelijk de Joden vanaf de Hollandse Schouwburg in Amsterdam via het Muiderpoortstation gedeporteerd naar voormalig kamp Westerbork. De gehele route is 342 kilometer en je kunt de details van de etappes vinden op Wandelnet. Tijdens de NS-wandeling Amsterdam loop je een klein stukje van de eerste etappe van deze indrukwekkende langeafstandswandeling.

Verslag van de NS-wandeling Amsterdam

Ik loop de NS-wandeling Amsterdam op een bewolkte dag in oktober.

Vanaf Centraal Station naar de grachten

Station Amsterdam Centraal

De wandeling start op het Centraal Station. Ik ben nog vroeg, dus het valt erg mee met de drukte. Ik sla rechtsaf, en ik struikel bijna over de grote hoeveelheid fietsen die hier staat.

Een paar minuten later sta ik op de Brouwersgracht, een van de mooiste grachten in Amsterdam. De route staat goed aangegeven, de rood met witte stickers vallen goed op.

De route gaat kris kras langs de grachten, zo loop ik stukken langs de Herengracht, de Keizersgracht en Prinsengracht. Ik woon al ruim 10 jaar in Amsterdam en ik weet dat het een prachtige stad is, maar meestal ben ik vooral bezig om toeristen te ontwijken op mijn fiets. Op die momenten heb ik geen oog voor de schoonheid van de stad.

Tijdens deze NS-wandeling Amsterdam kijk ik echter mijn ogen uit en geniet ik van de smalle grachtenpanden met die mooie gevels en de bruggen. Toerist in eigen stad, waarom doe ik dat niet vaker?

Ik loop langs het Anne Frank Huis (waar het al gezellig druk is), via de Westerkerk naar de 9 straatjes. De 9 straatjes is een ontzettend leuk gebied, waar je veel bijzondere winkeltjes en café’s kunt vinden.

Ik loop door en volg de Herengracht. Af en toe zie ik prachtige doorkijkjes, wat is het leuk om je eigen stad zo te zien!

Rembrandtplein & Hermitage

Voor ik het weet sta ik op het Rembrandtplein. De beelden op het plein (naar de Nachtwacht van Rembrandt) blijven tof om te zien.

Beeld van Rembrandt op het Rembrandtplein

Heb je inmiddels een beetje trek gekregen? Vanaf het Rembrandtplein sta je zo op het Rokin en daar zit Adam & Siam, een van de leukste restaurants in Amsterdam.

Ik wandel door en als ik bij de Amstel aankom, gaat de zon (heel voorzichtig) schijnen. Amsterdam lijkt zo nog mooier!

Grachtenpanden aan de Amstel

Ik dwaal nog een stukje langs een paar gebouwen van de Universiteit van Amsterdam en wandel door de Oudemanshuispoort. Dit is een overdekt straatje met een boekenmarkt. Het is zondagochtend, dus er is geen boekverkoper te bekennen. Ik denk dat ik een andere keer maar weer eens terug moet komen om het aanbod te bekijken.

Het stuk tussen de boekenmarkt en de Stopera (gebouwencomplex van stadhuis en opera) vind ik een van de mooiste stukjes in Amsterdam. Het uitzicht op de toren van de Zuiderkerk is echt ontzettend mooi!

Via de Stopera loop ik langs de Amstel en de Hermitage. Mocht je tijd hebben, dan is dit museum het bezoeken waard!

De Hermitage in Amsterdam

Vanaf de plantagebuurt naar het Westerborkpad

Hortus Botanicus Amsterdam

Vanaf de Hermitage krijgt de route steeds meer te maken met het Westerborkpad. De Hermitage ligt namelijk vlakbij het Waterlooplein en het Joods Historisch Museum. Dit was oorspronkelijk de Joodse Wijk, waar veel Joden zich in 16e en 17e eeuw vestigden. Daarna verhuisden de welgestelde gezinnen naar nabijgelegen wijken als de Plantagebuurt en de Transvaalbuurt. Vanaf de Hermitage wandel ik langs de Hortus Botanicus de Plantagebuurt in.

