Wandelen in Nederland - mooie wandelroutes

Wandelen in Nederland: 14 mooie wandelroutes

Waar kun je mooi wandelen in Nederland? Ik heb de afgelopen jaren flink wat afgewandeld en deel in dit artikel de mooiste wandelroutes.

Over deze lijst met mooie wandelingen in Nederland

Ik ontdek de wereld graag te voet. Wandelen is voor mij de manier om nieuwe plekken te ontdekken en dingen echt goed te bekijken. Daarnaast is wandelen natuurlijk hartstikke gezond, zowel voor lichaam als voor geest. Mijn liefde voor wandelen begon in Amerika en Peru, maar de laatste jaren ga ik steeds vaker wandelen in Nederland.

In Nederland ontdekte ik mooie wandelroutes in o.a. de nationale parken, wandelde ik (stukken van) langeafstandswandelingen en wandelde ik in de mooiste natuurgebieden. Ook maak ik regelmatig een NS-wandeling, waarbij je van station naar station loopt.

Dit zijn (wat mij betreft) de mooiste wandelingen in Nederland:

Langeafstandswandelingen

In Nederland zijn 23 verschillende langeafstandswandelingen te vinden, dit zijn wandelroutes van 150 kilometer of langer. Je kunt deze in etappes lopen of in een keer met overnachtingen. Dit zijn een paar van mijn favoriete langeafstandswandelingen.

Het Pieterpad

Wandelen op het Pieterpad - Groningen naar Zuidlaren

In de zomer van 2020 liep ik in drie weken tijd de bekendste langeafstandswandeling van Nederland: het Pieterpad. Het Pieterpad is een kleine 500 kilometer lang en loopt van het dorpje Pieterburen in Groningen naar de Sint-Pietersberg in Maastricht. Je komt door zes verschillende provincies en het landschap veranderd voortdurend. Een perfecte wandeling om Nederlandse landschap goed te leren kennen.

Het Pieterpad bestaat uit 26 etappes (de kortste is 12 kilometer en de langste is 24 kilometer), dus je kunt hem ook in losse stukken wandelen.

Nederlands kustpad

Nederlands Kustpad - Kennemerduinen

De langste LAW in Nederland is het Nederlands kustpad. Deze loopt langs de gehele Nederlandse kust, langs de Noordzee en de Waddenzee. In totaal is de route zo’n 721 kilometer lang. De route start in Sluis (Zeeland) en gaat tot Bad Nieuweschans in Groningen. Vind je deze uitdaging nog niet groot genoeg? Het Nederlands Kustpad is onderdeel van een nog veel grotere wandeling: de E9, welke loopt van Portugal tot Polen.

Het Westerborkpad

Het Westerborkpad - startpunt

Tijdens de NS-wandeling Amsterdam liep ik een stuk van het Westerborkpad en ik was hier meteen van onder de indruk. Het is een wandeling waarbij je teruggaat naar het verleden, want je komt langs plaatsen die je herinneren aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Zo kom je langs onderduikadressen, monumenten en werkkampen.

Het Westerborkpad is 336 kilometer lang en loopt van De Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar Kamp Westerbork in Hooghalen (Drenthe) en volgt zoveel mogelijk de spoorlijn waarover Joden werden gedeporteerd werden naar Westerbork.

Wandelroutes in nationale parken

In Nederland zijn maar liefst 21 nationale parken en in elk van de parken kun je wel een mooie wandeling maken. Drie van deze wandelingen wil ik graag met jullie delen.

Nationaal Park De Alde Feanen

Wandelen in De Alde Feanen Nationaal Park

Nationaal Park De Alde Feanen staat vooral bekend als gebied om te varen, maar er zijn ook een paar mooie wandelpaden te vinden. Je kunt hier diverse wandelingen maken, variërend van 5 tot 20 kilometer. Zelf deed ik hier de wandeling van 11 kilometer.

