Mijn leven als digital nomad part 2 - persoonlijke update

Mijn leven als digital nomad part 2 | Persoonlijke update

Een leven als digital nomad gaat niet vanzelf, het is een kwestie van vallen en opstaan met veel leermomenten. In deze persoonlijke update lees je er meer over.

Hoe zat het ook alweer?

Het is inmiddels al ruim acht (!) maanden geleden dat ik de vorige update van mijn leven als digital nomad met jullie deelde. Toen zat ik nog in Portugal, was er een strenge lockdown en ook was ik aardig door mijn spaargeld heen. Ik was nog zoekende hoe ik mijn nieuwe vrije leven in wilde richten en leerde veel over SEO (zoekmachineoptimalisatie) en affiliatemarketing. Daarnaast werkte ik veel aan mijn websites, en deed ik een aantal freelance klussen.

Al met al had ik niet genoeg inkomsten om van te leven, dus besloot ik om begin maart terug te keren naar Nederland en hier tijdelijk een baan te zoeken. Voor ik vertrok genoot ik nog met volle teugen van de lente die langzaam haar opwachting maakte in het mooie Lagos en verhuisde ik voor een week naar Quarteira (dichter bij Faro), waar ik o.a. een wandeling maakte over de prachtige kliffen bij Praia da Falésia.

Terug naar Nederland

Op 8 maart stap ik (na twee negatieve coronatesten) het vliegtuig in naar Nederland. En dat is best wel gek! Mijn leven als digital nomad zit er voor mijn gevoel opeens op. Zou dit niet moeten voelen als een mislukking?

Nee, eigenlijk is dat niet zo. Toen ik vorig jaar besloot om reizen en werken te combineren wilde ik het gewoon even aan kijken om te zien of deze levensstijl bij me past. Ik had een mooi potje met spaargeld en wilde echt ontdekken wat ik het leukste vond om te doen en waar ik geld mee kon verdienen. Lukte dit niet, dan zou ik wel een (tijdelijke) baan zoeken. En dat was precies het geval toen ik terugkwam in Nederland.

Terug in Nederland na vijf maanden Portugal was wel even omschakelen. In Portugal was het altijd vrij rustig op straat en hield iedereen zich aan de coronamaatregelen, in Nederland was het voor mijn gevoel overal megadruk en hadden veel mensen hun mondkapje op hun kin hangen. En 1,5 meter afstand? Daar hadden veel mensen nog nooit van gehoord.

Het is wel ontzettend fijn om mijn vrienden en familie weer te zien. Een week na thuiskomst (want ik moest natuurlijk in quarantaine) kon ik eindelijk mijn nieuwe nichtje Nynke bewonderen, ze was op mijn laatste dag in Portugal geboren. Inmiddels kruipt ze al, haha!

Terug in loondienst

In mijn laatste weken in Lagos heb ik een aantal sollicitaties verstuurd voor tijdelijke communicatie- en marketingfuncties. In de eerste week dat ik weer thuis was, werd ik voor de baan die me het leukst leek uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, yes! Het ging allemaal supersnel en voor ik het weet werk ik op de afdeling communicatie van Gemeente Westerkwartier.

Ik heb nooit eerder voor een overheidsinstantie gewerkt en er gaat echt een wereld voor me open. Het is ontzettend leerzaam (mijn taken bestaan o.a. uit het schrijven van persberichten en toespraken) en ik heb ontzettend leuke collega’s. Als ik niet zo’n hang naar vrijheid en reizen had gehad, dan was ik er ongetwijfeld wat langer gebleven. Ook heb ik het Westerkwartier (ik ben in deze regio geboren en getogen) opnieuw ontdekt, wist je dat je hier een paar van de mooiste plekken van de provincie Groningen kunt vinden?

De mooie dorpjes in het Westerkwartier.

Trips in eigen land

Hoewel ik maandenlang zo’n zes dagen per week werk (32 uur voor de gemeente en dan nog 15 tot 20 uur aan Op reis met Co), ga ik af en toe lekker op pad in Nederland. Zo ga ik met mijn nichtje wandelen in Nationaal Park Lauwersmeer, ga ik met mijn beste vriendin naar Noordwijk en maken we onderweg een stop bij de Oostvaardersplassen (Nationaal Park Nieuw Land) en tussendoor voltooi ik het Friese Woudenpad.

Met Pinksteren heb ik een familieweekend (dat was wegens corona al drie keer verplaatst) in Limburg. Ik slaap vooraf een nachtje in het fijne Maastricht en met mijn familie verblijf ik een lang weekend in Mechelen (Zuid-Limburg). Een prachtige heuvelachtige regio vol wandelpaden. Raad eens wat we daar gedaan hebben?

In de zomer vier ik 20 jaar vriendschap met mijn beste vriendin met een luxe weekend weg in Apeldoorn. We bezoeken de tuinen van Paleis het Loo en maken de mooie Heidewandeling bij Radio Kootwijk.

In september ga ik samen met mijn vriendengroep uit Amsterdam (die ik al een jaar niet heb gezien!) varen in Giethoorn. Dat was echt een ontzettend leuke dag!

Wandelvakantie in Luxemburg

Mijn arbeidscontract loopt in eerste instantie eind juli af, maar het is al snel duidelijk dat ze me graag wat langer willen houden. Hier heb ik echt een tijdje over getwijfeld. Ik vind het namelijk een leuke functie en kan goed opschieten met de collega’s, maar ik mis ook de vrijheid van een leven als freelancer. Uiteindelijk besluit ik om er nog een maand aan vast te knopen en dan weer op pad te gaan.

Omdat ik nog wel aardig wat vakantiedagen en overuren heb staan, besluit ik in augustus een weekje op wandelvakantie te gaan. Ik wilde eigenlijk naar Zuid-Limburg om het Krijtlandpad te lopen, maar koop spontaan een treinticket naar Luxemburg.

Het is mijn eerste buitenlandse reis sinds Portugal en ik vind het best een dingetje. Een krappe week na mijn tweede vaccinatie zit ik in de trein naar Luxemburg. Mijn laptop laat ik deze keer thuis, dat doe ik zelden.

Ik kampeer dagen lang op een camping in Ettelbruck. Vanuit hier loop ik in drie dagen de prachtige Lee Trail en bezoek ik het schilderachtige dorpje Esch-sur-Sûre. De eerste en laatste dag slaap ik in Luxemburg stad, die ook zeker de moeite waard is. Deze korte vakantie wakkert mijn liefde voor reizen en hang naar avontuur weer aan, ik heb zin in meer!

Rondreis in Kroatië

Een paar weken later ben ik weer fulltime reisblogger. Met een volle(re) spaarrekening en hernieuwde moed. Ik heb echt zin in de rest van dit jaar! De Streekkrant interviewt me nog over mijn levensstijl en daar krijg ik veel leuke reacties op.

Op 7 september is het tijd om weer om op reis te gaan. Met de trein (als het kan probeer ik binnen Europa wat duurzamer te reizen) vertrek ik naar Salzburg in Oostenrijk. Een stad waar ik me meteen thuisvoel. Mooie oude gebouwen, wandelpaden en overal bergen. Wat een prachtstad!

Festung Hohensalzburg

Daarna vervolg ik mijn reis naar Kroatië. Met de trein reis ik dwars door Slovenië (dat land staat zeker op mijn lijstje voor een toekomstige reis) en kom ik na een kleine zeven uur reizen aan in Zagreb. Ik moet in eerste instantie even wennen aan deze stad, maar geniet er uiteindelijk met volle teugen van. Ik ben zelden zo vaak in mijn eentje uit eten geweest, het eten in Zagreb is zo lekker!

Na Zagreb reis ik door naar de plek waarom ik Kroatië wilde bezoeken: de Plitvicemeren. Ik dwaal van zeven uur ’s ochtends tot zes uur ’s middags door het park en het is echt zo mooi als op de foto’s!

Workation op Ugljan

Na de Plitvicemeren bouw ik iets meer rust in mijn reisschema, zodat ik ook nog een beetje kan werken. Ik verblijf twee nachten in het mooie Zadar en neem vanaf daar de boot naar het eiland Ugljan. Hier slaap ik in dit fijne appartement met een geweldig mooi uitzicht. Ik blijf ruim twee weken op deze plek en dat is echt top. Ik (her)schrijf veel artikelen, geniet van de rust en de mooie plekken op het eiland.

Er zijn ontzettend veel wandelpaden, dus zodra het een beetje mooi weer is, ben ik op pad. Ik zie hierdoor veel van het eiland en voor mij is Ugljan echt een onontdekte parel. De mensen spreken hier (in tegenstelling tot veel andere plekken in Kroatië) niet allemaal Engels, dus “praten” we vooral met behulp van Google Translate of met gebaren.

De mensen zijn hier ook erg vriendelijk. Zo komt de eigenaresse van het appartement (ze woont in het huis eronder) om de dag zelfgebakken koekjes brengen. Ook word ik uitgenodigd op de koffie en krijg ik af en toe eten toegestopt. Op Ugljan doe ik (als enige Nederlander) mee aan een 10-kilometer lange trailrun. Het is echt superzwaar en ik wandel meer dan ik ren, maar uiteindelijk word ik 8e van de 35 vrouwen. Het was echt een leuke ervaring!

Citytrippen in Kroatië

Na ruim 2,5 week kriebelt het en wil ik weer op pad. Ik wil meer zien van dit mooie land! Omdat mijn terugvlucht een week later is, zet ik mijn werkzaamheden op een laag pitje en wil ik er alles uithalen wat er in zit. In een week tijd bezoek ik vier verschillende steden: Šibenik, Trogir, Split en Dubrovnik.

Stuk voor stuk zijn ze prachtig. Ze hebben allemaal van die mooie smalle straten en veel van deze plekken staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Ik kijk mijn ogen uit en mijn camera maakt overuren.

Als ik in Split ben, slaat het weer volledig om. Het was tot nu toe vrijwel iedere dag prachtig weer, 25 graden en blauwe luchten. Nu gaat het hard waaien, onweren en de regen komt met bakken uit de lucht. Ook maak ik in Split een aardbeving (4.6 op de schaal van Richter) mee en daar schrik ik behoorlijk van. Gelukkig valt het allemaal wel mee, maar iedereen heeft het er de volgende dag over.

In Dubrovnik is het gelukkig het grootste deel van de tijd droog en ik geniet met volle teugen van deze geweldig mooie stad. Wat is het toch fijn om weer te kunnen reizen en wat heb ik het gemist om nieuwe plekken te ontdekken!

Dubrovnik was een geweldige afsluiter van mijn rondreis in Kroatië.

Tijdens mijn rondreis in Kroatië heb ik iets nieuws geprobeerd, ik heb vrijwel dagelijks een videoverslag gemaakt op TikTok. Laat me vooral even weten wat je hiervan vindt!

Digital nomad part 2

Terwijl ik op Ugljan zit, denk ik veel na over de toekomst. Wat ga ik de komende maanden doen? Omdat ik eigenlijk vooral veel werk wil verzetten, wil ik eigenlijk zoveel mogelijk op een plek blijven zitten. Ik kijk nog even of ik voor een maand of langer een leuk appartement kan huren in (de omgeving van) Split, maar eigenlijk valt dit best tegen qua prijs/kwaliteit.

Uiteindelijk app ik de verhuurder van het appartement in Lagos met de vraag of ik daar terecht kan. Dat blijkt geen probleem en voor ik het weet heb ik alles geregeld.

Mijn leven als digital nomad part 2, zo voelt het eigenlijk. Grappig genoeg eindig ik deze persoonlijke update met hetzelfde als waarmee ik begon. Volgende week ga ik voor mijn gevoel terug naar “huis”. Lekker een paar weken werken en nieuwe plekken ontdekken in de Algarve. En dat voelt ontzettend goed.

Wat ga ik doen?

Dankzij al mijn inspanningen in het voorjaar gaat mijn website als een speer (sinds december is het aantal bezoekers met meer dan 300% gegroeid!) en daardoor heb ik ook steeds meer inkomsten. Aangezien ik dit het allerleukste vind om te doen, wil ik proberen om hier nog meer inkomen uit te halen zodat ik echt kan leven van het bloggen.

In Lagos wil ik dan ook flink aan deze website gaan werken. Dit jaar heb ik veel nieuwe artikelen gepubliceerd, maar de komende maanden ga ik me vooral richten op het updaten van oude artikelen uit 2016 en 2017. Hierdoor wordt deze website een stuk beter leesbaar (en gebruiksvriendelijker) en blijven de bezoekersaantallen en inkomsten verder stijgen (hoop ik).

Hoe ik mijn geld verdien? Onder andere met advertenties (ja, ik weet het, ze kunnen heel vervelend zijn, maar ik kan er mijn vaste lasten mee betalen) en affiliate links. Als jij bijvoorbeeld via een linkje op mijn website iets koopt bij Bol.com (<- deze dus), dan krijg ik daar een kleine commissie voor (zonder dat het jou iets extra’s kost). Wil je daar meer over weten of zien hoe je me op andere manieren kunt steunen? Neem dan een kijkje op de pagina Steun Op reis met Co. Mijn dank is groot!

Leuke uitjes

Daarnaast hoop ik ook diverse leuke trips te maken vanuit Lagos. De vorige keer lukte dat vrijwel niet vanwege de lockdown, dus ik kan niet wachten om deze regio nog beter te leren kennen. Zo hoop ik nog een stuk van de Fishermen’s Trail te lopen, wat plekken te ontdekken in de regio Alentejo en wellicht maak ik nog een trip naar Sevilla in Spanje.

Er staat nog niks vast, ik zie het wel. Wat wel heel erg leuk is, is dat ik deze keer bezoek krijg in Lagos! Zo komen mijn zusje en beste vriendin langs. Ik heb er ontzettend veel zin in om hen te laten zien waar ik het afgelopen jaar vijf maanden heb gewoond.

Grootse plannen voor 2022

Als je me volgt op Facebook en mijn nieuwsbrief leest, dan weet je dit al een tijdje: ik heb een groot avontuur gepland in het voorjaar van 2022. Ik ga voor zo’n tien weken naar Amerika en ik wil de 1300-kilometer lange Arizona Trail gaan lopen. Deze is een stuk pittiger dan de Pacific Crest Trail, maar ook ontzettend mooi (hij loopt o.a. door Saguaro National Park en dwars door de Grand Canyon).

Ik heb inmiddels al veel van mijn kampeerspullen vervangen met nog lichtere varianten en de tickets zijn inmiddels ook geboekt. Aangezien ik over vier maanden al vertrek, zal ik me de komende maanden ook langzaam gaan voorbereiden op deze tocht. Ik heb er in ieder geval ontzettend veel zin in!

Vind je het leuk om wat meer persoonlijke updates te lezen? In mijn tweewekelijkse nieuwsbrief deel ik regelmatig iets over mijn leven als digital nomad. Schrijf je in.

Dit was ‘m voor nu, de update van mijn leven als digital nomad part 2. Het afgelopen jaar was ontzettend leerzaam en ik heb ontdekt dat ik behoorlijk flexibel ben. Ik kan voor mijn gevoel (steeds) beter omgaan met tegenslagen en vind altijd wel weer een manier om het om te buigen naar iets positiefs. Ik heb geen idee hoe volgend jaar (of de komende vijf jaar) er precies uit gaan zien en dat is prima. Ik ben in ieder geval nog steeds ontzettend blij dat ik voor mezelf heb gekozen en deze stap heb durven zetten. Kom maar op met die mooie toekomst!

Meer leren over een leven als digital nomad?

Check mijn website Locatieonafhankelijk.nl om meer te leren over een locatieonafhankelijk leven. Daarnaast heb ik ook veel gehad aan deze boeken:

Work hard, travel harder | Werken en reizen als digital nomad (Suzanne van Duijn)

Handboek voor wereldburgers | Leef je leven in vrijheid. Laat je niet begrenzen door het systeem. (Esther Jacobs)

Op deze website deel ik af en toe ook een update van mijn proces naar een leven als digital nomad. Lees bijvoorbeeld ook:

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties