Maand in Peru

Een maand in Peru: terugblik op mijn zomervakantie

Begin september 2017 had ik mijn ticket naar Peru al geboekt, half oktober volgde een permit voor de Inca Trail en daarna begon het lange wachten. Ik vertrok op 27 juni en de maand die volgde was in no-time voorbij. Maar wat beviel met nou het meest tijdens mijn maand in Peru? En wat vond ik niet zo leuk? In deze blog een terugblik.

Voldeed Peru aan mijn verwachtingen?

Ik had eigenlijk maar weinig verwachtingen voordat ik naar Peru vertrok. Het is zo’n ander land dan waar ik normaal naartoe ga. Ik wist dan ook niet zo goed wat ik ervan moest verwachten. Ik vond het eigenlijk vooral wel spannend om zo lang alleen te gaan. Zou ik niet eenzaam worden? Uiteindelijk heb ik me geen moment alleen gevoeld, al vanaf de eerste minuut dat ik mijn hostel in Lima binnenkwam ontmoette ik leuke mensen. En dat is eigenlijk de hele tijd zo gebleven. Ik kwam zelfs regelmatig mensen tegen die ik al eerder had ontmoet op een andere locatie. Tijdens mijn laatste week in Cuzco was ik alleen wel een beetje klaar met nieuwe mensen ontmoeten, dus toen ben ik vooral in mijn eentje op pad geweest. Dat vond ik op dat moment ook wel even fijn.

Wat ik tegen vond vallen was de grote hoeveelheid afval overal. Er staan vrijwel nergens prullebakken en mensen gooien echt alles gewoon op straat. Sommige plekken zagen er daardoor uit als een vuilnisbelt, zo jammer! Hier en daar merk je wel dat ze er mee bezig zijn (op de Inca Trail moet je altijd je eigen afval meenemen), dus ik heb wel goede hoop dat dit (ooit) gaat veranderen.

Pechmomentje

Tsja, hierover heb ik natuurlijk al uitgebreid geschreven in mijn reisverslag (Pech in Huacachina). Ik maakte een harde klap in Huacachina en bleek vervolgens ook nog een blaasontsteking te hebben, waardoor ik bijna een week lang uit de running was. Op dat moment voelde ik me echt zo ontzettend naar en was Nederland zo ver weg. Gelukkig is er Whatsapp en knapte ik snel weer op.

Mooiste natuur

Huaraz 2 - 4500 meter Paramount trek

Tijdens deze reis bleek wel weer dat ik niet zo’n stedenmens (meer) ben. De momenten dat ik in de bergen ging wandelen of op de fiets in de woestijn zat, voelde ik me zo gelukkig! Het is moeilijk om het mooiste stukje natuur te benoemen, de landschappen waren behoorlijk verschillend. Maar ik was wel erg onder de indruk toen ik bij Laguna Páron stond in de Cordillera Blanca. De kleur van het meer is echt onbeschrijfelijk mooi. En dan ook nog die besneeuwde bergen erachter, wauw!

Lees ook: Bucket list: de mooiste meren ter wereld

Meest indrukwekkende stad

Lima 2 - Cuzco plaza
Cuzco was veruit de mooiste stad die ik bezocht tijdens mijn reis. Het prachtige Plaza des Armas, veel autovrije straten (dat zie je niet veel in Peru, meestal wordt je uitgerookt door de uitlaatgassen) en een goede uitvalsbasis om in de bergen te gaan wandelen.

Overwinningsmomentje

Huaraz 2 - spring
Voor deze reis had ik nog nooit lang verbleven op grote hoogte en ik moest daar echt even aan wennen. Mijn eerste wandeling naar Laguna Wilcacocha was dan ook een uitputtingsslag. Een wandeling van zes kilometer met een stijging van 3100 naar 3700 meter, ik dacht dat het een eitje zou zijn. Al na de tweede haarspeldbocht zag ik het niet meer zitten, ik kreeg bijna geen adem. Toch liep ik stukje bij beetje verder omhoog, maar dacht ik onderweg meerdere malen aan opgeven. Maar ja, als ik dit niet eens kon doen, hoe moet het dan met die Inca Trail? De laatste traptreden waren hel, maar uiteindelijk stond ik bovenop de berg. En dat voelde wel echt als een overwinning.