Tijdens deze wandeling wandel je door het moerasachtige landschap, langs de ooievaarsnesten en ook kom je langs een uitkijktoren. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over het nationale park en op heldere dagen kun je zelfs Leeuwarden zien liggen.

Rondwandeling Bleek & Berg: Zuid-Kennemerland

Rondwandeling Bleek en Berg - Nationaal Park Zuid-Kennemerland

In Nationaal Park Zuid-Kennemerland (tussen Zandvoort en Haarlem) zijn diverse mooie rondwandelingen te maken. Een van de mooiste wandelingen is de rondwandeling Bleek & Berg.

Deze rondwandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum in Overveen en is 9,5 kilometer lang. Je ontdekt veel mooie plekken in het nationale park, waaronder diverse duinmeren, bossen en uitzichtpunten.

Boswachterspad Balloërveld (Drentsche Aa)

Het Balloerveld - Drentsche Aa

Een van de mooiste wandelroutes in de provincie Drenthe is het Boswachterspad Balloërveld. Deze wandeling is 9 kilometer lang. Het Balloërveld is een heideveld in Nationaal Park Drentsche Aa. Het is behoorlijk groot (je doet er bijna een uur over om het helemaal over te steken) en ook is er een hunebed, grafheuvels en middeleeuwse karresporen te zien. Een deel van het Boswachterspad Balloërveld is onderdeel van het Pieterpad.

NS-wandelingen

NS-wandelingen zijn ontzettend leuke wandelingen waarbij je van station naar station loopt. Vaak volgen ze de markeringen van een LAW. Dit zijn wat mij betreft een paar van de leukste NS-wandelingen:

Lange Duinen (Amersfoort)

NS-wandeling Lange Duinen

Tijdens de NS-wandeling Lange Duinen loop je van station Amersfoort naar station Soest Zuid (11 kilometer) of station Hollandsche Rading (22 kilometer). Tijdens deze wandeling kom je over prachtige heidevelden, zandverstuivingen (de Lange Duinen zijn echt een plaatje om te zien) en wandel je over mooie bospaden.

Landgoed Groeneveld (Hilversum)

NS-wandeling Landgoed Groeneveld

Een andere mooie wandeling is de NS-wandeling Landgoed Groeneveld. Het startpunt is station Baarn en je eindigt in Hilversum Mediapark. De route is 16 kilometer lang, maar je kunt hem inkorten door halverwege een bus te nemen.

Het is een mooie afwisselende wandeling waarbij je langs een kasteel loopt, over een landgoed en een flink stuk over de heide in de buurt van Hilversum.

NS-wandeling Kennemerduinen

Het Vogelmeer - NS-wandeling Kennemerduinen

De NS-wandeling Kennemerduinen was de allereerste NS-wandeling die ik ooit maakte en ik heb er later regelmatig opnieuw stukken van gelopen omdat ik hem zo mooi vond. De route volgt een stuk van het Nederlands Kustpad en loopt grotendeels door Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het startpunt is station Santpoort-Noord en je eindigt op station Zandvoort (15 kilometer) of op station Overveen (16 kilometer). Het is een lekker afwisselende wandeling, waarbij je deels door het bos, door de duinen en over het strand wandelt. Een van de hoogtepunten is het prachtige Vogelmeer.

NS-wandeling Drentsche Aa

Tumulibos bij Rolde

De NS-wandeling Drentsche Aa is een rondwandeling van 15 kilometer vanaf station Assen en dit is misschien wel de allermooiste NS-wandeling die ik tot nu toe heb gemaakt. Je loopt eigenlijk van Assen naar Rolde en weer terug en onderweg wandel je door het prachtige afwisselende landschap van Nationaal Park Drentsche Aa.

Je loopt door het bos, langs weides, mooie vaarten en je ziet hunebedden en grafheuvels. Het is een perfecte wandeling om de provincie Drenthe te leren kennen.

