Winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Op een koude zaterdagochtend besloot ik om een winterwandeling te gaan maken in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Sprookjesachtig mooi!

Ingang Koevlak

Ingang Koevlak

Na een korte treinrit vanuit Amsterdam kom ik aan op station Overveen. Het is behoorlijk koud en ik zie tijdens mijn wandeling naar de ingang van Nationaal Zuid-Kennemerland regelmatig mensen de voorruit van hun auto krabben. Het park is net open als ik aankom bij ingang Koevlak en het is nog heerlijk stil. Na een korte stop voor het toilet, besluit ik om de blauwe paaltjes te volgen naar het Parnassiastrand.

Bordje rondwandeling Parnassiastrand

Het Wed

Ik start met mijn winterwandeling en na een paar minuten kom ik al aan bij het kleine meer Het Wed. Hier is duidelijk te zien dat het koud is, het zand is nog bevroren!

Het Wed

Ik loop een stuk langs het meertje en geniet van de zon die zich voorzichtig laat zien.

Meeuw in Het Wed
Zon op Het Wed

Via kronkelende paden naar de kust

Bevroren paden

Het is een afwisselende wandeling, je loopt via kleine stukjes bos de duinen in. Hoe verder ik loop, hoe minder mensen ik tegenkom. Ik krijg soms bijna het gevoel dat ik alleen op de wereld ben.

Bos en duinen

Ik stap stevig door, want het ik ben eigenlijk iets te koud gekleed en mijn wandeltempo houdt me warm. Op gegeven moment kom ik langs allemaal meertjes, die deels bevroren zijn. Een prachtig gezicht.

Bevroren meertje

Op het Parnassiastrand

Strandstoelen Parnassia

Na ongeveer een uur lopen, kom ik aan bij het Parnassiastrand. Ik beklim de duin naast het strandpaviljoen en geniet even van het uitzicht. Wat is de Nederlandse kust toch mooi!
Parnassiastrand

Ik blijf niet te lang staan, want met de snijdende wind is het behoorlijk fris! Rillend van de kou draai ik me om om weer terug te keren in de richting van Nationaal Park Zuid-Kennemerland.

Het Vogelmeer

Daarna loop ik een stuk van de NS-wandeling door de Kennemerduinen die ik anderhalf jaar geleden liep. Een wereld van verschil: toen was een graad of 20-25, was alles felgroen en was het erg druk. Nu is alles bedekt met een laagje ijs, waardoor het een hele serene sfeer krijgt. Het is ook niet druk in het park, ik kom maar weinig andere wandelaars tegen.

Wandelpad in de winter

Ik wandel een stuk langs het grote Vogelmeer en zie daar ook behoorlijk wat vogels rondvliegen of uitrusten op een boomstronk. Het pad golft over de duinen langs het meer en ik geniet met volle teugen. Dit vind ik een van de mooiste stukjes van Zuid-Kennemerland.

Wandelpad langs het Vogelmeer
Het Vogelmeer in de winter

Oorlogsmonument

Tekst op het oorlogsmonument

Als ik weer bijna bij het bezoekerscentrum ben, kom ik langs twee gedenkstenen. In de Tweede Wereldoorlog zijn in Zuid-Kennemerland een aantal executies uitgevoerd, waarbij vele verzetsmensen omgekomen zijn.

Oorlogsmonument

De twee stenen die ik zie langs de route zijn onderdeel van acht gedenkstenen die verspreid liggen in de duinen. Een paar jaar geleden las ik het boek Een schitterend vergeten leven over het bijzondere leven van dirigente Frieda Belinfante, en daar komen een aantal van de verzetsmensen voor die geëxecuteerd zijn in dit gebied. Aangrijpend en zeker een aanrader als je meer wilt lezen over dit onderwerp.

Einde van mijn winterwandeling in Zuid-Kennemerland

Nadat ik de gedenkstenen ben gepasseerd, is het niet ver meer naar de ingang Koevlak. Hoewel het nog steeds koud is, lijkt het toch wat op te warmen, want de laagjes ijs verdwijnen van de bomen en de takken.

Bos Kennemerduinen

Na dik twee uur wandelen kom ik voldaan terug bij het bezoekerscentrum. Ik kan zo’n winterwandeling in Nationaal Park Zuid-Kennemerland echt iedereen aanraden!

Meer mooie wandelingen in Nederland?

Ik ga regelmatig wandelen in Nederland en schrijf er ook vaak een artikel over. Een aantal van de wandelingen die ik het afgelopen jaar heb gemaakt:

Voor meer wandelinspiratie kan ik je ook deze boeken aanraden:

Route.nl Groots Genieten in Nederland – 100 wandelroutes

Wandellust – Twan Huys

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties