Airbnb doen of niet - ervaringen en Airbnb alternatieven

Airbnb: doen of niet doen? Ervaringen & Airbnb alternatieven

Is het nou wel of niet goed om via Airbnb te boeken voor je volgende reis? In dit artikel vertel ik je over mijn ervaringen met Airbnb en wat de beste Airbnb alternatieven zijn.

Wat is Airbnb?

Airbnb is een platform waar je een plek om te overnachten kunt boeken. Wat betekent Airbnb? De naam Airbnb is eigenlijk afgeleid van airbed (het Engels woord voor luchtbed) en bnb staat voor bed en breakfast. Dit is eigenlijk ook het grondbeginsel van Airbnb.

Airbnb is oorspronkelijk ontstaan door het verhuren van een luchtbed in je eigen huis. Inmiddels is het een enorm bedrijf en kun je hier diverse soorten (bijzondere) accommodaties huren. Van een kamer bij iemand in huis tot een megavilla met zwembad aan zee. Ook kun je op het platform bijzondere accommodaties vinden, zoals boomhutten en grotwoningen.

Voordelen van Airbnb

Wat zijn de voordelen van Airbnb?

 • Het is erg makkelijk in gebruik. Via de website of de app zie je meteen het aanbod en je kunt goed filteren op dingen die je nodig hebt.
 • Je krijgt vaak korting als je een week of een maand iets huurt.
 • Je zit vaak tussen de locals in een stad of dorp.
 • Er zijn veel bijzondere accommodaties.
 • Je hebt vaak rechtstreeks contact met de eigenaar. Hierdoor kun je makkelijk vragen stellen en soms zelfs onderhandelen over de prijs.

Nadelen van Airbnb

 • Een paar jaar geleden was Airbnb een stuk goedkoper dan een hotelkamer, maar dat valt inmiddels vies tegen.
 • Je kunt niet altijd de exacte locatie van de Airbnb zien.
 • Verborgen kosten. Ik raak zo vaak enthousiast van een leuk appartement voor een bepaalde prijs, maar als je doorklikt komen er nog allemaal kosten bij. Schoonmaakkosten, servicekosten, belastingen en soms zelfs bezettingsgraadkosten. De prijs schiet door dit soort kosten flink omhoog.
 • Niet iedereen is blij met Airbnb, het kan voor buren en buurtgenoten voor flink wat overlast zorgen. En dat kan leiden tot irritaties.
 • Annuleren is vaak erg lastig en kan een hoop geld kosten.
 • Airbnb wordt steeds vaker gebruikt door investeerders. Huizen worden opgeknapt en op Airbnb gezet. Dit is een van de redenen dat de prijzen op de huizenmarkt de pan uitrijzen. Dit probleem komt uitgebreid aan bod in de documentaire Slapend rijk van de VPRO en in het onderstaande filmpje uit Zondag met Lubach.

Mijn ervaringen met Airbinb

De afgelopen jaren heb ik regelmatig iets geboekt via Airbnb. Hoe is dat bevallen? Dit zijn mijn Airbnb ervaringen.

Airbnb in Nice

Mijn dertigste verjaardag vierde ik met mijn broertje en mijn beste vriendin in Nice. Omdat we met z’n drieën waren, was er de keuze om of in een hostel te slapen of twee hotelkamers te boeken. Niet praktisch en duur (zelfs het hostel).

Toen kwam ik op het idee om eens op Airbnb te kijken. Daar vond ik, voor een schappelijke prijs, een appartement vlakbij station Nice-Riquier en op loopafstand van het centrum. Bij het inchecken was de eigenaar er zelf niet, dus we werden wegwijs gemaakt door zijn vriendin (?).

Het appartement zag er goed uit, had een fijn balkon en lag op een hele goede locatie. Helaas stond ‘s avonds laat de onderbuurman voor de deur, met de vraag of we wat minder lawaai wilden maken. Vervelend, want we maakten amper lawaai, maar volgens hem waren we de hele tijd heen en weer aan het lopen. Na een tweetal confrontaties met deze buurman, was de lucht geklaard en konden we genieten van een heerlijk lang weekend in Nice, en maakten we uitstapjes naar Cannes, Monaco en Ventimiglia.

Airbnb in Los Angeles

Het duurde even voordat ik weer wat boekte via Airbnb. Misschien dat ik onbewust toch een beetje zat met de negatieve verhalen die steeds meer de ronde deden en met de ‘boze buurman’ in Nice. In de zomer van 2016 waren we lang op zoek naar een geschikte accommodatie ter afsluiting van onze lange roadtrip in het Zuidwesten van Amerika.

We wilden de laatste drie dagen doorbrengen in Los Angeles, het liefst in de buurt van het strand (Santa Monica of Venice). Hotels waren schrikbarend duur (of hadden ontzettend slechte reviews) en daarbij moesten we onze huurauto ook nog ergens kwijt.

Na lang zoeken kwamen we op Airbnb uit op een appartement in Venice, op slechts vijf minuten lopen vanaf het strand. Een appartement boven een garage, waar we ook nog eens gratis onze auto konden parkeren. De hosts woonden in het huis ernaast en het waren enorm aardige mensen. Goed bereikbaar, we konden zo binnenlopen of een berichtje sturen als we een vraag hadden. Een heerlijke plek om onze vakantie af te sluiten.

Airbnb in Los Angeles - ervaring

Airbnb in Boedapest

Samen met een vriendin boekte ik een appartement via Airbnb voor onze stedentrip Boedapest. Daar waren zoveel leuke opties om te slapen, dat we kozen voor het appartement dat er het mooiste uit zag. Geweldige locatie, op loopafstand van bijna alle highlights.

Er was alleen weinig gezelligs aan, de eigenaar (of verhuurder) was er zelf niet om ons te ontvangen, dus stuurde een vriendin. Veel officieel gedoe, we moesten zelfs onze paspoortnummers geven (niet gedaan). Voelde toch niet helemaal lekker. Het appartement was prima, maar duidelijk ingericht voor Airbnb. We waren er maar twee nachten, dus het voldeed.

Ervaring Airbnb in Boedapest

Airbnb in Gananoque (Canada)

Samen met een vriendin verbleef ik tijdens een geweldige rondreis in Ontario en New York State in het dorpje Gananoque. Er zijn niet veel accommodaties te vinden op deze plek en zeker niet op loopafstand van het centrum. Na lang zoeken kwam ik uiteindelijk uit bij een Bed & Breakfast, die ik alleen via Airbnb kon boeken.

Het bleek een schot in de roos. Ze verhuurden een tweetal kamers in hun prachtige huis (met een enorme houte veranda die dienst deed als buiten-huiskamer) en de eigenaren waren ontzettend vriendelijk. Voor hen was Airbnb het beste platform om hun B&B te promoten en boekingen te krijgen.

Nooit meer Airbnb?

Zoals je kunt zien, heb ik nogal verschillende ervaringen met Airbnb. Ik heb in de loop van de jaren wel eens vaker iets geboekt via Airbnb, maar het is eigenlijk nooit de eerste website waar ik kijk als ik een plek zoek om te overnachten.

Ik merk zelf dat ik steeds negatiever sta tegenover Airbnb. Ik vind het idee in beginsel erg leuk, slapen bij locals, maar dat is zelden het geval. Ik zeg niet dat ik nooit meer iets via Airbnb zal boeken, maar ik kijk toch liever eerst naar andere mogelijkheden en ben echt op zoek naar Airbnb alternatieven.

Airbnb alternatieven

Twijfel jij ook enorm over Airbnb? Wat zijn goede alternatieven voor Airbnb? Op deze websites kun je ook bijzondere accommodaties vinden:

 • VRBO – Redelijk vergelijkbaar met Airbnb, ook via deze website kun je bijzondere accommodaties boeken via particulieren.
 • Booking.com – Dit was vroeger vooral de website om hotelkamers te boeken, maar het aanbod is nu veel uitgebreider. Je kunt hier nu ook mooie appartementen, villa’s en bijzondere accommodaties vinden.
 • Natuurhuisje.nl – Zoek je een bijzondere accommodatie op een rustige plek in de natuur? Dan is dit de perfecte website om die te vinden.
 • Musjroom – Zoek en vind unieke locaties en gezellige b&b’s.

Zoals je ziet zijn er nog best wat leuke Airbnb alternatieven!

Meer lezen?

Vond je dit een leuk artikel? Misschien vind je deze artikelen dan ook leuk om te lezen:

Daarnaast deel ik in mijn tweewekelijkse nieuwsbrief leuke reisverhalen, goede reisaanbiedingen en tips voor de mooiste bestemmingen. Schrijf je in.

Dit artikel verscheen voor het eerst in mei 2017. Laatste update: februari 2022.

Hoi, en wat leuk dat je deze disclaimer leest! Zoals je misschien begrijpt is het onderhouden van een website zoals deze niet gratis. Daarom zou ik het fijn vinden als je iets koopt of boekt via de links in dit artikel. Het kost jou helemaal niets extra en ik krijg een kleine commissie. Dank je wel! Klik hier voor meer informatie.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

23 reacties