Lekkerste eten

Maand in Peru - eten Inca Trail
In Peru kun je lekker eten. Een beetje te goed eigenlijk, want er waren altijd zoveel opties dat ik nooit kon kiezen. Ik heb zoveel mogelijk geprobeerd om de lokale gerechten te proeven, maar ik heb de cuy (cavia) overgeslagen, dat vond ik echt te zielig! Het lekkerste lokale gerecht vond ik lomo saltado, met biefstukreepjes en groente in sojasaus met rijst en aardappels. Ook vond ik de trucha (zalmforel) uit het Titicacameer erg smakelijk. Tijdens de incatrail kwamen al mijn favoriete gerechten uit Peru voorbij, dus dat was iedere maaltijd een feestje. Oh, en dan heb ik het nog niet eens over de avocado’s gehad. Die zijn zeker vijf keer zo groot als die in Nederland en goddelijk lekker!

Fijnste accomodatie

Tijdens mijn maand in Peru heb ik in acht verschillende hostels (3-, 4-, 6- en 8-persoons dorms), twee hotels en een tent geslapen. Op het wiethostel in Cusco na (lees hier het verhaal) heb ik eigenlijk overal wel prima geslapen. Mijn favorieten:

Gezelligste

Limbo Jump Hostel in Arequipa. Hier kwam ik doodmoe en ziek aan, maar de eigenaar zorgde ervoor dat ik me meteen thuisvoelde. Het is een klein hostel (slechts 18 bedden) en zat zelden vol. Omdat het zo klein was, kende je eigenlijk iedereen in het hostel, wat het heel gezellig maakte.

Meest comfortabele

Cuzco - San Francisco Hotel
Na mijn vlucht uit het wiethotel, sliep ik voor het eerst in een hotel. En wat voor een! Hotel San Francisco Plaza is gehuisvest in een prachtig oud koloniaal pand met een enorme overdekte binnentuin. Mijn kamer was vrij ruim, net als de badkamer en ik vond de douche de beste in Peru (temperatuur bleef gelijkmatig en goede waterdruk). De ene nacht dat ik hier sliep heb ik met volle teugen genoten, wat een heerlijke plek om weer even tot mezelf te komen.

Mooiste uitzicht

Ik hou van een mooi uitzicht als ik op reis ben. Nou heb ik die niet gehad in de hostels of hotels waar ik verbleef, maar wel in een tent. Tijdens de drie nachten van de Inca Trail was het genieten. Altijd stonden we op een berg met een geweldig mooi uitzicht. En ’s nachts een fantastische sterrenhemel. Hoog tijd dat ik weer eens op kampeervakantie ga, want zelfs in de vrieskou vond ik het geweldig.

De wandeling die ik nooit zal vergeten

Machu Picchu - naar beneden
De Inca Trail. Bijna een jaar heb ik hier naar uitgekeken en was ik ook best wel zenuwachtig. Overal las en hoorde ik dat het best wel zwaar is, kan ik het dan wel? Uiteindelijk viel het me echt enorm mee. Ja, er zaten zware momenten in, maar ze waren minder zwaar dan ik had verwacht. Onderweg keek ik mijn ogen uit en zag ik gigantische cactussen, verstopte Inca ruïnes, lama’s en de mooiste uitzichten. En natuurlijk was ook de aankomst bij Machu Picchu fenomenaal, wat een bouwwerk!

Wat zou ik de volgende keer anders doen?

Een paar dagen voor vertrek heb ik mijn plannen helemaal omgegooid, besloot ik om Chili en Bolivia te skippen en me alleen nog maar te richten op Peru. Achteraf ben ik daar echt heel blij mee. Ik had overal genoeg tijd om op ontdekkingstocht te gaan, hoefde me nergens te haasten. En ik had af en toe tijd om een dagje te luieren en lekker boeken te lezen, zo fijn! Ik had wel graag een meerdaagse tour willen doen in de Colca Canyon, maar dat lukte helaas niet in verband met ziekte. En ook in de heilige vallei had ik wel iets meer plekken willen bezoeken. Dus mocht ik nog een keer terugkeren naar Peru, dan ga ik zeker weer voor lange tijd naar Cuzco.

Hoe was jouw zomervakantie?

Wil je meer lezen over Peru?

Lees dan ook deze artikelen:
Wat kost een reis in Peru?
De leukste hostels in Peru
Hoe & wat: Reistips Peru

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

8 reacties