Airbnb

Airbnb: doen of niet doen?

Airbnb is de laatste tijd steeds vaker negatief in het nieuws. Vooral in de grote steden loopt het de spuigaten uit. Is het nou wel of niet goed om via Airbnb te boeken voor je volgende reis? In deze blog vertel ik je over mijn ervaringen met Airbnb en of ik hier in de toekomst nog steeds gebruik van zal maken.

Mijn ervaringen

De afgelopen jaren heb ik drie keer een appartement geboekt via Airbnb.

Airbnb in Nice

Airbnb

Een paar jaar geleden vierde ik mijn verjaardag in Nice (lees hier het reisverslag). Omdat we met z’n drieën waren, was er de keuze om of in een hostel te slapen of twee hotelkamers te boeken. Niet praktisch en duur (zelfs het hostel). Toen kwam ik op het idee om eens op Airbnb te kijken. Daar vond ik, voor een schappelijke prijs, een appartement vlakbij station Nice-Riquier en op loopafstand van het centrum. Bij het inchecken was de eigenaar er zelf niet, dus we werden wegwijs gemaakt door zijn vriendin (?). Het appartement zag er goed uit, had een fijn balkon en lag op een hele goede locatie. Helaas stond ‘s avonds laat de onderbuurman voor de deur, met de vraag of we wat minder lawaai wilden maken. Vervelend, want we maakten amper lawaai, maar volgens hem waren we de hele tijd heen en weer aan het lopen. Na een tweetal confrontaties met deze buurman, was de lucht geklaard en konden we genieten van een heerlijk lang weekend in Nice, en maakten we uitstapjes naar Cannes, Monaco en Ventimiglia.

Airbnb in Los Angeles

Airbnb

Het duurde even voordat ik weer wat boekte via Airbnb. Misschien dat ik onbewust toch een beetje zat met de negatieve verhalen die steeds meer de ronde deden en met de ‘boze buurman’ in Nice. Vorig jaar zomer waren we lang op zoek naar een geschikte accommodatie ter afsluiting van onze lange roadtrip in het Zuidwesten van Amerika (lees hier het reisverslag). We wilden de laatste drie dagen doorbrengen in Los Angeles, het liefst in de buurt van het strand (Santa Monica of Venice). Hotels waren schrikbarend duur (of heel erg shabby) en daarbij moesten we onze auto ook nog ergens kwijt. Na lang zoeken kwamen we op Airbnb uit op een appartement in Venice, 5 minuten lopen vanaf het strand. Een appartement boven een garage, waar we ook nog eens gratis onze auto konden parkeren. De hosts woonden in het huis ernaast en het waren enorm aardige mensen. Goed bereikbaar, we konden zo binnenlopen of een berichtje sturen als we een vraag hadden. Een heerlijke plek om onze vakantie af te sluiten.

Airbnb in Boedapest

Airbnb

Mijn laatste Airbnb was in Boedapest. Daar waren zoveel leuke opties om te slapen, dat we kozen voor het appartement dat er het mooiste uit zag. Geweldige locatie, op loopafstand van bijna alle highlights. Er was alleen weinig gezelligs aan, de eigenaar (of verhuurder) was er zelf niet om ons te ontvangen, dus stuurde een vriendin. Veel officieel gedoe, we moesten zelfs onze paspoortnummers geven (niet gedaan). Voelde toch niet helemaal lekker. Het appartement was prima, maar duidelijk ingericht voor Airbnb. We waren er maar twee nachten, dus het voldeed.

De keerzijde van Airbnb

Het lijkt zo mooi, in plaats van een krappe hotelkamer, slapen in een appartement met veel meer ruimte. Toch hoor ik in mijn omgeving steeds vaker verhalen van overlast. Het lijkt wel alsof heel Amsterdam in een Airbnb is veranderd, iets wat uitgebreid aan bod komt in de documentaire Slapend rijk van de VPRO. Hier zie je heel duidelijk hoe het in Amsterdam compleet uit de hand is gelopen. Steeds meer mensen kopen een pand op om vervolgens via Airbnb te verhuren. Zo heb je dus iedere dag nieuwe buren. Kan heel gezellig zijn, maar op gegeven moment ben je daar helemaal klaar mee.

Voor mij persoonlijk is Airbnb inmiddels ook een probleem. Mede hierdoor zijn de huizenprijzen in mijn woonplaats Amsterdam inmiddels zo hard gestegen, dat het voor mij inmiddels vrijwel onmogelijk is om een eigen woning te vinden. Frustrerend, want ik vind mezelf inmiddels echt te oud om op kamers te wonen. Buiten Amsterdam zijn de prijzen ook dusdanig gestegen, dat ik minstens 1,5 uur moet reizen om betaalbaar te kunnen wonen. En om nou twee keer per dag 1,5 uur onderweg te zijn om naar m’n werk te gaan…

Arjen Lubach gaf Airbnb er flink voor langs een maand geleden. Dat item heeft me wel aan het denken gezet, wil ik überhaupt ooit nog wel iets boeken bij dit bedrijf?

Nooit meer Airbnb?

Ik merk zelf dat ik steeds negatiever sta tegenover Airbnb. Ik vind het idee in beginsel erg leuk, slapen bij locals, maar dat is zelden het geval. Voor komende zomer heb ik nog wel boeking gedaan via Airbnb, een Bed & Breakfast in een dorpje waar amper hotels zijn. Voordat ik deze boekte heb ik wel uitgebreid alle reviews bestudeerd om erachter te komen of het echt bij mensen thuis was. Ik zeg niet dat ik nooit meer iets via Airbnb zal boeken, maar ik kijk toch liever eerst naar andere mogelijkheden.

En wat doe jij? Boek je altijd Airbnb? Of juist niet?

Vond je dit een leuk artikel?

Misschien wil je deze artikelen dan ook lezen:
Deze 9 fouten maak ik nooit meer op reis
All inclusive: Doen of niet doen?
Hoe bepaal je je reisbudget? Tips + handige spreadsheet

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 reacties