30 Tips voor een weekendje Amsterdam - Nederland

30 Tips voor een weekendje Amsterdam

Heb je een weekendje Amsterdam op de planning staan? Leuk! In de Nederlandse hoofdstad is genoeg te beleven. Dit zijn 30 leuke dingen om te doen in Amsterdam.

“Geef mij maar Amsterdam, dat is mooier dan Parijs” zong Johnny Jordaan in 1955. En ja, Amsterdam is echt een prachtstad! Zelf woonde ik twaalf jaar in de Nederlandse hoofdstad en in dit artikel lees je over alle mooie plekken en de leukste dingen om te doen tijdens een weekendje Amsterdam.

Wat te doen in Amsterdam

Wat zijn de mooiste Amsterdam bezienswaardigheden en wat zijn de leukste dingen om te doen? Komt ie!

Amsterdam Museum

De beste plek om meteen alles over de geschiedenis van Amsterdam te leren is het Amsterdam Museum. En nee, dit is absoluut niet stoffig en saai, je wordt echt op een leuke manier door de geschiedenis geloodst.

Je ziet de stad veranderen in de tijd van de VOC met o.a. schilderijen van Rembrandt van Rijn, kijkt binnen in een echt Amsterdams café en je ziet beelden van het allereerste homohuwelijk ter wereld, dat plaatsvond in Amsterdam. Het Amsterdam Museum is leuk voor jong en oud!

Bestel tickets voor het Amsterdam Museum.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis is een van de belangrijkste en meest bezochte musea in Amsterdam. Bijna iedereen kent het verhaal van de geheime kamer in het achterhuis en het dagboek dat ze daar schreef. In het Anne Frank Huis kun je deze kamer achter de boekenkast bezoeken en leer je meer over haar leven en hoe haar dagboek zo wereldberoemd is geworden.

Tip! Leer nog meer over Anne Frank en Amsterdam in de Tweede Wereldoorlog tijdens deze wandeltocht onder leiding van een gids.

Paleis op de Dam

De Dam is een van de bekendste pleinen in Amsterdam. Naast het Nationaal Monument en de Bijenkorf staat er nog een imposant bouwwerk op het plein: het Paleis op de Dam (ook wel Koninklijk Paleis Amsterdam genoemd).

Het is in de tweede helft van de zeventiende eeuw gebouwd als stadhuis en het is nog een van de grootste overgebleven bouwwerken uit de gouden eeuw. Sinds 1808 is het een paleis en het wordt tot op de dag van vandaag gebruikt door het Nederlandse koningshuis, vooral voor ceremoniële aangelegenheden.

Het Paleis op de Dam is af en toe geopend voor publiek. Bestel hier je tickets voor het Paleis op de Dam.

Het Paleis op de Dam - Amsterdam

Rondvaart door de grachten

De Amsterdamse grachten stammen al uit de zeventiende eeuw en zijn wereldberoemd. Ze staan al sinds 2010 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Langs de grachten kun je eindeloos mooie wandelingen maken om de mooie grachtenpanden bekijken.

Het beste uitzicht op de grachten heb je echter vanaf een rondvaartboot. Terwijl je heerlijk door de grachten vaart, vertelt de schipper je alles over Amsterdam en hoor je de leukste feitjes over grachten.

Boek een rondvaart over de Amsterdamse grachten.

Tip! Wil je liever zelf actief zijn op de grachten? Je kunt ook kiezen voor een twee uur durende stand-up paddleboard-tour.

Rondvaart op de Amsterdamse Grachten

Bezoek de Grachtenpanden

Zou jij wel eens een kijkje willen nemen in een van die monumentale grachtenpanden? Dat kan! Tijdens de Open Monumentendag in september kun je er diverse gratis bezoeken. Daarnaast zijn een aantal grachtenpanden ook de rest van het jaar geopend voor publiek. Dit zijn o.a.:

 • Het Grachtenhuis – Tof interactief museum waarin je meer leert over de geschiedenis van de grachten, daarnaast heeft het een aantal mooi ingerichte stijlkamers.
 • Museum Willet-Holthuysen – Dubbel grachtenhuis dat prachtig is ingericht. Op deze plek ontdek je hoe de rijke mensen in Amsterdam in de negentiende eeuw leefden.
Mooie huizen langs de Amsterdamse grachten

De Oude Kerk

Het oudste nog bestaande gebouw in Amsterdam is de Oude Kerk, deze bestaat al sinds de dertiende eeuw. Het interieur van de kerk is behoorlijk interessant om te zien, met onder andere grote houten kruisribgewelven. Daarnaast zijn er tal van bekende Amsterdammers uit de zestiende en de zeventiende eeuw begraven, zoals componist Jan Pieterszoon Sweelinck en Saskia van Uylenburgh, de echtgenote van Rembrandt van Rijn.

