Wandeling in Amsterdam - Westerborkpad

Wandelen in Amsterdam: het Westerborkpad | NS-wandeling

Ga wandelen in Amsterdam en ontdek met deze NS-wandeling een stuk van het Westerborkpad van Amsterdam Centraal naar Amsterdam Muiderpoort.

Wat is het Westerborkpad?

In Nederland zijn diverse lange afstandswandelpaden, waarvan het Pieterpad (van Pieterburen tot de Pietersberg in Maastricht) waarchijnlijk de meest bekende is. Een ander pad is het Westerborkpad en deze heeft een droevige geschiedenis. Via dit pad werden namelijk de Joden vanaf de Hollandse Schouwburg in Amsterdam via het Muiderpoortstation gedeporteerd naar voormalig kamp Westerbork. De gehele route is 342 kilometer en je kunt de details van de etappes vinden op Wandelnet. Tijdens mijn wandeling in Amsterdam liep ik een klein stukje van deze indrukwekkende route.

Vanaf Centraal Station naar de grachten

Amsterdam Centraal
De wandeling start op het Centraal Station. Ik ben nog vroeg, dus het valt erg mee met de drukte. Ik sla rechtsaf, struikel bijna over de grote hoeveelheid fietsen die hier staat. Voor ik het weet sta ik op de Brouwersgracht. De route staat goed aangegeven, de rood met witte stickers vallen goed op.

Routemarkering Westerborkpad
Brouwersgracht

De route gaat kris kras langs de grachten, zo loop ik stukken langs de Herengracht, de Keizersgracht en Prinsengracht. Ik weet dat Amsterdam mooi is, maar meestal ben ik vooral bezig om toeristen te ontwijken op mijn fiets, dus heb ik geen oog voor de architectuur. Nu kijk ik mijn ogen uit en geniet ik van de smalle grachtenpanden met die mooie gevels en de bruggen. Toerist in eigen stad, waarom doe ik dat niet vaker?

Amsterdamse grachten

Ik loop langs het Anne Frankhuis (waar het al gezellig druk is), via de Westerkerk naar de 9 straatjes. Ik volg de Herengracht en heb af en toe mooie doorkijkjes.

Doorkijkje vanaf de Herengracht

Rembrandtplein & Hermitage

Voor ik het weet sta ik op het Rembrandtplein. De beelden op het plein (naar de Nachtwacht) blijven tof om te zien.
Rembrandtplein

Heb je honger? Vanaf het Rembrandtplein sta je zo op het Rokin en daar zit Adam & Siam, een van de leukste restaurants in Amsterdam.

Ik wandel door en als ik bij de Amstel aankom, gaat de zon (heel voorzichtig) schijnen. Amsterdam lijkt zo nog mooier!

Rondvaartboot op de Amstel
Amsterdam Centrum

Ik dwaal nog een stukje langs een paar gebouwen van de Universiteit van Amsterdam en wandel door de Oudemanshuispoort. Dit is een overdekt straatje met een boekenmarkt. Het is zondagochtend, dus er is geen boekverkoper te bekennen. Een andere keer maar weer eens terugkomen of het aanbod te bekijken.

Oudemanspoort

Via de Stopera (Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en opera) loop ik weer langs de Amstel en kom ik uit bij de Hermitage.

De Hermitage

Vanaf de plantagebuurt naar het Westerborkpad

Vanaf de Hermitage krijgt de route steeds meer te maken met het Westerborkpad. De Hermitage ligt namelijk vlakbij het Waterlooplein en het Joods Historisch Museum. Dit was oorspronkelijk de Joodse Wijk, waar veel Joden zich in 16e en 17e eeuw vestigden. Daarna verhuisden de welgestelde gezinnen naar nabijgelegen wijken als de Plantagebuurt en de Transvaalbuurt. Vanaf de Hermitage wandel ik langs de Hortus Botanicus de Plantagebuurt in.

Hortus Botanicus

Dit voelt meteen anders dan Centrum Amsterdam, minder toeristen en er is veel groen. Ook is hier de dierentuin Artis, die veel groter is dan ik dacht. Hij neemt de halve wijk in beslag. Niet veel later kom ik bij het startpunt van de Westerborkroute: de Hollandse Schouwburg. Dit is de plek waar de Joden zich moesten melden in de Tweede Wereldoorlog en ik krijg er nog steeds kippenvel van.

Hollandse Schouwburg

Het is nu een museum, dus mocht je meer over dit onderwerp willen weten dan zou ik het zeker bezoeken. Via de Plantage Middenlaan loop ik langs Artis (geen ontsnapte leeuwen gezien) en het Tropenmuseum naar het Oosterpark. Het Oosterpark is een van de mooiste parken in Amsterdam en het is wel lekker om het verkeer even achter me te laten en genieten van het groen.

Oosterpark

Vanaf het Oosterpark loop ik naar de Transvaalbuurt, waar geen enkele toerist meer te bekennen is. Dit voelt meer als het Amsterdam dat ik ken (ik woon in Nieuw-West). In de Transvaalbuurt woonden veel Joodse gezinnen en in de Tweede Wereldoorlog waren hier geregeld razzia’s. Men werd verzameld op het Transvaalplein, om vervolgens te worden weggevoerd. Hoewel het nu een ‘gewoon plein’ is met een speeltuin, krijg ik ook hier weer kippenvel. Op een aantal gevels hangen ook een aantal borden over historie van de wijk.

Transvaalplein

Vanaf het Transvaalplein is het slechts een korte wandeling naar station Muiderpoort en vanaf hier neem ik de trein terug naar Amsterdam Centraal. Ik ben onder de indruk van deze wandeling en besluit meteen dat ik vaker ga wandelen in Amsterdam.

Muiderpoortstation

Over deze wandeling in Amsterdam

De totale lengte van deze wandeling was 11 kilometer en het is een NS-wandeling. Ik kan je aanraden om zo vroeg mogelijk op pad te gaan om de drukte te vermijden (vanaf 11 uur ‘s ochtends kun je vooral op de grachten over de koppen lopen). Je kunt de route in een paar uur doen, maar je zou je er ook de hele dag mee kunnen vermaken. Onderweg zijn veel restaurants en café’s om even te pauzeren en ook liggen er diverse musea op de route.

Ben jij wel eens gaan wandelen in Amsterdam?

Extra tip voor een bezoek aan Amsterdam

Ga je een lang weekend naar Amsterdam? Dan is het handig om een I amsterdam City Card aan te schaffen. Hiermee krijg je gratis entree tot de belangrijkste Amsterdamse musea en attracties, er zit een gratis rondvaart bij (Amsterdam is zo mooi vanaf het water!) en je kunt onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer in Amsterdam (bus, tram & metro).

Meer lezen over wandelen in Nederland?

Check dan ook deze artikelen:
Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen
NS-wandeling Lange Duinen in de herfst
Wandelen in de Schoorlse Duinen

Of bestel een van deze fijne reisgidsen over wandelen in Amsterdam of het Westerborkpad:

Het Westerborkpad – Ronald Wilfred Jansen

Amsterdam acht keer anders: stadswandelingen – Gerard Goudriaan

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties