Alleen reizen

5x waarom alleen reizen goed is voor iedereen

“Ik heb weer een nieuwe reis geboekt!” “Oh, leuk! Met wie ga je?” “Alleen.” – korte stilte – “Vind je dat niet saai dan?” Dit gesprek voer ik regelmatig als ik een solotrip heb geboekt. Soms irritant, maar ergens snap ik het wel. Toch ben ik van mening dat iedereen op z’n minst 1 keer in zijn leven alleen op reis moet gaan. In deze blog 5 redenen waarom alleen reizen goed is voor iedereen.

Je mag helemaal zelf weten wat je doet

Wat is je bestemming en wat ga je doen? Dat mag je lekker helemaal zelf bedenken. Je kunt eindelijk naar die bestemming waar je altijd al naar toe wilde gaan, maar waar niemand anders heen wilde. En ook ter plekke heb je alle vrijheid, boek je alles van te voren of ga je op de bonnefooi? Zelf weten, het maakt niet uit wat je doet, als je je er maar goed bij voelt. Zo had ik in Brisbane grootse plannen om een tour te boeken en walvissen te spotten. Ter plekke had ik daar helemaal geen zin in en heb ik maar een relaxte dag ingepland en heb ik een manicure genomen, geshopt en een paar wijntjes op het terras gedronken, heerlijk! Wat mij betreft is het gevoel van deze vrijheid al een van de beste redenen om alleen te reizen.

Je ontmoet makkelijk nieuwe mensen

Alleen reizen

Wist je dat je in je eentje veel sneller aanspraak hebt en veel sneller nieuwe mensen ontmoet? Soms moet je het wel even opzoeken door in een hostel te slapen of op een tour te gaan, maar ik weet zeker dat je snel genoeg nieuwe ‘vrienden’ maakt. Groot voordeel is dat je altijd iets hebt om over te praten, want je bent waarschijnlijk allebei op reis. Grote kans ook dat je nieuwe contacten je veel leuke tips kunnen geven, met dingen die niet in je reisgids staan. Zo sprak ik in Australië een Duits meisje dat mij een Vietnamees restaurant in Brisbane aanraadde. Ik heb zelden zo lekker gegeten!

Uit je comfortzone

Een van de moeilijkere dingen aan in je eentje reizen is dat je continu uit je comfortzone moet stappen. Je moet alles alleen regelen, er is niemand die het voor je doet. Wil je nieuwe mensen ontmoeten en stapt er niemand op jou af? Dan moet je dus zelf op iemand afstappen. Als je wat introvert bent (zoals ik) kan dat een behoorlijke opgave zijn. Maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het wordt!

Je voelt je onoverwinnelijk

Alleen reizen

Een gevolg van regelmatig uit je comfortzone stappen is dat je je steeds zelfverzekerder gaat worden. Je kunt de hele wereld aan en dat is echt een top gevoel! Het leuke is dat je jezelf ook blijft verrassen en dingen gaat doen die je zelf niet verwacht. Zo ben ik in Costa Rica eens van een boot de zee ingesprongen (sprong van 5 meter), iets wat ik eigenlijk nooit durf, want ik hou niet zo van grote hoogtes. Ook ging ik ben ik daar gaan ziplinen, iets wat ik doodeng vond, maar wat was dat tof!

Je hebt geweldige verhalen

En als je dan terugkomt van je reis heb je allemaal geweldige dingen meegemaakt die je wilt delen. Je familie en vrienden zijn een dankbaar slachtoffer. En als die inmiddels genoeg van je verhalen hebben, dan zet je ze nog eens lekker op je reisblog toch?

Dat wat mij betreft de vijf redenen waarom iedereen een keer alleen zou moeten reizen. Ben jij wel eens alleen op reis geweest? Zo ja, hoe kijk jij daarop terug?

Handige artikelen voor soloreizigers

Wil je meer lezen over alleen reizen? Lees dan ook een van deze artikelen:
Perfecte bestemmingen voor soloreizigers
10 handige tips voor soloreizigers
Alleen op vakantie: 8 lessen die je leert als soloreiziger

Co

Hoi! Ik ben Co en ik schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 reacties