Hoewel de Oude Kerk nog steeds een kerkelijke functie heeft, is het nu vooral een museum voor moderne kunst met wisselende exposities. Je kunt het tegen betaling bezoeken.

De Oude Kerk in Amsterdam

NEMO

NEMO Science Museum is een van de musea in Amsterdam die ontzettend leuk is om te bezoeken met kinderen. Het is een wetenschap- en technologiemuseum in een heel bijzonder gebouw, het lijkt wel op een groen schip dat uit het water komt.

Het museum wil jongeren laten zien hoe leuk en interessant de wetenschap is en daarom kun je in NEMO zelf aan de slag met leuke proeven en andere activiteiten. En dit is niet alleen heel erg leuk voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Bestel hier je tickets voor NEMO.

Het Scheepvaartmuseum

Naast NEMO ligt nog een andere tof museum: het Scheepvaartmuseum. Dit museum is gehuisvest in ‘s Lands Zeemagazijn, een prachtig gebouw uit de zeventiende eeuw en het heeft de op een na grootste maritieme collectie ter wereld. Je leert hier alles over de Nederlandse scheepvaart.

In het museum kun je o.a. gedetailleerde scheepsmodellen, oude wereldkaarten en schilderijen van beroemde zeevaarders en zeeslagen zien. Ook kun je rondkijken op een replica van het VOC-schip Amsterdam.

Bestel hier je tickets voor het scheepvaartmuseum.

Scheepvaart Museum in Amsterdam

Artis

In de plantagebuurt ten oosten van het centrum ligt Artis, de oudste dierentuin van Nederland. De dierentuin bestaat al sinds 1838 en je ziet hier ook nog veel van terug, er staan in het park namelijk 27 monumentale gebouwen.

Welke dieren kun je zoal zien in Artis? Leeuwen, pinguïns, giraffes, luiaards en chimpansees om maar wat te noemen. Daarnaast zijn er ook veel bijzondere boomsoorten, sommige zijn nog ouder dan Artis zelf.

Koop hier je kaarten voor Artis.

Heineken Experience

Iets heel anders, maar ook heel leuk is de Heineken Experience. Ga op pad in de eerste brouwerij van Heineken en leer alles over een van de meest bekende biermerken ter wereld. Na afloop van de tour mag je uiteraard even proeven.

Koop hier je kaarten voor de Heineken Experience.

NDSM werf

Het NDSM werf is een van de hipste plekken in Amsterdam. Het ligt in Amsterdam Noord en om er te komen neem je de gratis pont vanaf Amsterdam Centraal. Wat is er te doen en te zien op het NDSM-werf? Een paar tips:

 • Overal waar je kijkt zie je toffe street art kunstwerken. Ga naar het Straat Museum om de allermooiste te zien.
 • Elk weekend is er een grote rommelmarkt in de IJ-hallen, dit is de grootste vlooienmarkt in Europa.
 • Er zijn onwijs veel toffe plekken voor een hapje en een drankje. Mijn persoonlijke favoriet is Pllek. Dit ligt heerlijk aan het water en heeft zelfs een strand met zitzakken.
STRAAT Museum op NSDM werf

A’DAM Lookout

Ook in Amsterdam Noord, maar dan recht tegenover Centraal Station, vind je de A’DAM Lookout. Je kunt naar de top van de A’DAM toren. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht op de stad.

Wil je iets heel spannends doen? Op de top staat ‘Over The Edge’, dit is de hoogste schommel in Europa. Als je durft, kun je dus (over de rand) schommelen op een hoogte van 100 meter. Yikes! Je zit natuurlijk wel goed vast.

Filmmuseum en de ADAM Toren

Albert Cuypmarkt

Heb je zin om even te shoppen? Dat kan op de Albert Cuypmarkt! Zes dagen per week, van maandag t/m zaterdag kun je hier terecht voor eten, kleding en allerlei gadgets. Dit is ook een goede plek om echte Nederlandse kaas en overheerlijke stroopwafels te kopen.

Museumplein

Het Museumplein ligt in de chique wijk Amsterdam Zuid en is een groot grasveld met scheve lijnen en een vijver. Het is de thuisbasis van een paar van de belangrijkste culturele instellingen in Amsterdam. Wat kun je allemaal zien op het Museumplein?

 • Het Rijksmuseum, het meest bezochte museum van Nederland. Met wereldberoemde werken van o.a. Rembrandt (Nachtwacht) en Johannes Vermeer (Het melkmeisje).
 • Van Gogh Museum, met veel werken van de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh zoals de Zonnebloemen.
 • Stedelijk Museum, museum voor moderne en hedendaagse kunst. Met toffe kunstwerken van o.a. Andy Warhol, Piet Mondriaan en Pablo Picasso.
 • Het Concertgebouw, een van ’s werelds beste concertzalen en de thuisbasis van het Koninklijk Concertgebouworkest, een van de beste orkesten ter wereld. Het is dan ook echt een aanrader om hier een avond heen te gaan en een mooie symfonie te luisteren.
 • Moco Museum, het nieuwste museum aan het Museumplein. Het is een particulier museum in een historische villa met wisselende moderne tentoonstellingen. Op dit moment is er een Bansky-tentoonstelling.

Tot 2018 stonden hier ook de IAmsterdam-letters, maar deze zijn inmiddels weggehaald vanwege de drukte.

In de wintermaanden wordt het Museumplein omgetoverd tot een winter wonderland, met schaatsbaan en kraampjes waar je o.a. glühwein kunt drinken.

Het Museumplein in Amsterdam

Vondelpark

Niet ver van het Museumplein ligt het bekendste park in Amsterdam: het Vondelpark. Hoewel het hier altijd druk is, is er altijd wel een rustig plekje te vinden om een kleedje neer te leggen en lekker te gaan picknicken.

In het midden staat het Vondelpark Openluchttheater, waar in de zomer in het weekend altijd leuke voorstellingen te zien zijn. Je kunt ze gratis bezoeken, maar een donatie wordt zeker gewaardeerd.

Daarnaast kun je ook terecht op een van de gezellige terrassen voor een hapje en een drankje, bijvoorbeeld in Proeflokaal ’t Blauwe Theehuis en Vondelpark3.

Lees ook: De mooiste parken in Amsterdam.

Het Vondelpark in Amsterdam

De Magere Brug

De Magere Brug over de Amstel is echt een icoon in Amsterdam. Op deze plek ligt al sinds de zeventiende eeuw een brug en de huidige witte stamt uit 1934. De witte brug is echt een plaatje om te zien en sinds 2003 autovrij.

Tip! Ga ook ’s avonds eens kijken bij de Magere Brug, dan is die namelijk heel erg mooi verlicht.

De Magere Brug - Amsterdam

Johan Cruijff ArenA

In het zuidoosten van de stad vind je de Johan Cruijff Arena (tot 2018 was dit de Amsterdam ArenA), het grootste voetbalstadion van Nederland. Het is de thuisbasis van de Amsterdamse voetbalclub AJAX en wordt tevens gebruikt als concertlocatie.

The Upside Down

Er zijn steeds meer interactieve musea in Amsterdam en The Upside Down is daar een van. Dit is de plek om te gekke foto’s te maken voor Instagram. Zo kun je in een zwembad vol ballen spelen en zijn sommige kamers op de kop.

Er zijn maar liefst 25 kamers waar je toffe foto’s kunt nemen, dus trek je leukste kleding aan een neem een opgeladen telefoon of camera mee.

Daarnaast is er ook een café waar ze zeer kleurrijke hapjes serveren.

Bestel hier je tickets voor The Upside Down Amsterdam.

Het KattenKabinet

Ben jij een kattenliefhebber? Dan moet je zeker een kijkje nemen in het KattenKabinet. In dit museum staan alleen maar kunstwerken die te maken hebben met katten. Zo zie je o.a. schilderijen met katten van Picasso, Rembrandt en Corneille.

Het museum is gehuisvest in een monumentaal grachtenpand aan de Herengracht. Je kunt nog goed zien hoe men hier vroeger leefde door de vijf ingerichte stijlkamers.

Koop hier je kaartjes voor het KattenKabinet.

De Jordaan

De Jordaan is een van de bekendste buurten van Amsterdam. Vroeger was dit een echte volksbuurt, waar vooral mensen woonden die het niet al te breed hadden en nu is het vooral hip en romantisch. Je hebt hier veel smalle straten vol kleurrijke bloemen, verstopte hofjes, cafés en leuke boutiekwinkels. 

De Jordaan is ook bekend van de muziek en vele volkszangers zoals Johnny Jordaan en Willy Alberti zongen over het leven in deze wijk.

Tip! Wil je meer leren over de geschiedenis van de Jordaan en proeven van de lekkernijen in een van de vele Amsterdamse cafés? Boek dan een culinaire wandeling door de Jordaan.

Het Muizenhuis

In de Jordaan zit een leuk klein verstopt museum genaamd het Muizenhuis. Je kent misschien de (kinder)boeken van de twee muizen Sam & Julia wel. Deze kun je natuurlijk kopen in het Muizenhuis, maar het is ook een waar muizenmuseum.

