Titicacameer

Varen op het Titicacameer | Reisverslag Peru #7

Na Arequipa is het tijd voor een nieuwe bestemming in Peru: Puno. De stad zelf is niet zo boeiend, maar het heeft een ideale ligging om het Titicacameer (het hoogstgelegen bevaarbare meer ter wereld) te ontdekken. In deze blog neem ik je mee.

De busrit naar Puno

Ik neem de dagbus van Arequipa naar Puno (ben echt helemaal klaar met nachtbussen) en als we vertrekken is het stralend mooi weer. Ik zit naast een Italiaans meisje (Laura) met wie ik de hele reis gezellig klets. We stijgen flink en rijden over prachtige wegen door de Andes. Onderweg zien we duizenden alpacas en af en toe besneeuwde bergtoppen. Ik kijk wederom mijn ogen uit, het is hier zo mooi!

Varen op het Titicacameer | Reisverslag Peru #7
Titicacameer - alpacas
Titicacameer - bergmeer

Eind van de middag komen we aan in Puno en wat is het hier koud! Nadat ik heb ingecheckt in mijn koude hostel (ze doen hier in Peru niet aan verwarming) ga ik met Laura even shoppen voor wat warme kleding. De eerste Peruaanse trui is binnen! We eten in een restaurant naast een houtoven, lekker warm. Daarna snel naar mijn hostel, want ik heb nogal last van hoofdpijn vanwege de hoogte (Puno ligt op 3827 meter). Na een snelle douche mijn warme bed ingedoken. Het hostel waar ik slaap (Bonny Hostel) is basic, maar heeft dus wel een lekker warme douche en warme bedden. Het is spotgoedkoop (€6 per nacht), dus prima voor twee nachtjes in Puno!

De Uroseilanden

De volgende ochtend vroeg op, want ik ga een tour doen! Na een lekker ontbijtje word ik met een paar anderen uit het hostel een busje in gestopt en niet veel later staan we in de haven. Daar worden we op een boot gezet, die de rest van de dag onze thuis is. De eerste stop van de boottour is een van Uroseilanden. Dit zijn drijvende eilanden van riet. We krijgen hier een soort van lezing over het ontstaan van de eilanden van de gids en de burgemeester (elk eiland heeft een eigen burgemeester, op het eiland dat wij bezoeken wonen maar liefst vier mensen). Op zich interessant, maar het voelt wel een beetje alsof je in een een dierentuin bent. Het voelt zo nep! Maar het levert wel wat mooie plaatjes op. Aan het eind van het verhaal mogen we rondkijken in de huizen en natuurlijk dingen kopen van de locals.

Varen op het Titicacameer | Reisverslag Peru #7
Titicacameer - Uros 2
Titicacameer - Uros 3

Isla de Taquile

Daarna stappen we weer de boot op en varen we in iets meer dan twee uur naar Isla de Taquile, een heuvelachtig eiland in het Titicacameer. We wandelen eerst naar de top van het eiland (een klim van 160 meter, best pittig op deze hoogte) en vanaf de top hebben we een geweldig mooi uitzicht.

Titicacameer - taquile
Varen op het Titicacameer | Reisverslag Peru #7
Titicacameer - Taquile uitzicht

Daarna wandelen we verder over Isla de Taquile, waarbij we regelmatig uitleg krijgen van de gids over hoe de locals (2000 mensen) leven op dit eiland. Erg interessant en ik kijk mijn ogen uit.

Titicacameer - wandelpad op het eiland
Titicacameer - taquile 2
Titicacameer - schapen
Titicacameer - Co op Isla Taquile

We lunchen buiten (quinoasoep en forel, erg lekker) en genieten van het zonnetje. Hoewel het slechts een graad of 10 is, voelt het veel warmer en iedereen zit dan ook in z’n t-shirt. Na de lunch is het weer tijd om terug te varen en tegen 5 uur ’s middags zijn we terug in Puno. Ik heb lang getwijfeld of ik deze bestemming in mijn reis op wilde nemen, maar ik ben blij dat ik het alsnog heb gedaan (al was het alleen al om de lange reis van Arequipa naar Cusco op te breken). De Uroseilanden waren inderdaad erg toeristisch, maar Isla de Taquile maakte alles goed. Aanrader dus!

Na een lekker diner in een warm restaurant duik ik weer vroeg mijn bed in. Morgen vroeg op, want dan vertrek ik naar Cusco!

Lees nu mijn volgende reisverslag: Cuzco en de heilige vallei | Reisverslag Peru #8

Wil je meer reisverslagen lezen van mijn reis in Peru? Je kunt ze allemaal lezen op deze pagina.

Wil je meer lezen over Peru?

Lees dan ook een van deze artikelen:
De perfecte route voor een maand in Peru
Hoe & wat: Reistips Peru
Wat kost een reis in Peru?

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

6 reacties