Wandeltip van Cuzco naar Sacsayhuaman

Wandeltip: van Cuzco naar Sacsayhuamán

De korte wandeling van Cuzco (Peru) naar het fort Sacsayhuamán is een perfecte wandeling om te wennen aan de hoogte. In deze blog neem ik je mee.

Wat is Sacsayhuamán?

De Peruaanse stad Cuzco is de perfecte stad om alles te leren over de geschiedenis van de Inca’s. In de stad en de omgeving vind je tal van bouwwerken uit de tijd van de Inca’s. Een van de mooiste bouwwerken is Sacsayhuamán, een klein half uur wandelen vanaf Plaza Major. Het is een voormalig fort met muren van enorme Incastenen. Vanaf deze plek heb je ook een prachtig uitzicht over Cuzco en de bergen om de stad.

De wandeling naar Sacsayhuamán is kort (slechts een kilometer lang), maar door de ligging van Cuzco op 3400 meter hoogte en de klim die je moet maken, is het best een heftige wandeling. Het heeft een perfecte lengte om te kijken hoe je lichaam reageert op de hoogte.

Start op Plaza Major

Lima 2 - Cuzco plaza

Plaza Major is het grote centrale plein in het midden van het oude centrum van Cuzco. Een goede plek om te starten met je wandeling. Vanaf hier loop je naar het noorden, door een smal straatje met veel trappen (alleen voor voetgangers. Je zal door de klim en de hoogte ongetwijfeld af en toe moeite hebben met ademen doordat er minder zuurstof is dan je gewend bent, dus neem af en toe een korte pauze en geniet van het uitzicht achter je.

Straat Cuzco
Straat Cuzco met uitzicht op Plaza Major

Campanario De La Plaza San Cristobal

Op gegeven moment kom je uit bij een pleintje met een kerk op de helling van de heuvel: Campanario De La Plaza San Cristobal. Er staan een paar bankjes waar je even lekker kunt gaan zitten en kunt genieten van het uitzicht op Cuzco. De rode daken, het Plaza Major, de bergen rondom de stad, het is een geweldig mooi gezicht.

Campanario De La Plaza San Cristobal
Uitzicht vanaf Campanario De La Plaza San Cristobal

Boleto Turistico

Boleto Turistico

Vanaf Campanario De La Plaza San Cristobal moet je een klein stukje langs de drukke weg Don Bosco (kijk goed uit), tot je bij het kleine wandelpad naar Sacsayhuamán komt. Hier is een klein kantoortje waar je een entreebewijs kunt kopen. Je hebt verschillende opties, maar als je wat langer in Cuzco bent is het aan te raden om een Boleto Turistico te kopen. Dit is een toegangsbewijs voor diverse musea en Incaruïnes in de omgeving van Cuzco. Het Boleto Turistico is 10 dagen geldig en kost 130 Sol (ongeveer €34.50 – prijs augustus 2019). Je kunt ook een ticket kopen voor 70 Sol, maar deze is maar 1 dag geldig. Vanaf het het ticketkantoor is het nog een kleine klim naar boven, waar je al snel langs de muren met grote stenen komt, erg indrukwekkend!

Laatste stuk tot Sacsayhuaman
Eerste stenen muren Sacsayhuaman

Ronddwalen in Sacsayhuamán

Na nog een controle van je Boleto Turistico ben je vrij om rond te dwalen tussen de ruines van Sacsayhumán. Als je helemaal links langs de rand loopt, kom je bij een groot kruis uit en een uitzichtpunt. Vanaf hier heb je een fantastisch uitzicht op Cuzco.

Wandelpad Sacsayhuaman
Uitzichtpunt Sacsayhuaman
Uitzicht Plaza Major Cuzco

Als je het pad volgt kom je uiteindelijk in het midden van Sacsayhuamán uit en daar kun je de prachtige muren zien. Voor het beste overzicht klim je op de heuvel in het midden. Dan zie je zowel de muren als Cuzco en de bergen erachter.

Heuvel midden in Sacsayhuaman
Muren Sacsayhuaman
Muren Sacsayhuaman met uitzicht op Cuzco

Al met al kost een bezoekje aan Sacsayhuamán inclusief de wandeltocht van en naar Plaza Major je ongeveer drie uur.

Meer lezen over Peru?

Lees dan ook deze artikelen:
Top 5 Cuzco
Hoe & wat: Reistips Peru
Wandelen in Pisac (deze ruïnes kun je ook bezoeken met Boleto Turistico)

Of bestel een van deze reisgidsen:

ANWB wereldreisgids – Peru

Insight guides – Peru

Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 reacties