Je kunt (gratis) een kijkje nemen in de wondere wereld van muizen en ook zien hoe ze de muizenhuizen maken. In de winkel kun je ook producten kopen om zelf een muizenhuis te bouwen. Erg leuk om even binnen te lopen en een kijkje te nemen.

Het Amsterdamse Bos

Het Amsterdamse Bos ligt eigenlijk meer in Amstelveen dan in Amsterdam, maar het hoort zeker thuis op deze lijst met de leukste plekken in Amsterdam. Dit stadspark is namelijk groter dan Central Park in New York en een heerlijke plek om te gaan wandelen, fietsen, zwemmen of te kanoën. In de zomer zijn er vrijwel dagelijks leuke voorstellingen en concerten in het Bostheater.

Fietsen in Amsterdam

Je zou het bijna vergeten, maar Amsterdam is wereldberoemd vanwege de vele fietsen. Kijk goed uit als je de straat oversteekt!

Het is wel heel leuk om Amsterdam zelf ook op de fiets te ontdekken. Zo kun je fietsen huren voor een dag (of langer), maar je kunt ook meegaan met een leuke fietstour door de stad. Een gids vertelt je dan alles over de geschiedenis van Amsterdam en laat je de leukste plekken zien.

Kijk op de website van Baja Bikes voor het aanbod.

Fiets in Amsterdam

I Amsterdam City Card

Heb je zin in een weekendje Amsterdam en wil je zoveel mogelijk van deze leuke plekken in Amsterdam bezoeken? Dan kan het voordelig zijn om een I Amsterdam City Card aan te schaffen. Wat krijg je met deze pas? Een paar leuke voordelen:

 • Gratis toegang tot 70 musea en attracties in Amsterdam en omgeving (bijvoorbeeld ook de Zaanse Schans en het Zuiderzeemuseum).
 • Gratis gebruik van het openbaar vervoer (GVB in Amsterdam).
 • Gratis rondvaart door de grachten.
 • Gratis fietsverhuur.
 • En nog veel meer!

Je kunt een pas kopen voor 1, 2, 3, 4 of 5 dagen.

Bestel de I Amsterdam City Card hier.

Uniek overnachten in Amsterdam

Heb je nu echt zin in een weekendje Amsterdam? Het is nog leuker als je ook nog eens in een tof hotel slaapt. Een paar aanraders:

 • CityHub Amsterdam – Is je budget niet al te groot en wil je toch wat privacy ’s nachts? Dan is CityHub echt een aanrader. Je slaapt in een pod en je kunt alles bedienen met een app. Badkamers zijn gedeeld, maar schoon en hebben een regendouche.
 • Outside Inn – Zoek je een unieke accommodatie in Amsterdam? Outside Inn is een grote hal met daarin een soort camping. De kamers zijn in (vintage) caravans en strandhuisjes, heel tof!
 • Boutique Hotel The Noblemen – Wil je wat meer op stand en een tof hotel aan de grachten van Amsterdam? Dan is dit boetiekhotel vast wat voor jou! De kamers zijn prachtig ingericht en elk uniek.
 • Hotel Estheréa – Dit 4* hotel aan de gracht is perfect voor een romantisch weekend in Amsterdam. De kamers zijn ontzettend mooi met zachte kleuren, bijzondere motieven en veel bloemen.
 • Waldorf Astoria Amsterdam (5*) – Als je er budget voor hebt, dan is een nachtje in het meest luxe hotel in Amsterdam echt een aanrader. Gelegen aan de Herengracht in zes monumentale grachtenpanden uit de zeventiende eeuw slaap je echt op stand. Er is ook een zwembad, een sauna en een fitnesscentrum. Je krijgt er gratis huurfietsen bij.

Natuurlijk zijn er nog veel meer opties. Kijk voor een overzicht, prijzen en beschikbaarheid op Booking.com.

Lees meer over Amsterdam

Dit waren al mijn Amsterdam tips! Wil je meer lezen over Amsterdam? In deze reisgidsen staan nog meer tips:

time to momo – Amsterdam (ook met leuke wandelroutes)

Capitool Reisgidsen Top 10 – Amsterdam

Stedentrip in Nederland

Er zijn ontzettend veel leuke steden voor een stedentrip in Nederland. Lees ook over de leukste dingen om te doen in deze steden:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief ook regelmatig tips voor leuke bestemmingen, goede reisaanbiedingen en persoonlijke reisverhalen. Schrijf je in.

30 Tips voor een weekendje Amsterdam - Nederland

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.