Moederdag

Reisinterview moederdag: de favoriete reizen van mijn moeder

In het kader van moederdag een heel bijzonder reisinterview: mijn moeder vertelt over haar reizen! In dit interview vertelt ze jullie alles over de reizen die we maakten toen ik nog jong was, de reizen naar Spanje die ze met mijn vader maakt en over de stedentrips die ik ieder jaar met haar maak tijdens het paasweekend.

Wat herinner je je nog van onze allereerste reis samen?

Reisinterview moederdag - reizen in Frankrijk

Dat is lang geleden :) De eerste keer naar het buitenland met vier kinderen op de achterbank was naar Luxemburg, een camping in Larochette. We maakten lange wandelingen in de prachtige omgeving. Tijdens één van onze wandelingen belandde onze jongste met buggy en al bijna in de rivier. Na Luxemburg was jarenlang Frankrijk onze favoriete bestemming. Normandië, Bretagne, de Dordogne, Bourgondië, de Loire, de Drôme, de Provence. Ik herinner me onze eerste keer kamperen in Normandië, heel romantisch, in een appelboomgaard (cider!). Elke ochtend kwam de plaatselijke bakker met vers stokbrood, en één keer in de week kwam de pizzabakker. ’s Ochtends gingen jullie om de beurt brood halen, we oefenden vooraf in de tent: ‘deux baquette et quatre croissants s’il vous plaît’.

Wat vond je de leukste bestemming om te bezoeken met ons gezin?

In de Bourgogne kampeerden we op een kasteelcamping, Chateau de Montrouant. Eén keer in de week was er een bonte avond, waarbij campinggasten het programma verzorgden. Samen met vriendjes en vriendinnetjes uit Noord-Holland traden jullie op, met een street dance act. Op donderdag gingen alle campingbewoners aan lange tafels samen dineren. Als de kasteelheer, die ook een wijngaard had, met een groot vat rode wijn op zijn trekker kwam aanrijden, kon het diner beginnen. Toen we naar huis gingen, zat er iemand te snikken op de achterbank, drie keer raden wie dat was ;)

In de Drôme hadden we –heel luxe- een caravan gehuurd, die pal aan de rivier stond. We genoten ’s morgens met een kopje koffie voor onze caravan van de malle capriolen die de voorbijkomende kanovaarders uithaalden. Natuurlijk gingen we zelf ook kanoën, en zelfs een keer parapenten. Ik vond het doodeng, maar wat was het geweldig mooi!

Moederdag - parapenten

Eigenlijk waren al onze vakanties in Frankrijk een belevenis. We maakten van de reis alvast een sportief-cultureel-educatief uitstapje. Bij elke stop moest iedereen de auto uit en in formatie achter ‘heitie’ aan, om de stramme ledematen te strekken. We reden ook bijna nooit rechtsreeks naar onze bestemming, het laatste stuk ging vaak via een omweg. Zo ontdekten we onderweg naar de Drôme het Palais Ideal du facteur Cheval en onderweg naar Bretagne de prachtige Tuinen van Monet. Terug naar huis bezochten we de invasiestranden in Normandië. Of we reden via Ieper, waar sinds 1928 elke avond klokslag acht uur onder de Menenpoort de Last Post wordt gespeeld, erg indrukwekkend.

Ieder jaar bezoeken we met z’n tweeën een Europese stad. Welke was tot nu toe je favoriet en waarom?

Reisverslag Parijs 2013
We waren in Brussel, Lissabon, Parijs, Maastricht, Keulen, Lille en Berlijn (nog meer?), maar ik denk dat Parijs nog steeds mijn favoriete bestemming is. Daar is zoveel te zien en te beleven! We begonnen met de topattracties zoals het Louvre, Montmartre, de Sacré-Coeur, de Eiffeltoren en de Champs Elysees. Maar er was nog veel meer te zien, we bezochten Centre Pompidou, Musée d’ Orsay, het Picasso Museum, het Rodin museum en het Pantheon. En natuurljk de schitterende parken, de Jardin des Tuileries, Jardin du Luxembourg, Parc des Buttes-Chaumont en Père Lachaise. Eerlijk gezegd ben ik nog lang niet uitgekeken in Parijs…

En welke stad zou je nog willen bezoeken?

