Wandeling naar Laguna Wilcacocha (Huaraz, Peru)

Wandeling naar Laguna Wilcacocha (Huaraz, Peru)

Het Peruaanse stadje Huaraz ligt op een hoogte van 3052 meter en is de ideale uitvalsbasis om te gaan wandelen in de Andes. Om te wennen aan de hoogte kun je het beste een aantal korte wandelingen doen om te acclimatiseren en een daarvan is de wandeling naar Laguna Wilcacocha.

Vanaf Huaraz naar het begin van de wandeling

Laguna Wilcacocha ligt iets buiten Huaraz, bij Puenta Santa Cruz (op 3160 meter). Om hier te komen kun je het beste een collectivo nemen (een klein busje dat helemaal wordt volgestopt tot er niemand meer bij kan). Er zijn twee verschillende die je kunt nemen: bus E of bus 10. Ze stoppen op de hoek van Av. Raymondi en Jr Hualcan in Huaraz. Het ritje kost 1 sol en als je meteen aangeeft dat je bij Laguna Wilcacocha moet zijn, dan laten ze je weten waar je eruit moet. Een ritje duurt tussen de 15 en 30 minuten.

Start van de wandeling

Als je de bus uitstapt zie je een brug. Je steekt het mooie riviertje Rio Santa over en je volgt de weg tot je aan de linkerkant het pad ziet. Het gaat meteen stijl omhoog, maar doe rustig aan want het is zwaar op deze hoogte (je bent in no time buiten adem). Hoe kleiner je stappen zijn, hoe makkelijker het gaat.

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Brug
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Brug
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Brug

Santa Cruz Village

Na ongeveer drie kwartier kom je bij het dropje Santa Cruz. Hier splitsen de wegen zich en het maakt niet veel uit of je links of rechts gaat. Als je maar naar boven gaat. Je zal in de omgeving van het dorpje ook wat locals treffen. Het is leuk om een gesprekje met ze te voeren, al is de kans groot dat je er niks van verstaat. Ze spreken hier Quechua en geen Spaans.

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Santa Cruz
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Ezel bij Santa Cruz

Vergeet niet om af en toe achterom te kijken, want het uitzicht is behoorlijk spectaculair.

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Quechua
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Cordillera Blanca

Na ongeveer een uur en een kwartier kom je uit bij een trap en aan de top ligt Laguna Wilcacocha. De trap is meteen een van de zwaarste punten van de wandeling, als je daar aankomt zit je namelijk op een hoogte van 3700 meter.

Laguna Wilcacocha

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Eerste blik op Laguna Wilcacocha
Ja, je bent er! Na een zware wandeling waarbij je bijna 600 meter stijgt heb je een geweldig mooie plek om even te relaxen.

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Uitzicht Laguna Wilcacocha
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Uitzicht Laguna Wilcacocha

Het meer is niet zo heel groot, dus als je zin hebt kun je ook nog een rondje om het meer wandelen (duurt ongeveer een kwartier).

Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Alpaca
Wandeling naar Laguna Wilcacocha - Huaraz Peru - Laguna Wilcacocha

Dan is het weer tijd om terug te lopen. Dit gaat via hetzelfde pad als de heenweg. Het voordeel is wel dat je nu meer van de omgeving kunt genieten (en beter foto’s kunt maken). Ook zal je merken dat je naarmate je meer daalt, ook meer zuurstof krijgt.

Meer informatie

Huaraz is een waar wandelparadijs en deze wandeling naar Laguna Wilcacocha is een perfecte wandeling om mee te beginnen als je van plan bent langere trektochten te maken op grote hoogte.
Een paar statistieken:
Afstand 6,6 kilometer (heen en terug)
Stijgen 585 meter
Tijd ongeveer 2 uur stijgen om bij Laguna Wilcacocha te komen en 1 uur om weer terug te lopen.

Ook al is het niet heel erg warm, je verbrand heel erg snel op deze hoogte. Smeer je dus goed in en zorg ervoor dat je een hoed of een pet op hebt.

Ik sliep in Huaraz in Hostel Akilpo (aanrader). De eigenaren weten alles over de wandelingen in de omgeving en van de wandeling naar Laguna Wilcacocha kreeg ik zelfs een kaart mee. Het loont zeker om bij je accommodatie informatie te vragen over korte wandelingen in de omgeving.

Meer lezen over Peru?

Check dan ook deze artikelen:
Wat kost een reis in Peru?
Hoe & wat: Reistips Peru
De perfecte route voor een maand in Peru

Deze blog bevat een aantal affiliate links. Als je via deze link iets bestelt krijg ik hier een kleine vergoeding voor. Jij betaalt niets extra. Ik plaats deze links alleen als ik ze zelf ook zou gebruiken, ik sta dus helemaal achter deze websites.

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties