Pieterpad etappe 21 22 23 Even uitrusten in Venlo

Pieterpad etappe 21, 22 & 23: Even pauze in Venlo

Ik ben bijna op het eind van mijn wandeling op het Pieterpad en mijn voeten doen zo’n pijn! Ik neem dan ook even pauze in het mooie Venlo.

Etappe 21: Swolgen – Venlo

Swolgen ligt op een prachtige locatie aan de bossen en het is een beetje heuvelachtig. Met die warme dagen vind ik het echt heerlik om door het bos te wandelen. Op gegeven moment kom ik in een natuurreservaat, het Schuitwater. Via bruggetjes en vlonders wandel je langs het water. Ik merk meteen dat het hier barst van de muggen en spuit mezelf in met deet. De muggen zijn meteen verdwenen. Midden in het reservaat ligt een vlonder over het water met een bankje, waar ik even pauze neem.

Bos en een mooi stuk je hei bij Swolgen.
Bos en een mooi stuk je hei bij Swolgen.
Het Spuitwater
Natuurreservaat Het Spuitwater met heel veel muggen!

Op naar Grubbenvorst

Bij het dorpje Zwaanenheike kijk ik mijn ogen uit. Hier is blijkbaar een groot tuinbouwcentrum en de weilanden staan vol bloemen, coniferen en boompjes voor in de tuin. Ik hoor later dat het nabijgelegen Lottum bekend staat om de rozenhof.

Zwaanenheike
Bij Zwaanenheike verbouwen ze een keer iets anders dan mais.

Hier tref ik ook een andere Pieterpadwandelaar, Joyce uit Limburg. Zij wandelt het Pieterpad net als ik in een keer deze zomer, alleen dan zonder tent. Leuk om een lotgenoot te treffen en we wandelen samen verder naar Grubbenvorst. Voor ik begon aan het Pieterpad, las ik overal online en in de krant dat het pad nog nooit zo populair en druk is geweest. Nou wandel ik in het hoogseizoen en ik kom zelden iemand tegen, dus ik ben blij dat ik eindelijk even met iemand kan kletsen!

De tocht gaat langs een mooie kapel en een kasteelhoeve en voor ik het weet zijn we in Grubbenvorst. Hier trakteer ik mezelf op een ijsje bij IJssalon Clevers. Dat gaat er goed in!

Koffie met ijs bij IJssalon Clevers
Koffie met ijs bij IJssalon Clevers.

Het dorp staat trouwens bekend vanwege de aspergeteelt en dat zie je overal terug. Er staat voor een klooster een enorm beeld van een paar asperges, er zijn informatieborden over asperges en als je het dorp uitloopt staat er een groot bord.

Aspergedorp Grubbenvorst
Aspergedorp Grubbenvorst.

Pauze in Venlo

Bij het pontje tref ik Joyce weer (die nu met haar moeder wandelt) en samen steken we de Maas over. Het is vandaag eindelijk iets koeler qua temperatuur en dat is maar goed ook, want tot Venlo is er vrijwel geen schaduw. We wandelen door de weilanden en langs de Maas Venlo in, waar we afscheid nemen. Zij gaat nog even op pad met haar moeder en ik ga mijn B&B voor die nacht opzoeken.

Langs de Maas naar Venlo
Langs de Maas naar Venlo.

Ik heb een heerlijke kamer met groot balkon vlakbij het station (waar het Pieterpad langs loopt) in Venlo en geniet van deze luxe. Mijn voeten doen helaas nog steeds onwijs veel pijn en ‘s avonds besluit ik dat dit wel de perfecte plek is om een dagje vrij te nemen. Ik kan gelukkig een extra nacht in de B&B blijven en geef mijn voeten wat rust.

Gekleurde gevels in Venlo
Gekleurde gevels in Venlo.
Stadhuis in Venlo
Stadhuis in Venlo.
Ontbijt in B&B
Iedere ochtend krijg ik een uitgebreid ontbijt in mijn B&B.

Met nog maar vier wandeldagen te gaan vraag ik bij de Bever om advies wat betreft mijn pijnlijke voeten vol blaren. Nieuwe schoenen (terwijl ik thuis nog een paar heb) of kan ik beter nieuwe sokken kopen? Ik koop nieuwe sokken en tape m’n voeten goed in. Zo moet ik de laatste dagen op het Pieterpad wel overleven.

Etappe 22: Venlo – Swalmen

Na een dagje rust sta ik fris en fruitig weer op het Pieterpad. En ik weet niet wat het is, maar mijn voeten voelen echt zoveel beter vandaag! Zou het liggen aan het dagje rust? De nieuwe sokken? Mijn ingetapete voeten? Of toch de lagere temperatuur? Geen idee, maar ik loop vrijwel pijnvrij en daar ben ik heel erg blij mee!

Vlak na Venlo wordt ik getrakteerd op een douche van een sproeier in het weiland. Ik dacht dat hij de andere kant op draaide en wilde er snel langslopen. Verkeerd gedacht en ik ben doorweekt haha! Gelukkig is het loeiheet, dus ik vind het niet zo erg.

Terug op het Pieterpad
Terug op het Pieterpad na een dag pauze in Venlo.
Doorweekt op het Pieterpad
Doorweekt op het Pieterpad.

Wandelen op de grens

Na Venlo loop je via diverse natuurgebieden weer het bos in en dan loop je eigenlijk op de grens van Nederland en Duitsland. Onderweg zie je dan ook veel grenspalen staan en op gegeven moment is er zelfs een grenssteen te zien uit 1690 (of nog ouder, maar in dat jaar is er voor het eerst vermelding van gemaakt).

bospad grens Nederland Duitsland
Door het bos over de grens van Nederland en Duitsland.
Grenspaal Nederland Duitsland
Er staat regelmatig zo’n grenspaal langs het pad.
De Grijze Steen
De Grijze Steen – een grenspaal uit 1690.

Het is in ieder geval een mooie tocht en ik geniet met volle teugen. Wat gaat het lekker op de laatste dagen van het Pieterpad!

Swalmen

Bij Swalmen wandel ik langs een kreek waar een paar jaar geleden allemaal oude Romeinse munten zijn gevonden. Er staan langs het pad grote replica’s van deze munten, tof om te zien!

Romeinse munt bij Swalmen
Romeinse munt bij Swalmen.

Omdat ik er al meer dan 20 kilometer op heb zitten vandaag trakteer ik mezelf op een lekker Limburgs biertje en een stukje vlaai op het terras van De Mert.

Limburgse lunch
Limburgse lunch.

Etappe 23: Swalmen – Montfort

Swalmen is een mooi stadje, maar ik blijf niet lang want het Pieterpad wacht op me! In notime loop ik weer in het bos, waar ik getrakteerd wordt op dit mooie plaatje:

In het bos bij Swalmen
In het bos bij Swalmen.

Je loopt over een landgoed (volgens mij van slot Hillenraedt) en dat zie je aan de prachtige lanen.

Limburgse dorpjes

Het valt me op dat er heel veel dorpjes zijn op deze etappe, je loopt steeds van het ene naar het andere. Ik wandel door de weilanden langs een mooie kasteelboereijk (Zuidewijk Spick) tot ik bij mijn camping voor die nacht kom. Ik slaap weer op een boerderijcamping (die zijn het leukst!) naast de fruitbomen. Weer een lekker plekje om even bij te komen.

Camping het Spikkerdal
Slapen tussen de fruitbomen op het Spikkerdal.

De volgende ochtend loop ik in de regen weg van de camping. Dat is tot nu toe amper voorgekomen. Gelukkig wordt ik amper nat, want ik loop vooral onder de bomen. Via een industrieterrein bij Roermond wandel ik het dorpje Melick in. Deze etappe doet me denken aan een regel uit een lied van Guus Meeuwis “ik kom op plaatsen waar ik nog nooit ben geweest”, dat is voor mij zeker het geval in deze regio!

Pieterpad
Zo blijf je toch aardig droog als het regent.

Het stopt gelukkig al snel met regenen en ik kijk mijn ogen uit in Sint Odiliënberg. Wat is dit een mooi dorpje! Er staat een indrukwekkende basiliek met twee torens op een heuveltje, die al van veraf is te zien.

Sint Odilienberg
Het mooie dorpje Sint Odiliënberg.

Het laatste stuk naar Montfort gaat weer lekker door het bos. Fijn, zachte paden voor mijn voetjes. Die het nog steeds goed doen sinds de rustpauze in Venlo. Nog maar drie etappes te gaan!

Lees nu het volgende verslag: Pieterpad etappe 24, 25 & 26: de finish in Maastricht!

Praktische informatie

De totale lengte van deze drie etappes is 65 kilometer. Ik sliep op de volgende plekken

B&B Op de Burg in Venlo. Fijne B&B vlakbij het station, slechts een paar minuten lopen vanaf het Pieterpad. Vriendelijke eigenaren, een flesje wijn en een appel als welkomstcadeau en een overheerlijk ontbijt. Echt een aanrader! Per nacht betaalde ik €60.

Camping Het Spikkerdal bij Roermond. Kleinschalige boerencamping met prima faciliteiten. Als je vroeg bent kun je op het terras nog een lekkere Limburgse vlaai eten of een borrel drinken. Voor een nachtje op deze camping betaalde ik €8.

Tijdens deze etappes van het Pieterpad maakte ik gebruik van deze gids.

Wil je meer verslagen lezen van het Pieterpad?

Je kunt al mijn wandelverslagen terugvinden op deze pagina.

Meer lezen over mooie plekjes in Nederland?

Lees dan ook een van deze artikelen:

Bucket list Nederland: 11 prachtige plekken om te bezoeken
Top 6 bezienswaardigheden in Groningen (stad)
Nationaal Park Zuid-Kennemerland: handige tips & mooie wandelingen

Pieterpad etappe 21 22 23 Even uitrusten in Venlo
Co

Als introvert meisje uit de provincie droomde ik altijd al van lange verre reizen. Ik dacht dat het altijd bij dromen zou blijven, maar inmiddels reis ik 6 tot 8 maanden per jaar en wandel ik duizenden kilometers in de mooiste natuurgebieden. Op deze website lees je alles over mijn favoriete bestemmingen en wandelroutes.

Bekijk alle artikelen

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.