In willekeurige volgorde: Praag, Wenen, Warschau, Gdansk, Lübeck, Hamburg, Leipzig, Porto, Boedapest, Sofia, Sevilla, Madrid, Málaga en Valencia. Grappig, ik zie nu dat het allemaal steden in Spanje en Portugal zijn, of in Oost-Europa.

Hoe vond je het toen je kinderen voor het eerst zonder jullie op reis gingen?

Dat was elke keer weer spannend, en nog ben ik elke keer blij dat iedereen weer veilig thuis is. (Ik had me altijd voorgenomen niet zo als mijn moeder te worden ;)) Ik heb wel altijd geprobeerd om dat niet teveel te laten merken (ik weet niet of dat is gelukt).

Wat vond je ervan toen ik in mijn eentje voor vier weken naar Australië vertrok?

Ook spannend natuurlijk, maar je latere reizen werden nog spannender, bijvoorbeeld naar Costa Rica en afgelopen kerst alleen naar de Filipijnen, terwijl daar een tropische storm over de eilanden raasde. Gelukkig hebben we regelmatig contact en daardoor kunnen we veel van de reizen meemaken. Lang leve whatsapp en de social media :)

Had je verwacht dat ik zoveel zou schrijven over mijn reizen op deze blog?

Haha, als kind vertelde je al dat je later beroemd wilde worden :) Dit is een mooi begin!

Wat was jouw eerste reis naar het buitenland?

Oeps, dat was met mijn vriendin op de fiets naar België. Bij Emmen gingen we de grens al over, want dan waren we snel in het buitenland, helemaal in Duitsland! Uiteindelijk belandden we in een jeugdherberg in Limburg, waar we een poster zagen hangen van een popfestival in Bilzen in België. Natuurlijk moesten we daar naar toe. Het was een hele belevenis, waar ik hier maar niet over zal uitweiden. Later gingen we trouwens met mijn kleine peugeootje en een klein tentje kamperen in Frankrijk.

Wat is je favoriete bestemming en waarom?

Moederdag - fietsen in Spanje

Tegenwoordig is onze favoriete vakantiebestemming Noord-Spanje. We reizen de laatste jaren met de trein (een aanrader, het kan zelfs in één dag) en gaan dan eerst een week fietsen. We fietsten al in Cantabrië langs de kust, in het binnenland langs de Rioja en in het achterland van de Costa Brava. Heel veel mensen weten niet hoe mooi het binnenland van Catalonië is, dat is echt een ware ontdekking! Meestal combineren we onze fietstocht met een stedentrip, we bezochten onder andere Bilbao, San Sébastian en Girona. We eindigen de Spanje-trip dan met een aantal dagen relaxen aan de kust.

Welke bestemming hoop je in de toekomst nog eens te bezoeken?

Ik heb geen bucket list. Voorlopig genieten we in de zomervakantie nog steeds van de geweldig mooie Spaanse natuur, de cultuur, de zee, en het heerlijke eten. In het voorjaar of in de herfst bezoeken we een Europese stad, we dwalen rond in oude steegjes, bezoeken een museum met oude of moderne kunst. Maar een weekendje uitwaaien op één van de Waddeneilanden is ook heerlijk.

Mam, ik vond het onwijs leuk om je antwoorden te lezen (het is deels een reis door het verleden) en superleuk dat je ze wilt delen met mij en mijn lezers. Dank je wel voor dit leuke interview!

Meer persoonlijke artikelen lezen?

Lees dan ook een van deze artikelen:
Deze 9 fouten maak ik nooit meer op reis
Reizen en introvert zijn. Gaat dat wel samen?
Spannende momenten op reis #2

Do you like this post? Share it!

Co

Hoi! Ik ben Co schrijf op deze website over mijn reisavonturen. Ook geef ik tips en zorg ik voor de nodige reisinspiratie. Ga je mee?

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

9 reacties