Er zijn uiteraard nog meer mooie NS-wandelingen die de moeite waard zijn. Kijk op de website van NS voor een leuke NS-wandeling bij jou in de buurt of lees het artikel 9 mooie NS-wandelingen voor inspiratie.

Lees ook: 24 leuke en interessante weetjes over wandelen

Andere mooie wandelingen in Nederland

Er zijn natuurlijk nog veel meer mooie gebieden om te wandelen in Nederland. Heb je hier al eens gewandeld?

Schoorlse Duinen: Boswachter Stuifduinentocht

Schoorlse Duinen - Boswachter Stuifduinentocht

De Schoorlse Duinen (vlakbij Alkmaar) is het gebied met de hoogste duinen in Nederland en er zijn veel mooie wandelpaden te vinden. Mijn favoriet is de Boswachter Stuifduinentocht, tijdens deze wandeling zie je al het moois dat de Schoorlse Duinen te bieden heeft.

De wandeling is 17 kilometer lang en start en eindigt bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Je klimt tijdens deze wandeling diverse hoge duinen op en wandelt over de hei, door het bos en over het strand langs de Noordzee. Lekker afwisselend!

Rondje Schokland

Rondje Schokland

Heb je wel eens van Schokland gehoord? Dit was vroeger een eiland in de Zuiderzee. Het was alleen te gevaarlijk om er te komen, dus moesten alle inwoners geëvacueerd worden. Nu is het eiland “verstopt” in de Noordoostpolder.

Als je de wandeling Rondje Schokland doet, wandel je een heel rondje om het eiland heen. Je komt langs de voormalig dorpjes, de oude haven (een bizar gezicht want er is geen water te bekennen) en door het Schokkerbos. Een leuke manier om een bijzonder stukje van de Nederlandse geschiedenis te leren kennen. De wandeling is 11 kilometer lang.

Heidewandeling bij Radio Kootwijk

Zenderstation Radio Kootwijk

Heb je ooit van Radio Kootwijk gehoord? Dit is een klein dorpje rondom een zendstation in de buurt van Apeldoorn op de Veluwe. Het zendstation wordt niet meer gebruikt, maar staat middenin een prachtig natuurgebied. Het is een plaatje om te zien en de perfecte plek voor een lange wandeling. Op het zendstation na is hier maar weinig bebouwing en daardoor kom je hier echt tot rust.

De heidewandeling bij Radio Kootwijk is de perfecte wandeling om dit gebied te ontdekken. Deze wandeling is 12,5 kilometer lang en erg afwisselend. Je wandelt door een heuvelachtig landschap vol bos en heide.

Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een mooi natuurgebied vlakbij Zandvoort. Als je herten wilt spotten tijdens je wandeling, dan is dit de plek waar je moet zijn! Ook kun je hier vossen zien. Er zijn verschillende wandelroutes om uit te kiezen, maar je kunt ook gewoon zelf je pad kiezen. De weg terugvinden is nooit moeilijk en er is genoeg te zien!

Uiteraard is deze lijst met de mooiste wandelingen in Nederland niet compleet! Er zijn nog zoveel meer mooie routes te ontdekken en dat ben ik ook zeker van plan dit jaar. Hou deze pagina dus in de gaten, want deze lijst wordt in de toekomst zeker uitgebreid.

Wat is volgens jou de mooiste wandelroute in Nederland? Ik ben benieuwd!

Mooie boeken over wandelen in Nederland

Ben je geïnspireerd en heb je zin om mooie wandelingen in Nederland te gaan maken? Dit zijn een paar fijne gidsen met mooie wandelroutes in Nederland:

Wandellust – Twan Huys

Wandelgids Nederland – 52 wandelingen tussen 12 en 25 km

De mooiste boswandelingen van Nederland – 17 routes met gratis GPS-tracks

Ontdek Nederland

Wil je meer mooie plekken in Nederland ontdekken? Lees dan ook een van deze artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties