Deze fouten maak ik nooit meer op reis

Deze 9 fouten maak ik nooit meer op reis

Van je fouten moet je leren toch? Ik heb (achteraf) behoorlijk wat fouten gemaakt op reis. Ik deel ze in dit artikel, zodat jij ze niet meer hoeft te maken!

1. Me niet goed genoeg verdiepen in regels omtrent visa

Na zes reizen naar Amerika dacht ik alle regels omtrent het aanvragen van een ESTA wel te weten. Maar niets bleek minder waar toen ik dit jaar in Londen wilde inchecken voor mijn vlucht naar Las Vegas. Het mocht niet, omdat ik vanuit Amerika doorvloog naar Mexico en de dagen die ik daar verbleef, telden mee voor de ESTA. Ik zat dan ook dik over de toegestane 90 dagen en moest per direct een oplossing vinden. Het werd een duur ticket naar Guatemala (waar ik uiteindelijk niets mee heb gedaan) en toen werd ik alsnog toegelaten op de vlucht naar Las Vegas.

Zo’n stressvolle situatie maak ik liever niet nog een keer mee, dus voortaan check ik alle kleine lettertjes bij de reisdocumenten die ik nodig heb.

2. Te veel bagage meenemen

Een klassieker: te veel bagage meenemen. Tijdens mijn eerste reizen nam ik altijd veel te veel kleding mee. Stel dat we een avond op chic gaan, dan moet ik toch een leuk jurkje en hakken aan? En natuurlijk ook altijd genoeg kleding mee, zodat ik niet hoefde te wassen tijdens mijn reis. Maar voor een reis langer dan twee weken is dat toch niet te doen? En daarbij, ik trek al meestal dezelfde kleding aan. Nu neem ik dan ook hooguit voor een week kleding mee, want wassen kan overal en dan kan ik die extra ruimte in mijn tas mooi gebruiken voor souvenirs.

3. Met te weinig spaargeld op reis gaan

Als ik op reis ga, dan wil ik daar 100% van genieten. En ik heb ontdekt dat dat niet lukt, als ik niet genoeg budget heb voor de reis die ik maak. Afgelopen zomer heb ik me dan vooral druk gemaakt om de kosten en daardoor heb ik toch wat minder genoten van mijn reis. Toen ik de knoop had doorgehakt en drie weken eerder naar huis vloog dan gepland, viel er een last van mijn schouders. Voortaan zorg ik dus of voor voldoende spaargeld, of dat ik makkelijk eerder terug naar Nederland ga.

Lees ook: Sparen voor vakantie: de beste tips

4. Eten of drinken naast een toeristische highlight

Je weet het: eten of drinken op de meest toeristische plek in een stad is altijd peperduur of het eten is van superslechte kwaliteit. En toch doe ik dit keer op keer weer. En dan neem ik mezelf voor om de volgende keer toch echt een minder toeristische zijstraat in te duiken. Volgende keer doe ik het echt!

5. Niet naar mijn eigen intuïtie luisteren

Sandboarden in Huacachin

Van sommige dingen weet je gewoon: dit moet ik niet doen. Zo ben ik best wel een kluns, ik struikel over elke losse stoeptegel (negen van de tien keer kan ik mezelf herpakken en val ik niet, gelukkig maar). Dit is ook de grootste reden dat ik nooit op wintersport ben geweest en ook niet van plan ben om dit ooit te gaan doen.

Waarom ben ik dan ook in vredesnaam gaan sandboarden in Huacachina (Peru)? Omdat iedereen het deed en ik vond dat ik het dan ook wel kon doen. Ja, ik was angstig en ik had al niet zo’n goed voorgevoel. De eerste heuvel ging prima, maar bij de tweede ging het helemaal mis. Ik donderde met een noodgang de zandduin af en viel meerdere malen op mijn hoofd. Gelukkig bleek de schade mee te vallen, maar ik heb hier zeker een week last van gehad. Volgende keer dus gewoon naar mijn intuïtie luisteren. Je hoeft niet alles te doen op reis.

6. Geld wisselen op de verkeerde plek

Voordat ik voor het eerst naar een land ga, zoek ik meestal uit hoe het ter plekke zit met geld. Kun je gewoon pinnen of is het beter om een stapel euro’s mee te nemen en ter plekke te wisselen? Tijdens mijn reis naar Cuba was het laatste het geval, dus hadden we een flinke stapel geld mee. We hadden gelezen dat we deze konden wisselen bij een hotel of bij een wisselkantoor. Nou sliepen we in een hotel, dus daar wisselen leek ons wel zo makkelijk en we wisselden bijna de helft van al ons geld om in het hotel.

Een paar uur later liepen we langs een (op dat moment gesloten) en zagen we dat de wisselkoers daar echt veel en veel beter was. Balen, want we hadden net een groot deel van ons geld gewisseld. In het hotel probeerden we ons geld terug te wisselen, maar op een klein bedrag na, was alles al afgestort. Balen! Maar wel een leermoment! Volgende keer dubbelcheck ik nog even de koers op verschillende plekken voordat ik zoveel geld ga wisselen.

7. Te veel plannen

Ook zo’n inkoppertje: te veel plannen. Ik vind plannen een van de leukste dingen ter voorbereiding van een reis, dus ook deze sluipt er snel in. Ik maak voor vertrek vaak enorme schema’s of een roadbook (vooral handig om te delen met mijn ouders, dan weten ze waar ik wanneer ben). Maar de laatste jaren wijk ik steeds meer van mijn plannen af en zorg ik zelfs voor een een beetje ruimte om ter plekke nog iets spontaans te doen. En dan gebeuren er vaak leuke dingen! Helemaal niks meer plannen zal het nooit worden, want daarvoor vind ik het gewoon te leuk.

8. Toerisme met dieren

Zwemmen met dolfijnen
Ik ben me er zeer van bewust dat toerisme met dieren een no go is. Vijf jaar geleden was het echter nog niet zo bekend en toen heb ik in Discovery Cove (Orlando, Florida) gezwommen met dolfijnen. Op het moment zelf vond ik het echt te gek, maar nu knaagt het toch wel hoor. Laat die mooie dieren toch lekker in zee zwemmen!

9. Niet genoeg genieten

Eerlijk is eerlijk, dit is natuurlijk niet echt een fout. Maar gestresst zijn op reis is voor niemand leuk. Dus als er iets fout gaat op reis, leer ervan, los het op (voor zover mogelijk) en geniet met volle teugen van de rest van je trip!

Heb jij wel eens fouten gemaakt terwijl je op reis was?

Vond je dit een leuk artikel? Misschien vindt je dit ook leuk:

Of bestel een van deze boeken met bijzondere reisverhalen:

Pinnen in Mongolië en andere oplosbare reisongemakken – Liesbeth Rasker

365 dagen onderweg – Floortje Dessing

En dit zijn leuke artikelen om ook te lezen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 reacties