Wandelen in Zandvoort en de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort

De Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort is een heerlijke plek om te gaan wandelen op een zonnige dag. In dit artikel neem ik je mee.

Over de Amsterdamse Waterleidingduinen

Amsterdam had in de middeleeuwen een groot drinkwaterprobleem, het water in de grachten was erg vies. In 1851 besluit men om het water uit de duinen bij Haarlem te halen en de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn een feit. Sindsdien wordt hier maar liefst 70 miljoen m3 water gezuiverd door Waternet.

Lees hier meer over de geschiedenis van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De meeste mensen kennen de Amsterdamse Waterleidingduinen nu als groot natuurgebied waar je fijne wandelingen kunt maken en veel wildlife kunt zien. Het gebied ligt tussen Zandvoort, Bennebroek en De Zilk en is dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang geopend.

Hoe kom je er?

De Amsterdamse Waterleidingduinen heeft vier verschillende ingangen:

  • Ingang Panneland in Vogelenzang
  • Ingang Oase in Vogelenzang (hier is het bezoekerscentrum)
  • Ingang Zandvoortselaan in Zandvoort
  • Ingang De Zilk in De Zilk

Met de auto

Elke ingang heeft een beperkt aantal (betaalde) parkeerplaatsen. Parkeren kost €2 per auto per keer en een jaarkaart kost €35. De parkeerterreinen zijn met mooi weer en in het weekend snel vol. Het advies is dan ook om of op de fiets of met het openbaar vervoer te komen.

Met het openbaar vervoer

Vanaf Station Zandvoort is het ongeveer een half uurtje lopen naar Ingang Zandvoortselaan, maar er zijn ook een aantal kleinere ingangen aan de westkant van de Amsterdamse Waterleidingduinen die dichterbij het station zijn. Er rijden ook diverse bussen langs de verschillende ingangen. Zo rijdt Connexxion bus 80 twee keer per uur tussen station Zandvoort en station Heemstede-Aerdenhout. Deze bus stopt bij ingang Zandvoortselaan. Kijk op 9292.nl voor de bus- en treintijden.

Toegangskaarten

Voor bezoekers van 18 jaar en ouder zijn er kosten verbonden aan een bezoek aan de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een dagkaart kost €1,50 en een persoonlijke jaarkaart kost €10. Je kunt deze online kopen. Dagkaarten kun je ook via een machine bij de ingangen kopen.

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een perfecte plek om er even helemaal uit te zijn en dat deed ik ook op een zonnige dag in februari. In dit artikel een verslag van mijn wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Op naar het strand

Zoals gewoonlijk werd ik op een zonnige zondag in februari vroeg wakker, dus stond ik rond 9 uur al op het strand van Zandvoort. De lucht was nog een beetje roze, het ochtendlicht was prachtig en er waren maar een paar andere mensen. Genieten!

Ik wandel over het strand naar het einde van de boulevard, waar ik de duin opklim bij dit toffe beeld.

Paaseilandbeeld in Zandvoort

Leuk feitje: dit ‘Paaseiland’ beeld spoelde in 1962 aan op het strand in Zandvoort, en dit nieuws haalde alle voorpagina’s. Later bleek het een 1 april grap te zijn van de kunstenaar Edo van Tetterode (die het beeld maakte) en de NRCV. Bron

De Amsterdamse Waterleidingduinen

Ik wandel langs het fietspad door de duinen, op zoek naar een ingang van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ik klim zoveel mogelijk heuveltjes op. Dat is wel een goede oefening voor de Pacific Crest Trail waar ik over een paar maanden een stuk van wil lopen. Al zijn de duinen dan bergen en zal ik dan nog veel meer moeten klimmen.

Na een paar kilometer vind ik eindelijk een hek waar ik de Amsterdamse Waterleidingduinen kan betreden. Ik koop online een toegangskaartje (€1,50) en loop door het hek.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een behoorlijk groot natuurgebied. Je kunt hier mooie wandelingen maken, er zijn routes van 3 tot 30 kilometer, maar je kunt natuurlijk ook diverse routes combineren en er je eigen wandelavontuur van maken. Ik ga voor dat laatsten en besluit om mijn eigen route te maken. Op mijn gemak wandel ik door de mooie duinen.

Zoveel herten!

Wist je dat er heel veel wildlife in de Waterleidingduinen te zien is? Tijdens elke wandeling zie ik hier veel herten en als ik geluk heb zelfs een vos.

Niet veel later zie ik de eerste herten lopen, ze staan echt overal. Ook geniet ik met volle teugen van het mooie landschap (en het lekkere weer).

Op gegeven moment steekt een hele groep herten het pad voor mij over. Wat een prachtig gezicht!

Overstekende herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Terug naar Zandvoort

Via een paar mooie meertjes en paden kom ik dichterbij de bezoekerscentra aan de andere kant van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Het landschap veranderd, ik wandel steeds meer over lanen met statige bomen en ook zie ik steeds meer andere wandelaars.

Ik vind het na 18 kilometer wandelen wel weer genoeg geweest en ga terug richting zandvoort. Mooi om te zien hoe het dorpje achter de duinen tevoorschijn komt.

In Zandvoort is het een drukte van belang, het lijkt wel alsof heel Amsterdam naar het strand is gekomen op deze prachtige dag. Ik wandel snel terug naar het station en plof neer in de trein. Lekker nagenieten van deze prachtige wandeling. Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is echt een aanrader!

Video: Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Weekend Zandvoort

Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen is een van de vele dingen die je kunt doen tijdens een bezoek aan Zandvoort. Zandvoort is een geweldige uitvalsbasis voor een weekendje weg en ligt ook vlakbij Haarlem en Amsterdam. Wil je nog meer wandelen? Dan zijn er in het nabijgelegen Nationaal Park Zuid-Kennemerland ook veel mooie wandelpaden te vinden.

Wil je je weekend Zandvoort extra leuk maken? Boek dan een bijzondere accommodatie om te overnachten, bijvoorbeeld:

  • Boulevard 5: Aparthotel met geweldig mooi ingerichte appartementen en studio’s. Veel van de appartementen hebben uitzicht op zee.
  • Appartementen aan den Hogeweg: Zoek je iets in het gezellige centrum van Zandvoort? Dan zijn de appartementen aan den Hogeweg een aanrader. Met gezellige tuin!

Wil je zelf een mooi hotel of appartement zoeken voor een weekend Zandvoort? Kijk op Booking.com of Airbnb voor alle mogelijkheden en prijzen.

Wil je meer lezen over wandelen in Nederland?

Bestel een van deze handige boeken of kaarten:

Wandelgids Nederland – ANWB

Falk VVV wandelkaart 14: Bollenstreek met Amsterdamse Waterleidingduinen

De groenste wandelingen in de Randstad

Of lees een van deze artikelen:
Winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland
NS wandeling: Landgoed Groeneveld en over de hei naar Hilversum
NS-wandeling Lange Duinen in de herfst

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals dit niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Dan krijg ik een klein beetje commissie en het kost jou helemaal niets extra. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.