Dit voelt meteen anders dan het centrum van Amsterdam, hier zijn een stuk minder toeristen en er is veel groen. Ook zie ik mooie taferelen zoals deze:

Plantagebuurt Amsterdam

In deze buurt kun je ook de dierentuin Artis vinden en ik verbaas me weer eens over hoe groot deze is. De dierentuin neemt de halve wijk in beslag!

Niet veel later kom ik bij het startpunt van de Westerborkroute: de Hollandse Schouwburg. Dit is de plek waar de Joden zich moesten melden in de Tweede Wereldoorlog en ik krijg er nog steeds kippenvel van.

Hollandsche Schouwburg Amsterdam

Het is nu een museum, dus mocht je meer over dit onderwerp willen weten dan zou ik het zeker bezoeken. Via de Plantage Middenlaan loop ik langs Artis (gelukkig zie ik geen ontsnapte leeuwen) en het Tropenmuseum naar het Oosterpark. Het Oosterpark is een van de mooiste parken in Amsterdam en het is wel lekker om het verkeer even achter me te laten en genieten van het groen.

Vanaf het Oosterpark loop ik naar de Transvaalbuurt, waar geen enkele toerist meer te bekennen is. Dit voelt meer als het Amsterdam dat ik ken (ik woon in Nieuw-West). In de Transvaalbuurt woonden veel Joodse gezinnen en in de Tweede Wereldoorlog waren hier geregeld razzia’s.

Men werd verzameld op het Transvaalplein, om vervolgens te worden weggevoerd. Hoewel het nu een ‘gewoon plein’ is met een speeltuin, krijg ik ook hier weer kippenvel. Op een aantal gevels hangen ook een aantal borden met informatie over de gebeurtenissen in deze wijk.

Informatieborden in de Transvaalbuurt

Vanaf het Transvaalplein is het slechts een korte wandeling naar station Muiderpoort en vanaf hier neem ik de trein terug naar Amsterdam Centraal. Ik ben behoorlijk onder de indruk van deze wandeling en besluit meteen dat ik vaker ga wandelen in Amsterdam.

Meer NS-wandelingen ontdekken? Lees ook: De mooiste NS-wandelingen | 9 tips!

Station Amsterdam Muiderpoort

Overnachten in Amsterdam

Heb je zin om er een weekendje Amsterdam van te maken en zo meer mooie plekken in de hoofdstad te ontdekken? Het barst van de leuke plekken om te overnachten in Amsterdam. Een paar aanraders:

  • Volkshotel: hip en gezellig hotel in Amsterdam Oost. Het uitzicht vanaf het dakterras is geweldig!
  • TSH Amsterdam West: mooi en modern ingericht hotel in Slotervaart (vlakbij de Sloterplad, dus perfect in de zomermaanden).
  • Amsterdam Wiechmann Hotel: basic, maar goed hotel (met antiek meubilair) aan de Prinsengracht.

Wil je liever zelf een mooie plek zoeken? Gebruik Booking.com om de leukste hotels (of hostels!) en appartementen te vinden.

Extra tip voor een bezoek aan Amsterdam

Ga je een lang weekend naar Amsterdam? Dan is het handig om een I amsterdam City Card aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis entree tot de belangrijkste Amsterdamse musea en attracties, er zit een gratis rondvaart bij (Amsterdam is zo mooi vanaf het water!) en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Amsterdam (bus, tram & metro).

Lees ook: 30 Tips voor een weekendje Amsterdam

Meer NS-wandelingen

Regelmatig maak ik een NS-wandeling, voor mij is dit een van de leukste manieren om Nederland te ontdekken. Ik schreef ook een artikel over deze NS-wandelingen:

Wil je meer lezen over het Westerborkpad of wil je andere leuke wandelroutes in Amsterdam ontdekken? Dan zijn dit een paar mooie boeken:

Het Westerborkpad – Ronald Wilfred Jansen

Amsterdam acht keer anders: stadswandelingen – Gerard Goudriaan

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in oktober 2019. Laatste update: februari 2021.

NS-wandeling Amsterdam
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties