Mijn leven als digital nomad in Portugal

Mijn leven als digital nomad in Portugal | Persoonlijke update

Het is alweer even geleden dat ik een persoonlijke update met jullie deelde. Tijd voor een nieuwe! In deze update vertel ik je over mijn leven als digital nomad in Portugal.

Waarom ben ik naar Portugal gegaan?

Begin oktober 2020 was ik terug in Nederland na een geweldige rondreis in Zwitserland en Italië, waar je in mijn vorige persoonlijke update meer over kunt lezen. Het regende keihard en ik zag mezelf niet nog maanden in de regen in Nederland zitten. Een jaar geleden had ik met mezelf afgesproken om de winter van 2020 in een warm oord door te brengen (bij voorkeur ergens in Zuidoost Azië), maar dat kon uiteraard niet in verband met COVID-19.

Ik had ook geen zin in een winterdepressie (daar heb ik nogal last van), dus waar kon ik dan wel naar toe? Op dat moment stonden er nog aardig wat landen op “geel” bij Rijksoverheid, waaronder Griekenland en Portugal. Omdat ik wist dat er wel meerdere digital nomads in Portugal verbleven was de keus zo gemaakt en boekte ik een ticket naar Faro in de Portugese Algarve.

De reis naar Portugal

De reis naar Faro was nogal een dingetje, ik was bijna dezelfde dag nog teruggekeerd naar huis. De treinreis naar Eindhoven verliep niet bepaald vlekkeloos: halverwege moest de trein terug naar Zwolle omdat het spoor was afgesloten en ik moest via Amsterdam naar Eindhoven Airport. Bijna twee uur extra reistijd. Ik had enorme stress, maar gelukkig had ik ondertussen via WhatsApp contact met Transavia en dat gaf wat rust. Ongeveer 45 minuten voor vertrek stond ik bij de incheckbalie, net op tijd!

De vlucht verliep prima, het vliegtuig was halfvol en ik had een hele rij voor mezelf. Wel zo fijn in deze tijden! Helaas ging het bij de landing niet goed, want dat lukte niet. Het was nogal stormachtig weer in Portugal en de piloot was zelfs in de veronderstelling dat de tweede landing ook niet zou lukken: “dan vliegen we naar Cadiz in Spanje”. Gelukkig ging de tweede landing wel goed en stond ik een uur later trillend op mijn benen in mijn fijne guesthouse in Faro.

Oktober: Faro

De haven van Faro
De haven van Faro.

In Faro gaf ik mezelf twee dagen om even bij te komen en de stad te verkennen. En dat was een goed idee, want Faro is echt een leuke stad! Ik dwaalde door de straten, beklom een kerktoren en was veel te vinden bij de haven, waar ik op een bankje in de zon zat te genieten.

Ondertussen dacht ik veel na, wat ga ik doen in Portugal en hoe ga ik mijn geld verdienen? Al tijdens mijn eerste dag in Faro nam ik het besluit om naast deze reisblog een tweede website te starten waar ik meer zou schrijven over locatieonafhankelijk leven en werken. Vooral om andere mensen te inspireren dat er meer is dan een 9 tot 5 baan op een kantoor.

November: Albufeira

Wat te doen in Albufeira

Na een paar dagen in Faro, besloot ik om een weekje naar Albufeira te gaan. Albufeira is een enorm populaire badplaats vol discotheken en mooie stranden. Normaal gesproken is dit een van de drukste plekken in de Algarve, maar nu was er bijna niemand. Na de eerste week besloot ik om nog een week te blijven en uiteindelijk bleef ik maar liefst zeven weken in Albufeira!

In Albufeira lukte het me om een goed ritme te vinden en werkte ik 25 tot 40 uur per week aan de keukentafel van mijn Airbnb. Ik schreef veel nieuwe artikelen voor Op reis met Co en gaf oude artikelen een flinke update. Heerlijk om daar eindelijk tijd voor te hebben en per dag ben ik trotser op de website die ik in de afgelopen vijf jaar heb opgebouwd. Omdat ik met mijn reisblog lang niet genoeg verdiende om van te leven, deed ik daarna wat klussen als ZZP’er om websites te bouwen voor anderen.

Daarnaast was ik veel te vinden op de mooie stranden in Albufeira en heb ik diverse toffe trails ontdekt langs de kust, waar ik een paar vlogs opnam. Een sociaal leven had ik amper in Albufeira, al heb ik wel een paar keer gezellig gegeten met een paar andere Nederlanders die daar ook verbleven. Ik hield me zoveel mogelijk aan de regels in verband met COVID-19 en daarom bleef ik vooral op mezelf.

December: Portimão

De kustlijn bij Portimao
De kustlijn bij Portimão.

Ondanks het vele videobellen miste ik wel wat real life sociaal contact. Dus boekte ik een ticket terug naar Nederland voor half december, zodat ik kerst en oud & nieuw met mijn familie kon vieren en mijn vrienden weer eens op kon zoeken.

Begin december lanceerde ik mijn tweede website Locatieonafhankelijk en ik had meteen al leuke bezoekersaantallen. Dat gaf me een lekkere boost! Ook ging het qua inkomsten steeds beter met Op reis met Co, veel mensen kochten hun kerstcadeaus namelijk via een link op mijn website. Veel dank daarvoor!

Mijn laatste week in de Algarve huurde ik een auto om nog wat meer te kunnen zien dan alleen de stranden van Albufeira en verbleef ik in de stad Portimão. Ik moest even wennen aan deze stad na Albufeira, het was zoveel groter en drukker! Maar uiteindelijk vermaakte me prima in Portimão, omdat ik pal naast een paar geweldig mooie stranden zat.

Lockdown in Nederland

Toen ik net in Portimão zat, werd aangekondigd dat Nederland in lockdown ging. Mijn moeder hing al snel aan de telefoon “blijf daar maar”. In Portugal ging het op dat moment echt prima, weinig besmettingen en restaurants en café’s waren gewoon open.

Ik moest daar echt even over nadenken, maar wat heb ik eraan om terug te keren naar Nederland als ik mijn vrienden en familie niet eens op kan zoeken? Het was even schakelen, en in korte tijd opeens een hoop (om)boeken, maar het lukte en ik bleef in Portugal.

Ik vond een leuk appartement in Lagos waar ik voor weinig geld een maand kon verblijven. En om mijn sociaal leven toch een beetje een boost te geven sloot ik af en toe aan bij de vrijdagmiddagborrel van Wereldse Ondernemers met andere Nederlandse digital nomads. Fijn en inspirerend! Op die manier (en via via) leerde ik ook wat andere mensen kennen die in Lagos verbleven, gezellig!

Kerst en oud & nieuw vierde ik in mijn eentje in mijn appartement, maar gelukkig wel met veel gezellige videocalls met vrienden en familie. Dat was echt heel fijn.

Januari: Lagos

Ponta da Piedade - Lagos
Dit is Ponta da Piedade in Lagos, een van de mooiste plekken in de Algarve. En mijn achtertuin!

Voor ik het wist was het opeens januari en ik voel me helemaal thuis in Lagos. Lagos is een fijn stadje met een gezellig oud centrum, een fijne boulevard (perfect om te gaan hardlopen), veel mooie wandelpaden en nog mooiere stranden. Ook vond ik mijn appartement zo fijn dat ik mijn huurcontract verlengde tot 1 maart.

Ik begon ook aan een nieuwe uitdaging: het wandelen van de Fishermen’s Trail. Dit is een langeafstandswandeling van zo’n 226 kilometer die langs de kust van de Algarve en Alentejo loopt. Het eindpunt is in Lagos, dus de laatste vier etappes heb ik er al op zitten. Deze kon ik makkelijk doen als dagwandeling vanuit Lagos.

Portugal in lockdown

Met kerst heeft de Portugese regering de regels omtrent COVID-19 wat losgelaten, zodat veel mensen hun familie konden opzoeken. En dat is terug te zien in de cijfers, want de besmettingen rijzen sinds begin januari de pan uit. Het gaat zelfs zo slecht, dat de regering een lockdown heeft aangekondigd. Inmiddels zijn de restaurants en café’s gesloten (die nog open waren tot half januari!), net als de scholen. Je mag buiten komen, maar alleen als je daar echt een goede reden voor hebt. Om je hond uit te laten, boodschappen te doen of om te sporten.

Emotionele rollercoaster

Op zich kon ik de eerste lockdown in Nederland goed handelen, maar deze raakt me toch wel. Het is prachtig weer (daarvoor ben ik hier) en ik kan er amper van genieten. Na een paar dagen raak ik mijn slechte mood kwijt en ben ik weer wat positiever. En dan komt er nog een klap: het telefoontje met het nieuws dat mijn oma is overleden.

Natuurlijk wist ik dat ik een risico nam toen ik besloot in Portugal te blijven en dat dit kon gebeuren. Door de nieuwe regels van de Nederlandse regering (twee COVID-testen voor je het vliegtuig in kunt stappen) is het vrijwel onmogelijk om naar Nederland te komen. De sneltest is (op dat moment) helaas niet verkrijgbaar in de buurt van Faro Airport. Gelukkig kan ik de uitvaart digitaal bijwonen, maar wat is het zwaar om dit zonder je familie te doen. Gelukkig kan ik via een videocall met ze napraten en dat geeft wel een goed gevoel.

Ik weet mezelf (voor de zoveelste keer dit jaar) weer een boost te geven, niet alles was slecht aan januari. Zo heb ik een bezoekersrecord gehaald met deze website (joepie!), mijn harde werk van de afgelopen maanden lijkt resultaat op te leveren en dat is fijn.

Blik op de toekomst

Mijn ticket van half december heb ik omgeboekt naar begin maart en dan hoop ik terug te keren naar Nederland. Ik wil mijn vrienden en familie graag weer zien, dus hopelijk zijn de regels tegen die tijd ook wat meer versoepeld. Daarnaast verdien ik op dit moment nog niet genoeg om van te leven en heb ik de afgelopen maanden regelmatig gebruik gemaakt van mijn spaarrekening.

Om te voorkomen dat mijn spaarrekening helemaal verdampt, heb ik besloten om voor een paar maanden een baan te zoeken in Nederland. Zo kan ik mijn spaarrekening weer aanvullen en kan ik hopelijk in de winter weer genieten van mijn leven als digital nomad in de zon. Dus mocht je een leuke klus weten (in de buurt van Groningen of die ik locatieonafhankelijk kan doen) op het gebied van marketing, communicatie of webdesign, stuur me een berichtje!

Heb ik spijt van mijn tijd als digital nomad in Portugal?

Nee, absoluut niet. Sterker nog, ik voel me thuis in Portugal en denk er zelfs over om weer terug te keren – als het kan. Ik heb de afgelopen maanden ontzettend veel over mezelf geleerd, ik ben mijn droom achterna gegaan en ontdekt wat ik wil in mijn leven. Dit is een levensstijl die bij mij past en waar ik me lekker in voel.

Ik heb ondanks alles echt zin in 2021, het is voor mij een jaar van zelfontwikkeling en nieuwe kansen. Kom maar op!

Lees ook de volgende update: Mijn leven als digital nomad part 2

Meer lezen over een leven als digital nomad?

Dit vond ik fijne boeken om meer te leren over een leven als digital nomad:

Work hard, travel harder – Suzanne van Duijn

Handboek voor wereldburgers – Esther Jacobs

En op mijn website Locatieonafhankelijk.nl schreef ik de volgende artikelen:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

10 reacties